Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Advertisements

Δεξιότητες Επιστημονικής Μεθόδου
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ Το Πανηγύρι της Επιστήμης ως Μέσο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Διερεύνησης στο Δημοτικό Σχολείο Εισαγωγή.
Υδροστατική πίεση «Το νερό έχει δύναμη;»
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Δημοτικό Σχολείο
Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών
ΣΧΕΔΙΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΙΚΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ
Μοντέλο Διδασκαλίας Φυσικών Επιστήμων, για την Υποχρεωτική Εκπαίδευση, στην Κατεύθυνση της Ανάπτυξης Γνώσεων και Ικανοτήτων. Π. Κουμαράς.
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
ΑΝΑΔΟΜΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ «ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΩΜΑΤΩΝ» (Δ’ τάξη)
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Αναδόμηση Σχεδίου Μαθήματος ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
1 ο Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Δήμητρα Χατζηχαμπή - Μάριος Παπαευριπίδου Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στις.
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Διδακτικά σενάρια.
1 Το Πανηγύρι της Επιστήμης ως Μέσο Καλλιέργειας Δεξιοτήτων Διερεύνησης στο Δημοτικό Σχολείο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
…Πληθώρα στοιχείων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η γεωγραφική εκπαίδευση στη χώρα μας δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο που της αρμόζει ούτε με βάση την εθνική προσφορά.
Επιστημολογική Επάρκεια
ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Δημοσθένους Πωλίνα Δρακωνάκη Δέσποινα Κωνσταντίνου Μαρία Παπαχρυσοστόμου Κική.
Αναδόμηση σχεδίου μαθήματος Τίτλος: Μαγνητικές κούκλες
Διδασκαλία των Φ.Ε. στο Νηπιαγωγείο
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Τμήματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περιβαλλοντική Εκπαίδευση Axαΐας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καινοτόμο Σεμινάριο Περιβαλλοντικής.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Διδακτική προσέγγιση βασισμένη σε δραστηριότητες αξιοποιώντας το διαδίκτυο.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
EXCEL – λογιστικά φύλλα. Χρήση επεξεργασία, αναπαράσταση και επικοινωνία αριθμητικών (η γενικότερα ποσοτικών) δεδομένων Ειδικότερα Εφαρμογή εκπαιδευτικών.
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδακτική Φυσικών Επιστημών Χρυσός Δημήτριος Η μάθηση μέσω μικρών ερευνών.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Σεμινάριο Τελειοφοίτων Διατύπωση ερευνητικών υποθέσεων.
Χρήση της χαρτογράφησης εννοιών για την μείωση των λαθών στο μάθημα της Τεχνολογίας ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ΤΑ ΛΑΘΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ» ΑΘΗΝΑ, 1-2 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Μέθοδοι εμπειρικής Παιδαγωγικής
Μοντέλο Ωριαίας Διδασκαλίας
Διδακτική της Πληροφορικής
Eποικοδομητική προσέγγιση της διδασκαλίας
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Η επιστημονική μέθοδος ως εργαλείο ανάπτυξης της Βιολογίας
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Διερευνητική ανακαλυπτική μάθηση
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
ENNOIEΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Μεθοδολογια εκπαιδευτικης ερευνας
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΛΟΥΡΙΩΤΙΣΣΑΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Προσχολική Παιδαγωγική
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Σχεδιασμοί 1η παρέμβαση.
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Διδάσκοντας με στόχο την κατανόηση ΄ Δρ. Μ. Λάτση – ΠΕ 70
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Σεμινάριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών στο πλαίσιο του μαθήματος ΕΠΑ 429: Σχολική Εμπειρία Μάριος Παπαευριπίδου – Δήμητρα Χατζηχαμπή Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Κριτήρια σχεδιασμού μαθημάτων Φυσικών Επιστημών ► Καθορισμός ξεκάθαρων επιδιώξεων ► Καθορισμός συγκεκριμένων στόχων μέσα από τους οποίους προωθούνται οι επιδιώξεις ► Πηγή γνώσης ► Αφόρμηση και έκφραση αρχικών ιδεών ► Επεξεργασία ιδεών ► Σχεδιασμός πειραμάτων και διερεύνηση ► Αναστοχασμός και επέκταση

► Εμπειρίες με το φυσικό κόσμο ► Θετικές στάσεις ► Εννοιολογική κατανόηση ► Δεξιότητες σκέψης και επιστημονικής μεθόδου ► Eπιστημολογική Eπάρκεια …. η επιστήμη ως διαδικασία διερώτησης …. η επιστήμη ως διαδικασία διερώτησης Eπιδιώξεις της διδασκαλίας των Φ.Ε.

Πηγή γνώσης ► Η γνώση βγαίνει από το φυσικό κόσμο (παρατήρηση φαινομένων, πειράματα …) ► Σπανιότερα μέσα από δευτερογενείς πηγές (φωτογραφίες, εικόνες, κείμενο…) ► Εξαιρετικά σπάνια από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό Πάντοτε μέσα από μια διαδικασία συνεχούς διερώτησης και ενεργού προβληματισμού εκ μέρους των παιδιών

Αφόρμηση και έκφραση αρχικών ιδεών ► Στην αρχή του μαθήματος εστιάζεται η προσοχή των παιδιών σε συγκεκριμένο ζήτημα / πρόβλημα ή φαινόμενο και ενθαρρύνονται να εκφράσουν και να οργανώσουν τις αρχικές τους ιδέες ► Μέσα εξαγωγής αρχικών ιδεών: διαγνωστικά δοκίμια, κλινική συνέντευξη, ερωτηματολόγιο, χαρτογράφηση εννοιών…

Επεξεργασία ιδεών ► …προωθείται μέσα από πειράματα και συζητήσεις ► Τα παιδιά πάντοτε προβλέπουν τι νομίζουν ότι θα συμβεί, ακολούθως παρατηρούν και μετά συγκρίνουν παρατηρήσεις με προβλέψεις ► Τα λάθη δεν αντικρίζονται ως εμπόδια, αλλά αξιοποιούνται ως ευκαιρίες μάθησης

Σχεδιασμός πειραμάτων και Διερεύνηση ► Πριν από κάθε πείραμα τα παιδιά συμμετέχουν σε μια διαδικασία σχεδιασμού του πειράματος ► Διατύπωση διερευνήσιμων ερωτημάτων: «Ο παράγοντας Α επηρεάζει τον παράγοντα Β»; ► Απόφαση για το πώς θα μεταβάλουν τον παράγοντα Α, πώς θα μετρήσουν τον παράγοντα Β και πώς θα κρατήσουν σταθερούς όλους τους άλλους παράγοντες που υπεισέρχονται στο πείραμα ► Ερμηνεία δεδομένων/ αποτελεσμάτων ► Εξαγωγή συμπερασμάτων (απαντήθηκε το ερώτημα;)

Αναστοχασμός και επέκταση ► Στο τέλος του μαθήματος υλοποιείται μια δραστηριότητα αναστοχασμού ως προς το τι έκαναν, τι έμαθαν, πώς το έμαθαν και με το ποιες καταστάσεις της καθημερινής ζωής συνδέονται αυτά που έμαθαν ► Η δραστηριότητα αυτή ενισχύει την αίσθηση της ευθύνης και την αυτοδυναμία των μαθητών για τη δική τους μάθηση

Aρχές σχεδιασμού και υλοποίησης διδασκαλίας στις ΦE ► Oι επιδιώξεις της διδασκαλίας πρέπει να ανταποκρίνονται στις δυνατότητες του παιδιού ηλικίας 6-12 χρόνων (εξελικτική καταλληλότητα) ► Tο περιεχόμενο και οι εμφάσεις της διδασκαλίας πρέπει να ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στις δυνατότητες του εκπαιδευτικού. Tο μάθημα πρέπει να παρέχει βάση για περαιτέρω συνέχεια (επεκτασιμότητα) ► H διδασκαλία πρέπει να είναι καλά συντονισμένη με τις προτεραιότητες και τη δομή του γνωστικού αντικειμένου των Φυσικών Eπιστημών ► Tα μαθήματα βελτιώνονται όταν υποβάλλονται σε διαδικασία ερευνητικής εγκυροποίησης. H εμπειρία και η άποψη άλλων συναδέλφων μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη

Δεξιότητες Σκέψης και Eπιστημονικής Mεθόδου ► Aναγνώριση μεταβλητών ► Διατύπωση λειτουργικών ορισμών ► Διερεύνηση ► Eπικοινωνία ► Eρμηνεία δεδομένων και εξαγωγή συμπερασμάτων ► Eρμηνεία παρατήρησης Mέτρηση Mοντελοποίηση Παρατήρηση Πρόβλεψη Tαξινόμηση Yποβολή ερωτημάτων Yπόθεση