Εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών στο Ν Εναλλακτικές καλλιέργειες κηπευτικών στο Ν. Καρδίτσας και η συμβολή τους στην παραγωγή πιστοποιημένων προϊόντων Κωνσταντίνος Ακουμιανάκης Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών
ΓΙΑΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Α ΓΙΑΤΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ Ή ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Α. ΤΕΧΝΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Μεγάλος αριθμός καλλιεργούμενων ειδών Καλλιεργητική δραστηριότητα και παραγωγή προϊόντων όλο το χρόνο (χειμερινά, καλοκαιρινά λαχανικά, καλλιέργειες υπό κάλυψη) Μικρές μονάδες οικογενειακού τύπου Ποικιλομορφία ανάπτυξης ριζικού συστήματος Διαφορετικές θρεπτικές και εδαφικές απαιτήσεις Περιλαμβάνονται ψυχανθή
Β. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ Παραγόμενα προϊόντα καθημερινού διαιτολογίου Αυξανόμενη ζήτηση για ασφαλή λαχανικά Αυξανόμενη ζήτηση για ποιοτικά προϊόντα (οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, θρεπτική αξία) Μικρός βιολογικός κύκλος
ΕΚΤΑΣΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ 2005 (στοιχεία ΔΗΩ)
Η συμβολή των εναλλακτικών κηπευτικών καλλιεργειών στη βιολογική γεωργία
Τι εννοούμε με τον όρο εναλλακτικές καλλιέργειες Στις εναλλακτικές καλλιέργειες συμπεριλαμβάνονται τα λαχανευόμενα είδη π. χ. (ζοχός, μυρώνι, αλμύρα, σταμναγκάθι, ταραξάκος, κλπ) και ορισμένα είδη που δεν καλλιεργούνται ακόμα στην Ελλάδα όπως ο ριζώδης μαϊντανός, τα μικρόκαρπα λαχανικά το τζίντζερ κ.ά.
ΛΑΧΑΝΕΥΟΜΕΝΑ Με τον όρο λαχανευόμενα εννοούμε όλα εκείνα τα φυτικά είδη που αυτοφύονται σε όλη την ελληνική επικράτεια και γίνονται αντικείμενο συλλογής και εκμετάλλευσης για τις ανάγκες της ανθρώπινης διατροφής. Η μεγάλη σπουδαιότητα των λαχανευόμενων εντοπίζεται κυρίως στην υψηλή θρεπτική αξία που έχουν και στο γεγονός της προσαρμογής τους συχνά σε αντίξοες συνθήκες.
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΧΑΝΕΥΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Μπορεί να χρησιμοποιούνται σαν φυτά εδαφοκάλυψης με στόχο την προστασία του εδάφους από τη διάβρωση. Μπορούν να ενταχθούν σε προγράμματα αμειψισποράς Μπορεί να αποτελέσουν μέρος της αντιμετώπισης των ζιζανίων ως φυτά ανθεκτικά και συνεπώς ανταγωνιστικά των ζιζανίων Έχουν μια φυσική ανθεκτικότητα σε προσβολές εχθρών και ασθενειών Προσαρμόζονται σε αντίξοες εδαφικές συνθήκες
ΤΡΟΠΟΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ 1η κατεύθυνση: Ενθάρρυνση της υπάρχουσας χλωρίδας των αυτοφυών λαχανευόμενων είτε με επιλεκτική καταστροφή των υπόλοιπων ζιζανίων, είτε με επιλεγμένη τυχαία σπορά για αύξηση του πληθυσμού τους σε μια δοσμένη εδαφική επιφάνεια. Κοινός στόχος η αύξηση του ανταγωνισμού των λαχανευόμενων εις βάρος των άλλων ζιζανίων. 2η κατεύθυνση: Η συστηματική καλλιέργειά τους με τεχνικές που είναι ίδιες με τα καλλιεργούμενα λαχανικά προσαρμοσμένες στις ιδιαιτερότητες του κάθε φυτού.
Κάππαρη Capparis spinosa L. Capparidaceae
Ζοχός Sonchus oleraceus L. Compositae
Αλμύρα ή Σαλσόλα Salsola L.
Σταμναγκάθι Cichorium spinosum L. Compositae
ΡΙΖΩΔΗΣ ΜΑΪΝΤΑΝΟΣ Petroselinum crispum var. tuberosum
Zingiber officinale Rosc. (Zingiberaceae)
Πατάτες miniature
Τομάτα cherry
Καρπούζι μικρόκαρπο
Άσπερμο μικρού μεγέθους κίτρινο καρπούζι
Κολοκάσι Colocasia esculenta L. Araceae