Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο Σχολή Κοινωνικών Επιστημών

2 Ανθρώπινο Κεφάλαιο (Human Capital) Ικανότητες (Abilities) Δεξιότητες (Skills) ενσωματωμένες στον συντελεστή παραγωγής Εργασία Κεφάλαιο Γνώσης (Knowledge Capital) Τεχνογνωσία (Know-how) Η αξία της εμπειρίας και των Ιδεών

3 Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Οικονομική Ανάπτυξη Περιβάλλον Παγκόσμιας Αγοράς Αύξηση ανταγωνιστικότητας Ανάγκη απόκτησης συγκριτικού πλεονεκτήματος “Η επένδυση σε Ανθρώπινο Δυναμικό οδηγεί σε απόκτηση ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος”

4 Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Εκπαίδευση: Θεωρία και αποτελέσματα Schultz, 1971: Η εκπαίδευση αποτελεί επένδυση σε γνώση - δεξιότητες και κατά επέκταση οδηγεί στην βελτίωση της παραγωγικότητας των εργαζομένων. Beker, 1962: Αποδοτικότερες οι οικονομίες με εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό. Romer, 1994: Η επένδυση σε τεχνολογική έρευνα, εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, ενισχύει ενδογενώς το ρυθμό ανάπτυξης, αυξάνοντας το βαθμό αξιοποίησης του εργατικού δυναμικού και το ρυθμό ανόδου της παραγωγικότητας. Psacharopoulos, 2004: Η εκπαίδευση και η ικανότητα για μάθηση στο επιχειρησιακό περιβάλλον συχνά γεννά νέα γνώση και βελτίωση της υπάρχουσας παραγωγικής διαδικασίας, επιτρέποντας στις επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται καλύτερα στον αυξανόμενο παγκόσμιο ανταγωνισμό.

5 Ανθρώπινο κεφάλαιο και επιχειρήσεις “Οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας μπορούν επίσης να χαρακτηριστούν ως κλάδοι έντασης γνώσης, δεδομένου ότι παρουσιάζουν τους υψηλότερους δείκτες ανθρώπινου κεφαλαίου.”

6 Περιγραφικά στατιστικά Βιομηχανικών Επιχειρήσεων (2) ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΑΘΗΝΑ0.111 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ0.099 ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ0.095 ΜΟ Ελλάδας0.103 “Ο δείκτης ανθρώπινου κεφαλαίου αυξάνει ανάλογα με τον πληθυσμό” “Ο δείκτης ανθρώπινου κεφαλαίου δεν φαίνεται να επηρεάζεται από το μέγεθος της επιχείρησης” ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1-190.105 20-490.098 50-2490.111 250 -0.091 ΜΟ Ελλάδας0.103 ___________________________________________________________________

7 Μέγεθος Επιχείρησης και Ανθρώπινο Κεφάλαιο Γεωγραφική κατανομή Ανθρώπινου Δυναμικού

8 Συμπεράσματα – Κίνητρα Οι επιχειρήσεις πρέπει να επενδύουν σε Ανθρώπινο Κεφάλαιο προσλαμβάνοντας προσωπικό με υψηλό δείκτη εκπαίδευσης. Τα στελέχη αυτά: –Είναι πιο παραγωγικά και αυξάνουν την παραγωγικότητα και των υπολοίπων εργαζομένων. –Συμβάλουν στην ανάπτυξη ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος για την επιχείρηση. –Αυξάνουν την καινοτομική δράση και την ροπή για έρευνα και ανάπτυξη της επιχείρησης. Το ελληνικό κράτος πρέπει να δημιουργήσει, αναπτύξει και ενισχύσει προσπάθειες που συμβάλουν στην δημιουργία ανθρώπινου κεφαλαίου μέσω της συνεχούς εκπαίδευσης και κατάρτισης. Επιπλέον η ίδιες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να καλλιεργήσουν in house δραστηριότητες εκπαίδευσης και κατάρτισης των εργαζομένων τους, που θα είναι προσανατολισμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τους.

9 Ευχαριστώ για την προσοχή σας !


Κατέβασμα ppt "Επένδυση στη δημιουργία Ανθρώπινου Κεφαλαίου: Εκπαίδευση και Κατάρτιση Γιώργος Μ. Αγιομυργιανάκης Καθηγητής Οικονομικής Ανάλυσης και Πολιτικής Ελληνικό."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google