Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc
ΦΥΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ: ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΠΕΤΡΑΣ ΛΕΣΒΟΥ Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc

2 ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΑΝΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

3 ΠΥΡΗΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Σύνολο εκτροφών: 132 Συνολικός πληθυσμός:

4 ΛΟΓΟΙ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΚΤΡΟΦΗΣ ΤΗΣ ΦΥΛΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
Λιτοδίαιτος χαρακτήρας, η υψηλή ανθεκτικότητα σε ξηροθερμικές κλιματικές συνθήκες και η ικανότητα αξιοποίησης ορεινών και φτωχών σε βλάστηση περιοχών. Πολύ καλές αποδόσεις γαλακτοπαραγωγής, με μέσο όρο κοπαδιού που μπορεί να ξεπεράσει τα 250 χγρ ανά γαλακτική περίοδο. Μεγάλη προσαρμοστικότητα στην ελληνική επικράτεια, ακόμα και σε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες. Μητέρες με ιδιαίτερα ανεπτυγμένο το μητρικό ένστικτο. Μεγαλόσωμα αρνιά στους τοκετούς με ταχεία ανάπτυξη. Μακροζωία προβάτων με διατήρηση της γαλακτοπαραγωγής ακόμα και σε μεγάλη ηλικία. Δυνατότητα εκτροφής υπό ποικίλα συστήματα εκτροφής, χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις σε σταβλικές εγκαταστάσεις.

5 ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ
Υπό την εποπτεία του Κ.Γ.Β.Ζ.-Α Συλλογή - τήρηση στοιχείων γενεαλογίας. (προγραμματισμένες συζεύξεις – σήμανση αμνών και γονέων – συνεχή ενημέρωση γενεαλογικού βιβλίου) Ατομικός έλεγχος των αποδόσεων των προβατίνων. Ενημέρωση και παροχή συμβουλών για την ορθή διαχείριση των ποιμνίων και στην παραγωγή ζώων αναπαραγωγής (Γ.Π.Α.).

6 ΣΤΟΧΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ α) Τη συνεχή και σταδιακή γενετική βελτίωση των αποδόσεων της φυλής τόσο σε ποσοτικό όσο και ποιοτικό επίπεδο. β) Τη βελτίωση των αποδόσεων της φυλής που εκτρέφεται στο νησί από τον πυρήνα των ελεγχόμενων ζώων. γ) Τη δημιουργία και διάθεση προς πώληση ζώων αναπαραγωγής υψηλής γενετικής αξίας και αξιοπιστίας. δ) Τη διαμόρφωση της τιμής πώλησης των ζώων αναπαραγωγής, κλιμακωτά με βάση τη γενετικής τους αξία, πάντα σε συμφέρουσα τιμή για τον ενδιαφερόμενο αγοραστή.

7 ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ
Παραγόμενος ετήσιος διαθέσιμος πληθυσμός αμνάδες αναπαραγωγής φυλής Λέσβου (υψηλής γενετικής ποικιλότητας) Πρόβλημα Καταρροϊκού Πυρετού του προβάτου Αδυναμία λήψης αποτελεσματικών αποφάσεων αντιμετώπισης του προβλήματος της διάθεσης των ζώων αναπαραγωγής από την Πολιτεία με σκοπό το οικονομικό όφελος των παραγωγών.

8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
Βάσει του Κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1266/2007 της Επιτροπής της 26ης Οκτωβρίου 2007 σχετικά με τους κανόνες εφαρμογής της οδηγίας 2000/75/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις μετακινήσεις των ζώων στην περίπτωση του καταρροϊκου πυρετού (άρθρο 9) αναφέρεται σαφέστατα στον καθορισμός μιας εποχικώς απαλλαγμένης από τον καταρροϊκό πυρετό του προβάτου ζώνης. Ως εποχικώς απαλλαγμένη από φορείς του ιού περίοδο προτείνουμε τους μήνες Ιανουάριο – Απρίλιο κατόπιν αιμοληψίας στα ζώα αναπαραγωγής (κυρίως αρνιά μηνών). Συνυπεύθυνοι για την ορθή και ασφαλή μετακίνηση των ζώων: Η κτηνιατρική υπηρεσία, οι συνεταιρισμοί διάθεσης των ζώων αναπαραγωγής και οι παραγωγοί τους που εντάσσονται στο πρόγραμμα.

9 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό στον κτηνοτροφικό κλάδο ότι οι μονάδες του προγράμματος λειτουργούν ως «φυσικές τράπεζες γενετικού υλικού» που μόνο σε αυτές απαγορεύεται αυστηρά η είσοδος ζώου άλλης φυλής (Σπουδαίος ρόλος). Έχουν διαφορετική λειτουργία από τις υπόλοιπες μονάδες γαλακτοπαραγωγής (ανάγκες σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους - προσωπικό - κόστη), σκοπό (γενετική βελτίωση) και παραγωγικό αντικείμενο (ζώα αναπαραγωγής) Διαφορετικές ανάγκες – διαφορετικές υποχρεώσεις: Γιατί όχι διαφορετικά δικαιώματα; (Εξαίρεση στη διακίνηση ζώων αναπαραγωγής για τους συνεταιρισμούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα διατήρησης γενετικών πόρων)

10 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Η φυλή προβάτου Λέσβου αποτελεί ένα πλούσιο γενετικό πόρο που αναπαράγεται αμιγώς στη Λέσβο και προσφέρεται κυρίως για εκμετάλλευση των ημιορεινών ορεινών περιοχών με καλό παραγωγικό εισόδημα για τον παραγωγό. Επιτακτική η ανάγκη λήψης αποφάσεων ή νομοθετικών ρυθμίσεων από την Πολιτεία για τη διάθεση γενετικού υλικού μέσω των ελεγχόμενων συνεταιρισμών χωρίς περιορισμούς εφόσον δεν υπάρχουν κρούσματα στην στενή περιοχή εκτροφής, οροθετικοί φορείς (βοοειδή) και ζώα αναπαραγωγής.

11 ΣΥΖΗΤΗΣΗ Διατήρηση του προγράμματος «Διατήρηση των Γενετικών Πόρων στην Κτηνοτροφία» υπό τον έλεγχο των Κ.Γ.Β.Ζ., και συνεχή διάθεση γενετικού υλικού με αυστηρούς ελέγχους των συνεταιρισμών για την ασφαλή διακίνηση υγειών ζώων αναπαραγωγής. Η λήψη αποτελεσματικών υγειονομικών μέτρων για τη ασφαλή και συνεχή διάθεση των ζώων αναπαραγωγής καθώς η συνέχιση και βελτίωση του προγράμματος στη Λέσβο θα συμβάλουν ουσιαστικά στη διατήρηση και τη γενετική βελτίωση της φυλής.

12 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ !
ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΓΕΝΕΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ ΦΥΛΗ ΠΡΟΒΑΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ:

13 ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Ε.Ζ.Ε.)
«Διατήρηση και διαχείριση ζωικών γενετικών πόρων» Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Συνεδριακό Αμφιθέατρο) 1η Ιουλίου 2014 Αθήνα ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΖΩΟΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ (Ε.Ζ.Ε.)


Κατέβασμα ppt "Μαστρανεστάσης A.Ιωάννης Τεχνολόγος Γεωπόνος MSc"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google