Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Προοπτικές Ανάπτυξης του Βιολογικού Βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Προοπτικές Ανάπτυξης του Βιολογικού Βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Προοπτικές Ανάπτυξης του Βιολογικού Βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας
Μπιλάλης Δημήτριος(Eπικ. Καθ.Βιολ.Γεωργίας) Πατσιαλή Σωτηρία(Γεωπόνος ΓΠΑ-Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια ΓΠΑ)

2 Η Υπάρχουσα Κατάσταση Περίπου 310 εκατομ. στρεμ.είναι κάτω από το καθεστώς της Βιολογικής Γεωργίας 118 εκατομ. Στρεμ. στην Αυστραλία Περίπου το 30% της καλλιεργήσιμης γης στο Λιχνεστάιν είναι βιολογική Η υψηλότερη αύξηση το 2004 με 2005 παρατηρήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες( εκτάρια) Περισσότερες από 80000 καλλιέργειες στο Μεξικό

3 Περαιτέρω πληροφορίες από έρευνα, σε παγκόσμια βιολογική καλλιέργεια το 2007
Παγκόσμια «στροφή» σε βιολογικά προϊόντα, 30 δισ.ευρό το 2006(Organic Monitor) Περισσότερες από 60 χώρες έχουν ειδική νομοθεσία για τη βιολογική γεωργία Περισσότερα από 600 εκατ. στρέμματα γης πιστοποιούνται ως οργανικά άγρια είδη(Organic Services ITC)

4

5 Κύριες χώρες παραγωγής βιολογικού βαμβακιού και αντίστοιχες εκτάσεις

6

7 Οργανικό βαμβάκι: Πρόκειται για την ίνα του βαμβακιού που παράγεται σύμφωνα με τα βιολογικά πρότυπα γεωργίας όπως ο ΕΝ 2092/91, το εθνικό οργανικό πρόγραμμα του Συμβουλίου του USDA κ.α. Οργανικά προϊόντα βαμβακιού ή προϊόντα που γίνονται με το οργανικό βαμβάκι: Ίνες κλωστοϋφαντουργίας, προϊόντα υγιεινής για γυναίκες, παιδικές πάνες, νοσοκομειακά και συναφή προϊόντα κ.α.

8 Το είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη της αγοράς βιολογικού βαμβακιού. Η ζήτηση ξεπέρασε σημαντικά την προσφορά και το σύνολο της παγκόσμιας παραγωγής. Η ζήτηση αυτή ξεπέρασε κατά 3 φορές τις πιστοποιούμενες παραγόμενες ποσότητες. Μόνο για το 2005 η αύξηση του οργανικού βαμβακιού ήταν κατά 25% ( στα 25 εκατ. £, λίρες Αγγλίας ) (στοιχ ΡΑΝ 2005).

9 Η μεγάλη αύξηση της αγοράς του βιολογικού βαμβακιού οφείλεται στα παρακάτωγεγονότα:
Η παγκόσμια παραγωγή παραμένει μικρή, γεγονός που καθιστά το προϊόν ανελαστικό σε αιφνίδιες αλλαγές της ζήτησης Στη διάρκεια του μεταβατικού σταδίου όπου μετά από 2 έτη μπορεί να εμπορευθεί το προϊόν του σαν βιολογικό.

10 Σε επίπεδο Ε.Ε. η Ελλάδα είναι μόνη χώρα που εμφανίζεται στα επίσημα στατιστικά της ΙFOAM σαν παραγωγός χώρα βιολογικού βαμβακιού γεγονός που μας δίνει σημαντικό προβάδισμα έναντι κυρίως της Ισπανίας. Παρόλα αυτά σε Εθνικό επίπεδο δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την γεωγραφική διασπορά της καλλιέργειας και την απώλεια σχέσης παραγωγής – μεταποίησης. Από την άλλη δίνει την δυνατότητα σε πρωτοβουλία φορέων να συστήσει θύλακες παραγωγής με βάση αβιοτικούς παράγοντες καθώς και παράγοντες της αγοράς- μεταποίησης.

11 Η εταιρεία αθλητικών ειδών Nike ένταξε στην παραγωγή της, στα πλαίσια του προγράμματός της Nike Organics, 98 προιόντα με βιολογικό βαμβάκι. Στόχος της εταιρείας είναι να ξεπεράσει σε πωλήσεις το 1,000,000 μονάδες βιολογικών προϊόντων, και μέχρι το 2010 το 5% των προϊόντων να είναι από βιολογική ίνα.

12 Πίνακας: κατανομής εκτάσεων στην βιολογική καλλιέργεια βάμβακος στην Ελλάδα για το έτος 2005.
ΒΑΜΒΑΚΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ 327,10 ΒΟΙΩΤΙΑ 558,20 ΔΡΑΜΑ 340,92 ΕΒΡΟΣ 1464,91 ΚΑΡΔΙΤΣΑ 204,50 ΚΙΛΚΙΣ 19,00 ΛΑΡΙΣΑ 210,40 ΜΑΓΝΗΣΙΑ 345,50 ΞΑΝΘΗ 37,10 ΠΕΛΛΑ 8,00 ΡΟΔΟΠΗ 421,50 ΣΕΡΡΕΣ 153,20 ΤΡΙΚΑΛΑ 117,30 ΦΘΙΩΤΙΔΑ 93,40 ΣΥΝΟΛΟ 4301,03

13 Στο Νομό Καρδίτσας υπάρχει η δυνατότητα και η ευκαιρία να δημιουργηθούν οι θύλακες παραγωγής βιολογικής καλλιέργειας βαμβακιού για τους παρακάτω λόγους: Αποτελεί η καλλιέργεια ιστορικό προηγούμενο και οι παραγωγοί γνωρίζουν καλά την συμβατική καλλιέργεια Το περιβάλλον και τα υδατικά αποθέματα δίδουν στην περιοχή το σημαντικότερο προβάδισμα σε σχέση με την υπόλοιπη Θεσσαλία στην καλλιέργεια βιολογικού βαμβακιού δεδομένου του γεγονότος ότι η βιολογική γεωργία αντιτίθεται στην απώλεια των υδάτινων πόρων. Υπάρχει μικρός, αλλά σημαντικός, αριθμός παραγωγών ενταγμένων στη βιολογική γεωργία που μπορούν να αποτελέσουν τον πυρήνα στη βιολογική γεωργία Επιπρόσθετη επιδότηση άνω των 50 € ανά στρέμμα στους βιοκαλλιεργητές βαμβακιού. Σημαντικό παράγοντα αποτελεί επίσης η ύπαρξη πιστοποιημένου εκκοκκιστηρίου στο Νομό όπου θα εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής.

14 Στο Νομό προτείνεται η σύσταση 2-3 θυλάκων και ο αριθμός των παραγωγών και της έκτασης θα εξαρτηθεί από την ζήτηση του εκκοκκιστηρίου όπου από την πλευρά του θα ωφεληθεί από την σταθερότητα της παραγωγής. Οι θύλακες δίδουν πληθώρα πλεονεκτημάτων στους παραγωγούς, όπως: Πρόσβαση στη διάθεση Ταχύτερη ενημέρωση Καλύτερη αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας Ταχύτερη και καλύτερη υιοθέτηση καινοτομιών Προβολή της περιοχής Αναβάθμιση της ποιότητας του περιβάλλοντος λόγω βελτίωσης της αειφορικότητας μέσω της βιολογικής γεωργίας και της μη χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων

15

16

17

18 Αποτελέσματα πειράματος βιολογικού βαμβακιόύ στο Ν.Καρδίτσας το 2007

19 Σας Ευχαριστώ!!!


Κατέβασμα ppt "Προοπτικές Ανάπτυξης του Βιολογικού Βαμβακιού στο Ν.Καρδίτσας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google