Εντοπισμός Προκλήσεων και Δυνατότητες Προσέγγισης Γραφείο Πολιτιστικ ών Θεμάτων & Καλλιτεχνι κών Αγώνων ΔΕΔΑ Κωστή Κατερίνα 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας 28 Γενάρη.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
Advertisements

ΗΜΕΡΙΔΑ «Λόγος και Αντίλογος για την Επιλογή και Αξιολόγηση των Εκπαιδευτικών : Τάσεις και Προβληματισμοί» Σάββατο, 13 Απριλίου 2013 Ανάπτυξη Μηχανισμών.
Μουσείο - Σχολείο Τι ακριβώς είναι μάθηση; Μάθηση είναι:
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Εξατομικευμένα Εκπαιδευτικά Προγράμματα Στήριξης μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή και αναπηρία Πηλείδου Κωνσταντίνα Σχολική Σύμβουλος ΕΑΕ.
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΗ ΜΑΘΗΣΗ Μαρια Κουτάτζη ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2012.
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Διδακτικοί στόχοι.
Εκπαιδευτικοι εν δρασει νεα πολυτροπικη διδακτικη
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
«ΠΙΡΠΙΡΟΥΝΑ» Πειραματισμός για τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση Δέσποινα Μπογδάνη – Σουγιούλ Ιούνιος 2002.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Στέλλα Καραολιά Βαλεντίνα Θεοδοσίου 20 Απριλίου 2013
Σενάρια διδασκαλίας ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ.
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΑΤΟΜΙΚΟΣ ΦΑΚΕΛΟΣ ΜΑΘΗΤΗ – ΦΑΚΕΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΑΘΗΤΗ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
1. ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ( ) 300 επιμορφωτές επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί (ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ60/70) 2.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ Dr. ΜΗΤΣΙΟΥ ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ- ΝΕΥΡΟΨΥΧΟΛΟΓΟΣ.
Βασικές τεχνικές γνωριμίας
ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ-ΜΟΥΡΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
Μετάβαση από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο: Ανάπτυξη ουσιαστικής συνεργασίας ανάμεσα στους γονείς και τους εκπαιδευτικούς Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
Πρόγραμμα Ασφαλές σχολείο για το διαδίκτυο
Μέθοδος Project Μια εναλλακτική μορφή διδασκαλίας απέναντι στην παραδοσιακή, στο μάθημα της Έκφρασης-΄Εκθεσης. Προσανατολισμός: Ανθρωπιστικός - Παιδοκεντρικός.
ΑΠΟ ΕΝΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΣΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΪΔΡΥΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
«Εκπαίδευση Εκπαιδευτών ΙΕΚ ΠΑΤΡΑΣ» ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΩΝ ΕΝΟΤΗΤΩΝ
ΒΙΩΜΑΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Οικονομία - Επιχειρηματικότητα , στη Β/θμια εκπαίδευση Επιστημονική Υπεύθυνη ‘Εργου ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ Δρ. Θεοχαρούλα Μαγουλά
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
Καραγκιόζης Από την Ειδική Μονάδα Γυμνάσιο Γερίου στο Comenius
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΟΔΗΓΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΝΑΛΥΤΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ Αρχές οργάνωσης εκπαιδευτικού προγράμματος.
ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ & ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
1 Σχέδια Εργασίας & Φυσική Αγωγή. 2 Σκοπός της συνάντησης η παρουσίαση, ανάπτυξη & εφαρμογή της μεθόδου διδασκαλίας με σχέδια εργασίας στη Φυσική Αγωγή.
Αποτελεσματικότητα της σχολικής μονάδας: ο ρόλος του διευθυντή Μαργαρίτα Χριστοφορίδου 14 Μαρτίου 2013.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΕΣ και ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ Αντωνία Παπαδάκη Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Ν. Πέλλας.
Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. Βήματα ανάπτυξης εκπαιδευτικού προγράμματος στην κοινότητα Εντοπισμός μιας ειδικής για ένα πληθυσμό ανάγκης για μάθηση.
Παρουσίαση Αξιολόγηση μαθητή και διδασκαλίας Κατσίρας Λεωνίδας, Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ 13, Νομικών- Πολιτικών Επιστημών Στερεάς Ελλάδας και Θεσσαλίας.
Κώστας Θεριανός, Δρ. Επιστημών της Αγωγής Το σχέδιο δράσης (project) και η σύνδεση του με την Επαγγελματική Συμβουλευτική.
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Σακελλαρίου Μαρία, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Ιωαννίνων
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Βιολογία Γυμνασίου.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
Μη τυπική εκπαίδευση: ο εκπαιδευτικός, ο μαθητής, η επίσκεψη, το μουσείο Μάθημα 7 Αντιλήψεις εκπαιδευτικών για την μη τυπική εκπαίδευση ΠΔΜ.
Ο ΔΙΑΚΡΙΤΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Φορεις και μορφες αξιολογησης: 2Ο Μαθημα
Εναλλακτικές εφαρμογές αξιολόγησης
Εναλλακτικές μορφές εκπαιδευτικής αξιολόγησης
Παναγιώτης Σαραντόπουλος Σχολικός Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ.
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Αναλυτικό Πρόγραμμα Προσχολικής Αγωής
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Εντοπισμός Προκλήσεων και Δυνατότητες Προσέγγισης Γραφείο Πολιτιστικ ών Θεμάτων & Καλλιτεχνι κών Αγώνων ΔΕΔΑ Κωστή Κατερίνα 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας 28 Γενάρη 2010 Πολιτιστικά Προγράμματ α Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων

Η Αξιολόγηση είναι η διαδικασία κατά την οποία αποδίδουμε μια αξία σε κάτι σύμφωνα με συγκεκριμένα κριτήρια που χρησιμοποιούμε… (Καψάλης 2004) Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Τι είναι η αξιολόγηση;

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Αξιολόγηση στην εκπαίδευση; Αντικείμενο της αξιολόγησης στο χώρο της εκπαίδευσης είναι: § η απόδοση των μαθητών και των εκπαιδευτικών § τα βιβλία § τα προγράμματα § οι μέθοδοι § οι διδακτικές τεχνικές § τα εποπτικά μέσα §... § η εκπαιδευτική πολιτική…

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Στόχος -Στόχοι Γενικός παιδαγωγικός στόχος  Παιδαγωγική πρόθεση που περιγράφει τις δεξιότητες του μαθητή στο τέλος μιας ευρύτερης ενότητας, ενός προγράμματος Ειδικοί παιδαγωγικοί στόχοι  Αποτέλεσμα της υποδιαίρεσης ενός γενικού στόχου. Περιγράφεται μέσω μιας ενέργειας ή συμπεριφοράς η οποία μπορεί να παρατηρηθεί /εντοπιστεί

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Είδη (Bloom & Krathwohl 1999) Προκαταρκτική (front-end) § Επίπεδο & Προσδοκίες συμμετεχόντων § Δυνατότητες και περιορισμοί § Στόχος– Στόχοι § Σχεδιασμός δραστηριοτήτων Συνολική/διορθωτ ική αξιολόγηση (summative/ remedial) § Αποδοτικότητα προγράμματος § Αυτοβελτίωση § Αποφυγή λαθών στο μέλλον Διαμορφωτική (formative) § Αξιολόγηση με παρατηρήσεις & κρίσεις για τις δραστηριότητε ς στην πορεία § Επανατροφοδό τηση § Βελτίωση προγράμματος Διαμορφωτική (formative) § Αξιολόγηση με παρατηρήσεις & κρίσεις για τις δραστηριότητες στην πορεία § Επανατροφοδότ ηση § Βελτίωση προγράμματος

Η Διαμορφωτική αξιολόγηση είναι ο συνεχής έλεγχος των γνώσεων και της συμπεριφοράς των μαθητών σε σχέση με προκαθορισμένους στόχους. Σκοπός της είναι η διάγνωση των αδυναμιών και των αιτίων που τις προκαλούν, ώστε να αναπτυχθούν στρατηγικές αντιμετώπισης των προβλημάτων και βελτίωσης των δραστηριοτήτων. Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Τι είναι;

Δε σχετίζεται μόνο με την ποιοτική αξιολόγηση του προϊόντος του προγράμματος, αλλά δίνει σαφείς πληροφορίες για την πρόοδο των μαθητών, την εμπλοκή τους στο πρόγραμμα, την ανταπόκρισή τους στις δραστηριότητες, την ουσιαστική αλλαγή στάσης και την ανάπτυξη πολιτικής σκέψης. Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Τι αξιολογείται;

Απόκτηση γνώσεων – Ερευνητική ικανότητα Όξυνση της κρίσης Ανάδειξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων Επικοινωνιακές δεξιότητες Συλλογικότητα Χρήση Νέων Τεχνολογιών Ανάληψη πρωτοβουλιών Άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία Καινοτόμες δραστηριότητες Τόνωση του ενδιαφέροντος για την τοπική κοινότητα και κοινωνία. Εγκύκλιος Υπ.Ε.Π.Θ /Γ7/ Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Θεσμικό πλαίσιο

Από τους εκπαιδευτικούς: Παρατηρούνται οι αντιδράσεις και η συμμετοχή των μαθητών στις δραστηριότητες (πιθανόν κι από εξωτερικό αξιολογητή) Ελέγχεται η καταλληλότητα των πηγών Ελέγχεται η καταλληλότητα της ημέρας και ώρας συναντήσεων Αξιολογούνται τα υλικά που χρησιμοποιούνται (καταλληλότητα, ασφάλεια, κόστος) Ελέγχεται γενικά το κόστος δραστηριοτήτων και επισκέψεων Αξιολογούνται πορεία/σχέδιο και στόχοι Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Πώς γίνεται; Από την ολομέλεια: Συζήτηση για τις μέχρι τώρα εντυπώσεις (θετικές – αρνητικές) Επανεξέταση δραστηριοτήτων, πορείας διδασκαλίας, συναντήσεων, στόχων, για να περιοριστούν τα προβλήματα και να αναδειχθούν οι θετικές πτυχές.

-Ημιδομημένη συνέντευξη με προσεκτικά διατυπωμένες ερωτήσειςΗμιδομημένη συνέντευξη με προσεκτικά διατυπωμένες ερωτήσεις -ΕρωτηματολόγιοΕρωτηματολόγιο -Βιβλίο εντυπώσεων -Προσωπικοί νοητικοί χάρτεςΠροσωπικοί νοητικοί χάρτες -Σκέψου φωναχτά… -Σημείωσε στις ακτίνες του κύκλου… -Γράψε το σημείωμά σου… - Συννεφάκια σκέψης – Εικόνες & ΣχόλιαΓράψε το σημείωμά σου… - Συννεφάκια σκέψης – Εικόνες & Σχόλια Άξονες  Τι έχουν μάθει οι μαθητές (όχι μόνο σε επίπεδο γνώσεων και πληροφοριών!!!)  Ποιες δραστηριότητες ήταν περισσότερο ή λιγότερο ενδιαφέρουσες και γιατί;  Ποια είναι τα συναισθήματά τους;  Ποιες βελτιώσεις ή αλλαγές προτείνουν; Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Μέθοδοι στην ολομέλεια

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων SWOT Ανάλυση

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Τρόποι προσέγγισης -Ευελιξία (ευαισθησία στα μηνύματα και τις προτιμήσεις των παιδιών) -Εξασφάλιση των καλύτερων δυνατών συνθηκών (χώρου, συναντήσεων) -Ατμόσφαιρα ασφάλειας & εμπιστοσύνης (παιχνίδια γνωριμίας κι εμπιστοσύνης) -Πλαίσιο βιωματικής μάθησης (παιχνίδια ρόλων, δραματοποιήσεις, εικαστικά, επινοήσεις ιστοριών, αυτοψία) -Πολυαισθητηριακές προσεγγίσεις (ακούσματα- μουσική-ήχοι, εικόνες, video, συζήτηση, κατασκευές, εικαστικά, μνήμες, χρώματα, αισθήσεις…)

Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Αρχικά ξεκίνησε ως μια προσπάθεια να πάρω μέρος στην τριήμερη εκδρομή. Περνώντας ο καιρός αρχίσαμε να δενόμαστε. Από ένα απλό τετράωρο άρχισε να μετατρέπεται σε ένα διασκεδαστικό, συναρπαστικό τετράωρο και δεν ήθελα να τελειώσει. Ορισμένες φορές μετανιώνω που δεν πήρα παραπάνω μέρος στο θεατρικό. Ίσως να ήμουν πολύ συγκρατημένος και να φοβόμουν τι θα γινόταν όταν θα έβγαινα στη σκηνή. Ένιωσα την μαγεία της παράστασης, το άγχος και τον ενθουσιασμό. Το καλύτερο συναίσθημα όμως μου δημιουργήθηκε στην υπόκλιση με το θερμό χειροκρότημα των θεατών. Τέλος πάντων από τη θεατρική ομάδα αποκόμισα πολλές καινούργιες εμπειρίες και συναισθήματα και πιστεύω πως θα τα θυμάμαι για πολλά χρόνια. Γιάννης Τελικά… αξίζει;

Εντοπισμός Προκλήσεων και Δυνατότητες Προσέγγισης Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε μαθητές και δασκάλους για τις χαρές που μας δίνουν… Διαμορφωτική Αξιολόγηση Πολιτιστικών Προγραμμάτων Κωστή Κατερίνα 1ο ΓΕΛ Ελευσίνας 28 Γενάρη 2010 Πολιτιστικά Προγράμματ α