ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
O ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΟΥΡΑΝΙΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ
Advertisements

Ά Λυκείου ΘΕΜΑ: «Η Συμβολή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Εξέλιξη και Διάσωση του Πολιτισμού» Υπεύθυνος Καθηγητής: Χατζαρούλας Τιμόθεος.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
Μέτρα προστασίας από τα κουνούπια
Εκπαιδευτικό Πακέτο IUSES Η αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της παρουσίασης βαρύνει τους συγγραφείς. Δεν απηχεί κατ’ ανάγκη τη γνώμη της Ευρωπαϊκής.
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ : ΚΩΣΤΑΣ ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
Λουκία Τζελέπη - Τμήμα Γ5
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ.
Περιβαλλοντική Συνείδηση.
10 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΟΥΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΝΤΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Μ1Α2
Το Πράσινο Σπίτι.
10 τρόποι να εξοικονομήσουμε ενέργεια…
ΠΡΑΣΙΝΟ-ΕΞΥΠΝΟ ΣΠΙΤΙ.
Μάθημα: Ερευνητική Εργασία
Ε ν έ ρ γ ε ι α.
Κλιματιστικά μηχανήματα Χρησιμοποιούμε τα κλιματιστικά μηχανήματα στις ζεστές,καλοκαιρινές μέρες για να δροσιστούμε.Όμως προκαλούν προβλήματα στην υγεία.
Από τις μαθήτριες: Δήμητρα Παναγάκη Άνναμπελ Ντέι
Πώς να καθαρίσετε το Air Condition σας…
Τρόποι Εξοικονόμησης Ενέργειας
ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΤΟΥ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
20 ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ:ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τανούσα Δέσποινα Β4.
Το Σύστημα Φυσικού Ηλιακού ΦωτισμούSuntracker είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να μεταφέρει το φως με πολλαπλασιασμένη ένταση, χωρίς να μεταφέρει μέσα στο.
Σχεδιασμός και αξιολόγηση μιας σειράς διδασκαλιών στο πλαίσιο του γραμματισμού στις φυσικές επιστήμες. Εισαγωγή στις αρχές της Βιοκλιματικής και στη διαχείριση.
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (PROJECT):
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ & ΘΕΡΜΑΝΤΙΚΟΥ - ΨΥΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ –ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Ασκήσεις.
ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ O ήλιος είναι η βασική πηγή ενέργειας του πλανήτη μας. Ο Ήλιος ( εκ του αβέλιος - αέλιος - ηέλιος = ο ακτινοβολών, ο πυρπολών) είναι απλανής.
Η ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΟΡΙΖΕΙ ΤΗ ΣΧΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΟΙ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΝΑ ΜΗ ΠΑΡΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΗΝ.
ΘΕΜΑ: «ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΣ"
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
Εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία μας
Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου
Project Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων Ομάδα 3: κατάταξη κτιρίων
Ήλιος & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣΗ
«ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ» 1ο ΕΠΑΛ ΛΑΥΡΙΟΥ
Ο άνθρωπος, από την πρώτη στιγμή της παρουσίας του πάνω στη γη, προσπάθησε να βελτιώσει τις συνθήκες της ζωής του. Έτσι λοιπόν δημιούργησε τον υλικό πολιτισμό.
 Στο σχολείο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την βιομάζα ως καύσιμο για παραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας,καύσης. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αντικαταστήσουμε.
Ερευνητικη εργαςια Α’ τετραμηνου Β’ γενικου λυκειου Νιγριτας : «Εναλλακτικες πηγες ενεργειας και εξοικονομηςη ςτο ςχολειο μας» Θέμα ενασχόλησης:
Άσκηση 8/1/2013 για όλες τις υποομάδες. Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΕΙΣ Mια πόλη με λιγότερους δρόμους και περισσότερο πράσινο.
ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Ο ήλιος εκπέμπει φως και θερμότητα στη γη
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Νέα συστήματα αξιοποίησης της ηλιακής ενέργειας
ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ ΣΤΕΓΩΝ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΣΗ Μειώνεται το κόστος για την θέρμανση και την ψύξη του κτηρίου κατά 50% και το κόστος συντήρησης του.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.)
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ Οι σύγχρονες οικιακές συσκευές έχουν σκοπό να διευκολύνουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χρήση τους.
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ ΤΜΗΜΑ ΝΟΜΙΚΗΣ ΤΟΜΕΑΣ ΔΙΕΘΝΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΝEΡΓΕΙΑΣ.
ΚΑΖΜΙΡΑ ΤΡΕΤΣΙΑΚ ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΩΣΤΕΡΗΣ Σχολικό έτος Γ / ΣΙΟ ΑΡΧΑΝΩΝ Καθηγητής : Κατσοπρινάκης Σταύρος.
ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Σε όλο τον κόσμο οι εποχές μεταβάλλονται, οι θερμοκρασίες αυξάνονται και ακραία καιρικά φαινόμενα παρατηρούνται όλο και πιο.
Αντρέας Ξενοφώντος Δημοτικό Σχολείο Αγίας Μαρίνας Τάξη : Δ
Βιοκλιματικός σχεδιασμός ενός κτιρίου είναι ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το κλίμα κάθε περιοχής, στοχεύει στην εξασφάλιση των απαραίτητων εσωκλιματικών.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΕΩΝ
Ενέργεια.
Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ΑΠΕ ΚΑΒΑΛΑ 2015
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Πρόγραμμα ΔΑΙΔΑΛΟΣ ο ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
ΦΕ13: ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ο ήλιος ακτινοβολεί φως και θερμότητα
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΤΑΡΑΤΣΕΣ ΣΕΡΕΤΗΣ ΣΠΥΡΟΣ.
Ενότητα: Ουρανός και Γη Μάθημα 1: Το φαινόμενο της έκλειψης.
Περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Εξοικονομώ Ενέργεια στο Σπίτι" ΕΠΑ.Λ Λαγκαδά
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΣΤΟΧΟΣ : Ο μαθητής να μπορεί να
ΠηγΕΣ ενΕργειαΣ Ενότητα 2η.
2ο ΕΠΑΛ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: Α)ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ Β) ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΚΤΙΡΙΩΝ-ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ- ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ  ΤΑΞΗ:Β 3’  2 ο ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ  ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ:ΠΛΑΚΑΣ ΗΛΙΑΣ

 - Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών ώστε να ψύχουν πιο αποδοτικά και να εξοικονομείται ηλεκτρική ενέργεια. Εκτός αυτού τα καθαρά φίλτρα βοηθούν στην αποφυγή αλλεργιών.  - Τέντες τοποθετημένες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι κατά τους θερινούς μήνες. Έτσι οι απαιτήσεις σε κλιματισμό μειώνονται.  - Φυτεύουμε γκαζόν, δέντρα και θάμνους από τοπικά είδη της περιοχής μας, καθότι θα έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό του καλοκαιρινούς μήνες.

---->Πλεονεκτήματα<---- Η βιομάζα θεωρείται ανανεώσιμη πηγή ενέργειας στην περίπτωση που ξαναφυτεύεται ότι κόβεται. Υπάρχει δυνατότητα εγχώριας παραγωγής Χαμηλότερο κόστος κατανάλωσης από πετρέλαιο και φυσικό αέριο (επηρεάζεται από την απόδοση της καύσιμης ύλης) Αισθητικά όμορφα ---->Μειονεκτήματα<---- Απαραίτητος ο εξαερισμός και η είσοδος φρέσκου αέρα στο σπίτι Επικινδυνότητα ύπαρξης καυστήρα στο εσωτερικό των κατοικιών Αδυναμία ελέγχου θερμοκρασίας Ανάγκη τακτικής και δύσκολης συντήρησης καπναγωγού, καπνοδόχου, εστίας, τζαμιού κλπ

Πλεονεκτήματα  Ύπαρξη δικτύου διανομής Μειονεκτήματα  Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ κλπ)  Καταλαμβάνει μεγάλο ωφέλιμο χώρο  Υψηλό κόστος λειτουργίας  Υψηλό και συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου  Ανάγκη συντήρησης

Πλεονεκτήματα Το φυσικό αέριο σε σχέση με το πετρέλαιο: είναι προς το παρόν φτηνότερο (~30%) είναι συνεχώς διαθέσιμο και δεν χρειάζεται να το προαγοράσετε και να το αποθηκεύσετε (πληρώνετε όσο χρησιμοποιείτε) χρησιμοποιεί συνήθως καυστήρες και λέβητες νεότερης γενιάς με καλύτερη απόδοση. Μειονεκτήματα Περιορισμένο δίκτυο διανομής Μηνιαίο πάγιο για την παροχή αερίου Υψηλό κόστος αγοράς (καυστήρας, λέβητας, σωληνώσεις, καλοριφέρ) Υψηλό κόστος λειτουργίας Συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος καυσίμου

Πλεονεκτήματα:  Η ενέργεια είναι δωρεάν καθώς δεν χρησιμοποιείται κανένα είδος καύσιμης ύλης.  Δεν είναι ακριβή η λειτουργία και η συντήρηση των μονάδων παραγωγής ενέργειας μέσω των θαλάσσιων κυμάτων  Είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς κατά τη λειτουργία της μονάδας δεν παράγονται απόβλητα. Μειονεκτήματα  Πολλές από τις εγκαταστάσεις είναι θορυβώδη.  Οι εγκαταστάσεις πρέπει να κατασκευάζονται με ειδικό τρόπο ώστε να αντέχουν στις δύσκολες καιρικές συνθήκες που θα αντιμετωπίσουν  Το κόστος μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας στη στεριά είναι πολύ υψηλό.

ΤΙΜΗ : από 120 έως 160 ευρώ( είναι το οικονομικότερο) Είναι εγχώριο Έχει μεγάλη εκπομπή CO2 και πολλά στερεά σωματίδια Έχει ενεργειακή απόδοση % και παράγει 50% καύσιμα διοξειδίου του άνθρακα ! 1 τόνος καυσόξυλα κοστίζει ευρώ 1 τόνος κάρβουνο κοστίζει 1000 ευρώ

ΤΙΜΗ: κοστίζει 1300 ευρώ ανά τόνο Είναι εισαγόμενο προϊόν Η ενεργειακή απόδοση είναι από 70-80% και 20% είναι τα καύσιμα CO2.

ΤΙΜΗ : Είναι τα 70% της τιμής του πετρελαίου και στο SI ανά κυβικό μέτρο κοστίζει 910 ευρώ ανά κυβικό μέτρο Είναι εισαγόμενο. Η ενεργειακή απόδοση του φυσικού αερίου είναι 80-90% και 10% είναι τα καύσιμα του διοξειδίου του άνθρακα!

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι ισχύει για την τιμή των ορυκτών αυτών καυσίμων: λιγνίτης<φυσικό αεριο<πετρέλαιο. Όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση: Φυσικό αέριο <πετρέλαιο<λιγνίτης.

Ντυθείτε πιο ζεστά: Δοκιμάστε να ντυθείτε πιο ζεστά πριν τρέξετε να ανοίξετε το καλοριφέρ η άλλη πηγή θερμότητας. Χρησιμοποιείστε θερμοστάτη: Χρησιμοποιείστε θερμοστάτες (όταν είναι εφικτό) για να μη λειτουργείτε άσκοπα τις πηγές θερμότητας. Ρυθμίστε τους σε φυσιολογικές θερμοκρασίες (20-22 την ημέρα και τη νύχτα). Εκμεταλλευτείτε τη θερμότητα του ήλιου: Αν το σπίτι σας διαθέτει νότια ανοίγματα, αφήνετε τα ανοιχτά κατά τη διάρκεια της ημέρας για να εισέρχεται άφθονη υπέρυθρη θερμότητα από τον ήλιο.

Πρόγραµµα «Εξοικονόµηση κατ’ Οίκον» Πρόγραµµα για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε συνδυασµό µε επιδότηση επιτοκίου, επιχορήγηση κεφαλαίου και κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων σε ιδιοκτήτες κατοικίες, µε πόρους από το ταµείο Χαρτοφυλακίου «Ταµείο Εξοικονοµώ κατ’ οίκον» και το «Πρόγραµµα Άµεσης Ενίσχυσης» των νοικοκυριών. ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Με το πρόγραμμα παρέχεται στους πολίτες ένα άμεσο οικονομικό όφελος.Το μεγάλο όμως όφελος για τους πολίτες και για το περιβάλλον θα προκύψει από τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας που υπολογίζεται έως και 60 % για πλήρη μόνωση μιας μονοκατοικίας.

ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 200 εκ. €, αφορά σε επιδοτήσεις για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες, που θα υποδεχθούν από ενεργειακό επιθεωρητή καιπεριλαμβάνει δύο υποπρογράμματα : Υποπρόγραμμα Α : Δάνεια με επιδότηση επιτοκίου Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών, εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα €. Υποπρόγραμμα Β : Απευθείας επιχορήγηση 30% επί του επιλέξιμου Π / Υ Θα μπορούν να υποβάλλουν πρόταση οι ιδιοκτήτες κατοικιών εφόσον το ατομικό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα € ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημά τους δεν ξεπερνά τα €.

Προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να μπορεί ένα ακίνητο να ενταχθεί στο πρόγραμμα είναι οι εξής: Το ακίνητο πρέπει να βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης χαμηλότερη ή ίση των € / τ.μ. Το ακίνητο πρέπει να διαθέτει οικοδομική άδεια ή άλλο νομιμοποιητικό στοιχείο Το ακίνητο πρέπει στην υφιστάμενη κατάστασή του να είναι ενεργειακής κλάσης Δ ή χαμηλότερα, και με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις να επιτυγχάνεται ενεργειακή αναβάθμιση κατά τουλάχιστον μία κατηγορία ή εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας μεγαλύτερη από το 30% της κατανάλωσης του κτηρίου αναφοράς

ΜΕΛΗ ΟΜΑΔΑΣ Β' ➢ Αθανάσιος Μπουργανός ➢ Χρήστος Μπουρτζάλας ➢ Αθηνά Παπαδοπούλου ➢ Σοφία Νιάνιου ➢ Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος