Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία μας
Μέρος 1ο

2 Πότε καταναλώνουμε πολύ ενέργεια
Πολύ ενέργεια καταναλώνουμε όταν χρησιμοποιούμε συσκευές ή συστήματα που παράγουν θερμότητα. Δηλαδή φούρνο, ηλεκτρικό θερμοσίφωνα, πλυντήριο, ηλεκτρικό ή ένα σύστημα θέρμανσης. Το κριτήριο για το τι ΄΄καίει΄΄ η συσκευή είναι τα Watt που αναγράφονται πάνω της. Παράδειγμα ένας θερμοσίφωνας ή ένας φούρνος των 4.000W ισοδυναμεί με 100 λάμπες των 40W. Στην συνέχεια έρχονται τα συστήματα ψύξης όπως τα κλιματιστικά, το ψυγείο, ο καταψύκτης και μετά τηλεόραση/υπολογιστής ενώ στο τέλος βρίσκονται οι λαμπτήρες.

3 Οι λαμπτήρες καίνε λιγότερο αλλά αν λειτουργούμε πολλές και για αρκετές ώρες, το αποτέλεσμα το ίδιο είναι ειδικά όταν είναι κοινές με νήμα πυράκτωσης … Υπάρχουν και άλλες συσκευές που τις χρησιμοποιούμε πιο σπάνια όπως το πιστολάκι που και αυτό καίει αφού παράγει θερμότητα…

4 Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια
Θερμοκρασία δωματίου Να ρυθμίζουμε το θερμοστάτη ώστε η θερμοκρασία στο δωμάτιο να είναι το πολύ 20 °C Για κάθε επιπλέον βαθμό σπαταλάμε μέχρι και 7% περισσότερη ενέργεια

5 Για τον θερμοστάτη… Και 19 ή ακόμα 18 βαθμούς με ενισχυμένο ντύσιμο δεν υπάρχει πρόβλημα…κάνουμε και καλή οικονομία… Όταν απουσιάζουμε ή όταν πάμε για ύπνο κατεβάζουμε ακόμη περισσότερο την θερμοκρασία του χώρου…

6 Νυχτερινό ρεύμα Χρησιμοποιούμε νυχτερινό και τριφασικό ρεύμα
1η Νοεμβρίου έως και την 30η Απριλίου Ώρες 15:00-17:00 και 02:00-08:00 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου Ώρες 23:00-07:00 2

7 Για το τριφασικό ρεύμα…
Αν έχεις μονοφασικό και σκέφτεσαι να το αλλάξεις σε τριφασικό δεν συμφέρει πάντα... Συμφέρει αν η οικογένεια είναι πολυμελής και ενεργοβόρα! Τότε θα αποσβέσεις το κόστος εγκατάστασης που κυμαίνεται στα 800€ αν πρόκειται να αλλάξεις πίνακα και καλώδια...

8 Ηλεκτρική Κουζίνα – Μαγείρεμα
Μην ανοίγετε χωρίς λόγο την πόρτα του φούρνου. Σβήνουμε το φούρνο 10 λεπτά πριν το τέλος, διατηρώντας κλειστή την πόρτα. Τα σκεύη για το βράσιμο να τοποθετούνται σε ίδιου μεγέθους εστία. Στη διάρκεια του μαγειρέματος η κατσαρόλα να έχει το καπάκι της. Η χύτρα ατμού εξοικονομεί υπερδιπλάσια ενέργεια σε σχέση με την απλή κατσαρόλα.

9 Για το μαγείρεμα… Εδώ ισχύει ότι πληρώνεις παίρνεις. Φτηνό σκεύος για μαγειρική; Τότε το πιο πιθανό είναι να καταναλώνεις περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια!

10 Θέρμανση νερού – Ηλεκτρικός Θερμοσίφωνας
Ζητήστε από ηλεκτρολόγο να ρυθμίσει τον θερμοστάτη στους 50°-60° ή να τοποθετήσει χρονοδιακόπτη Εξοικονομείτε με αυτό τον τρόπο αρκετά χρήματα

11 Θέρμανση νερού – Ηλιακός Θερμοσίφωνας
Προτιμήστε έναν ηλιακό θερμοσίφωνα αντί ηλεκτρικό για τη θέρμανση του νερού (ο ηλιακός θερμοσίφωνας μπορεί να καλύψει κατά 70% τις ετήσιες ανάγκες σε ζεστό νερό με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος)

12 Για τον ηλιακό θερμοσίφωνα
Βρίσκεις και με 500€ ηλιακό. Καλό είναι να ρωτάμε και πόσο κοστίζει η εγκατάσταση. Πάντως μακροπρόθεσμα συμφέρει…δεν το συζητάμε! Με ένα πρόχειρο υπολογισμό 1ώρα την ημέρα για 300μέρες ένας ηλεκτρικός θερμοσίφωνας των 4κιλοβάτ καταναλώνει κιλοβατώρες. Επί 20 λεπτά πληρώνουμε 240 ευρώ το χρόνο! Γλυτώνουμε και την αναμονή για ζεστό νερό…

13 Πλυντήριο – οικονομική λειτουργία
Να προτιμάτε οικονομικά προγράμματα πλύσης και στεγνώματος με χαμηλή θερμοκρασία για παράδειγμα 30 βαθμών. Επιπλέον η υψηλή θερμοκρασία φθείρει τα ρούχα. Βάλτε πλυντήριο όταν γεμίζει ο κάδος. Το μέγεθος του πλυντηρίου αλλά και άλλων συσκευών όπως το ψυγείο να είναι κατάλληλου μεγέθους με τις ανάγκες των μελών του σπιτιού και όχι πολύ μεγαλύτερα ώστε να εξοικονομείται ενέργεια.

14 Ψυγείο – Κατάψυξη Να κάνετε απόψυξη όταν ΄΄πιάνει΄΄ πάγο
Μην το ανοίγεται άσκοπα Να καθαρίζετε τα πλάτη-σωληνώσεις

15 Ειδικά για το ψυγείο… Και τα ψυγεία ΄΄καίνε΄΄ ρεύμα ειδικά αν είναι παλιά. Επιλέον το λάστιχο της πόρτας συχνά είναι ξερό και ακατάλληλο. Πρέπει τότε να το αλλάξουμε. Επίσης η πλάτη να αερίζεται επαρκώς! Έτσι μειώνεται σημαντικά την κατανάλωση ρεύματος! Επίσης προσέξτε όταν κάνετε απόψυξη για να φύγει ο πάγος πρέπει να το βγάζετε από την πρίζα και να μην χρησιμοποιείται αιχμηρά αντικείμενα. Θα προκαλέσετε ζημιά! Δείξτε υπομονή ο πάγος θα λειώσει μόνος του! Επίσης προσέξτε όταν καθαρίζετε την ΄΄πλάτη΄΄ να είναι εκτός ρεύματος και τα υλικά που χρησιμοποιείτε. Δείτε οδηγίες στο διαδίκτυο από την εταιρία του ψυγείου.

16 Ψυγείο – Κατάψυξη Μην τοποθετείτε το ψυγείο και την κατάψυξη κοντά σε κουζίνα, καλοριφέρ ή σε παράθυρο που βλέπει προς την ήλιο. Αυξάνονται οι ώρες λειτουργίας για να διατηρήσει την θερμοκρασία. Μην ρυθμίζετε άσκοπα την συντήρηση σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

17 Το ρυθμίζουμε σε λογική θερμοκρασία ώστε να λειτουργεί λιγότερο.
Κλιματιστικό Να καθαρίζουμε τακτικά τα φίλτρα του κλιματιστικού, έτσι αυξάνεται η απόδοση του και μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας. Το ρυθμίζουμε σε λογική θερμοκρασία ώστε να λειτουργεί λιγότερο.

18 Για τα κλιματιστικά… Αν πάντως αγοράσετε καινούριο προτιμήστε inverter. Είναι πιο οικονομικό στο ρεύμα και επιπλέον οι τιμές τους έχουν πέσει. Να κάνετε και εδώ συμφωνία με εγκατάσταση. Ανάλογα με τον χώρο να επιλέγεται και αυτό με τα αντίστοιχα μπιτιγιού (μόναδα ισχύος). Επίσης ο συντελεστής απόδοσης COP για θέρμανση και ΕΕR για ψύξη να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερος…για οικονομία. Ένας άλλος παράγοντας είναι τα ντισιμπέλ (decibel, συντομογραφία dB) που είναι μονάδα μέτρησης του θορύβου. Όσο πιο λίγα ντισιμπέλ τόσο πιο φιλικό για σας και τους γείτονες…

19 Εφοδιασμένοι με φωτιστικά δεν επηρεάζουν το φως του λαμπτήρα
Ανεμιστήρες οροφής Προτιμάμε ανεμιστήρες οροφής. Καταναλώνουν το 1/10 της ηλεκτρικής ενέργειας σε σχέση με τα κλιματιστικά Εφοδιασμένοι με φωτιστικά δεν επηρεάζουν το φως του λαμπτήρα

20 Εξοικονόμηση με κλειστό διακόπτη
Μην αφήνετε τις ηλεκτρονικές συσκευές σε κατάσταση αναμονής. Καταναλώνουν ενέργεια!

21 Ανακυκλώνουμε τους λαμπτήρες αντί να τους πετάμε.
Αν περιέχουν υδράργυρο τους δίνουμε σε ειδική εταιρία! Χρησιμοποιούμε λαμπτήρες εξοικονόμηση ενέργειας αντί για συμβατικούς συμβατικούς λαμπτήρες πυράκτωσης.

22 Για την προηγούμενη διαφάνεια
Στο κάτω μέρος της εικόνας βλέπετε από αριστερά Έναν ευθύγραμμο φθορισμού Έναν εξοικονόμησης μάλλον υδραργύρου Έναν κυκλικό φθορισμού Έναν αλογόνου Και έναν λεντ (νέας τεχνολογίας).

23 σύγκριση απόδοσης λαμπτήρων
είδη φωτεινότητα ανά βατ Κοινές λάμπες νήματος                      : ~ 10 lumen / Watt Λάμπες αλογόνου                               : ~ 20 lumen / Watt Λάμπες οικονομίας (ηλεκτρονικές)   : ~  lumen / Watt Λάμπες φθορισμού (σωλήνας)           : ~  lumen / Watt LED (ημιαγωγός)                                : ~  lumen / Watt

24 Για την προηγούμενη διαφάνεια
Μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στην λέξη είδη για να διαβάσετε πως λειτουργούν, τι περιέχουν οι διάφοροι λαμπτήρες.

25 Ενεργειακή κλάση Ηλεκτρικών συσκευών
Κατά την αγορά ηλεκτρικής συσκευής πρέπει να δώσουμε μεγάλη σημασία στην «ενεργειακή κλάση», όσο πιο υψηλή είναι τόσο λιγότερη ενέργεια καταναλώνει το προϊόν. Θα πρέπει να είναι τουλάχιστον «Α»

26 Για την ενεργειακή κλάση…
Και Α να είναι η ενεργειακή κλάση μίας συσκευής δεν μας διαφωτίζει πλήρως για την απόδοσή της. Υπάρχουν ψυγεία Α με EER-τιμή 3 και άλλαμε 3,8. Πολλές φορές δίπλα πό το Α υπάρχει ένα ΄΄συν΄΄ ή δύο ΄΄συν΄΄.

27 Φυσικός κλιματισμός Το χειμώνα, αφήνουμε ανοιχτά πατζούρια – κουρτίνες τις ηλιόλουστες ημέρες, ώστε να περνάει ο ήλιος μέσα από τα παράθυρα και να ζεσταίνει τους χώρους. Το καλοκαίρι αερίζουμε το σπίτι ώρες πρωινές ή βραδινές, όταν έχει δροσιά έξω.

28 Να έχουμε καλυμμένα όλα τα γυμνά πατώματα.
δάπεδο Να έχουμε καλυμμένα όλα τα γυμνά πατώματα. Οι μοκέτες και τα χαλιά βοηθούν στη συγκράτηση θερμότητας, ειδικά εάν δεν υπάρχει μόνωση στο σπίτι.

29 Θερμομόνωση Απώλειες Από τους τοίχους είναι η μεγαλύτερη απώλεια (35-40%) Από παράθυρα και πόρτες 20-25% Από σκεπή 20-25%, Από δάπεδο 15-20%

30 Θερμομόνωση Διπλά τζάμια για θερμομόνωση
Μόνωση σε ανοίγματα και χαραμάδες Θερμομόνωση στους τοίχους και στην οροφή των κτηρίων

31 Η αγορά της θερμομόνωσης
Αν αλλάξετε τα κουφώματα χρειάζεται αρκετή μελέτη για να επιλέξετε νέας τεχνολογίας υλικά. Τα ενεργειακά παράθυρα νέας τεχνολογίας είναι ασύγκριτα με τα υπόλοιπα. Επίσης αν αποφασίσετε για εξωτερική μόνωση πρέπει να προσέξετε ότι υπάρχουν υλικά με διαφορετική απόδοση. Το ίδιο ισχύει για την σκεπή. Και εδώ οι λύσεις είναι αρκετές και το κόστος ποικίλει. Το πιο σημαντικό όμως είναι να ζητήσετε έγγραφη εγγύηση για αυτά που σας λένε ή αναγράφονται στο προϊόν για την απόδοσή του και άλλα χαρακτηριστικά.

32 ΄΄εξοικονόμηση ενέργειας κατ΄ οίκον΄΄
Πρόγραμμα επιδότησης για να αναβαθμίσετε την κατοικία σας ενεργειακά. Να καταναλώνετε δηλαδή λιγότερη ενέργεια για θέρμανση το χειμώνα και δροσισμό το καλοκαίρι. Πληροφορίες εδώ:

33 Κάντε κλικ πάνω στην ηλεκτρονική διεύθυνση και διαβάστε τις πληροφορίες που δίνει το υπουργείο ΥΠΕΚΑ για το πρόγραμμα. Ισχύει ακόμη (τουλάχιστον έως τέλη 2013) και συμφέρει αν θέλετε να αναβαθμίσετε την οικία σας. Μελέτη των όρων του προγράμματος και υπομονή με την διαδικασία χρειάζεται. Δείτε την επόμενη σελίδα.

34 Ανήκει η κατοικία σας ενεργειακά στην κατηγορία Δ ή πιο χαμηλά;
(Έχει δηλαδή ανεπαρκή θερμομόνωση, είναι ενεργοβόρα εφόσον δεν έχει γίνει ριζική ανακαίνιση ή με λίγα λόγια η κατοικία σας έχει παλιά οικοδομική άδεια) Τότε έως τέλη του 2013 τουλάχιστον μπορείς με προϋπολογισμό έως € να αναβαθμίσεις ενεργειακά την κατοικία σου (Εξωτερική μόνωση, κουφώματα, πόρτες, παράθυρα, αναβάθμιση θέρμανσης και άλλες εργασίες) με επιδότηση από το κράτος έως και €! Τα υπόλοιπα πρέπει με δάνειο από τράπεζα. Πληροφορίες εδώ:

35 Το ενεργειακό αποτύπωμά μας
Συμμετέχω στην εξοικονόμηση ενέργειας σημαίνει συμμετοχή στην μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη!

36 Περαστικοί είμαστε όλοι από αυτόν τον πλανήτη.
Με το πέρασμά μας αφήνουμε το ενεργειακό μας αποτύπωμα. Ας προσπαθήσουμε να είναι το καλύτερο δυνατό! Για να έχουν οι επόμενες γενεές, τα παιδιά μας, τα εγγόνια μας και αυτοί το καθαρό περιβάλλον, το νερό, τον αέρα, τη γη. Δείτε παρακάτω κάτι ενδιαφέρον…

37 let's save it! - (διαδίκτυο) let's save it! - (βίντεο-αρχείου)
Ας χαλαρώσουμε λίγο… let's save it! - (διαδίκτυο) let's save it! - (βίντεο-αρχείου)

38 2ο μέρος χρήση Α.Π.Ε. στην κατοικία
2ο μέρος χρήση Α.Π.Ε. στην κατοικία Κλικ εδώ Κλικ εδ


Κατέβασμα ppt "Εξοικονόμηση Ενέργειας στην κατοικία μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google