Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου
Air conditions

2 Κλιματισμός Η βασική έννοια του κλιματισμού είναι να βγαίνει η θερμότητα από ένα χώρο το καλοκαίρι και αντίστοιχα να μπαίνει η θερμότητα σε ένα χώρο το χειμώνα.

3 Το φυσικό φαινόμενο Υγρό  Αέριο  Πτώση θερμοκρασίας
Υγρό  Αέριο  Πτώση θερμοκρασίας Αέριο  Υγρό  Άνοδος θερμοκρασίας

4 Αρχή λειτουργίας κλιματιστικών
Η αρχή λειτουργίας τους είναι απλή: όταν ένα υγρό εξατμίζεται αισθανόμαστε δροσιά, π.χ. όταν εξατμιστεί οινόπνευμα πάνω στο χέρι μας τότε νοιώθουμε δροσιά. Τα κλιματιστικά περιέχουν ένα ψυκτικό υγρό που εξατμίζεται σε πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες από το οινόπνευμα. Το ψυκτικό μέσο εξατμίζεται στην εσωτερική μονάδα που βρίσκεται μέσα στο σπίτι, και μέσω του ανεμιστήρα ψύχει το σπίτι. Η θερμότητα που βγαίνει από το σπίτι αποδίδεται στο εξωτερικό περιβάλλον μέσω του συμπιεστή, του ανεμιστήρα και της εξωτερικής μονάδας.

5 Ο κύκλος της ψύξης-θέρμανσης
Έξω Μέσα

6 4) Ένας ανεμιστήρας φυσάει τους παγωμένους σωλήνες
2) Αυτό το καυτό αέριο περνάει μέσα από ένα σετ σωλήνων και το φυσάει ουσιαστικά ο εξωτερικός ανεμιστήρας ώστε να το κρυώσει (όσο ζεστός και αν είναι ο εξωτερικό αέρας είναι πάντα πολύ πιο κρύος από την θερμοκρασία του καυτού αερίου). Αυτό το καυτό αέριο κατά τη φάση αυτή μετατρέπεται σταδιακά σε υγρό.  3) Στο τέλος όμως αυτής της διαδρομής το υγρό αυτό καταλήγει και περνάει από μία βαλβίδα εκτόνωσης Κατά την εκτόνωση (ψεκασμός) το υγρό αυτό εξατμίζεται και γίνεται κρύο και μετατρέπεται ουσιαστικά ξανά σε παγωμένο αέριο με χαμηλή πίεση 4) Ένας ανεμιστήρας φυσάει τους παγωμένους σωλήνες με αποτέλεσμα να παράγεται κρύος αέρας μέσα στον χώρο μας. Ο αεροκομπρέσσορας συμπιέζει(σημείο Β) ένα παγωμένο αέριο που το λένε Freon. Έτσι, το αέριο αυτό γίνεται καυτό και έχει υψηλή πίεση. 

7

8 Youtube.com How Air Conditioning Work Refrigeration Cycle

9 Tεχνολογία Inverter Πολύ απλά, είναι μία τεχνολογία, σύμφωνα με την οποία το κλιματιστικό μας στην αρχή λειτουργεί στο φουλ, μέχρι να πλησιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία.  Στη συνέχεια, λειτουργεί ελάχιστα και συνεχόμενα, διατηρώντας τα επίπεδα θερμοκρασίας, πολύ κοντά σε αυτά που θέσαμε. 

10 Tεχνολογία Inverter

11

12 Οπότε με το inverter: 1) Bάσει στατιστικών, ξοδεύουμε λιγότερο κατά 30% ρεύμα μιας και απαιτεί πολύ λιγότερη κατανάλωση για "συνεχόμενη συντήρηση" θερμοκρασίας και συνεχόμενη λειτουργία σε "χαμηλές στροφές", από το να ανοίγει και να κλείνει!  2) Έχουμε ελάχιστα επίπεδα θορύβου (αρκετά πιο αθόρυβα, επειδή λειτουργούν συνεχόμενα και "σε χαμηλές στροφές")!  3) Διατηρείται η θερμοκρασία πιο σταθερή συνεχόμενα (πχ αν έχουμε θέσει 25 βαθμούς C, θα κυμαίνεται συνέχεια μεταξύ )!  Αυτό είναι, απλά μας κάνει τη ζωή καλύτερη (από άποψη θορύβου και θερμοκρασίας) και καταναλώνει λιγότερο ρεύμα!  Βέβαια είναι λίγο πιο ακριβά τα inverter από τα απλά, αλλά η απόσβεση γίνεται πολύ γρήγορα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ...

13 Μονάδες μέτρησης Μονάδα μέτρησης στο Διεθνές Σύστημα Μονάδων είναι το joule. Στο Τεχνικό Σύστημα η μονάδα θερμότητας είναι η Βρετανική μονάδα θερμότητας (BTU) που ορίζεται σαν η θερμότητα η αναγκαία για να αυξηθεί η θερμοκρασία μίας λίβρας νερού από τους 63 στους 64 βαθμούς Φαρενάιτ. Η θερμίδα (cal) και η χιλιοθερμίδα (kcal) ήταν η μονάδα που χρησιμοποιήθηκε αρχικά για τη θερμότητα. Μια χιλιοθερμίδα ορίζεται ως το ποσό θερμότητας που πρέπει να δώσουμε ανά λίτρο νερού που βρίσκεται σε ατμοσφαιρική πίεση για να αυξηθεί η θερμοκρασία του κατά ένα βαθμό Κelvin.  1 kcal = 1000 cal = 4186,8 joules = 3.968 btu.

14 Πόσα BTU/h;;; Τα BTU είναι μονάδα μέτρησης της ψυκτικής δύναμης του κλιματιστικού. Τα καταστήματα για να υπολογίσουν στο πόδι την ενέργεια οιυ χρειάζεσαι πολλαπλασιάζουν τα τετραγωνικά του ενιαίου χώρου που θα το τοποθετήσεις επί 500btu. Το νούμερο είναι αυθαίρετο και έχει να κάνει με τις θερμαντικές απώλειες του σπιτιού (υπολογίζουν την χειρότερη περίπτωση). Δηλ. μεγάλες γυάλινες επιφάνειες, προσανατολισμός σε σχέση με τον ήλιο, μόνωση, σκεπή, εξωτερικά παράθυρα. Αν το σπίτι μας δεν έχει τόσο μεγάλη απώλεια τότε μπορούμε να υπολογίζεις με 300BTU/τετραγωνικό.

15 Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κλιματιστικά
Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κλιματιστικά 

16 Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κλιματιστικά
Ό,τι πρέπει να γνωρίζουμε για τα κλιματιστικά  Βήμα 1ο Σχεδόν όλα τα κλιματιστικα, πάνω στο ταμπελάκι αναγράφουν την Ψυκτική ικανότητα, Cooling capacity kW ή BTU/hr (1 BTU/hr = 0,293 W). Άρα, στο παράδειγμα της εικόνας πολλαπλασιάζουμε τα 12,000 BTU/hr με το και βρίσκουμε 3520 W ή 3,52 kW. Βήμα 2ο Διαιρούμε την ισχύ που καταναλώνεται Cooling input 1,3 kW, για να πάρουμε το βαθμό απόδοσης EER . Δηλαδή 3,52/1,3 = 2,71 Βήμα 3ο Αξιολόγηση: όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός απόδοσης EER τόσο καλύτερο είναι το κλιματιστικό και άρα έχουμε μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας. Γενικά, τα καλά σύγχρονα κλιματιστικά έχουν βαθμό απόδοσης μεγαλύτερο του 3 που σημαίνει τριπλάσια ενέργεια σε σχέση με τις κιλοβατώρες που καταναλώνουμε

17 Η συντήρηση των κλιματιστικών
Η συντήρηση των κλιματιστικών Η συντήρηση των κλιματιστικών είναι μια διαδικασία την οποία δε θα πρέπει να αμελούμε καθώς με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζουμε την καλή λειτουργία και μακροβιότητα του μηχανήματος καθώς επίσης διασφαλίζουμε υγιεινές συνθήκες στο χώρο μας. Φροντίζουμε λοιπόν πάντα να ακολουθούμε τις οδηγίες του κατασκευαστή αναφορικά με τη συντήρηση του κλιματιστικού μας και προγραμματίζουμε έγκαιρα την ετήσια συντήρηση του κλιματιστικού μας.

18 Περιβάλλον Το Διχλωροδιφθορομεθάνιο είναι οργανική χημική ένωση. Κυκλοφορούσε με την εμπορική ονομασία Φρέον-12 και χρησιμοποιούταν ως ψυκτικό υγρό και προωθητικό αέριο σε σπρέι (αεροζόλ). Η κυκλοφορία του διακόπηκε το 1994 για οικολογικούς λόγους, μιας και θεωρείται καταστρεπτικό για την στοιβάδα του όζοντος που προφυλάσσει την γη από την επικίνδυνη υπεριώδη ακτινοβολία. Είναι ευδιάλυτο σε πολλούς οργανικούς διαλύτες.

19

20

21


Κατέβασμα ppt "Ερευνητική εργασία Α’ Λυκείου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google