Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Περιβαλλοντική Συνείδηση.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Περιβαλλοντική Συνείδηση."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Περιβαλλοντική Συνείδηση

2 Εξοικονόμηση Ενέργειας Προτάσεις

3 Φωτισμός 1.Σβήνουμε τα φώτα όταν δεν είναι αναγκαία.
2.Για τους λαμπτήρες πυρακτώσεως χρησιμοποιούμε ροοστάτες αντί για κλασικούς διακόπτες, ρυθμίζοντας την έντασή τους σε χαμηλά επίπεδα. 3.Στις περιοχές όπου δεν είναι απαραίτητο το πολύ φως βάζουμε λαμπτήρες με χαμηλότερη ισχύ. 4. Στους εξωτερικούς χώρους προτιμούμε τα κατά πολύ οικονομικότερα φωτοηλεκτρικά φώτα που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρική την ημέρα και την ηλεκτρική σε φωτεινή τη νύχτα. 5. Για ασφάλεια τη νύχτα δοκιμάστε τους ανιχνευτές κίνησης που ανοίγουν αυτόματα τα φώτα όταν κάποιος πλησιάζει ή απομακρύνεται από τον περίβολο του σπιτιού σας. 6.Καθαρίζουμε τακτικά τα τζάμια των παραθύρων ώστε να διέρχεται όσο το δυνατόν ανεμπόδιστα το φως της ημέρας. 7.Αξιοποιούμε τον φωτισμό της ημέρας τοποθετώντας το γραφείο μας κοντά σε ένα καλά φωτιζόμενο παράθυρο. Οι φωτεινές ακτίνες πρέπει να τέμνουν κάθετα την διεύθυνση στην οποία κοιτάμε. 8.Για να ανακλαστεί το φυσικό φως βαθιά μέσα στο δωμάτιο και να λειτουργήσει συμπληρωματικά του τεχνητού φωτισμού κάνουμε χρήση καθρεφτών, φωταγωγών και άλλων αρχιτεκτονικών τεχνικών.

4 Θέρμανση & Ψύξη το οξυγόνο σε διοξείδιο του άνθρακα, χρειάζονται περίσσεια παρουσία οξυγόνου για να κάνουν τέλεια καύση και βέλτιστη παραγωγή θερμότητας. Από τη μικρή συγκέντρωση οξυγόνου προκαλούνται πονοκέφαλοι, ζαλάδες και κακή ψυχολογική διάθεση. 6.Καθαρίζουμε τακτικά τους αεραγωγούς και τα φίλτρα των κλιματιστικών. 7.Διασφαλίζουμε ότι το κλιματιστικό είναι γεμάτο με Freon. 8. Αερίζουμε το λουτρό μετά από κάθε μπάνιο. 9. Οι συμπιεστές από ψυκτικές συσκευές πρέπει Το καλοκαίρι όταν ο καιρός είναι δροσερός κλείνουμε τα κλιματιστικά και προτιμάμε τον φυσικό αερισμό ανοίγοντας τα παράθυρα. Κλείνουμε τον κλιματισμό 1-2 ώρες πριν φύγουμε από το σπίτι ή το χώρο εργασίας μας. Σε χώρους που δεν επισκεπτόμαστε συχνά απενεργοποιούμε το σύστημα κλιματισμού. Αποφεύγουμε το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους. Οι σόμπες κηροζίνης, υγραερίου ή ξύλου μετατρέπουν Δεν καλύπτουμε τα θερμαντικά σώματα με έπιπλα ή υφάσματα. να βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να έχουν τοποθετημένα γύρω τους φυτά και δέντρα αλλά όχι πάρα πολύ κοντά τους. 10.Τέντες σε παράθυρα και μπαλκονόπορτες που κοιτάζουν στην ανατολή ή την δύση εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία να θερμάνει το σπίτι τους θερινούς μήνες.

5 11.Χρησιμοποιούμε φιμέ τζάμια
ή μεμβράνες για τα ανατολικά και δυτικά παράθυρα του σπιτιού μας. 12.Χρησιμοποιούμε διπλούς θερμομο- νωτικούς υαλοπίνακες στα παράθυρα του σπιτιού μας. 13.Επισκευάζουμε τρύπες ή χαραμάδες από όπου μπορεί να υπάρξουν διαρροές θερμότητας. 14.Κλείνουμε καλά τον καπνοφράκτη του τζακιού όταν τελειώσει η χειμερινή περίοδος. 15.Φυτεύουμε γκαζόν στο έδαφος προκειμένου να το προστατέψουμε από τη διάβρωση και να μειωθεί η ανακλώμενη από το έδαφος ακτινοβολία. 16.Φροντίζουμε τα δέντρα, το γκαζόν ή οι θάμνοι που φυτεύουμε να είναι από τοπικά είδη της περιοχής μας, καθότι θα έχουν μικρότερες απαιτήσεις σε νερό τους καλοκαιρινούς μήνες. 17. Σε θερμές περιοχές προτιμούμε ανοιχτά χρώματα για το εξωτερικό βάψιμο του σπιτιού μας. 18.Αφήνουμε ανοιχτά τα πατζούρια και τις κουρτίνες ώστε οι ακτίνες του ήλιου να θερμαίνουν το σπίτι. Αντιθέτως, τις χειμωνιάτικες νύχτες φροντίζουμε να είναι κλειστά ώστε να μην χάνει θερμότητα το σπίτι με την μορφή της υπεριώδους ακτινοβολίας.

6 Ηλεκτρικές συσκευές Θερμοσίφωνο
Ρυθμίζουμε το θερμοστάτη του θερμοσιφώνου σε χαμηλή θερμοκρασία μειώνοντας έτσι την ηλεκτρική ενέργεια που δαπανάται. 2. Προτιμάμε, στο μέτρο του δυνατού, ένα γρήγορο ντόυζ αντί για ένα χρονοβόρο μπάνιο. Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες αποτελούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πολύ οικονομικές και αποδοτικές σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια όπως η δική μας. Μονώνουμε αποτελεσματικά τους σωλήνες θερμού νερού και ιδιαίτερα αυτούς που βρίσκονται στο εσωτερικό του σπιτιού σας ή στο έδαφος.

7 Κουζίνα Αξιοποιούμε τη θερμότητα που είναι συσσωρευμένη στο μάτι ή τον φούρνο της ηλεκτρικής κουζίνας μετά το μαγείρεμα προκειμένου να ζεστάνουμε το φαγητό. 2. Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας λίγα λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Χρησιμοποιούμε κουζίνες υγραερίου. Χρησιμοποιούμε χύτρα ταχύτητας για το μαγείρεμα. Μαγειρεύουμε με σχεδόν κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. Προθερμαίνουμε τον φούρνο όταν ακριβώς χρειάζεται, όχι νωρίτερα. Πλυντήριο Γεμίζουμε πλήρως το πλυντήριο όταν είναι να πλύνουμε Χρησιμοποιούμε το οικονομικό πρόγραμμα πλυσίματος στο πλυντήριο πιάτων ή ρούχων. Πλένουμε τα ρούχα με κρύο ή με χλιαρό νερό. Θέτουμε σε λειτουργία το πλυντήριο πιάτων το σούρουπο και ανοίγουμε την πόρτα του ώστε να στεγνώσουν τα πιάτα μόνα τους κατά τη διάρκεια της νύχτας αντί να τα θερμάνουμε. 5. Αποφεύγουμε τη χρήση στεγνωτηρίου ρούχων.

8 Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές
Ψυγειοκαταψύκτης Αποψύχουμε τακτικά τους ψυγειοκαταψύκτες Δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα του ψυγείου. Κλείνουμε σε αεροστεγή δοχεία τα φαγητά πριν τα βάλουμε στο ψυγείο. Όσα ψυγεία αποψύχονται αυτόματα χρησιμοποιούν περισσότερη ενέργεια από εκείνα που αποψύχονται από εμάς. Για να μειώσουμε το χρόνο λειτουργίας του συμπιεστή και να διευκολύνουμε την απαγωγή θερμότητας διατηρούμε τη σχάρα στην πίσω πλευρά του ψυγειοκαταψύκτη καθαρή. Αφήνουμε ένα αρκετά μεγάλο διάκενο στο πίσω μέρος του ψυγείου. Προτιμούμε τα μη εντοιχιζόμενα μοντέλα ψυγείων. Δεν ρυθμίζουμε τους θερμοστάτες σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και τοποθετούμε το ψυγείο μακριά από θερμαντικά σώματα ή από την κουζίνα. Αποψύχουμε τα κατεψυγμένα τρόφιμα αργά τοποθετώντας τα στο θάλαμο ψύξης. Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές 1. Προτιμάμε Η/Υ και οθόνες που εξοικονομούν ενέργεια (energy efficient) Κλείνουμε τον υπολογιστή όταν δεν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουμε για πολλή ώρα. 3. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρονικές μεθόδους αλληλογραφίας και αποθήκευσης δεδομένων.


Κατέβασμα ppt "Περιβαλλοντική Συνείδηση."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google