Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ

2 ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ: ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΗΛΙΟΣ

3 Τα κυριότερα συστήματα θέρμανσης – ψύξης που χρησιμοποιούνται στα κτίρια είναι συνήθως το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (με πετρέλαιο ή υγραέριο ή φυσικό αέριο ) και τα κλιματιστικά A/C (θερμού και ψυχρού αέρα).

4 ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ή ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ή ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ Το πιο διαδεδομένο σύστημα κεντρικής θέρμανσης είναι με θερμό νερό χαμηλών θερμοκρασιών. Στις εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιείται ένας λέβητας ο οποίος θερμαίνει το νερό που κυκλοφορεί στα θερμαντικά σώματα (καλοριφέρ) με καύση πετρελαίου.

5 ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ – ΨΥΞΗΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Οι εφαρμοζόμενες τεχνολογίες είναι τα  συστήματα απορρόφησης  και τα συστήματα με συμπιεστή  για την παραγωγή ψύξης ή κλιματισμού. Το φυσικό αέριο σήμερα χρησιμοποιείται ήδη για κλιματισμό στον μεγάλο εμπορικό τομέα (νοσοκομεία, ξενοδοχεία).

6 ΣΥΣΤΗΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ
Το σύστημα Ηλιακής Θέρμανσης είναι πολύ απλό και αποτελεσματικό: οι ηλιακοί συλλέκτες τοποθετούνται στην οροφή του κτιρίου και συνδέονται με ένα δίκτυο σωλήνων που περιέχει νερό και διατρέχει το σπίτι. το νερό θερμαίνεται από τον ήλιο: κατόπιν κυκλοφορεί μέσω των σωλήνων στο σπίτι και μεταδίδει τη θερμότητά του σε όλο το χώρο χαρίζοντας μια ευχάριστη ζέστη. Οι ηλιακοί συλλέκτες συμπληρώνονται από ένα ιδίας ισχύος δευτερεύον σύστημα (π.χ. μικρό λέβητα), ώστε να εξασφαλίζεται η επιθυμητή ζέστη στο σπίτι ακόμα και όταν ο καιρός… δεν βοηθάει.

7 ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

8 ΑΝΤΛΙΕΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ Τι είναι:
Οι αντλίες θερμότητας είναι μηχανήματα τα οποία «αντλούν» θερμότητα (με τη μορφή ψύξης ή θέρμανσης) από μια δεξαμενή θερμότητας (αέρας, υπόγεια νερά, έδαφος κλπ) προς ένα χώρο, μέσω ενός κύκλου εξάτμισης και συμπύκνωσης με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, και χρησιμοποιούνται για σκοπούς κλιματισμού των χώρων

9

10 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ -ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΟΥ-
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ -ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΟΥ- Η λειτουργία της αντλίας θερμότητας για θέρμανση αέρα χώρου είναι παρόμοια με ένα οποιαδήποτε οικιακό ψυγείο, χρησιμοποιώντας έναν κύκλο συμπίεσης ατμού. Τα κύρια μέρη μιας αντλίας θερμότητας είναι ο συμπιεστής, η βαλβίδα εκτόνωσης και δύο εναλλάκτες θερμότητας (ένας εξατμιστής και ένας συμπυκνωτής).

11 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Ένας ανεμιστήρας ωθεί τον εξωτερικό αέρα περιβάλλοντος στην αντλία θερμότητας όπου συναντά τον εξατμιστή. Αυτός είναι συνδεδεμένος σε ένα κλειστό σύστημα που περιέχει ένα ψυκτικό μέσο που μπορεί να μετατραπεί σε αέριο σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Όταν ο εξωτερικός αέρας χτυπά τον εξατμιστή, το ψυκτικό μέσο μετατρέπεται σε αέριο απορροφώντας θερμότητα από τον αέρα περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα συμπιεστή, το αέριο φτάνει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία στην οποία μπορεί να μεταφερθεί στο συμπυκνωτή του συστήματος θέρμανσης του σπιτιού.

12 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Το ψυκτικό μέσο με τη βοήθεια του συμπυκνωτή επανέρχεται στην υγρή μορφή αποβάλλοντας θερμότητα στον αέρα χώρου ο οποίος θερμαίνεται. Το ψυκτικό μέσο αφού περάσει από την βαλβίδα εκτόνωσης αποκτά πολύ χαμηλή θερμοκρασία , είναι έτοιμο να μετατραπεί σε αέριο για άλλη μια φορά και να συλλέξει νέα θερμότητα.

13 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

14 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ -ΨΥΞΗ ΧΩΡΟΥ-
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ -ΨΥΞΗ ΧΩΡΟΥ- Το καλοκαίρι η λειτουργία της αντλίας θερμότητας αντιστρέφεται, ώστε: Ο εναλλλάκτης εσωτερικού χώρου λειτουργεί σαν εξατμιστής και απορροφά θερμότητα από τον αέρα χώρου, άρα ο αέρας ψύχεται Ο εναλλλάκτης εξωτερικού περιβάλλοντος λειτουργεί σαν συμπυκνωτής και αποβάλλει θερμότητα σαν «άχρηστη» στο περιβάλλον

15 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΑΣ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ

16 ΕΙΔΗ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
Οι αντλίες θερμότητας αντλούν, στο χώρο που θέλουμε να θερμανθεί, θερμότητα που μπορεί να βρίσκεται: Στον αέρα Στο νερό Στη γη Στη θάλασσα Στον ήλιο

17 ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ
α. Αντλίες θερμότητας αέρα προς αέρα β. Αντλίες Θερμότητας αέρα προς νερό γ. Αντλίες θερμότητας νερού προς νερό δ. Αντλίες θερμότητας νερού προς αέρα ε. Αντλίες θερμότητας γης προς νερό (ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ) στ. Αντλίες θερμότητας γης προς αέρα (ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ)

18 ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΘ
ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ ΑΘ Εξοικονόμηση ενέργειας.  Προστασία περιβάλλοντος.  Απλή εγκατάσταση με μικρή απαίτηση χώρου Έχουν πολύ χαμηλό κόστος συντήρησης  Είναι απόλυτα ασφαλείς Παρουσιάζουν μεγάλη ευελιξία διασύνδεσης και εφαρμογών.

19

20


Κατέβασμα ppt "ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google