Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Ας διοργανώσουμε ένα πάρτι...
Advertisements

Γιώργος Γιαλλουρίδης, Παναγιώτης Χριστοδούλου Λεμεσός 2006
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Τι είναι το Σχέδιο Εργασίας (Project) και τι μέθοδος Project;
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Φυσική Άσκηση & Υγεία»
Γιατί ένα πολιτιστικό πρόγραμμα;. Τα Πολιτιστικά προγράμματα προϋπήρχαν του θεσμού. Θετικό γιατί υπάρχει ενδιαφέρον και παράδοση. Αρνητικό γιατί δεν είναι.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Απ’ το βυζαντινό πάπυρο
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Παίζω, γελάω, περνάω όμορφα»
Άτυπη ομάδα νέων Καισαριανής
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Τρώμε ότ,ι πρέπει , όχι ό,τι να΄ναι »
Δ΄Δ/ΝΣΗ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
Η Διδασκαλία των ΤΠΕ στα Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ
Εκπαιδευτική Επίσκεψη στο Μουσείο της Βεργίνας
<< EY AΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙ>>
Ειδική Θεματική Δραστηριότητα Τμήμα Βπ– Τομέα Πληροφορικής 1 ου ΕΠΑΛ Λιβαδειάς Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί: Αθανασίου Παρασκευή ΠΕ19/ Σκίτσος Δημήτριος ΠΕ.
5ο ΔΗΜ. ΣΧΟΛ. ΑΙΓΙΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΑΞΟΝΑΣ: ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΙΕΙΝΗ σχ. έτος: Φωτεινά χαμόγελα.
Σχεδιασμός – Οργάνωση –Υλοποίηση προγράμματος Αγωγής Υγείας
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΡΕΝΑΡΟΥ
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τα ειδώματα του πανηγυριού» Σχ. έτος
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ρητορικοί Αγώνες» Σχ. έτος
ΚΟΙΝΑ ΟΛΟΗΜΕΡΑ ΤΜΗΜΑΤΑ 4ου & 22ου ΔΗΜ. ΣΧ. ΕΥΟΣΜΟΥ
Πρόγραμμα Αγωγής υγείας «περπατάω δεν τρέχω και ασφάλεια έχω»
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Κυκλοφορώ -πληροφορώ»
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «ΚΟΚΚΙΝΗ ΚΛΩΣΤΗ ΔΕΜΕΝΗ,
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Ψηφιδωτό, ψηφιδωτό από τον κόσμο τον παλιό ως και τον σημερινό,ΨΑΧΝΩ,ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΙ ΚΟΛΛΩ.» Σχ. έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός:
Σχολικό έτος ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ
Δ΄ ΔIEYΘΥΝΣΗ Π.Ε. ΑΘΗΝΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Συντελεστές: Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης: - Επιθεωρητής Τέχνης - Επιθεωρητής Τέχνης - Σύμβουλοι εκπαιδευτικών - Σύμβουλοι.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΜΕ ΤΙΣ «ΙΔΕΟΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ» 1 Ν. Αμανατίδης.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΑΠΟ ΠΑΙΔΙΑ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ/ΠΡΟΪΟΝ/0311/22) Έρευνα για αξιολόγηση λογισμικού Engino KidCAD για τη χρήση του.
Ανεβοκατεβάσματα Ζευγαρά Βάλια Καρανάσιου Κων/να Καστανούλια Γεωργία Σφίγγας Νάσος Φούκα Μελίνα Χαρκοπλιά Αναστασία Εκπ/κός Πληροφορικής: Μαυραντζάς Νικόλαος.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας Σχολικό έτος
Η ΕΛΙΑ ΣΤΗΝ ΤΕΧΝΗ Πολιτιστικό πρόγραμμα των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης του12 ου δημοτικού σχολείου Πατρών. Υπεύθυνη εκπαιδευτικός: Μπεντενίτη Ειρήνη.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Η Φιλία στη ζωή μας»
«Στο δρόμο για την αειφορία».  Βρίσκεται στην περιοχή της Νέας Κυψέλης, στην οδό Δοϊράνης 43.  Μετρά 90 χρόνια λειτουργίας.  Έχει πλούσια συμμετοχή.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΙ: ΑΠΟ ΤΟN ΔΙΟΝΥΣΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ!!! ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΚΚΙΟΥ ΛΕΡΟΥ ΤΜΗΜΑ Δ2 Υπεύθυνη προγράμματος :
Αξιοποίηση της μεικτής μάθησης με το LAMS στο Λύκειο Τσέχωφ: Αυτός ο πασίγνωστος- άγνωστος Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Εκπαιδευτικού Υλικού & Εκπαιδευτικής.
Δημοτικά Σχολεία με ΕΑΕΠ, Σ Παπαπέτρου
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Εκπαιδευτική Εκδήλωση Εικαστικής Αγωγής στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάφου
Κυνήγι θησαυρού με θέμα τις υγιεινές συνήθειες
«Τάξη» έξω από την «τάξη»…
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: ΦΕΡΜΕΛΗ ΙΩΑΝΝΑ Τάξη:Α2
Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ και ΥΓΕΙΑΣ
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Συνεργαζόμενοι: Τάξη:
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
Μετά το σχεδιασμό και την υλoποίηση των προγραμμάτων ΠΕ…
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Περπατώντας στα σοκάκια της Πάτρας … Τι εκπλήξεις με περιμένουν;» Σχ. Έτος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Αντιγόνη Κριπαροπούλου.
Α΄ τάξη Θετικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο
Περιδιαβαίνοντας στα σοκάκια του χωριού μου…
Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Συνεργαζόμενοι: Τάξη:
1ο Νηπιαγωγείο Πατρών
7 ο Νηπιαγωγείο Πατρών – Γεωργάκης Ολύμπιος
73 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
4 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
33ο Νηπιαγωγείο Πατρών
3/θ 45ο Νηπιαγωγείο Πατρών
37 ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Κ. Μαζαρακίου
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Νηπιαγωγείο Καλλιθέας
1/θέσιο Νηπιαγωγείο Βασιλικού
«Γνωρίζοντας το μελλοντικό μου σχολείο» 71o Νηπιαγωγείο Πατρών
1 ο Νηπιαγωγείο Κάτω Αχαΐας
44ο Νηπιαγωγείο Πατρών
Νηπιαγωγείο Φαρρών
Νηπιαγωγείο Μαυρομανδήλας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Παίζοντας & ζωγραφίζοντας στο Βυζάντιο» Υπ. Εκπαιδευτικοί: Τσιπροπούλου Φρόσω, Παναγιωτόπουλος Γιάννης Συνεργαζόμενοι: Μαρκαντωνάτος Σταύρος, καθ. Πληροφορικής Κοτσίρης Δημήτρης, καθ. Φυσικής Αγωγής Χριστοπούλου Δήμητρα, καθ. Εικαστικής Αγωγής Ε1 - Ε2 δημοτικού 60ο Δημοτικό Σχολείο Πατρών σχ. έτος 2013 - 14

Ποιοι είμαστε… Το Ε1 και Ε2 του 60ου δημοτικού σχολείου Πατρών που αποτελείται το καθένα από 20 μαθητές.

Πώς ξεκίνησαν όλα… Η μελέτη της καθημερινής ζωής των κατοίκων της βυζαντινής αυτοκρατορίας και ο τρόπος που έπαιζαν και ζωγράφιζαν τα παιδιά τους, ήταν η αφορμή για να ασχοληθούμε με το παιχνίδι και τη ζωγραφική στους βυζαντινούς καιρούς.

Μεθοδολογία Αυτενέργεια – τα παιδιά διατύπωσαν ελεύθερα τις ιδέες τους στο σχεδιασμό του προγράμματος, είχαν την πρωτοβουλία στο χωρισμό των ομάδων εργασίας και αναζήτησαν ελεύθερα πληροφορίες και πηγές. Ομαδοσυνεργατική μέθοδος – τα παιδιά χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και συνεργάστηκαν σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος Σύνδεση με τη ζωή – τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με πρόσωπα και αντικείμενα της καθημερινής ζωής αποκομίζοντας εμπειρίες, γνώσεις, συναισθήματα.

Διαθεματικότητα – στη διαδικασία υλοποίησης του προγράμματος ενεπλάκησαν η Ιστορία (η καθημερινή ζωή, η παιδεία και η τέχνη στο βυζάντιο), η Γλώσσα (συγγραφή κανόνων παιχνιδιού), η Αισθητική Αγωγή (κατασκευή ψηφιδωτού), η Φυσική Αγωγή (παιχνίδια στην αυλή), το μάθημα των ΗΥ (έρευνα στις πηγές και τη βιβλιογραφία). Εποπτεία - Ο δάσκαλος ως εμψυχωτής ενθάρρυνε τους μαθητές, συμμετείχε στην προσπάθειά τους δημιουργικά.

Ποιους στόχους βάλαμε; Να γνωρίσουμε τις μορφές και τα αντικείμενα του παιχνιδιού στη βυζαντινή εποχή. Να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα της ζωγραφικής στην καθημερινή και εκκλησιαστική ζωή των βυζαντινών χρόνων. Να κατασκευάσουμε ψηφιδωτά. Να ψυχαγωγηθούμε παίζοντας παιχνίδια της βυζαντινής εποχής.

Οι δράσεις που υλοποιήσαμε: 1Η ΦΑΣΗ Διερεύνηση του πεδίου – καταιγισμός ιδεών Αναζήτηση υλικού και πηγών στο διαδίκτυο – έρευνα στη βιβλιοθήκη και το εργαστήριο ΗΥ του σχολείου μας Επίσκεψη στη δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας Κατάθεση ιδεών και συζήτηση προτάσεων

Οι δράσεις που υλοποιήσαμε: 2Η ΦΑΣΗ Γνωριμία με την εκκλησιαστική τέχνη στο βυζάντιο Μελέτη της βυζαντινής εικόνας, των παπύρων και των περγαμηνών Κατασκευή ψηφιδωτών

Τα ψηφιδωτά μας

Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Αγ Επίσκεψη στη βιβλιοθήκη της Αγ. Λαύρας στα Καλάβρυτα όπου φυλάσσονται παλιοί κώδικες, πάπυροι και περγαμηνές

Επίσκεψη στο μουσείο της Ι. Μ Επίσκεψη στο μουσείο της Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου στα Καλάβρυτα για να δούμε εικόνες, ψηφιδωτά και άλλα έργα τέχνης.

Οι δράσεις που υλοποιήσαμε: 3Η ΦΑΣΗ Επίσκεψη στο Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο της Αθήνας. Ξενάγηση και συμμετοχή σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Οι δράσεις που υλοποιήσαμε: 4Η ΦΑΣΗ Παρουσίαση παιχνιδιών της βυζ. εποχής από τα παιδιά στην τάξη. Κατηγοριοποίησή τους (ομαδικά, ατομικά κτλ). Καταγραφή των κανόνων και κατασκευή σχετικών αντικειμένων. Αναφορά στα παιχνίδια που παίζονται ακόμα και σήμερα.

Οι δράσεις που υλοποιήσαμε: 5Η ΦΑΣΗ Παίξαμε παιχνίδια ομαδικά στο προαύλιο – σαν τότε…

Τι πετύχαμε; (αξιολόγηση) Την ενασχόληση ΟΛΩΝ των μαθητών με κάτι δημιουργικό που τους κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον επί ένα πεντάμηνο Την γνωριμία με τις έννοιες «βιβλιογραφία» και «έρευνα πηγών στο διαδίκτυο». Τη συνεργασία και τη συνεννόηση στα πλαίσια της ομάδας για την εκτέλεση δραστηριοτήτων. Την οργάνωση της εκπαιδευτικής επίσκεψης σε Αθήνα και Καλάβρυτα που σκόρπισε χαρά και ενθουσιασμό . Την ενασχόλησή μας με διαφορετικές μορφές τέχνης (ψηφιδωτό). Την ψυχαγωγία μέσα από το ομαδικό παιχνίδι.