ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Export Fund) Παναγιώτης Αλεξάκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεσσαλονίκη, 4/5/2012.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
(α) Διάθεση Μεριδίων ΟΣΕΚΑ (β) Διαδικασία Κοινοποίησης
Advertisements

1. 2 Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ Ο.Α.Ε.Π. ΣΤΗΝ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ “ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ“ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΕΊΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΗ  Είναι πλέον κατανοητό από όλους.
Τ.Ε.Ι ΠΑΤΡΑΣ-ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Στόχος του προγράμματος
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ (2ηδιάλεξη)
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. / "SEMI-REGULATED" ΑΓΟΡΑ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 6ο ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ "ΕΙΚΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ"
Βιώσιμη Επιχειρηματικότητα στην Αθήνα
Project part-financed by ERDF #1 ΔΙΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ -16 Ι0ΥΛΙΟΥ 2012 “Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ.
Χαλκιδική 8/9 Ιουλίου 2006 Κ. Κοκκινοπλίτης Συντονιστής Οργανωτικής Γραμματείας Σχεδιασμού & Κατάρτισης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ΠΡΟΤΥΠΑ.
Παναγιώτης Θ. Καπόπουλος
Τραπεζική Ι Κ.1 Ο ρόλος και η λειτουργία ενός τραπεζικού οργανισμού
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 13.2 Αρχές και οικονομικοί κανόνες για την κινητικότητα.
ΤΟ ΧΡΗμα ΩΣ εμπΟρευμα ΟΜΑΔΑ : γερκου α. αϊβαζιδου ειρ
ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΑΠΕ ΣΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ.
Στόχοι, μεθοδολογία, διαδικασίες Μιχάλης Μεταξάς Innovatia ΕΠΕ, Σύμβουλος Διαχείρισης Έργου.
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
Σελ. 1/16 Μελέτη για την Υλοποίηση Γενικού Εμπορικού Μητρώου Επιχειρήσεων (Γ.Ε.ΜΗ.) Αθήνα, 28/06/2003 Εισηγητής: Σ. Πάγκαλος, Διευθυντής Temagon.
Θεωρία Κεφαλαιακής Διάρθρωσης: Το Υπόδειγμα Κόστους-Οφέλους
Θεωρία Αντιπροσώπευσης και Εταιρική Διακυβέρνηση
Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Σε συνεργασία με: την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων και την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος 4 ο Τριήμερο.
16/9/2008THERMI-TANEO VCF THERMI-TANEO VENTURE CAPITAL FUND Το πρώτο Αμοιβαίο Κεφάλαιο Επιχειρηματικών Συμμετοχών με έδρα στη Βόρεια Ελλάδα.
Κεφάλαιο 3: Ειδικές περιπτώσεις στην κεφαλαιακή διάρθρωση και τον υπολογισμό της Καθαράς Παρούσας Αξίας.
STEP | Strategy, Technology & Planning
ΜΕΛΛΟΥ ΡΟΖΑ – ΜΑΡΙΝΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
10 Νοεμβρίου 2003 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΑΞΙΩΝ ΚΥΠΡΟΥ.
ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ
Χρηματοδότηση Νεανικής Καινοτόμου Επιχειρηματικότητας Τραπεζική Μικρών Επιχειρήσεων 18 Φεβρουαρίου 2015.
ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ Νικόλαος Καρανάσιος Επίκουρος Καθηγητής.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.» Φοιτήτρια: Μαίρη Παπαδοπούλου ( Α.Μ. 8240) Επιβλέπων:
Διοίκηση Ανθρώπινων πόρων
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ: ΣΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Εισηγητής: Γεώργιος Ν. Κόντος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΤΜΗΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΤΡΑΠΕΖΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ.
1 η Συνεδρίαση Επιτροπής Παρακολούθησης ΕΠ Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας Τα Βασικά Στοιχεία του ΕΠ.
ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΩΝ Λ.Ε.Α.Δ ΣΕ ΣΥΝΑΡΤΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΟΡΦΟΥΜΕΝΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΥΡΟΣ 2011.
Αναγνώριση εσόδων και εξόδων Σκοπός: λογιστικός χειρισμός εσόδων και εξόδων Βασικές παρατηρήσεις: έμφαση (α) στον προσδιορισμό του χρόνου πραγματοποίησης.
Τι είναι Χρηματοδοτική Διοίκηση;...τομέας των χρηματοοικονομικών ο οποίος ασχολείται κυρίως με τη διοίκηση μιας επιχείρησης Βασικές Χρηματοοικονομικές.
Χρηματοοικονομική Ανάλυση …η διαδικασία άντλησης οικονομικών πληροφοριών από τα χρηματοοικονομικά στοιχεία μιας εταιρείας. Η χρηματοοικονομική ανάλυση.
Πρακτική Άσκηση Φοιτητών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αγρίνιο, 28 Μαρτίου 2012 Επίκουρος Καθηγητής Γεώργιος Κεχαγιάς E.Π. Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση ΕΣΠΑ.
Απλή Κεφαλαιοποίηση Κεφάλαιο ονομάζουμε το χρηματικό ποσό που όταν δανειστεί ή αποταμιευτεί αποκτά παραγωγική ικανότητα. Οι χρηματοοικονομικές αγορές αναπτύχθηκαν.
Οικονομική Επιχειρήσεων Τμήμα Λογιστικής ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ Λάρισα 2013 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ Δρ. Μάριος Τρίγκας Ph.D. Οικονομικής & Καινοτομίας Επιχειρήσεων.
Κριτήρια Αξιολόγησης Επενδύσεων 3η Διάλεξη.
Αριθμοδείκτης ιδίων προς συνολικά κεφάλαια
Πολιτικές και Χρηματοδοτικά Εργαλεία για την ανάπτυξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων Ζαψαλής Δημήτρης Διευθυντής Κέντρου Πιστοδοτήσεων Β2 Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων.
Αξιολόγηση Εναλλακτικών Επιλογών.
ΠΡΟΤΥΠΟ ΥΠ’ΑΡΙΘΜΟΝ 7: ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΑΜΙΑΚΩΝ ΡΟΩΝ
ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2010 “Εγγύηση από τη ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ Χαμηλότοκων δανείων για την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών κλπ” Δρ. Αλέξανδρος.
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
Ετερόρρυθμη Εταιρεία (Ε.Ε.)
ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΕΤΕΑΝ ΑΕ
Αρχές Οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων , 1ο εξάμηνο
Αξιολόγηση Επενδύσεων
Εταιρική Διακυβέρνηση
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
Χρηματοοικονομική των Επιχειρήσεων
ΚΟΣΤΟΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.
Κώστας Γαλιάτσος Πρόεδρος Δ.Σ. & Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΕΑΝ
Χρηματοδοτική Διοίκηση
Διοίκηση Οικονομικών Μονάδων Διοικητική Επιχειρήσεων & Τραπεζών
Αρχές Χρηματοοικονομικής Διοίκησης
Χρηματοδότηση της Επιχείρησης σας
ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ -ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ
Αποτελεσματική Διοίκηση Επιχειρήσεων
ΤΑΠΤοΚ «ΑΡΚΑΔΙΑ 2020» «Σχεδιασμός του προγράμματος ΤΑΠΤοΚ σε περιοχή παρέμβασης της Π.Ε. Αρκαδίας»
BUSINESS FUNDING PLATFORM
Αναλυση χρηματοοικονομικων καταστασεων
Προκήρυξη 3ου κύκλου Προγράμματος
EΕΥΘΥΝΗ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. – Τι αλλάζει;
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΑΜΕΙΟ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (Export Fund) Παναγιώτης Αλεξάκης Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Θεσσαλονίκη, 4/5/2012

Περιεχόμενα Διαδικασία χρηματοδότησης Επενδυτική Στρατηγική Νομική μορφή του Fund Δομή του EXPORT FUND Στόχος Διαχείριση του Fund Επενδυτική Επιτροπή Έσοδα-Διανομές Αποτίμηση του Fund

Στόχος  H δημιουργία ενός Κεφαλαίου (Fund), το οποίο  παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε εξαγωγικές επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας, ώστε να πετύχουν στόχους της στρατηγικής τους ανάπτυξης που αφορούν στην εξωστρέφεια της κάθε επιχείρησης. Η χρηματοδότηση αυτή μπορεί να καλύπτει εξαγωγικές δραστηριότητες και έχει μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 1-3 έτη.  Το Fund θα στηρίζει επιχειρήσεις οι οποίες ανήκουν στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ),  όπου τουλάχιστον 25% των πωλήσεων κάθε επιχείρησης κατευθύνεται σε εξαγωγές.  Προτείνεται, στο Fund να συμμετέχουν 25 εξαγωγικές εταιρείες.

Δομή του EXPORT FUND  Το Export Fund θα είναι κλειστού τύπου με μέγιστη διάρκεια 6 ετών.  Tο κεφάλαιο και οι πόροι του σχηματίζεται  α) από τις ως άνω 25 εταιρείες και  β) από τις χρηματοδοτικές εταιρείες, που συμμετάσχουν σε αυτό.  Τα υπό διαχείριση κεφάλαια του Fund αποτελούνται από εισφορές σε είδος και από χρηματοδοτικά κεφάλαια.  Με βάση την συνολική εισφερόμενη αξία του κάθε συμμετέχοντα (εξαγωγική εταιρεία ή εταιρεία χρηματοδότησης) θα διαμορφωθούν τα μερίδια κάθε ενός εξ αυτών, στο Fund.  Ειδικότερα, κάθε εξαγωγική εταιρεία-μέλος καταβάλλει ποσοστό των μετοχών της, της τάξης 10%.  Της συμμετοχής προηγείται η αποτίμηση της αξίας της κάθε μετοχής. Τα υπόλοιπα, χρηματοδοτικά, κεφάλαια αντλούνται από την αγορά. Δυνητικοί συμμετέχοντες – χρηματοδότες μπορεί να είναι εταιρείες χρηματοδοτήσεων – επενδύσεων, ιδιώτες επενδυτές.

Δομή του EXPORT FUND  Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα Fund με ύψος χρηματοδοτικών κεφαλαίων, τουλάχιστον 10 εκ. Ευρώ.  Αρχικά, καταβάλλονται οι μετοχές των εταιρειών και το 10% των χρηματοδοτικών κεφαλαίων.  Τα τελευταία σταδιακά αυξάνονται.  Η διαδικασία καταβολής των υπόλοιπων τμηματικών καταβολών ορίζεται στη Σύμβαση Σύστασης του Fund.  Ειδικότερα, οι χρηματοδότες καλούνται να καταβάλλουν τη συμμετοχή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα τα οποία εξαρτώνται από τις χρηματοδοτήσεις που έχει πραγματοποιήσει το Fund και τις υπάρχουσες κάθε φορά ανάγκες κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση νέων δραστηριοτήτων.

Νομική μορφή του Fund Πλήρως καθετοποιημένη μορφή παρέχει χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις Διαμορφώνει τα δικά του οικονομικά αποτελέσματα διατρέχει τον άμεσο πιστωτικό κίνδυνο 2διαστάσεις συνεργασία με Τράπεζα υπογράφει σύμβαση με Τράπεζα εκχωρεί τα χρηματοδοτικά κεφάλαιά του στην Τράπεζα Η Τράπεζα προβαίνει σε χρηματο- δοτήσεις προς τις επιχειρήσεις. Το Fund εισπράττει τόκους για τα κεφάλαια που δανείζει. διατρέχει τον πιστωτικό κίνδυνο αν η Τράπεζα πτωχεύσει. Μπορεί να ζητήσει εγγυήσεις για τα κεφάλαια που εκχωρεί στη Τράπεζα.

Επενδυτική Στρατηγική Υπηρεσίες factoring factoring πιστώσειςΧρηματοδό-τησης κεφάλαιακίνησης χρηματοδότησηεξαγωγικώνδαπανών κεφαλαία για συμμετοχή σε εκθέσεις και διαφήμιση Χρηματοδοτείται η ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Διαδικασία χρηματοδότησης 1 Οι επιχειρήσεις ζητούν χρηματοδότηση υποβάλλοντας τα αναγκαία επιχειρηματικά προγράμματα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα 2 Η ομάδα διαχείρισης, με βάση την πρώτη διάσταση, αξιολογεί την αξιοπιστία της πρότασης, τις προοπτικές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Διαπραγματεύεται τους όρους χρηματοδότησης και φέρει την πρόταση προς έγκριση στην Επενδυτική Επιτροπή του Fund. Σε περίπτωση αθέτησης ακολουθούνται οι πάγιες διαδικασίες, ενώ εξετάζεται η παύση συμμετοχής της εταιρείας στο Fund 3 Με βάση τη δεύτερη διάσταση, αν τα χρηματοδοτικά κεφάλαια έχουν εκχωρηθεί σε Τράπεζα ακολουθείται η γνωστή τραπεζική διαδικασία, η συνεργασία Fund – Τράπεζας παρακολουθείται από τη διοίκηση του Fund με συμφωνημένη διαδικασία, με προεξάρχοντα το ρόλο της Επενδυτικής Επιτροπής του Fund.

Διαχείριση του Fund  Το Fund διαχειρίζεται η εταιρεία διαχείρισης με ολιγομελή ομάδα στελεχών με εμπειρία στη διαχείριση αντιστοίχων funds.  H διαχείριση πραγματοποιείται με αυστηρά χρηματοπιστωτικά κριτήρια.  Τα λειτουργικά έξοδα του Fund καλύπτονται από την αμοιβή διαχείρισης η οποία, πέραν ενός αρχικού ποσού που εκχωρεί το Fund, ενσωματώνεται στο κόστος (τόκους) παροχής της χρηματοδότησης προς τις εξαγωγικές εταιρείες.  Η ομάδα διαχείρισης είναι υπεύθυνη  για την οργάνωση του Fund,  την επιλογή των υπό χρηματοδότηση δραστηριοτήτων,  την υλοποίησή των υπό χρηματοδότηση δραστηριοτήτων,  την παρακολούθησή των υπό χρηματοδότηση δραστηριοτήτων,  τη διανομή των κερδών στους μεριδιούχους  για την τακτή ενημέρωση των συμμετεχόντων και τη διαχείριση των διαθεσίμων του Fund.

Επενδυτική Επιτροπή  H διαχειρίστρια εταιρία του Fund συστήνει Επενδυτική Επιτροπή η οποία έχει ως αρμοδιότητα  την τελική αξιολόγηση και έγκριση των εισηγήσεων της διαχειρίστριας για την πραγματοποίηση των χρηματοδοτήσεων του Fund,  την παρακολούθηση της πορείας των χρηματοδοτήσεων του Fund,  την αντιμετώπιση περιπτώσεων υφιστάμενης ή ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων,  την έγκριση των προτάσεων της διαχειρίστριας για ρευστοποίηση επενδύσεων,  μερική ή ολική διαγραφή επενδύσεων που απέτυχαν.  Στη επενδυτική επιτροπή συμμετέχουν εκπρόσωποι των μεριδιούχων του Fund, αλλά και ανεξάρτητα μέλη.

Έσοδα τόκοι αμοιβή διαχείρισης μερίσματα και κέρδη από κλήρωση υπέρ το άρτιο Πρόσοδος προϊόν της ρευστοποίησης των επενδύσεων

Έσοδα-Διανομές  Τα έσοδα κατανέμονται στους μεριδιούχους, σύμφωνα με όσα ορίζονται στη Σύμβαση Σύστασης του Fund.  Μετά την πληρωμή των εξόδων του Fund και της αμοιβής της διαχειρίστριας εταιρείας (management fee), η διανομή εσόδων ξεκινά  από την πληρωμή των μεριδιούχων που έχουν χρηματοδοτήσει δραστηριότητες των εταιρειών-μελών,  κατανομής τυχόν πλεονάσματος αμοιβών διαχείρισης σε όλους τους μεριδιούχους ανάλογα της συμμετοχής τους,  τα μερίσματα εισέρχονται ως χρηματικοί πόροι στο Fund που εκτοκίζονται, ανήκουν στη μερίδα της κάθε εταιρείας και αποτελούν τμήμα των εγγυήσεων των εταιρειών-μελών κατά τις λαμβανόμενες από αυτές χρηματοδοτήσεις.

Αποτίμηση του Fund  Με βάση τη δομή του Fund η αποτίμηση γίνεται καθημερινά.  Η καλή λειτουργία του μπορεί να οδηγήσει και στη εισαγωγή του σε οργανωμένη κεφαλαιαγορά με επιδίωξη την άντληση περισσότερων χρηματοδοτικών κεφαλαίων για τις εταιρείες-μέλη.

Παναγιώτης Αλεξάκης