Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Διδακτικά Εργαλεία.
Advertisements

Δ ΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ Α ΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Ε ΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Υ Λ ΟΓΙΣΜΙΚΟ Υ Αναστασία Γεωργιάδου.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΤΩΝ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Ενότητα 2.2. Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ Επιμορφώτρια:
Tσουλής Μιλτιάδης: – Βασικές έννοιες στη Διδακτική με την υποστήριξη των ΤΠΕ.
Στοιχεία διδακτικής Φυσικών Επιστημών
Ενότητα 2.2 Σύγχρονες προσεγγίσεις στη Διδακτική μεθοδολογία
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
EDUE 240: Βάσεις και Βασικές Έννοιες των Φυσικών Επιστημών στο Δημοτικό Maria Evagorou Fall UNIC, Συνάντηση 2η.
Διδακτικές αρχές για τη διδασκαλία των Φ.Ε σύμφωνα με το Δ.Ε.Π.Π.Σ Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες, περισσότερο Οι Φ.Ε είναι πειραματικές επιστήμες,
Ενότητα 2.1 Σύγχρονες θεωρήσεις για τη μάθηση
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
2. Μορφή και οργάνωση του μαθήματος
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Θεωρίες Μάθησης και Εκπαιδευτικά Λογισμικά
Το Εργαστήριο Διδακτικής της Φυσικής και Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φυσικής Α.Π.Θ. αποτελεί τη συνέχεια της ερευνητικής ομάδας "Εποπτικών.
Εύη Καβαλάρη Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης
Διδακτικά σενάρια.
Η ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΩΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΠΡΑΞΗ
Οι ΤΠΕ στην εκπ/κή διδακτική διαδικασία
Το νέο Αναλυτικό Πρόγραμμα του ελληνικού Νηπιαγωγείου
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Επιστημολογική Επάρκεια
 Λαμβάνουν υπόψη τις πολιτισμικές και κοινωνικές συνθήκες μάθησης.  Έχουν επιρροές από ανθρωπολογία και κοινωνική ψυχολογία  Ενδιαφέρονται για τις.
Γιατί οι Ερευνητικές Εργασίες (ΕΕ) είναι καινοτομία;
ΟΙ ΤΠΕ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΘΕΩΡΗΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΣ ΨΥΧΑΡΗΣ
Σύγχρονες Θεωρίες Μάθησης στη Διδασκαλία με ΤΠΕ
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ
Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική διαδικασία Επιμόρφωση των πε 03 στην χρήση και αξιοποίηση των τ.π.ε. στην εκπαιδευτική.
Τι άλλαξε στα νέα αναλυτικά προγράμματα;. Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Βασικοί άξονες του νέου Αναλυτικού Προγράμματος Ένα συνεκτικό.
«Φυσικές Επιστήμες και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Βιβλιογραφική επισκόπηση και ζητήματα που αναδύονται» Βασιλούδης Ιωάννης, Δάσκαλος, MSc Βιώσιμης Ανάπτυξης.
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ συστηματική και μεθοδευμένη δραστηριότητα κατά την οποία ο δάσκαλος αποσκοπεί να επιδράσει, σύμφωνα με ορισμένους σκοπούς και χρησιμοποιώντας.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
3 η Πανελλήνια Διημερίδα Καθηγητών Πληροφορικής, Αλεξανδρούπολη Παιδαγωγική Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών Τ. Α. Μικρόπουλος.
Η σκέψη και πράξη του εκπαιδευτικού Άννα Σπύρτου Παιδαγωγική Σχολή Φλώρινας
Παιδαγωγική Ψυχολογία Φ. Αντωνίου
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Ένα εννοιολογικό πλαίσιο για τη Διδακτική της Πληροφορικής.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Ι. ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΔΙΔΑΣΚΩΝ ΣΤΟ Ε. Π. ΠΑΙ. Κ. ΑΣΠΑΙΤΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β. ΑΙΓΑΙΟΥ - ΜΥΤΙΛΗΝΗ DEA Εκκλησιαστικής Ιστορίας ΑΠΘ / Δρ. Θεολογίας ΑΠΘ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ.
Διδακτική της Πληροφορικής Ορολογία
Βασικοί Παιδαγωγικοί όροι
ΜΟΝΤΕΛΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΘΗΣΙΑΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Παναγιώτης Γ. Μουσταΐρας Δρ Κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης
Φιλοσοφία της εκπαίδευσης και Πρόγραμμα Σπουδών
Διδακτική της Πληροφορικής
Ανακαλυπτική μάθηση Γνώση προϊόν του μαθητή Διαδικασία ανακάλυψης η έρευνα για τον εντοπισμό του ακαθορίστου Μέσα από τα ερεθίσματα που του δίνει ο εκπαιδευτικός.
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΘΕΩΡΙΕΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΣΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Σχεδίαση της αξιολόγησης εκπαιδευτικού λογισμικού
Δραστηριοτητεσ απο τον Κοσμο τησ Φυσικησ για το Νηπιαγωγειο
Εισαγωγή στη διδακτική μεθοδολογία
για την επιλογή σκοπών και στόχων κατά το σχεδιασμό ΑΠ
Ψηφιακό Παιγνίδι στην προσχολική ηλικία
Μέθοδοι και εργαλεία της Διδασκαλίας
Διδακτική των γνωστικών αντικειμένων
Η θεωρία της επεξεργασίας των πληροφοριών
Ποσοτικές Μέθοδοι Έρευνας Αρχική μέθοδος στην οποία στηρίχτηκε η συγκρότηση της εμπειρικής ή πειραματικής παιδαγωγικής ήταν το πείραμα, κάτω από την επίδραση.
Η ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ- ΓΝΩΣΤΙΚΗΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗΣ
ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ( PROJECT)
ΤΟΜΕΙΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ Επιστημονικοί τομείς χωρίζονται σε :
ΕΦΕΙΑ – 4ο Μάθημα Ανάδειξη των ι.μ. Μεθοδολογία Workshop.
ΕΝΝΟΙΕΣ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Ι & ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
Έννοιες από τη Διδακτική Βασίλης Δαγδιλέλης. 2 Διδακτική Διδακτική. Είναι ένα πεδίο ερευνών (όχι ακόμη μια Επιστήμη) που παράγουν ένα σύνολο από προτάσεις.
Σκοπός Η συνοπτική παρουσίαση
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η εργαστηριακή διδασκαλία στη Διδακτική των Φυσικών Επιστημών

Ποιο είναι το αντικείμενο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών; Ποιο είναι το αντικείμενο της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών;

Δύο βασικές παραδοχές 1. Τα παιδιά προσέρχονται στην εκπαιδευτική διαδικασία με μια σειρά διαμορφωμένων ιδεών για έννοιες, φαινόμενα και ιδιότητες του φυσικού κόσμου (βιωματικές νοητικές παραστάσεις). 2. Η γνώση δεν μεταφέρεται αλλά συγκροτείται στη σκέψη, στα πλαίσια ειδικά οργανωμένων διδακτικών πρωτοβουλιών μέσω των οποίων οι μαθητές οδηγούνται στην οικοδόμηση συστημάτων σημασιών και νοητικών/γνωστικών εργαλείων προσέγγισης του φυσικού κόσμου.

Η Διδακτική των Φυσικών Επιστημών είναι ένα αυτόνομο επιστημονικό πεδίο το οποίο ασχολείται: με την ανίχνευση των βιωματικών νοητικών παραστάσεων των παιδιών για τις φυσικές έννοιες και τα φαινόμενα με τον εντοπισμό των δυσκολιών και των εμποδίων που συναντούν οι μαθητές στην πορεία τους προς τη νοητική συγκρότηση γνώσεων από τις Φυσικές Επιστήμες με την επεξεργασία θεωρητικών εργαλείων και διδακτικών στρατηγικών για το μετασχηματισμό της βιωματικής σκέψης και τη συγκρότηση νοητικών μοντέλων συμβατών με τα επιστημονικά πρότυπα

Ο ρόλος του πειράματος στη διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών

Οι Φυσικές Επιστήμες είναι πειραματικές επιστήμες Οι Φυσικές Επιστήμες είναι πειραματικές επιστήμες. Συγκροτούνται από ένα πλέγμα εννοιών, αρχών και μοντέλων μέσω των οποίων οι επιστήμονες επιχειρούν να ερμηνεύσουν το φυσικό κόσμο. Το σύστημα αυτό παράγεται, βελτιώνεται και ελέγχεται ως προς την εγκυρότητά του μέσα από την πειραματική εργασία. Από τη στιγμή που το πείραμα αποτελεί την ουσία της μεθοδολογίας των Φυσικών Επιστημών, δεν μπορεί παρά να αποτελεί θεμελιακό συστατικό και της διδασκαλίας τους. Οι Φυσικές Επιστήμες αποτελούν πολιτισμικά αντικείμενα που ενδιαφέρουν όλους τους πολίτες και όχι μόνο εξειδικευμένη γνώση για μια ελίτ ειδικών.

Στόχοι της πειραματικής διδασκαλίας των Φ.Ε. Μαθησιακοί Ευρύτερης γνωστικής ανάπτυξης Συναισθηματικοί Κοινωνικοί Ψυχοκινητικοί

Το πείραμα στην ΄΄εμπειριστική-επαγωγική΄΄ προσέγγιση της γνώσης Κάθε έγκυρη γνώση προέρχεται από την εμπειρία και θεμελιώνεται σ’ αυτήν Η συλλογή συστηματικών παρατηρήσεων μέσω επιλεγμένων πειραματικών δραστηριοτήτων και στη συνέχεια η κατάλληλη επεξεργασία τους αποτελεί την ικανή και αναγκαία συνθήκη για την οικοδόμηση ενός εννοιολογικού πλαισίου των φυσικών επιστημών Πειράματα επιβεβαίωσης Πειράματα εφαρμογής

Το πείραμα στην ΄΄εποικοδομητική΄΄ προσέγγιση της γνώσης Οι μαθητές/τριες κατασκευάζουν οι ίδιοι μια καινούργια γνώση για τα φυσικά φαινόμενα/έννοιες, μέσα από μια διαδικασία αλληλεπίδρασης βιωματικών ιδεών που έχουν δημιουργήσει γι’ αυτά και του εκπαιδευτικού περιβάλλοντος που τους προσφέρει τις κατάλληλες δραστηριότητες Ανάδειξη των εναλλακτικών ιδεών των μαθητών/τριών πριν από τη διδασκαλία. Διευκρίνιση και ανταλλαγή αυτών των ιδεών στο πλαίσιο ολιγομελών ομάδων. Έκθεση των μαθητών/τριών σε πειραματικές καταστάσεις γνωστικής σύγκρουσης που δημιουργούνται από νέες κατάλληλα επιλεγμένες δραστηριότητες. Οικοδόμηση –μέσω νέων πειραματικών δραστηριοτήτων- των νέων ιδεών. Αξιολόγηση.

Το πείραμα στην ΄΄υποθετικο-παραγωγική΄΄ προσέγγιση της γνώσης Οι επιστημονικές θεωρίες αποτελούν επινοήσεις της ανθρώπινης σκέψης στην προσπάθειά της να ξεπεράσει τα προβλήματα που συνάντησαν προηγούμενες θεωρίες και να δώσει μια επαρκή εξήγηση για τη συμπεριφορά κάποιας όψης του κόσμου ή του σύμπαντος Η παρατήρηση και το πείραμα καθοδηγούνται από τη θεωρία Πείραμα → « Δραστηριότητα-πρόβλημα » Οικειοποίηση του προβλήματος και συμμετοχή των διδασκομένων στο σχεδιασμό των πειραματικών δραστηριοτήτων

Η αξιολόγηση της πειραματικής διδασκαλίας

Η αξιολόγηση της πειραματικής διδασκαλίας εξαρτάται: Διδάσκων Διδασκόμενος Εποπτικά μέσα Η αξιολόγηση της πειραματικής διδασκαλίας εξαρτάται: από τον επιλεγόμενο, κάθε φορά, τρόπο πειραματικής άσκησης από τη φύση των στόχων που γίνεται προσπάθεια να ελεγχθούν

Έκθεση των διδασκομένων σε νέες πειραματικές καταστάσεις με διαφορετικό εμπειρικό περιεχόμενο Έλεγχος μαθησιακών και ψυχοκινητικών στόχων Ερωτηματολόγια συναισθηματικών στάσεων, κοινωνιομετρικές μέθοδοι, κ.λ.π. Έλεγχος συναισθηματικών και κοινωνικών στόχων

Η αξιολόγηση θα πρέπει κυρίως να θεωρηθεί ως μια διαδικασία ανατροφοδότησης, δηλαδή ως διαδικασία λήψης πληροφοριών για τις γνωστικές και συναισθηματικές μεταβολές των διδασκομένων με στόχο τη βελτίωσή τους μέσα από διαρκείς διορθωτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις.