ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΓΡΑΦΗ.
Advertisements

Οι πρώτες μορφές γραφής των Ανατολικών λαών και της εποχής του Χαλκού
Το Μάννα Κάθε φορά που κάνω κάποια σκέψη, αν δεν θα έπρεπε να την αναλύσω, θα έγραφα απλώς: Το μοναδικό φαγητό, που σύντομα πιστεύω ότι θ’ αντικαταστήσει.
Η Γλώσσα Προγραμματισμού LOGO
στάδια στην εξέλιξη της Τεχνολογίας
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ 1 ο Λύκειο Ρόδου Δημητρης Γεωργαλίδης.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Γιατί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης να έχουμε μαθητές απομονωμένους σε τάξεις με 4 τοίχους ; Γιατί να μην προσομοιώσουμε τη χρήση παλιών τεχνικών.
Έτσι το εικονιστικό ιερογλυφικό σύστημα έγινε γραμμικό ιερογλυφικό.
ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ Στάδια στην εξέλιξη της γραφής : λεξιγραφία, συλλαβική γραφή, αλφάβητο στους σημαντικότερους λαούς από την αρχαιότητα έως σήμερα : Σουμερίους,
ΣΧΕΔΙΑΖΩ :ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ ΙΟΡΔΑΝΗΣ ΒΑΡΤΑΝΙΑΝ ΜΙΧΑΗΛ
ΣΧΟΛΕΣ ΚΑΙ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Όσοι επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Τμήματα: ●Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φωτογραφίας και.
Η Φυσική είναι ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ, ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ , ΕΝΝΟΙΕΣ, ΝΟΜΟΙ.
Νόηση-γλώσσα-κόσμος Η γλώσσα είναι ένα σύνολο σημασιών και μορφών, που δηλώνουν έννοιες, με τις οποίες αναφερόμαστε στα όντα, στα πράγματα. Η γλώσσα, ως.
Η γη μασ Η ΓΗ ΜΑΣ.
Η Γραφή.
Η εξΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική
ΟΙ “ΜULTI-ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ” ΤΩΝ MULTIMEDIA ΣΤΟ BLOG ΜΑΣ
Και Αρχικό: Γεωργακή Ιφιγένεια – Τροποποίηση: Τσούτσουρας Σπύρος Μέρος Β΄
ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ.
Η ΕΥΡΩΠΗ ΣΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ
Presentation of information/Παρουσίαση πληροφοριών
Γράμματα…Λέξεις…Ιστορίες
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ 1 : ΓΙΑΤΙ ΜΕΛΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΓΡΑΦΗ
Πώς εκφράζουν τις ιδέες τους σήμερα
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ανάπτυξη της γλώσσας Η ανάπτυξη της γλωσσικής ικανότητας περνάει από συγκεκριμένα στάδια απόκτησης γλωσσικών επιπέδων. Ο στόχος ενός παιδιού που μαθαίνει.
ΕΝΟΤΗΤΑ 01 ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ – ΟΡΓΑΝΑ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ
Αρχαία Αιγυπτιακή Ιερογλυφική Γραφή
ΠΡΟΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Όλα αυτά αποτελούν την ταυτότητα του κάθε ανθρώπου.
project: οψεις της ψυχολογιας
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Μαθηματικά και Κρυπτογραφία
ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ
1 ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ‘ΑΛΛΟΥ’ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ.
Η τέχνη και η γραφή.
ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ
ΣΥΝΟΛΑ.
ΜΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ Ν. Καστάνη.
Πρόγραμμα Σπουδών ΤΠΕ-Τεχνολογίες Πληροφορίας Επικοινωνίας Δ’ τάξης.
Τι ακριβώς είναι οι Η.Υ.; Είναι μηχανές που επεξεργάζονται δεδομένα – για την ακρίβεια επεξεργάζονται σύμβολα – και παράγουν πληροφορίες. Τα δεδομένα είναι.
Τα μαθηματικα στην τεχνη και στη φυση
ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ.
Εισαγωγή στη Επικοινωνία 1 η Εβδομάδα Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
3.4.2 Επικοινωνίες Οι άνθρωποι επικοινωνούν με τις κινήσεις, τον λόγο, την εικόνα και τη γραφή.
Λευτέρης Δάλπης 1 ο πρότυπο Πειραματικό Π.Τ.Δ.Ε Α.Π.Θ Τάξη: Ε’
Σειρά «Μαργαρίτα» Το αλφαβητάρι.
Η έννοια της ποικιλίας στην ανθρώπινη γλώσσα
1 η Ενότητα 2 η Ενότητα 3 η Ενότητα.  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος  Μαθητής που εργάστηκε: Μουχταρόπουλος Πέτρος.
Κατά τη διάρκεια των χιλιάδων ετών της ιστορίας της κινεζικής γλώσσας, μπορούμε να δούμε καθαρά πώς τα εργαλεία και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για.
ΦΕΡΟΝΙΚΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΛΕΞΙΑ ΑΒΡΑΑΜ ΖΩΗ ΚΑΝΤΖΗ.
Ένα εισαγωγικό ταξίδι στον κόσμο της τέχνης..  Η τέχνη, ως δημιούργημα του ανθρώπου, είτε υπηρετεί τη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τα ιδανικά είτε εξυπηρετεί.
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική
ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ ΛΥΣΗ
Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα
ΕΝΟΤΗΤΑ 1 – Κεφάλαιο 3: Πολυμέσα
Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό
ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια
Όλες μας οι εικόνες και οι κατασκευές
Διαχειρίζεται, Επεξεργάζεται και Ανταλλάσσει
Γ' ΤΑΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ
ΣΤΟΧΟΙ: ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ 8ου ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ
ΕΝΟΤΗΤΑ 3 – Κεφάλαιο 9: Ζωγραφική
Η ΓΡΑΦΗ ΣΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ
Κεφάλαιο 1 Ο Πολιτισμός των Ελλήνων. Τι είναι πολιτισμός; Πολιτισμός είναι οτιδήποτε δημιουργεί ο άνθρωπος, δηλαδή η γλώσσα, η παιδεία, η θρησκεία, οι.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΤΜΗΜΑ ΑΡ1 ΣΧΕΔΙΑΖΩ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ ΤΜΗΜΑ ΑΡ1   ΣΧΕΔΙΑΖΩ , ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ, ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ, ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ, ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ     ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2012-2013 ΤΑΞΗ Α΄ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ : ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ ΠΕ18/33 ΕΣΚΙΤΖΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ ΠΕ12/01

ΕΙΣΑΓΩΓΗ Ο άνθρωπος σε όλη την πορεία του πολιτισμού του ανέπτυξε πολλές γλώσσες έκφρασης και επικοινωνίας , επειδή ο τομέας των δραστηριοτήτων του είχε διαφορετικές απαιτήσεις. Το σχέδιο είναι μία από αυτές .   Σε όλες τις ιστορικές περιόδους , τα σχέδια έχουν χρησιμοποιηθεί επανειλημμένως για την ανταλλαγή ιδεών . Στην πραγματικότητα η πρόοδος του πολιτισμού, της βιομηχανίας και της τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε μέσω της μελέτης των σχεδίων. Οι άνθρωποι της λίθινης εποχής έκαναν σχέδια στις σπηλιές για να καταγράψουν τις επιτυχίες τους, τις τελετουργίες τους και τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Ο Leonardo Da Vinci και άλλοι επιστήμονες έκαναν σχέδια για να πειραματισθούν με νέες επιστημονικές και μαθηματικές θεωρίες. Κατά την βιομηχανική επανάσταση η επιστήμη της σχεδιάσεως συνδέθηκε με την παραγωγή. Η ζωγραφική αποτελεί ένα αξιόλογο εκφραστικό μέσο του ανθρώπου και ιδιαίτερα στα χέρια του παιδιού.  

Σύμφωνα με τα ανωτέρω αφού συζητήσαμε για την σημασία της λέξης ΣΧΕΔΙΑΖΩ, χωριστήκαμε σε 5 ομάδες και αποφασίσαμε η ερευνητική μας εργασία να περιλαμβάνει τα κάτωθι υποθέματα : ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΕΚΦΡΑΖΟΜΑΙ ( ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΑ ΡΕΥΜΑΤΑ) ΣΧΕΔΙΑΖΩ = ΔΙΑΣΚΕΔΑΖΩ

ΣΧΕΔΙΑΖΩ : ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΩ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΝΤΩΝΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΧΑΤΖΗΛΙΑΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η ΓΡΑΦΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ Η συνύπαρξη των ανθρώπων άλλοτε τυχαία και άλλοτε σκόπιμη δημιούργησε την ανάγκη για επικοινωνία Για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών δημιουργήθηκαν οι κώδικες επικοινωνίας που αργότερα εξελίχτηκαν σε οργανωμένες γλώσσες. Έτσι επινοήθηκε ο γραπτός λόγος, η γραφή που αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην εξέλιξη της ανθρωπότητας, με μεγάλη ποικιλία μορφών και περιεχομένου.

ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ Πριν από 20.000 χρόνια ο άνθρωπος χαράζει τα πρώτα του σχέδια στα σπήλαια. Πρόκειται για ζωγραφικές παραστάσεις, κυρίως κυνηγιού, που χρονολογούνται μεταξύ του 35.000 και 18.000 π.Χ. (σπήλαια του Μαντελέν , του Λασκό, του Ορινιάκ στη Γαλλία, Αλταμίρα στην Ισπανία, στο Παγγαίο στη Λήμνο και αλλού ). Ακόμα χαράζει γραμμές και σύμβολα για να κάνει λογαριασμούς. Δεν ήταν όμως η γραφή όπως την ξέρουμε σήμερα.

ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΣΠΗΛΑΙΟΓΡΑΦΙΕΣ

Η ΓΡΑΦΗ Η αρχική σημασία της λέξης γράφω ήταν << ξύνω ελαφρά , χαράζω , σχεδιάζω>>. Η γραφή ανακαλύφθηκε στα τέλη της 4ης χιλιετίας πΧ. Και είναι τρόπος αποθήκευσης πληροφοριών σε ανθρώπους που τους χωρίζει ο χρόνος και η απόσταση. Έχει πολλές μορφές όπως γνωρίζετε , από την απλή εικονογραφία έως την τυποποιημένη γραφή που απεικονίζει τους ήχους μιας γλώσσας , και αποτυπώνεται σε κάθε είδους υλικό από χαρτί έως κεραμικά .

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ Τα εικονογράμματα είναι οι πρώτες μορφές γραφής και αποτελούνταν από μία σειρά εικόνων ανθρώπων, ζώων και αντικειμένων. Τα παλαιότερα ανάγονται στο 3000πΧ. Τα ιδεογράμματα είναι σύμβολα που μεταφέρουν πιο σύνθετες πληροφορίες και απεικονίζουν αφηρημένες έννοιες, πχ μία εικόνα με δύο πόδια που περπατούν μπορεί να σημαίνει << πηγαίνω>>.

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΥΜΒΟΛΑ

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Κινέζικο ιδεόγραμμα  

ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ Με τον όρο ιερογλυφικά αναφερόμαστε σ ένα πρώιμο σύστημα γραφής που συνδυάζει λογογραφικά και αλφαβητικά στοιχεία. Είναι το αρχαιότερο είδος γραφής. Η λέξη προέρχεται επειδή χρησιμοποιήθηκαν σε ιερά θρησκευτικά κείμενα . Ιερογλυφική γραφή συναντούμε στην Αίγυπτο, στην Μινωική Κρήτη , τη Μικρά Ασία , Σύρια κ.α. Τα ιερογλυφικά παριστάνουν μια πράξη η ένα αντικείμενο. H σειρά που διαβάζονται τα ιερογλυφικά δεν είναι συγκεκριμένη και μπορεί να είναι προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

ΙΕΡΟΓΛΥΦΙΚΑ

ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ……….. ΑΒΓ ΣΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ,κάθε γράμμα αντιπροσωπεύει έναν ήχο σε μια γλώσσα και οι λέξεις σχηματίζονται από συνδυασμό γραμμάτων . Σήμερα , σε όλο τον κόσμο το αλφάβητο χρησιμοποιείται περισσότερο από κάθε άλλη μορφή γραφής, επειδή αποτελεί τον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο γραφής. Για όλες τις λέξεις της ελληνικής γλώσσας χρησιμοποιούνται μόνο 24 γράμματα . Το πρώτο αλφάβητο εφευρέθηκε από τους λαούς της Συρίας και της Παλαιστίνης πριν από 3.600 χρόνια. Οι ανασκαφές στην Ουγκαρίτ το 1929 έφεραν στο φως δείγματα γραφής 3.000 ετών και άνω, καθώς και μια πινακίδα με το παλαιότερο αλφάβητο στον κόσμο.