Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια
Τμήματα : Α1 , Α3 Μάθημα : Ιστορία

2 ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Η γεωμετρική εποχή είναι μία περίοδος της αρχαίας ελληνικής ιστορίας που διαρκεί από το 1050 π.Χ. Έως το 700 π.Χ. Η περίοδος, αυτή από τον 11 ως τον 8 αιώνα είναι μία περίοδος μεταβατική, κατά την οποία συνέβησαν πολλές εξελίξεις  Η κατάρρευση του μυκηναϊκού κόσμου στα τέλη του 13ου αι π.Χ. σήμανε την αρχή μιας περιόδου αβεβαιότητας και αλλαγών στο χώρο του Αιγαίου. Πολλές δεξιότητες φαίνεται ότι χάθηκαν, ανάμεσά τους η γραφή, η ζωγραφική, η λιθοτεχνία και η μνημειακή αρχιτεκτονική, ενώ σημειώθηκαν ριζικές αλλαγές και στον τομέα των ταφικών εθίμων με την εμφάνιση της καύσης των νεκρών. Μαζί με τη γραφή, χάθηκαν για πολλούς αιώνες η μνημειακή αρχιτεκτονική, η ζωγραφική, η σφραγιδογλυφία, η ελεφαντουργία και οι πιο προηγμένες τεχνικές κατεργασίας του μετάλλου και του λίθου.

3 Γεωμετρική αγγειοπλαστική
Η γεωμετρική αγγειοπλαστική είχε μεγάλη ανάπτυξη. Υπήρχαν πήλινα δοχεία διακοσμημένα με γεωμετρικά σχήματα τα οποία χρησιμοποιούνταν καθημερινά αλλά χρησιμοποιούνταν επίσης και σε πολλές τελετές (π.χ. θυσίες).Τα ταφικά αγγεία είχαν πολύ πλούσια διακόσμηση.

4 Επίσης συναντάμε ημικύκλια και ομόκεντρους κύκλους που ζωγραφίζονται με διαβήτη. Τρίγωνα , ρόμβους, μαίανδροι, κλιμακωτά σχέδια που απλώνονται στην επιφάνεια των αγγείων σαν ένα μεγάλο δίχτυ. Επίσης στα μεγαλύτερα επιτάφια αγγεία παρουσιάζονται ομοιόμορφα ζώα και παραστάσεις θανάτου μαζί με τα γεωμετρικά μυθολογικά θέματα .

5 Γεωμετρική γλυπτική Η ελληνική γλυπτική των αρχαίων χρόνων στην πορεία διαμόρφωσής της μέσα στους αιώνες δέχθηκε επιρροές -κυρίως από πολιτισμούς που διασταυρώνονταν με τους μεγάλους εμπορικούς δρόμους . Εντούτοις, κατόρθωσε σε ένα σχετικά μικρό χρονικό διάστημα να αναπτύξει ένα χαρακτηριστικό περίγραμμα, στη μορφή της μνημειακής γλυπτικής.

6 Αμφορείς Μερικοί αμφορείς :
Με το όρο αμφορέας εννοείται ένα αγγείο με οβάλ σώμα με κάθετη λαβή αμφίπλευρα. Χρησιμοποιείτο για την αποθήκευση οίνου και ενίοτε ελαίου. Το όνομα αμφορεύς προέρχεται από το επίρρημα αμφί και το ρήμα φέρειν. Οι αμφορείς επινοήθηκαν αρχαία Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους ως κύρια μέσα μεταφοράς και αποθήκευσης κρασιού, λαδιού, ελαιόκαρπου , δημητριακών , ψαριών κ.α. Χρησιμοποιήθηκαν σε όλη τη Μεσόγειο και τις επαρχίες της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας περίπου έως τον 16ο αιώνα . 

7 Κοσμήματα Τα κοσμήματα είναι γενικώς σπάνια την περίοδο αυτή και κατά κανόνα προέρχονται από ταφές. Οι συνηθέστεροι τύποι χάλκινων κοσμημάτων είναι η περόνες και οι πόρπες ,που χρησίμευαν κυρίως για να συγκρατούν στους ώμους τον πέπλο , ένα είδος ενδύματος που φαίνεται ότι άρχισε να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια του 11ου αιώνα π.Χ.

8 Αντίθετα με τη μινωική εποχή και την μυκηναϊκή εποχή τώρα
ΝΑΟΙ Αντίθετα με τη μινωική εποχή και την μυκηναϊκή εποχή τώρα αρχίζουν να αναγείρονται μεγάλοι ναοί για την λατρεία των θεών. Οι τοίχοι αποτελούνται από λίθους στο κάτω μέρος τους, πλίνθους ψηλότερα και έχουν επίπεδες ή σαμαρωτές στέγες από πηλό και κλαδιά. Μερικοί ναοί, όπως το Ηραίο της Σάμου, είναι μεγάλοι και μακρόστενη με μία κεντρική σειρά από κολόνες και βάθρο για το άγαλμα της θεάς. Σιγά σιγά ορισμένα ιερά αρχίζουν να αποκτούν πανελλήνιο χαρακτήρα.

9 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΜΕΤΡΙΚΗ ΕΠΟΧΗ Επιμέλεια : Αγγελική Αναγνώστου , Θαλασσινή Γκρίνια"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google