Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ
Ηλίας Νικολαΐδης – dpsd03071 Ιστορία Τεχνολογίας και Σχεδιασμού 1

2 Η ΓΡΑΦΗ Η ανάγκη του ανθρώπου να κρατήσει αρχεία των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών του, να επικοινωνήσει αξιόπιστα και αποτελεσματικά σε μεγάλες αποστάσεις και να καταγράψει τη λογοτεχνία και την ιστορία του οδήγησε στην δημιουργία της γραφής και των διαφόρων συστημάτων της.

3 ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΓΡΑΦΗΣ Σύστημα γραφής: μια ομάδα οπτικών συμβόλων που χρησιμοποιούνται για να αποδώσουν και να καταγράψουν τη γλώσσα με συστηματικό τρόπο Ιδεογράμματα Συλλαβάρια Αλφάβητα

4 ΤΑ ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑΤΑ Σύμβολα που βασίζονται στην εικονική / γραφιστική απόδοση μιας έννοιας, ιδέας, αντικειμένου κ.λ.π. Πρώτη μορφή: Ιερογλυφικά & Σφηνοειδής γραφή Σουμέριοι, Βαβυλώνιοι, Ασσύριοι, Αιγύπτιοι Κινέζοι > Ιάπωνες (kanji)

5 ΤΑ ΣΥΛΛΑΒΑΡΙΑ Σύμβολα που αντιπροσωπεύουν τις συλλαβές των λέξεων.
Έχουν τη μορφή: Συμφωνο + Φωνήεν (συνήθως το άλφα) Ονομάζονται και συλλαβικά αλφάβητα Γραμμική Β΄, Cherokee, Ιαπωνικά (hiragana, katakana)

6 ΤΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑ Σύμβολα που αντιστοιχούν σε κάθε φθόγγο / ήχο της ανθρώπινης ομιλίας Αρχικά συμβόλιζαν μόνο σύμφωνα και στη συνέχεια προστέθηκαν τα φωνήεντα Εβραϊκό, Ελληνικό, Λατινικό, Κυριλλικό, Κορεάτικο (hangul)

7 ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ G. B. SHAW O πρώτος που συγκεκριμενοποίησε και έθεσε τις προϋποθέσεις για το τέλειο αλφάβητο: το αλφάβητο του οποίου τα σύμβολα αντιστοιχούν ένα για κάθε φθόγγο / ήχο της ανθρώπινης ομιλίας. Μετά από σχετικό διαγωνισμό το 1958 δημιουργήθηκε η αλφάβητος SHAW ή SHAVIAN από τον αρχιτέκτονα / σχεδιαδτή Kingsley Read.

8 ΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ SHAW Ή SHAVIAN
Αποτελείται από 48 ηχοσύμβολα. 24 σύμφωνα και 24 φωνήεντα και συνδιασμούς αυτών. Προσαρμοσμένο στις ανάγκες της αγγλικής γλώσσας Ευκολότερη ορθογραφία Μείωση των διακρίσεων και διαφορών λόγω προφοράς στις κοινωνικές τάξεις

9


Κατέβασμα ppt "ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ ΚΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΤΟΥ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google