Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό
Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΞΗ Α1 Σχολική χρονιά

2 Κυκλαδική τέχνη Το χαρακτηριστικό δημιούργημα της Κυκλαδικής τέχνης είναι τα μαρμάρινα ειδώλια. Συνήθως παριστάνουν γυμνές γυναίκες και σπανιότερα άνδρες κυνηγούς, μουσικούς ή πολεμιστές. Έχουν ύψος 50εκ. και φτάνουν μέχρι και 1,5 μέτρο. Πήλινα και μαρμάρινα αγγεία με απλά γραμμικά σχέδια καθώς και μεταλλικά αγγεία με απλή χαρακτή διακόσμηση.

3 Μινωική τέχνη Μινωικά έργα από πηλό ή πέτρα, ειδώλια, κοσμήματα καθώς και τοιχογραφίες. Έχουν ζωντάνια, πρωτοτυπία, κίνηση και απεικονίζουν τη φύση. Τοιχογραφίες, οι περισσότερες από το ανάκτορο της Κνωσού. Έχουν θέματα από τη φύση και από θρησκευτικές τελετές. Πήλινα ειδώλια που παριστάνουν κυρίως γυναίκες και σπανιότερα άνδρες και ζώα. Ρυτά, μεγάλα δηλαδή αγγεία, ορισμένα με τη μορφή κεφαλής του ιερού μινωικού ταύρου που χρησιμοποιούνται στις τελετουργίες. Κοσμήματα από χρυσό και ασήμι. Σφραγίδες από ελεφαντοστό και πολύτιμες πέτρες όπου χαράζονταν διάφορα σχέδια.

4 Μινωική κεραμική Τα κεραμικά έχουν ποικίλα σχήματα και είναι κομψά (κατασκευάζονται γρήγορα χάρη στο κεραμικό τροχό). Τα πιο σημαντικά είναι τα καμαραϊκά αγγεία.

5 Καμαραϊκά αγγεία Τα καμαραϊκά αγγεία πρωτοβρέθηκαν στο σπήλαιο Καμαρών. Κατασκευάζονταν στα εργαστήρια των ανακτόρων Κνωσού και Φαιστού. Εξάγονταν σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και Αίγυπτο. Διακοσμούνταν κυρίως με πολύπλοκα καμπυλόγραμμα σχέδια. Σπανιότερα με θέματα από το ζωικό και φυτικό κόσμο.

6 Μυκηναϊκή τέχνη Η μυκηναϊκή τέχνη αναπτύχθηκε στην ύστερη εποχή του Χαλκού ( π.Χ.), στις Μυκήνες, την Τίρυνθα, την Πύλο και τη Θήβα.

7 Μυκηναϊκή τέχνη Τα μυκηναϊκά ανάκτορα διακοσμούνταν με τοιχογραφίες που έχουν δεχτεί μεγάλη επίδραση από τις μινωικές. Παρόμοια επιρροή παρατηρείται και στη μυκηναϊκή κεραμική. Αγγεία που διακοσμούνται με παραστάσεις ανθρώπων, ζώων, πουλιών, ψαριών και με σκηνές με άρματα. Κοσμήματα από χρυσό, ασήμι ή από άλλα πολύτιμα υλικά. Σκεύη φτιαγμένα από παρόμοια υλικά, με ανάγλυφες παραστάσεις κυνηγιού ή ειδυλλιακές σκηνές. Ξίφη και εγχειρίδια στολισμένα με παρόμοιες εικόνες. Χρυσές προσωπίδες των νεκρών βασιλιάδων που βρέθηκαν στους μυκηναϊκούς τάφους.

8 ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΞΗ Α1
ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΑΞΗ Α1 Σχολική χρονιά


Κατέβασμα ppt "Η τέχνη στον Κυκλαδικό, Μινωικό, Μυκηναϊκό πολιτισμό"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google