Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες… Ελίζα Παναγιωτάτου.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
1 η Εγκύκλιος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Στόχοι: Ενημέρωση των αρμόδιων φορέων σχεδιασμού για το υπό διαπραγμάτευση προτεινόμενο νέο πλαίσιο της Προγραμματικής.
Advertisements

« Βελτιστοποιώντας τη χρήση της γνώσης στη διαμόρφωση δημοσίων πολιτικών και στην ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η στρατηγική σημασία της ανοιχτής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2011.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑΣ
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΑ.
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ & ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Νέος Επενδυτικός Νόμος Ανάπτυξη στην πράξη – Απάντηση στην κρίση
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. ΠΕΔΙΑ ΑΙΤΗΣΗΣ.
Διασύνδεση των σχολικών μονάδων με τις τοπικές κοινωνίες.
2. ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Δημόσια διαβούλευση Επιχειρησιακού Σχεδίου για τα έτη
Τούλα Πατσάλη Διεύθυνση Διαρθρωτικών Ταμείων και Ταμείου Συνοχής Γραφείο Προγραμματισμού ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΠΛΑΝΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΕΩΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ.
Το ζήτημα του χώρου Κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… σχεδιαστικά βήματα… Ο αστικός χώρος: Πειραιάς Ελίζα Παναγιωτάτου.
Το ζήτημα του χώρου Κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… σχεδιαστικά βήματα… Η περιφέρεια: Ήπειρος Ελίζα Παναγιωτάτου.
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού Ελίζα Παναγιωτάτου Μάρτιος 2012 Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές,
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Αναπτυξιακό Συνέδριο Περιφέρειας Κρήτης 2005
Τουριστική ανάπτυξη Κατευθύνσεις και μεθοδολογία του σχεδιασμού Αλέξης Χατζηδάκης
ΕΠΤΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου ο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΩΝ ΔΡΑΣΕΩΝ
ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ.
Δεκέμβριος 2006 Ειδική Υπηρεσία Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων Μονάδα Οργάνωσης & Διαχείρισης ΚΠΣ Α.Ε. Περιφερειακή.
ΑΘΗΝΑ 8 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2005 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΠΣ η ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
MINISTRY OF ECONOMY AND FINANCE MANAGING AUTHORITY CSF «Συντονισμός διαδικασιών Σχεδιασμού 4ης Προγραμματικής περιόδου » Ειδική Υπηρεσία.
Ευρυζωνικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση Τρέχουσες εξελίξεις – μελλοντικές προκλήσεις.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ (ΓΠΣ) ΔΗΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΠΕΡΙ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ
Χαράλαμπος Κιουρτσίδης Προϊστάμενος Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Βαλκάνια: Οι προϋποθέσεις και τα όρια της χωρικής ολοκλήρωσης Π. Γετίμης και Λ. Δημητροπούλου
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ
«Αξιοποίηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την Τοπική Ανάπτυξη», Ηράκλειο, 5-6 Μαϊου, kedke.ntua.gr 1.
«ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ»
ΔΙΚΑΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Πανσυλλεκτικό-Πολυσυλλεκτικό Κόμμα Χρονική περίοδος: Καθολική ψηφοφορία Βαθμός κοινωνικής ανάπτυξης: η οικονομική ανάπτυξη μειώνει ανισότητες και.
ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ Μάριος Κουκουνάρας - Λιάγκης Λέκτορας Διδακτικής των Θρησκευτικών Μάθημα 6 Το εκπαιδευτικό έργο και οι γενικές όψεις και συνθήκες της εκπαίδευσης.
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης Εργαστήριο Πολιτικής Οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.
Διάλεξη 9 η ( ) Καινοτομία στον τουρισμό: Από την θεωρία στην πράξη Δρ. Αλέξανδρος Αποστολάκης
Β΄ ΦΑΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ Επιχειρησιακός Σχεδιασμός Οικονομικός Σχεδιασμός - Δείκτες Παρακολούθησης ΔΗΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ – ΤΜΗΜΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: ΘΕΩΡΙΑ, ΠΡΑΞΗ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ Αντιγόνη-Άλμπα Παπακωνσταντίνου, MSc, PhD Εντεταλμένη Διδασκαλίας Πανεπιστημίου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Οργανωσιακός Σχεδιασμός (2) Α. Κύρτσης1 Μάθημα: Οργανωσιακός Σχεδιασμός και Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού (Διδάσκοντες: Α. Κύρτσης, Π. Γεωργιάδης, Δ. Γκούσκος)
ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΟΜΩΝ ΔΗΜΩΝ
Διοίκηση ολοκληρωμένης επικοινωνιακής στρατηγικής
Αγροτική Κοινωνιολογία
Μαρξισμός και ιστοριογραφία
STUDIO ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ – ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ Η SWOT ανάλυση ως εργαλείο σχεδιασμού
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΩΝ ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΕΝΤΕΠΟΖΙΔΟΥ.
Δομική προσέγγιση και δομο-λειτουργισμός.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ
Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων
Η Περιφερειακή Πολιτική της Ε.Ε ( )
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Η λογική της συγκριτικής ανάλυσης
Αλέξανδρος-Ανδρέας Κύρτσης
Προγραμματική Περίοδος
Συμμετοχική παρατήρηση Συστηματική παρατήρηση
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες…
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ (Ι) Α. Κουτσούρης.
Η έννοια της επιχείρησης
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΡΟΤΥΠΟΙ Ο.Ε.Υ. Ο.Τ.Α.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Project.
ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Το ζήτημα του χώρου Μεθοδολογικές, ερμηνευτικές διαδρομές… Στρατηγικές, πρακτικές σχεδιασμού με έμφαση: στις κοινωνικο-οικονομικές διεργασίες… Ελίζα Παναγιωτάτου Απρίλιος 2012 Ενότητα Ι: Εισαγωγή

Πού βρισκόμαστε τελικά; Στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού ( N. Brenner και N. Theodore, 2005). Στην εποχή του νεοφιλελευθερισμού ( N. Brenner και N. Theodore, 2005). Στην περίοδο της κρίσης και του «νέου» κρατικού παρεμβατισμού. Νέες/παλαιές μέθοδοι εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης. Στην περίοδο της κρίσης και του «νέου» κρατικού παρεμβατισμού. Νέες/παλαιές μέθοδοι εξασφάλισης κοινωνικής συναίνεσης. Στην προοπτική της μεταμοντέρνας εποχής (R. Shields, 1992). Στην προοπτική της μεταμοντέρνας εποχής (R. Shields, 1992). Στην αποθέωση της ζωής στην πόλη (N. Taylor, 1995). Στην αποθέωση της ζωής στην πόλη (N. Taylor, 1995). Στην αποθέωση της «ποικιλίας», του «διαφορετικού». Στην αποθέωση της «ποικιλίας», του «διαφορετικού».αναζητάμε «ολοκληρωμένες εκ των άνω» θεωρήσεις (P. Allmendinger, 2002), «ολοκληρωμένα εκ των άνω» αναπτυξιακά πλαίσια; Για ποια ζητήματα; Για ποιο «χώρο»; Για ποια «κοινωνία»;

Παρατηρώ ότι: Παρατηρώ ότι: Οι συμβατικές έννοιες στεγάζουν εξαιρετικά διαφοροποιημένες και μοναδικές καταστάσεις: περιφέρεια, χωρική ασυμμετρία/χωρική ισορροπία, συγκέντρωση,κέντρο-περιφέρεια, εξελικτικά μετασχηματισμένος χώρος, βιωσιμότητα, χωρική συνοχή κ.λπ. Μήπως τα χαρακτηριστικά των διαδικασιών εγκλωβίζονται σε ένα στατικό πλαίσιο αναφοράς; Μήπως τα χαρακτηριστικά των διαδικασιών εγκλωβίζονται σε ένα στατικό πλαίσιο αναφοράς; Μπορούν διαπιστωμένες «τάσεις» ως προς το χώρο να αποτελέσουν ικανοποιητική και μόνη βάση ερμηνείας για την εξαιρετικά πολύπλοκη πραγματικότητα; Μπορούν διαπιστωμένες «τάσεις» ως προς το χώρο να αποτελέσουν ικανοποιητική και μόνη βάση ερμηνείας για την εξαιρετικά πολύπλοκη πραγματικότητα; Μπορούν τα αποτελέσουν «βάση» για σχεδιασμό του χώρου; Μπορούν τα αποτελέσουν «βάση» για σχεδιασμό του χώρου; Αποτελούν «βάση» για το σχεδιασμό του χώρου όπως τον έχουμε βιώσει; Αποτελούν «βάση» για το σχεδιασμό του χώρου όπως τον έχουμε βιώσει;

Χρειαζόμαστε, λοιπόν, «απεικόνιση» και ερμηνεία των διαφοροποιήσεων. Χρειαζόμαστε, λοιπόν, «απεικόνιση» και ερμηνεία των διαφοροποιήσεων. Μας ενδιαφέρει η ιδιαίτερη κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, χωρική και χρονική διάσταση που χαρακτηρίζει μια περιοχή. Μας ενδιαφέρει η ιδιαίτερη κοινωνική, οικονομική, πολιτισμική, χωρική και χρονική διάσταση που χαρακτηρίζει μια περιοχή.

Με απασχολούν: Το «όλον», τα «μέρη». Οι τόποι, οι κοινωνίες. Το «όλον», τα «μέρη». Οι τόποι, οι κοινωνίες. Η σημασία της έννοιας της «ολότητας» όχι όμως ως εκ των άνω θεώρηση της κοινωνίας. Η σημασία της έννοιας της «ολότητας» όχι όμως ως εκ των άνω θεώρηση της κοινωνίας. Οι μετασχηματισμοί σε όλα τα επίπεδα που αρθρώνουν το κοινωνικό σύνολο. Οι μετασχηματισμοί σε όλα τα επίπεδα που αρθρώνουν το κοινωνικό σύνολο. Η σημασία της «μονάδας» και του ρόλου της μέσα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη «ολότητα». Η μονάδα ως “σύνολο αυτοδύναμο” στη συνάρθρωση της εξεταζόμενης πραγματικότητας. Η σημασία της «μονάδας» και του ρόλου της μέσα στη συνεχώς μεταβαλλόμενη «ολότητα». Η μονάδα ως “σύνολο αυτοδύναμο” στη συνάρθρωση της εξεταζόμενης πραγματικότητας. Μας ενδιαφέρει η δυναμική του προβλήματος: η διαχρονική θεώρηση της διάρθρωσης και ανάπτυξης του συνολικού χώρου, και παράλληλα, ο προσδιορισμός των ιδιαιτεροτήτων κάθε «μονάδας», η οποία περιλαμβάνει και μια πληθώρα άλλων στοιχείων εκτός από τα αθροιστικά πληθυσμιακά, οικονομικά κ.λπ. μεγέθη. Μας ενδιαφέρει η δυναμική του προβλήματος: η διαχρονική θεώρηση της διάρθρωσης και ανάπτυξης του συνολικού χώρου, και παράλληλα, ο προσδιορισμός των ιδιαιτεροτήτων κάθε «μονάδας», η οποία περιλαμβάνει και μια πληθώρα άλλων στοιχείων εκτός από τα αθροιστικά πληθυσμιακά, οικονομικά κ.λπ. μεγέθη. Τοποθετούμε τα αθροιστικά μεγέθη (εθνικά, ευρωπαϊκά κ.λπ.) σε δεύτερο πλάνο (J.D. Gould, 1972 και A.J. Schumpeter, 1934). Τοποθετούμε τα αθροιστικά μεγέθη (εθνικά, ευρωπαϊκά κ.λπ.) σε δεύτερο πλάνο (J.D. Gould, 1972 και A.J. Schumpeter, 1934).

Βλέπω ότι η δημιουργικότητα προσεγγίσεων (C. Furtado,1970, 1971, A. Lipietz,1980, H. Lefèbvre,1977, D. Massey,1979, 1984, 1986, L.W. Soja,1980, R. Shields,1992, S. Sassen,1991, P. Marcuse, 2005, 2006 κ.λπ.) αναδεικνύει νέες διαστάσεις και εικόνες της πραγματικότητας. Οι ανισότητες ως ιστορικά φαινόμενα και σε σχέση με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην παραγωγή (D. Massey, 1979). Ο χώρος ως αναπόσπαστο μέρος των μετασχηματισμών. Μας ενδιαφέρουν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί που συνδέουν τις πολιτικές αποφάσεις για τη μακρο-οικονομία με τη δυναμική σε τοπικό επίπεδο. Μας ενδιαφέρουν οι διαδικασίες και οι μηχανισμοί που συνδέουν τις πολιτικές αποφάσεις για τη μακρο-οικονομία με τη δυναμική σε τοπικό επίπεδο.

Με ενδιαφέρει πολύ τι γίνεται στην πράξη. Με ενδιαφέρει τι γίνεται στη χώρα μας. Αναζητώ τις παραδοχές, τις μεθοδολογικές διαδρομές, την περιγραφή των διαδικασιών υλοποίησης «ολοκληρωμένης ανάπτυξης και αειφόρου οργάνωσης του εθνικού χώρου», στα σχέδια για την πόλη και την περιφέρεια. Βλέπε Γενικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης 2008, Εθνικό Περιφερειακό Πρόγραμμα 2008, Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνα-Αττική 2009,2014, Πρόγραμμα Καλλικράτης, Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης 2010, Περιφερειακά Προγράμματα Περιφερειών Διαδικασίες και μορφές οργάνωσης του χώρου. Θεσμοί, φορείς.

Γιατί τα ονομάζουν «υπερκείμενο σχεδιασμό»; Διασφαλίζουν ποικιλία προτύπων  Συνθέτουν ερωτήματα και απαντήσεις από τα επιμέρους επίπεδα συγκρότησης του χώρου  Έχουν καταβολές, δηλαδή, από τις «βάσεις»  Στηρίζονται σε θεσμικούς διαύλους επικοινωνίας και ενημέρωσης 

Βρίσκομαι σε σύγχυση… Πώς μπορώ να βρω άκρη  Πώς μπορώ να συνθέσω θεωρητικές θέσεις, μεθοδολογικούς άξονες, να ερμηνεύσω τα φαινόμενα που εξετάζω, να συνθέσω πορίσματα  Με ποιον (ποιους) συντάσσομαι  Πώς μπορεί ο λόγος μου (ο λόγος μας) να έχει ουσία και δύναμη να μην περιορίζεται σε «ορισμούς» και «συνθήματα»  Μπορώ να ελπίζω ότι τα πορίσματά μου (μας) «μετουσιώνονται» σε σχεδιαστικά βήματα  Έχουν διασφαλιστεί οι διαδικασίες  Οι θεσμοί  Υπάρχει πολιτική βούληση  Στρατηγικά, μακροσκοπικά, «τοπικά» επίπεδα. Θεσμοί, κουλτούρα. … αυτά τα ζητήματα θα συζητήσουμε σήμερα και σε σχέση με τα θέματα που έχετε επιλέξει.