ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΝΑΤΡΙΟΥΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΠΤΙΔΙΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟ ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΟΣ Γ.ΣΠΥΡΟΜΗΤΡΟΣ,Δ.ΝΑΤΣΙΟΣ,Μ.ΤΑΤΣΗ,Ε.ΖΩΤΑΣ,Ε.ΝΤΑΦΛΗ,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Τζήμου Γ, Μανές Χ, Καραγιάννη Δ, Σκούτας Δ & Πήτα Ρ
Advertisements

Χοληστερόλη Ροντίρη Στέλλα ΒΛ2.
Βασικοί κανόνες προεγχειρητικού ελέγχου
ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΑ ΔΙΑΒΗΤΙΚΩΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΛΑΜΒΑΝΟΥΝ, ΣΕ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ. Χρυσάνθη Β. Μανωλάκη, Α. Μπίτζιος, Χ. Γουδαμάνης,
ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΥΠΝΙΚΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ
Σύγχρονες κατευθυντήριες
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΜΙΚΡΟΛΕΥΚΩΜΑΤINΟΥΡΙΑΣ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Σ.Δ. ΤΥΠΟΥ 2
ΚΑΠΝΙΣΜΑ 1. Επιπτώσεις στης υγεία 2. Επιπτώσεις στην ψυχολογία 3. Τι θα κάνετε εσείς;
Καρδιακή ανεπάρκεια & ύπνος
ΚΑΛΟΗΘΗΣ ΥΠΕΡΠΛΑΣΙΑ ΠΡΟΣΤΑΤΗ (ΚΥΠ)
Μαυροματίδης Β. , Χατζής Γ. , Βλαχοπούλου Μ. , Λακασας Γ
ΥΠΕΡΤΑΣΗ & ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΕΝΑΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ
Περιφερικά ανευρύσματα: καρωτίδες αρτηρίες
Εαρινή Μακεδονική Συνάντηση 2 Απριλίου 2011
21ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΒΕ 2007 ΟΙ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΑΟΡΤΙΚΗ ΣΚΛΗΡΥΝΣΗ ΟΤΑΝ ΣΥΝΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΒΟΛΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΑ.
ΝΥΚΤΟΥΡΙΑ και ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΥΠΝΟΥ
O Ουροδυναμικός Έλεγχος στο Τμήμα Ουρογυναικολογίας
Παθολογική Κλινική Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.
Η ΕΞΑΕΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΟΥ ΣΤΟΜΑΧΟΥ ΠΡΟΧΩΡΗΜΕΝΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ. (1) Γιωργάκης Ε., (1) Οικονομάκης Ι., (1) Πετρωνιάτης Τ., (1)
+21 Προσδοκίες οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρώπη Δεκέμβριος 2013 Δείκτης > +20 Δείκτης 0 να +20 Δείκτης 0 να -20 Δείκτης < -20 Σύνολο στην Ευρωπαϊκή Ένωση:
21ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΕΒΕ Νοεμβρίου 2007.
1Α. Κουτσοβασίλης, 1Σ. Ηρακλειανού, 1Π. Κουκούλη,
ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΣ Ν. ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ Β’ ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΛΙΝΙΚΗΣ
Διατροφική πρόσληψη Να σε θήλυ πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Αποστόλου Α, Ραγιόγλου Α, Γκαϊδατζή Θ, Γουμενάκη Θ, Καραγιάνη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής.
Θεραπεία διαβητικής κετοξέωσης
Το κάλιο στην καρδιακή ανεπάρκεια
(2) Κώτης Α., (3) Παπαντωνίου Ν., (4) Πολίτου Μ., (1) Κινούς Β..
Ημερήσια πρόσληψη Ca και βιταμίνης D σε Θήλυ διαβητικό και μη πληθυσμό Αποστόλου Α, Μπομπού Π, Καραλάκη Φ, Καραγιάννη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ-
« ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΑΞΕΩΝ LEIDEN ΚΑΙ G20210A ΤΗΣ ΠΡΟΘΡΟΜΒΙΝΗΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΥΠΟΥ 2 »
Ουρολογικό & Διαβητολογικό Ιατρείο
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 1
ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΣΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΝΟΣΟ Κ. Μαυροματίδης Δ/ντής Νεφρολογικού Τμήματος Κομοτηνής.
Διαγνωστική προσέγγιση λευκωματουρίας
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Β΄ Παθολογικο τμήμα – Γ.Ν. Θεσσαλονίκης « ο Αγ. Δημήτριος »
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής Παν/μίου Ιωαννίνων
ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΜΙΚΡΟΛΕΥΚΩΜΑΤΟΥΡΙΑΣ ΜΕΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΑΠΝΟΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ Ε. Δασκαλοπούλου, Β. Ορδουλίδου*, Ν. Καρτάλη, Χ. Λιάββας*,
ΜΕΛΕΤΗ ΕΠΙΠΟΛΑΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΣΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΟΞΥ ΕΜΦΡΑΓΜΑ ΜΥΟΚΑΡΔΙΟΥ Ι. Α. Κυριαζής (1), Δ. Μυτάς (2), Π. Στουγιάννος.
Ποιότητα ζωής σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη.
ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΘΑΝΑΤΟΥ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΡΟΔΟΠΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΙΑ Πασαλίδου Μ., Δραγανίδης Δ., Μεταλλίδης Γ., Μπόργκι Λ., Κεληγιάννη Α., Καλιφατίδου.
Περιφερικά ανευρύσματα: καρωτίδες αρτηρίες
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗ ΒΑΡΥΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΔΙΑΒΗΤΙΚΗΣ ΝΕΥΡΟΠΑΘΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΝΕΥΡΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΑΝΤΡΩΝ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Τ. Διδάγγελος,
Φυσιολογικές μεταβολές της νεφρικής λειτουργίας στην κύηση, νεφροπάθειες και κύηση, ουρολοιμώξεις στη κύηση, ΧΝΑ και κύηση Κ. Μαυροματίδης.
Κ. Διπλάρης, Μ. Σίλελη, Κ. Αντωνίου,
Η Άσκηση ως Θεραπευτική Αγωγή σε Ασθενείς με Καρδιοπάθεια
Παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου (ΠΚΚ) σε ηλικιωμένους και υπέργηρους με ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο (ι-ΑΕΕ). Η θέση του σακχαρώδη διαβήτη.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟ ΑΣΘΕΝΗ
Σαμπάνης Χ, Καρτάλη Ν, Σεμερτζίδης Π, Δουλουμπάκας Ι, Τσολακίδης Ι, Δούμα Σ, Πετίδης Κ, Ζαμπούλης Χ. Β’ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική ΑΠΘ, Ιπποκράτειο.
Η επιδημία του νευροισχαιμικού ποδιού.Το ¨διαβητικό πόδι¨ και οι διαφορές ανάμεσα στους νευροισχαιμικούς και νευροπαθητικούς ασθενείς. Δ.Σκούτας, Ν. Παπάνας,
ΥΠΟΝΑΤΡΙΑΙΜΙΑ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΚΗΣ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑΣ
PROFIL ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΤΥΠΟΥ 2 ΜΕ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΛΙΠΙΔΑΙΜΙΑ. ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ. Μπριστιάνου Μ., Πάνου Χ., Καλοβούλου Λ.*, Σοφός.
302 ΑΣΑΚ – ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΜΑΘΗΜΑ 3)
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑΣ ΣΥΝΔΕΤΙΚΟΣ ΙΣΤΟΣ- ΚΑΚΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΜΦΟΥ -ΤΑ.
Σύγκριση Λιποκινών μεταξύ παιδιών και εφήβων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 με παχυσαρκία και φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος Κ.Κώστα, Κ.Τσιρουκίδου, Μ.Παπαγιάννη,
ΟΞΕΙΑ ΝΕΦΡΙΚΗ ΒΛΑΒΗ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΔΙΑΣ ΣΕ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗ ΔΙΑΒΗΤΙΚΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ Μ. Μοσχοπούλου 1, Φ. Αμπατζίδου 1, Χ. Λουτράδης.
Διευθυντής Παιδιατρικής Κλινικής «Μποδοσάκειο» Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας
ΑΓΓΕΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ.
Διατροφή και Ειδικές Δίαιτες
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΑ ΠΝΕΥΜΟΝΙΚΗΣ ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ Α. Αναγνωστοπούλου, Ν
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
Καρδιολογική Κλινική, Βενιζέλειο ΓΝ Ηρακλείου
ΑΣΘΕΝΗΣ ΜΕ ΝΕΥΡΟΜΥΙΚΗ ΝΟΣΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ…
Mount Sinai School of Medicine, New York, NY
Εξέλιξη αρρυθμιολογικής εικόνας σε ασθενείς με σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια μετά από μακροχρόνια εφαρμογή θεραπείας καρδιακού επανασυγχρονισμού. Ε. Συμεωνίδου,
ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΩΝ
ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΗΣ ΜΑΤΙΩΝ – ΕΙΔΗ (ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ)
Ένα επενδυτικό σχέδιο για την Ευρώπη
ΑΝΤΙΫΠΕΡΤΑΣΙΚΑ ΦΑΡΜΑΚΑ
B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΑΥΞΗΜΕΝΩΝ ΕΠΙΠΕΔΩΝ ΝΑΤΡΙΟΥΡΗΤΙΚΟΥ ΠΕΠΤΙΔΙΟΥ ΣΕ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ ΣΑΚΧΑΡΩΔΗ ΔΙΑΒΗΤΗ ΚΑΙ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΟ ΣΤΕΝΩΣΗ ΑΟΡΤΙΚΗΣ ΒΑΛΒΙΔΟΣ Γ.ΣΠΥΡΟΜΗΤΡΟΣ,Δ.ΝΑΤΣΙΟΣ,Μ.ΤΑΤΣΗ,Ε.ΖΩΤΑΣ,Ε.ΝΤΑΦΛΗ, Ι.ΤΣΟΥΝΟΣ. ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΛΙΝΙΚΗ Γ.Ν.ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ

Το Β-νατριουρητικό πεπτίδιο(BNP) και το N- τελικό του παράγωγο (NT-proBNP) είναι νευροορμόνες που συνθέτονται και εκκρίνονται κυρίως από το κοιλιακό μυοκάρδιο. Ενεργοποίση της έκκρισης τους αποτελεί η αύξηση του κοιλιακού τοιχωματικού stress Am Heart J 1997,Ikeda

Η χρησιμοποίηση του BNP για τον ‘ελεγχο ασυμπτωματικών ασθενών για καρδιακή ανεπάρκεια είναι γενικώς αποδεκτή. Το BNP,σε πρόσφατη μελέτη,διαπιστώθηκε να διακρίνει ικανοποιητικά την παρουσία ή απουσία κοιλιακής δυσλειτουργίας σε διαβητικούς ασθενείς. Eur Heart J,2003,Cowie Diabetes Care,2003,Epshteyn

Σε ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδος το BNP και το NT-proBNP αυξάνονται αναλογικά με την βαρύτητα της στένωσης. Παρέχουν προγνωστικές πληροφορίες για την επιβίωση χωρίς συμπτώματα καθώς και για την μετεγχειρητική έκβαση των ασθενών. Circulation 2003,Gerber Circulation 2004,Bergler

ΣΚΟΠΟΣ Η διερεύνηση της παρουσίας αυξημένων τιμών N-t pro BNP σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και ασβεστοποιό στένωση αορτικής βαλβίδος.

ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ: 22 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη(ΣΔ) και γνωστή ασβεστοποιό στένωση αορτικής βαλβίδος (ΑΣ) ελέγxθησαν για την ύπαρξη αυξημένων επιπέδων Ν-t pro BNP ενώ για τον ίδιο λόγο εξετάσθηκαν και 20 ασθενείς επίσης με γνωστή ασβεστοποιό στένωση αορτικής βαλβίδος χωρίς να πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.

Στην ομάδα ασθενών με ΣΔ και ΑΣ συνυπήρχε αρτηριακή υπέρταση σε 15 ασθενείς (68%),στεφανιαία νόσος σε 9 (40.9%),Χ.Α.Π,σε 7 (31.8%),οι άνδρες ήταν 9 (40.9%),γυναίκες 13 (59.1%) και ο μέσος όρος ηλικίας ήταν έτη. Οι ασθενείς με ΑΣ χωρίς να πάσχουν από ΣΔ είχαν παρόμοια χαρακτηριστικά με την προηγούμενη ομάδα. Ως φυσιολογικές θεωρήθησαν οι τιμές Ν-t pro BNP <125 mg/ml.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι 18 από τους 22 ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδος και σακχαρώδη διαβήτη παρουσίασαν αυξημένες τιμές N-t pro BNP (81.8%). Οι ασθενείς με ΑΣ χωρίς ΣΔ εμφάνισαν επίσης αυξημένες τιμές N-t pro BNP σε ποσοστό 75%(15 από τους 20).

ΑΣ και ΣΔ ΑΣχωρίς ΣΔ

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι ασθενείς με ασβεστοποιό στένωση αορτικής βαλβίδος και σακχαρώδη διαβήτη παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα του N-t pro BNP. Ο σακχαρώδης διαβήτης δεν φαίνεται να είναι ο κύριος παράγοντας αύξησης του N-t pro BNP στους ασθενείς με στένωση αορτικής βαλβίδος και ΣΔ.