Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφική πρόσληψη Να σε θήλυ πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Αποστόλου Α, Ραγιόγλου Α, Γκαϊδατζή Θ, Γουμενάκη Θ, Καραγιάνη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφική πρόσληψη Να σε θήλυ πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Αποστόλου Α, Ραγιόγλου Α, Γκαϊδατζή Θ, Γουμενάκη Θ, Καραγιάνη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφική πρόσληψη Να σε θήλυ πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Αποστόλου Α, Ραγιόγλου Α, Γκαϊδατζή Θ, Γουμενάκη Θ, Καραγιάνη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής ΑΤΕΙΘ- Διαβητολογικό Κέντρο ΓΠΝ «Παπαγεωργίου»- Θεσσαλονίκη

2 Εισαγωγή (1) Επιστημονικές εταιρείες και διεθνείς οργανισμοί συνιστούν μειωμένη πρόσληψη άλατος μέσω της συνήθους διατροφής για τη πρόσληψη και αντιμετώπιση της υπέρτασης

3 Εισαγωγή (2) Η καρδιακή ανεπάρκεια και η υπέρταση είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη, αλλά δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα για το ρόλο της αποτελεσματικότητας της θεραπευτικής διατροφικής προσέγγισης σε αυτές τις επιπλοκές ADA,2007

4 Εισαγωγή (3) Οι συστάσεις για την πρόσληψη Να είναι είναι ίδιες για διαβητικούς και μη: 2300 με 3000 mg/ ημέρα για άτομα που δεν πάσχουν από υπέρταση. Για υπερτασικά διαβητικά άτομα συνίσταται πρόσληψη μικρότερη των 2300mgr Για ασθενείς με διαβητική νεφροπάθεια ή καρδιακή ανεπάρκεια συνίσταται μείωση σε λιγότερο από 2000 mg/μέρα.

5 Στόχος Στην παρούσα μελέτη προσδιορίστηκε η ημερήσια διατροφική πρόσληψη σε γυναίκες ασθενείς με Σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και Ι και σε πληθυσμό αντίστοιχο σε ηλικία και φύλο μη διαβητικών ατόμων.

6 Ασθενείς -Μέθοδοι  Ομάδα Α: 34 γυναίκες με ΣΔ τύπου ΙΙ (n=30) και τύπου Ι (n=4) με μέση ηλικία τα 49,17±12 έτη  Ομάδα Β:30 γυναίκες με αντίστοιχη ηλικία 49,54±11,3 έτη.  Και στις δυο ομάδες έγινε καταγραφή ημερήσιας διατροφικής πρόσληψης και προσδιορισμός Να (mgr) με τη βοήθεια του Food Processor.

7 Αποτελέσματα (1)  Ομάδα Α: Η ημερήσια διατροφική πρόσληψη Να υπολογίστηκε 1982 ± 1504mg  Ομάδα Β: H ημερήσια διατροφική πρόσληψη Να υπολογίστηκε 2518,63±1177mg H διαφορά ανάμεσα στην πρόσληψη των δυο ομάδων σε Να δεν ήταν στατιστικά σημαντική (p>0,05 t test)

8 Αποτελέσματα (2) Η μέση διατροφική πρόσληψη Να βρέθηκε μειωμένη σε ασθενείς με ΣΔ τύπου ΙΙ σε σύγκριση με τη συνιστώμενη πρόσληψη διαβητικές μη διαβητικές συστάσεις ADA 2007 Na mgr1982 ± 1504 2518 ± 1177 2300-3000

9 Συμπεράσματα Γυναίκες ασθενείς με ΣΔ τύπου ΙΙ και Ι προσλαμβάνουν με τη διατροφή μικρότερες ποσότητες Να από τις ανώτερες επιτρεπόμενες και από τις γυναίκες χωρίς σακχαρώδη διαβήτη.


Κατέβασμα ppt "Διατροφική πρόσληψη Να σε θήλυ πληθυσμό με ή χωρίς Σακχαρώδη Διαβήτη Αποστόλου Α, Ραγιόγλου Α, Γκαϊδατζή Θ, Γουμενάκη Θ, Καραγιάνη Δ, Μανές Χ Τμήμα Διατροφής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google