Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία της υπέρτασης, οι β-αναστολείς έχουν σαφή ένδειξη, ιδίως σε νεότερους, συμπαθητικοτονικούς, μη-καπνιστές άνδρες. Εάν συνυπάρχει στεφανιαία νόσος, τότε είναι τα φάρμακα εκλογής. Έχουν ένδειξη στην στηθάγχη και μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου. Επίσης, συγκεκριμένοι β-αποκλειστές έχουν ένδειξη στην καρδιακή ανεπάρκεια. Έχουν επίσης αντιαρρυθμική δράση. Χορηγούνται με επιτυχία σε υπερκοιλιακές ή κοιλιακές αρρυθμίες. Μειώνουν την επίπτωση του αιφνίδιου θανάτου μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι στην αντιμετώπιση αρρυθμιών που οφείλονται σε υπερκατεχολαμιναιμία (φαιοχρωμοκύττωμα, υπερθυρεοειδισμός, άγχος, μετεγχειρητικά, αρρυθμίες στην άσκηση). Χορηγούνται σε ταχυκαρδία που προκαλεί η υπέρβαση δόσης των τρικυκλικών αντικαταθλιπτικών

2

3

4

5

6 B-BLOCKERS Οι παρενέργειες των β-αναστολέων οφείλονται στον αποκλεισμό τόσο των β1 όσο και των β2 υποδοχέων. Οι μη-εκλεκτικοί και οι λιπόφιλοι β-αναστολείς έχουν συχνότερες και ισχυρότερες ανεπιθύμητες δράσεις. Παρενέργειες: 1) από το ΚΝΣ (αϋπνία, εφιάλτες, κατάθλιψη) 2)υπεργλυκαιμία Όταν συγχορηγούνται διουρητικά, η υπεργλυκαιμία μπορεί να αυξηθεί έκδηλα. 3) Κάλυψη συμπτωμάτων υπογλυκαιμίας Απαιτείται προσοχή όταν χορηγούνται σε διαβητικούς και ιδιαίτερα σε ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς, γιατί οι β-αναστολείς μπορεί να μειώσουν την αντίδραση στην υπογλυκαιμία (αμβλύνουν τα συμπτώματά της) και να εκδηλωθεί ως μοναδικό σύμπτωμα της υπογλυκαιμικής κρίσης η εφίδρωση. 4) Δυσλιπιδαιμικές δράσεις (μείωση HDL, αύξηση τριγλυκεριδίων, αύξηση LDL ) 5) Μείωση της libido και ανικανότητα

7

8 B-BLOCKERS 6) Σημαντική βραδυκαρδία, κολποκοιλιακός αποκλεισμός 2ου και 3ου βαθμού 7) Βρογχόσπασμος 8) Εύκολη κόπωση Αντενδείκνυνται σε καρδιακή κάμψη και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια. Αντενδείκνυνται σε πλήρη κολποκοιλιακό αποκλεισμό. Αντενδείκνυνται σε βρογχικό άσθμα. Αντενδείκνυνται σε περιφερική αγγειοπάθεια (διαλείπουσα χωλότητα, γάγγραινα,Raynaud) Μετά από απότομη διακοπή της αγωγής με β-αποκλειστές, μπορεί να εμφανιστεί το λεγόμενο rebound φαινόμενο, που εκδηλώνεται με υπερδραστηριότητα του συμπαθητικού συστήματος (συνιστά ένα είδος συνδρόμου στέρησης). Είναι πιο έκδηλο σε στεφανιαίους ασθενείς στους οποίους η απότομη απόσυρση ενός β-αναστολέα είναι δυνατόν να οδηγήσει σε εκδήλωση στηθάγχης, εμφράγματος ή και αιφνιδίου θανάτου. Επομένως, η διακοπή της αγωγής πρέπει να γίνεται βαθμιαία με υποδιπλασιασμό της δόσης κάθε 2-3 ημέρες και να ολοκληρώνεται σε μία εβδομάδα.

9

10 B-BLOCKERS Στην υπέρταση της κύησης είναι από τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα φάρμακα, αλλά είναι δυνατόν να καταστείλουν τα ζωτικά σημεία του εμβρύου ή να προκαλέσουν αγγειοσύσπαση της μήτρας. Μεγαλύτερη εμπειρία υπάρχει με τη λαβεταλόλη και την ατενολόλη.


Κατέβασμα ppt "B-BLOCKERS Η αντιϋπερτασική δράση των β-αποκλειστών εκδηλώνεται κυρίως μέσω μείωσης της καρδιακής παροχής και της έκκρισης ρενίνης. Για την αρχική θεραπεία."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google