Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Mount Sinai School of Medicine, New York, NY

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Mount Sinai School of Medicine, New York, NY"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Mount Sinai School of Medicine, New York, NY
Η συσχέτιση μεταξύ της διακοπής της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής και των καρδιαγγειακών συμβαμάτων σε ασθενείς με ή χωρίς ΣΔ μετά την τοποθέτηση DES Β. Χαντζιάρα, Η. Σανίδας, Ι. Μάστορης, Κ. Θεοδωρόπουλος, R. Mehran, Γ. Ντάγγας Mount Sinai School of Medicine, New York, NY Η

2 EIΣΑΓΩΓΗ Η συσχέτιση του κινδύνου καδιαγγειακών συμβαμάτων με τη διακοπή της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (DAPT) σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ) δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Εισαγωγή. Είναι γνωστό ότι η πρώιμη διακοπή της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (DAPT) αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ωστόσο η συσχέτιση του κινδύνου με τη διακοπή της αγωγής σε ασθενείς με ΣΔ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η συχνότητα και η κλινική σημασία της διακοπής της DAPT μετά από διαδερμική στεφανιαία επέμβαση και τοποθέτηση DES, σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ).

3 ΣΚΟΠΟΣ Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η συχνότητα και η κλινική σημασία της διακοπής της DAPT μετά από διαδερμική στεφανιαία επέμβαση (PCI) και τοποθέτηση DES, σε ασθενείς με ή χωρίς ΣΔ. Εισαγωγή. Είναι γνωστό ότι η πρώιμη διακοπή της διπλής αντιαιμοπεταλιακής αγωγής (DAPT) αυξάνει τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Ωστόσο η συσχέτιση του κινδύνου με τη διακοπή της αγωγής σε ασθενείς με ΣΔ δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Σκοπός της μελέτης είναι να αξιολογηθεί η συχνότητα και η κλινική σημασία της διακοπής της DAPT μετά από διαδερμική στεφανιαία επέμβαση και τοποθέτηση DES, σε ασθενείς με ή χωρίς σακχαρώδη διαβήτη (ΣΔ).

4 Mehran et al, Lancet 2013

5 ΜΕΘΟΔΟΙ

6 ΜΕΘΟΔΟΙ

7 ΜΕΘΟΔΟΙ

8 ΜΕΘΟΔΟΙ

9 ΜΕΘΟΔΟΙ

10 MΕΘΟΔΟΙ Μελετήθηκαν 1430 ασθενείς με ΣΔ (34%) και 2777 (66%) χωρίς ΣΔ από τη μελέτη PARIS μετά την τοποθέτηση DES.

11 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

12 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Τα ποσοστά της συνολικής διακοπής της DAPT ήταν σημαντικά μικρότερα στους ασθενείς με ΣΔ συγκριτικά με εκείνους χωρίς ΣΔ (50.1% έναντι 55.4%, p < 0.01).

13 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Στα 2 έτη τα ποσοστά της προσωρινής διακοπής της DAPT (interruption) καθώς και της διακοπής εξαιτίας είτε λόγω αιμορραγίας είτε λόγω μη συμμόρφωσης των ασθενών (disruption) ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες των ασθενών.

14 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Type of DM therapy Type of clinical presentation

15 Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των ασθενών δύο έτη μετά την έναρξη της θεραπείας, εκείνοι με ΣΔ είχαν αυξημένο κίνδυνο θρομβωτικών επεισοδίων αλλά ίδιο κίνδυνο αιμορραγιών.

16 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

17 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ Όταν η DAPT διακόπηκε προσωρινά ή κατόπιν ιατρικών οδηγιών (discontinuation-interruption), ο κίνδυνος σημαντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων δεν τροποποιήθηκε στους ασθενείς με ΣΔ συγκριτικά με εκείνους που ελάμβαναν κανονικά την αγωγή τους. Αντίθετα σε διακοπή της αγωγής λόγω μη συμμόρφωσης του ασθενούς ή εξαιτίας αιμορραγίας (disruption), ο κίνδυνος σημαντικών καρδιαγγειακών συμβαμάτων αυξήθηκε συγκριτικά με αυτούς που ελάμβαναν κανονικά την αγωγή τους, ανεξαρτήτως της διάγνωσής τους με ΣΔ.

18 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Οι ασθενείς με ΣΔ τείνουν να διακόπτουν λιγότερο συχνά τη διπλή αντιαιμοπεταλιακή αγωγή, κυρίως εξαιτίας της παραίνεσης του θεράποντος ιατρού για συνέχισή της πέραν του έτους. Επιπλέον, η ύπαρξη ΣΔ δεν φαίνεται να τροποποιεί τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων μετά τη διακοπή της αγωγής.


Κατέβασμα ppt "Mount Sinai School of Medicine, New York, NY"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google