Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΑΡΕΤΑΚΗ ΟΛΓΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 01/12/2014

2 ΕισαγωγΗ – σΥνδεση με το προηγοΥμενο μΑθημα
Στο προηγούμενο μάθημα αναφερθήκαμε σε κάποια από τα ζωτικά σημεία ( σφύξεις, αναπνοές, θερμοκρασία). Στο σημερινό μάθημα μιλήσουμε για την αρτηριακή πίεση. Στόχοι του μαθήματος: Να ορίζουμε την αρτηριακή πίεση και υπέρταση Να διακρίνουμε τις φυσιολογικές τιμές Να μάθουμε να μετράμε σωστά την αρτηριακή πίεση και Τέλος να γνωρίσουμε τους παράγοντες που προκαλούν την υπέρταση, τις συνέπειες της αλλά, και την σωστή αντιμετώπιση αυτής της παθολογικής κατάστασης.

3 ΟρισμΟσ Αρτηριακή πίεση είναι η δύναμη που προωθεί το αίμα μέσω των αρτηριών σε όλους τους ιστούς του σώματος, εξασφαλίζοντας την συνεχή κυκλοφορία του αίματος. Η Διεθνής μονάδα μέτρησης της αρτηριακής πίεσης είναι χιλιοστά στήλης υδραργύρου mmHg.

4 ΣυστολικΗ – ΔιαστολικΗ
Η αρτηριακή πίεση εκφράζεται με δυο αριθμούς π.χ 120/80 όπου ο μεγάλος αριθμός (120) είναι η πίεση μέσα στις αρτηρίες όταν η καρδία κτυπά και εξακοντίζει το αίμα στην αορτή και καλείται συστολική πίεση. Ο μικρός αριθμός(80) είναι η πίεση όταν η καρδία χαλαρώνει ανάμεσα σε δυο διαδοχικούς κτύπους και καλείται διαστολική.

5 ΦυσιολογικΕσ τιμΕσ Α.Π Γέννηση 80 / 50 mmHg 0 - 1 90 / 60 mmHg 1 - 3
3 – 6 98 / 65 mmHg 6 – 9 105 / 65 mmHg 9 – 12 110 / 65 mmHg 12 – ενήλικας 120 / 80 mmHg 60+ 14 0/ 90mmg

6 ΑρτηριακΗ ΥπΕρταση Η υπέρταση ορίζεται γενικά ως συστολική αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140 mmHg ή και διαστολική αρτηριακή πίεση μεγαλύτερη ή ίση από 90 mmHg. Η υπέρταση προσβάλλει κατά κύριο λόγο τους μεσήλικες κατά 38 % και τους ηλικιωμένους κατά 71%. Οι πάσχοντες συνήθως δεν παρουσιάζουν συμπτώματα της νόσου και για το λόγο αυτό πολλοί την αποκαλούν και ως <σιωπηλός δολοφόνος>.

7 Πρωτοπαθησ και δευτεροπαθησ υπερταση
Πρωτοπαθής υπέρταση γνωστή και ως ιδιοπαθής, ονομάζεται η επιμένουσα αύξηση της συστηματικής αρτηριακής πίεσης, χωρίς κάποιο γνωστό υποκείμενο αίτιο. Δευτεροπαθής υπέρταση χαρακτηρίζεται από αύξηση της πίεσης η οποία μπορεί να αποδοθεί σε συγκεκριμένο υποκείμενο αίτιο. Αφορά το 5% με 10% μόνο των περιπτώσεων της υπέρτασης.

8 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Κεφαλαλγία Ζάλη Ναυτία και τάση προς έμμετο
Οπτικές διαταραχές Αδυναμία Σύγχυση

9 Αιτια Κληρονομικότητα Ηλικία Αυξημένο σωματικό βάρος Κάπνισμα
Κατάχρηση αλκοόλ Αλατισμένα φαγητά Έντονο στρες Απουσία άσκησης

10 τι προκαλει η υπερταση Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο
Καρδιακή ανεπάρκεια Νεφρική ανεπάρκεια Στεφανιαία νόσος

11 Αντιμετώπιση Η αντιμετώπιση της αρτηριακής υπέρτασης είναι συνήθως ο συνδυασμός παρέμβασης στον τρόπο ζωής του ατόμου ( δίαιτα, άσκηση, απώλεια βάρους , περιορισμός του αλκοόλ, διακοπή καπνίσματος , αποφυγή σρες) και φαρμακευτικής θεραπείας. Η σωστή αντιμετώπιση πρέπει να στοχεύει στο να μειώσει το συνολικό καρδιαγγειακό κίνδυνο τους ασθενούς και όχι μόνο να περιορίζεται στην ελάττωση της τιμής της πίεσης του. Δεν υπάρχει τρόπος για την οριστική απαλλαγή από την υπέρταση όμως, η νόσος μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο.

12 Πωσ μετραμε την αρτηριακη πιεση ;
Αρχικά διαλέγουμε το κατάλληλο μέγεθος της περιχειρίδας. Στη συνέχεια, τοποθετούμε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, Βάζουμε το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού. Φουσκώνουμε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάμε στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι η πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του αίματος έχει σταματήσει. Κατόπιν αφήνουμε τον αέρα να φεύγει σιγά – σιγά. Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Τέλος, συνεχίζουμε να αφήνουμε τον αέρα να διαφεύγει. Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση (ο τελευταίος κτύπος).

13 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ Στην ενότητα αυτή μάθαμε να ορίζουμε τι είναι αρτηριακή πίεση και υπέρταση, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές, τα αίτια, τα συμπτώματα, τις συνέπειες αλλά και το σωστό τρόπο μέτρησης της Α.Π. Στο επόμενο μάθημα θα συνεχίσουμε το θέμα της αρτηριακής πίεσης σχετικά με το τι είναι υπόταση.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΙΚΡΟΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google