Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Σεμινάρια Επιθεωρητών Σεπτεμβρίου Σχολική χρονιά
Advertisements

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΑΡΑΓΟΥΝ ΜΕΣΑ Η ΑΛΛΗ ΠΤΥΧΗ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΛΕΥΚΩΣΙΑ, 10 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012.
Μετανάστευση - Ένταξη των μεταναστών Βασίλειος Πανταζής Μετανάστευση, Διαδικασίες Ένταξης των Μεταναστών και των Παιδιών των Μεταναστών στην Ελληνική.
αποτελούν, για κάθε χώρα, δείκτες «Πολιτισμού και Ανάπτυξης»
Κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη και Κοινωνικές Επιχειρήσεις: Η πρόκληση της εποχής μας Αthens Information Technology Απόστολος.
Τα Δικαιώματα των Παιδιών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Τάξη Έ.
ΤΡΟΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΩΝ  Εκπαιδευτικό Κεφάλαιο 3.1 Η Ευρωπαϊκή Διάσταση.
Θρησκευτική ετερότητα και διαπολιτισμική εκπαίδευση
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ – ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΛΦΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΩΝ»
Εργαστήρι – Στρατηγικές της Αριστεράς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση Ο θεσμός του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης ως εργαλείο προώθησης του σεβασμού.
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ – ΣΧ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ –ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 1/3/2004 Σκοπός – στόχοι της Συνάντησης Ο ρόλος του Σχολικού Συμβούλου (Παιδαγωγική ευθύνη λειτουργίας.
Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 5 η.
Ο ρόλος της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Το Περιβάλλον Του Αθλητικού Οργανισμού
Από τους μαθητές της Ε΄ τάξης Ζώη Αραδιπιώτη Άρη Αριστέιδου.
ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
1ο γενικο λυκειο μαρκοπουλου
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Στρατηγικές ένταξης και επικοινωνίας Ευάγγελος Πεπές.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΠΛΑΤΩΝ Συνεργατική Δημιουργία Τέχνης για την Μείωση της Περιθωριοποίησης.
ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ: ΣΤΟΧΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ
Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας PISA Programme for International Student Assessment Διεθνές Πρόγραμμα για την Αξιολόγηση των Μαθητών.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Εξευρωπαϊσμός και Μεταβολή Περιβαλλοντολογικής Πολιτικής: Ένα Ερευνητικό Πρόγραμμα για τη Μελέτη της Νοτίου Ευρώπης Στέλλα Λαδή Πανεπιστήμιο του Sheffield.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΘΕΩΡΗΣΗ Μοντέλο: Διαδικασία με πέντε στάδια.
Cultural awareness and expression Το σχέδιο αυτό χρηματοδοτήθηκε με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρούσα δημοσίευση(ανακοίνωση) δεσμεύει.
Δικαιώματα Χριστίνα Πανταζάκου.
1 Ενότητα 5: Ταυτότητες στη Διασπορά – Η περίπτωση εφήβων με μεταναστευτικό υπόβαθρο Διδάσκων: Χρήστος Γκόβαρης Τμήμα: Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης.
ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΔΩΔ/ΣΟΥ.
Τι είναι το ΑΞΙΟΜΑ Καινοτόμο σύστημα ανίχνευσης και αξιολόγησης των βασικών γνωστικών δεξιοτήτων και ενίσχυσης των κοινωνικών δεξιοτήτων.
5. Οι αξίες της ΕΕ Άρθρο 2 ΣΕΕ. Από τις αρχές στις Αξίες Η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας,
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Γιατί πρέπει να ενδιαφέρεται και να συμμετέχει ενεργά στις κοινές υποθέσεις ο πολίτης; Κοινές υποθέσεις είναι όλα όσα μας αφορούν ως πολίτες:
Οι σκοποί της Αγωγής. Αγωγή α) Σύνολο από σκόπιμες, προγραμματισμένες και μεθοδευμένες ενέργειες και επιδράσεις (β) Διαδικασίες και επιδράσεις του ευρύτερου.
«Η εικόνα της ‘Ευρώπης’ και του ‘Άλλου’ στο σχολείο και στα σχολικά εγχειρίδια» « Ευρωπαϊκή Διάσταση στην εκπαίδευση. Όψεις, θεωρήσεις, προβληματισμοί,
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Συντονίστρια Τομέα Εκπαίδευσης Ενηλίκων Επαγγελματική Κατάρτιση Ανώτατη Εκπαίδευση Σχολική Εκπαίδευση Εκπαίδευση Ενηλίκων ERASMUS.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ Β’ ΤΑΞΗ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ 1 Καζάκου Γεωργία, ΠΕ09 Οικονομολόγος.
Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) COMENIUS (ΚΟΜΕΝΙΟΥΣ ) ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜA.
Γιώρμαρη Φραγκουλοπούλου Τομέας Εκπαίδευσης Ενηλίκων
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Επίκουρη Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
Οι χώρες της Ε.Ε..
Διαγωνισμός EUROSCOLA 2015
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Μάθημα: Πολιτική Παιδεία
Διαπολιτισμική Νοσηλευτική Το Μοντέλο της Πολιτισμικής Ικανότητας
Αγωγή Ειρήνης και Διαπολιτισμική Αγωγή
Ισότητα Mind Mosaic Από τις μαθήτριες: Καραγιωργάκη Κατερίνα, Κυπραίου Αγγελική, Πολίτη Κατερίνα, Τσαγκαράκη Μαρία.
Μαθημα 2ο Τα επαναστατικα κινηματα στην ευρωπη 19ος αιωνασ
2ο Γυμνάσιο Ξυλοκάστρου
Διδακτικοί στόχοι Το κεφάλαιο αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις ότι κάθε κοινωνία οργανώνεται με βάση συγκεκριμένους κοινωνικούς κανόνες, οι οποίοι προσδιορίζουν.
Ο σκοπός της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής στην εκπαίδευση είναι:
Ο κοινωνικός περίγυρος - Μορφές διαπροσωπικών σχέσεων.
Σ.Ηλιάδου-Τάχου, Καθηγήτρια ΠΤΔΕ Φλώρινας
ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ Έννοια και Σκοποί του Νέου Λυκείου
Ευρωπαϊκός Χώρος Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας – Εισαγωγή στη Μεθοδολογία Έρευνας Μάθημα 3.
Α’ Γενικού Λυκείου και ΕΠΑ.Λ.
Το Δίκαιο.
Erasmus+.
Πολιτική Παιδεία Α’ Λυκείου Διδάσκων: Κοψιδάς Οδυσσέας
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Γενική Εκτίμηση (άπαξ)
Ηλίας Μπουναρτζής/users.sch.gr/bounartzis
Εκπαίδευση και μειονότητες
Best practices - Benchmarking
Η ανοιχτή μέθοδος συντονισμού (ΑΜΣ)
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Θέματα Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δρ. Χριστίνα Χατζησωτηρίου Συνάντηση 3η

Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μελετώντας τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εντοπίστε ποια από τα άρθρα σχετίζονται άμεσα με την Πολυπολιτισμική Εκπαίδευση.

Ανεξιθρησκεία Άρθρο 5 της ‘Συνθήκης κατά των Διακρίσεων στην Εκπαίδευση’ (Ο.Η.Ε., 1960): Σεβασμός της ελευθερίας των γονέων και των κηδεμόνων στη διασφάλιση της θρησκευτικής και ηθικής αγωγής των παιδιών τους ανάλογα με τις δικές τους πεποιθήσεις. ‘Ανομη η υποβολή εντολών σε οποιοδήποτε άτομο ή ομάδα ατόμων αντίθετων των θρησκευτικών τους πεποιθήσεων.

Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στην υπόθεση Χουντουμπεργιάνοβα εναντίον Ουζμπεκιστάν, στις 5 Νοεμβρίου το 2005. Η ελευθερία του ατόμου να εκδηλώσει τη δική του θρησκεία συμπεριλαμβάνει και το δικαίωμά του να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο κώδικα ένδυσης ανάλογο των θρησκευτικών του πεποιθήσεων σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής. Η αποτροπή ενός ατόμου από το να φορέσει τη θρησκευτική του ενδυμασία τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς χώρους αποτελεί παράβαση του Άρθρου 18 του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων , Παράγραφος 2.

Η παρεμπόδιση της πρόσβασης στην εκπαίδευση λόγω της υιοθέτησης θρησκευτικής ενδυμασίας από το άτομο αποτελεί επίσης παράβαση του Άρθρου 18 (Παράγραφος 2). Το δικαίωμα του ατόμου να εκδηλώνει τη θρησκεία του δεν είναι απόλυτο, αλλά μπορεί να υπόκειται σε περιορισμούς, οι οποίοι περιγράφονται από το νόμο και είναι απαραίτητοι για τη διασφάλιση της δημόσιας ασφάλειας, τάξης, υγείας ή ηθικής ή των βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των υπολοίπων ατόμων (Άρθρο 18, παράγραφος 3).

Πολιτότητα Πολιτότητα  Το σύνολο των κοινωνικών πρακτικών που ορίζουν την κοινωνική συμμετοχή. (Δικαιώματα και υποχρεώσεις) Η πολιτότητα σε μια πολιτική κοινότητα αντικατοπτρίζει την κουλτούρα και τις αξίες του έθνους.

Πολιτότητα Νομικό στάτους Νομικά δικαιώματα και υποχρεώσεις Κοινωνική Πρόνοια Οικονομικά Δικαιώματα Ικανότητες Γνωστικά χαρ/κά Συμμετοχή Πρακτικές Ταυτότητα Αίσθημα του ‘ανήκειν’ Πολιτότητα Συμμετοχή Μέλος μιας πολιτικής ομάδας Συμπεριφορά Ενεργός συμμετοχή Μέλος κοινωνικο-πολιτισμικών ομάδων

Πολιτότητα και Εκπ/ση Η εκπαίδευση είναι βαθιά ριζωμένη στην εθνική δόμηση ενός κράτους. Το 18ο και 19ο αι. η προσπάθεια αυτή πραγματώθηκε μέσω της δημιουργίας ‘κοινών δεσμών’ (εθνικών ή πολιτισμικών) μεταξύ ενός επιλεγμένου πληθυσμού. Στην πραγματικότητα, κάθε κράτος αποτελείται από διαφορετικές κοινωνικο- πολιτισμικές ομάδες παρά από ένα ενιαίο έθνος.

Εθνικο-πολιτισμικοί Δεσμοί Κοινή ιστορία, γλώσσα και σύμβολα. Το σχολείο αποτελεί το ιδανικό μέσο για τη ‘μύηση’ των μελλοντικών γενεών στην ιστορία, τη γλώσσα και τα σύμβολα του ‘έθνους-κράτους’. Το σχολείο προσφέρει στους μαθητές τις γνώσεις και τις δεξιότητες που απαιτούνται για τη συμμετοχή τους στην πολιτική και οικονομική δραστηριότητα του κράτους τους.

Συμπεράσματα Green (1997: 134) Το εκπαιδευτικό σύστημα μιας χώρας: καθιστά δημοφιλή την εθνική λογοτεχνία, την εθνική ιστορία αλλά και τους ‘μύθους’ σχετικά με την προέλευση του έθνους. Κοινωνικοποιεί τους μαθητές στο εθνικό νομοθετικό σύστημα, αλλά και στο κοινωνικό σύστημα αξιών και ηθών. Αφομοιώνει το τοπικό στο εθνικό προκειμένου να καλλιεργήσει ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ.

Διεθνείς Ανακατατάξεις Ο περιορισμός της επίδρασης του έθνους-κράτους στη δημιουργία εκπ/κής πολιτικής. π.χ. Η διεθνής οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη επηρέασε τον τύπο των δεξιοτήτων και γνώσεων που είναι απαραίτητες στις μετα-βιομηχανικές κοινωνίες. Διεθνείς οργανισμοί έχουν αναπτύξει υπερεθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα .

Υπερεθνικά Προγράμματα OECD  Programme for International Student Assessment (PISA) UNESCO  Education for All Υπερεθνικοί δείκτες αποτελεσματικότητας Υπερεθνικά κριτήρια αξιολόγησης Ανταλλαγή ιδεών (π.χ. Open Method of Coordination)

Παγκοσμιοποίηση της Εκπ/σης Η ‘Αγωγή του Πολίτη’ μέσω της εκπ/σης συναντά νέες προκλήσεις λόγω της παγκοσμιοποίησης. Παγκοσμιοποίηση,μετανάστευση, παγκόσμια ανισότητα και οι συνέπειές τους για την κοινωνική συνοχή.

Μηχανισμοί Παγκοσμιοποίησης Πειθαναγκασμός - Νομικά Κίνητρα (Θεσμικά Πλαίσια) - Οικονομικά Κίνητρα (Χρηματοδοτήσεις) Μίμηση Πλαισίωση - Πιθανές λύσεις σε Μόρφωση της εκπ/κά ζητήματα - Διάχυση ιδεών Ελίτ Μηχανισμοί Παγκοσμιοποίησης (Radaelli, 2003)

Η Κύπρος στην Ευρώπη Ευρώπη που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευρώπη που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ευρωπαϊκή πολιτότητα  Υποχρέωση ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ευρώπη-Φρούριο  Αποξένωση των μη- Ευρωπαίων Κύπρος ως μέλος-κράτος που προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα ή τα σύνορα της Ευρώπης-Φρούριο στη Μέση Ανατολή;;;

Βιβλιογραφία Green, A. (1997) Education, Globalization and the Nation State, Basingstoke & New York: Macmillan Press. Radaelli, C. M. (2003) ‘The Europeanization of Public Policy’, in: K. Featherstone and C. M. Radaelli (Eds) The Politics of Europeanization, Oxford: Oxford University Press.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!