Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Το Δίκαιο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Το Δίκαιο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Το Δίκαιο

2 Το Δίκαιο Έννοια, προέλευση και εξέλιξη του Δικαίου
Έννοια, προέλευση και εξέλιξη του Δικαίου Κανόνες ηθικής και Δικαίου: η διαφορά Υποκείμενα Δικαίου Τα φυσικά πρόσωπα Τα νομικά πρόσωπα Διακρίσεις Δικαίου

3 Το Δίκαιο (Ορισμός) Το Δίκαιο είναι ένα σύστημα (οργανωμένο σύνολο) κανόνων που ρυθμίζουν με τρόπο δεσμευτικό την κοινωνική συμπεριφορά.

4 Βασικά χαρακτηριστικά των κανόνων δικαίου.
Ο δεσμευτικός τους χαρακτήρας Η γενική και αφηρημένη διατύπωση Η ρύθμιση εκείνων των κοινωνικών σχέσεων που κάθε φορά θεωρούνται καίριες για την ενότητα και τη διατήρηση της συγκεκριμένης κοινωνίας τη δεδομένη ιστορική στιγμή.

5 Ορισμοί του Δικαίου Το δίκαιο προσανατολίζει την κοινωνική συμπεριφορά και επιδρά στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας και των συλλογικών αξιών μιας κοινωνίας. Το Δίκαιο προσανατολίζει την κοινωνική συμπεριφορά και επιδρά στη διαμόρφωση της κοινωνικής πραγματικότητας και των συλλογικών αξιών μιας κοινωνίας. Δίκαιο θα μπορούσε να είναι να αποδίδεις στον καθένα ό,τι πρέπει… …να ζεις εντίμως, να μην βλάπτεις τον άλλο, να αποδίδεις στον καθένα το ίδιον.

6 Κανόνες ηθικής και κανόνες δικαίου: η διαφορά.
Το Δίκαιο αφορά την κοινωνική συμπεριφορά και ισχύει εξίσου για όλους. Η Ηθική αφορά τη συνείδηση του ανθρώπου. Το Δίκαιο έχει δεσμευτικό χαρακτήρα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει με την Ηθική. Το Δίκαιο αποβλέπει στη διατήρηση της κοινωνικής ενότητας.

7 Υποκείμενα δικαίου Κάθε άνθρωπος, κάθε φυσικό δηλαδή πρόσωπο μπορεί να έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Κάθε άνθρωπος έχει, δηλαδή, ικανότητα δικαίου. Τα νομικά πρόσωπα, δηλαδή οι εταιρείες (νομικές προσωπικότητες με καταστατικό).

8 Διακρίσεις Δικαίου Δημόσιο Δίκαιο (Συνταγματικό Δίκαιο, Διοικητικό Δίκαιο, Ποινικό Δίκαιο, Δικονομία, Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο) Ιδιωτικό Δίκαιο (Αστικό Δίκαιο, Εμπορικό Δίκαιο, Εργατικό Δίκαιο)

9 Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κοινοτικό Δίκαιο)
Το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Κοινοτικό Δίκαιο), στην οποία η Ελλάδα συμμετείχε από το 1981, αποτελεί μια νέα έννομη τάξη με κύρια χαρακτηριστικά: α) την υπεροχή του Κοινοτικού επί του εθνικού Δικαίου και β) την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του κοινοτικού Δικαίου στις εθνικές τάξεις των κρατών – μελών.


Κατέβασμα ppt "Το Δίκαιο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google