I.I.E.K DATA Τμήμα: Μαγειρικής Τέχνης Μάθημα: Στοιχεία Κοστολόγησης

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Advertisements

Εκπαίδευση Leonardo da Vinci. Παράμετροι που λαμβάνονται υπ’ όψη (1) • Η Παραγωγή ασφαλών τροφίμων είναι το αποτέλεσμα ομαδικών προσπαθειών αλλά και κοινωνικής.
Δήμος Καλαμαριάς Γεωργιάδης Γεώργιος Προϊστάμενος Τμήματος Πληροφορικής
ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑ: ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΕΙΟ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ
ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ ΘΗΤΕΙΑ = ΘΕΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ Οργανωτική ετοιμότητα Επιχειρησιακή ετοιμότητα Λειτουργική ετοιμότητα ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ.
 Το σχέδιο ΜΚΤ απαντά σε μια σειρά από ερωτήσεις της στρατηγικής ΜΚΤ: 1) πως φτάσαμε ως εδώ; 2) που βρισκόμαστε τώρα; 3) που θέλουμε να πάμε στο μέλλον;
Το τμήμα αυτό έχει την ευθύνη για την επιστημονική οργάνωση και εφαρμογή ερευνών και πειραμάτων, με σκοπό τη βελτίωση όλων των φάσεων λειτουργίας της.
Το Σχέδιο Μάρκετινγκ – Marketing Plan
ΣΧΟΛΕΙΟ:ΠΡΟΤΥΠΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΝΑΒΡΥΤΩΝ ΤΑΞΗ:Β΄3 ΜΑΘΗΜΑ:ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΟΝΟΜΑ ΚΑΘΗΓΗΤΗ :ΤΕΡΖΗ ΜΕΡΟΠΗ όνομα μαθητή : πολιτακη Κατερίνα ΘΕΜΑ :
Διαχείριση εργασιακού άγχους στην EDUCACONSULT M&J Consulting Παρντουμπίτσε, Δημοκρατία της Τσεχίας
Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων
Κοστολόγηση Μάθημα 15.
Οργάνωση και Λειτουργία Επισιτιστικών Τμημάτων
Τμήμα Χρηματοοικονομικής & Τραπεζικής Διοικητικής
ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΩΝ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ
ΠΙΝΑΚΑΣ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ (BALANCED SCORECARD)
ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΝΙΚΟΣ ΓΑΛΑΝΟΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΑΠΟΡΙΔΗΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΜΙΓΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΕγγλΕζοΣ, ΕΛΕΝΗ ΑΡΧΟΝΤΗ, ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΕΥΤΕΡΑΙΟΥ. ομφάκινον.
ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ
Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού (ΙΙ)
ΑΝΩΤΑΤΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΘΕΜΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΕΣΤΙΑΣΗΣ.
Κοστολόγηση Μάθημα 3ον.
Αρχές Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
Κοστολόγηση Μάθημα 1ον.
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων» 1 Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΑΡΧΕΣ MARKETING ΟΙ ΤΟΜΕΙΣ & ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΜΚΤ
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας. Tο κεντρικό ζητούμενο ενός συστήματος διοίκησης και διαχείρισης των υπηρεσιών Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών Μάθημα «Διοίκηση Επιχειρήσεων» Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου Στοιχεία Διοίκησης Επιχειρήσεων Έλεγχος.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ
Εισαγωγή Στη Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων Διοίκηση Αθλητικών Εγκαταστάσεων.
Εκτίμηση της Απόδοσης των Οργανισμών Αθλητικής Αναψυχής
ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 9: Πρότυπη Κοστολόγηση Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν Τμήμα: Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥ Ν.ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Φοιτήτρια: Αντωνιάδου Νικολέτα.
Ερμηνεία Όρων που Χρησιμοποιούνται στο Μάθημα Απόδοση Προϊόντων Ο όρος «απόδοση προϊόντος» περιγράφει το ποσοστό της πρώτης ύλης που θα καταλήξει στο πιάτο,
Αρχές Διοίκησης Επιχειρήσεων Νάνσυ Μπουραντά Αγρίνιο, 2016 Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων Αγροτικών Προϊόντων & Τροφίμων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Η διοίκηση επισιτιστικών επιχειρήσεων ή η διεύθυνση επισιτιστικών τμη­μάτων μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης ασχολείται.
Μίγμα μάρκετινγκ των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Οι τουριστικές υπηρεσίες είναι άυλες μη ορατές στους καταναλωτές και γίνονται φανερές μετά το πέρας της.
ΟΡΙΣΜΟΣ Λογιστική είναι ο κλάδος της εφαρμοσμένης Οικονομικής επιστήμης που ασχολείται με την ανάλυση, κατάταξη, καταγραφή και συσχέτιση των οικονομικών.
► Karew Ure. The Psychology of Manufacturer (1835) ► Kίνημα βελτίωσης των συνθηκών ζωής στα εργοστάσια (στελέχη πρόνοιας) (welfare officers). Kύριος σκοπός.
Εφαρμογές και Διοίκηση των Πληροφοριακών Συστημάτων.
Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Βασικός σχεδιασμός για την κατάρτιση προϋπολογισμού Διαδικασίες κατάρτισης προϋπολογισμού Διαδικασίες.
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 10: Προϋπολογισμοί Διδάσκουσα: Σάνδρα Κοέν
«Οι αντικειμενικοί σκοποί της Ολικής Ποιότητας στον Τουρισμό»
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΡΑΤΗΡΙΟΥ ΥΓΡΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Επιχειρηματικός Σχεδιασμός
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ 10
Λειτουργίες διοίκησης
Λογιστική Κόστους Ενότητα # 3: Κατά Παραγγελία Κοστολόγηση
Η επιστήμη της Διοίκησης
Παράδειγμα 1 Μια ΚΑΕ παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για τα έτη 2006 και Κέρδη χρήσης
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΟΛΗ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ & ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΤΜΗΜΑ: ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΓΕΩΠΟΝΩΝ.
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ (QUALITY SYSTEM)
Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Διοίκηση Ποιότητας Ενότητα 3: Το κόστος της ποιότητας - Βραβεία ποιότητας Διδάσκων: Τσέλιος Δημήτριος, Καθηγητής Εφαρμογών Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων.
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Ι 4ο εξάμηνο ΛΕΟΝΤΙΤΣΗ ΛΟΥΚΙΑ
Εκπαιδευτικό Σενάριο Επιχειρηματικότητας
ΟΙΝΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ.
Το κόστος Ποιότητας    
Η έννοια της επιχείρησης
Κλειούσης Ε. Ελευθέριος
ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: ΟΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΘΕΣΜΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Λογιστική Κόστους Εισαγωγή.
Στρατηγικοί στόχοι του Δικτύου Μακροχρόνιας Φροντίδας.
Αλέξανδρος Σαχινίδης, ΜΒΑ, Ph.D. ΙΟΥΝΙΟΣ 2009
Λειτουργίες διοίκησης
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΗΣ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

I.I.E.K DATA Τμήμα: Μαγειρικής Τέχνης Μάθημα: Στοιχεία Κοστολόγησης Διδάσκων μαθήματος: Δημήτρης Παππάς Εξάμηνο: Α Παρουσίαση 1ου μαθήματος

Τι είναι η κοστολόγηση; Είναι μια σειρά διαδικασιών που εφαρμόζει κυρίως η διεύθυνση της επισιτιστικής μονάδας, προκειμένου να γνωρίζει το κόστος των επιμέρους διαδικασιών της επιχείρησης, ώστε με βάση αυτό να μπορεί να υπολογίζει τα έσοδα, τα κέρδη ή της ζημιές και να εφαρμόζει την κατάλληλη και πιο αποδοτική τιμολόγηση

Ενότητα 1η:Ο τομέας Food & Beverage Αποτελεί ένα ευρύ τομέα κερδοσκοπικών και μη επιχειρήσεων που έχει γενικά ως αντικείμενο δραστηριότητας ότι εμπλέκεται με το φαγητό και ποτό, δηλ αγορές, παραλαβές, αποθήκευση, παραγωγή και διάθεση φαγητών και ποτών Αποτελεί έναν από τους στενούς κλάδους της τουριστικής βιομηχανίας και συνδέεται άμεσα με τον τομέα της διαμονής

Τι περιλαμβάνει ο τομέας F&B; Εστιατόρια Bars Ταβέρνες Εκδηλώσεις ή Banquets Room Service Mini Markets Τα παραπάνω τμήματα ονομάζονται τμήματα εκμετάλλευσης

Εμμέσως ο τομέας F&B περιλαμβάνει Τα τμήματα Υποστήριξης των τμημάτων Εκμετάλλευσης Τα τμήματα Υπηρεσιών της επιχείρησης

Τμήματα Υποστήριξης των τμημάτων Εκμετάλλευσης Συντήρηση Υποδοχή Ταμεία – Main Courante Ασφάλεια Ψυχαγωγία και άθληση (Animation) Τμήμα προμηθειών και Αποθήκευσης

Τμήματα υπηρεσιών της επιχείρησης Marketing Λογιστήριο Τμήμα εσωτερικών ελέγχων

Το management στον τομέα F&B Είναι υπεύθυνο για την ομαλή και αποδοτική λειτουργία της επιχείρησης, την επίλυση των όποιων προβλημάτων, και την καλύτερη αξιοποίηση των πόρων

Ποιοι είναι αυτοί οι πόροι που έχει στη διάθεσή του το management; Το χρήμα (Money) Ο Χρόνος (Minutes) Τα υλικά (Materials) Ο εξοπλισμός (Machinery) Οι διαδικασίες (Methods) Επιλέγει και διαχειρίζεται τα 6Ms

Φάσεις διοίκησης επισιτιστικών μονάδων Διεύθυνση Έλεγχος Εκτίμηση - Διόρθωση Σχεδιασμός Οργάνωση Στελέχωση Συντονισμός

Σχεδιασμός Αποτελεί το πρώτο από όλα τα στάδια της διοίκησης Θέτει τους στόχους και επιδιώκει να τους επιτύχει Τα υψηλά στελέχη θέτουν μακροπρόθεσμους στόχους Τα ενδιάμεσα, μεσοπρόθεσμους Τα χαμηλότερα, καθημερινούς στόχους

Οργάνωση Δίνει βάση στους ανθρώπους και στον εξοπλισμό της επισιτιστικής επιχείρησης Στόχος της η τήρηση της ιεραρχίας και ο αυστηρός καθορισμός των καθηκόντων κάθε θέσης Σκοπός η αποφυγή της «σύγκρουσης» εντολών Δηλαδή ο υπάλληλος να δέχεται εντολές από 2 ή 3 προϊσταμένους

Στελέχωση Περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες πρόσληψης του προσωπικού Καθορίζει ζητήματα που αφορούν το προσωπικό πχ άδειες, εβδομαδιαίες αναπαύσεις, βάρδιες κλπ Ασχολείται με τη συνεχή καθοδήγηση του εργαζόμενου κατά τα πρώτα του βήματα στην επιχείρηση

Συντονισμός Είναι το στάδιο της επίτευξης των στόχων Στόχοι του η καλή επικοινωνία και η άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα

Διεύθυνση Ο καλός προϊστάμενος θα πρέπει να εντοπίζει και να κατανοεί το διαφορετικό ψυχισμό των ατόμων του προσωπικού Θα πρέπει να είναι σε θέση να κατανοήσει τις προσωπικές ανάγκες, τις επιθυμίες, και τις προσδοκίες τόσο του προσωπικού όσο και των πελατών της επισιτιστικής μονάδας Θα πρέπει να καθοδηγεί και να προγραμματίζει, χωρίς να δίνει την εντύπωση ότι επιδιώκει την εποπτεία και την πειθαρχία

Έλεγχος Υπάρχει πιθανότητα να λειτουργούν όλα τέλεια και να μην αποδίδει η επιχείρηση τα επιθυμητά αποτελέσματα Αυτό οφείλεται σε διάφορους αναρίθμητους και απρόβλεπτους παράγοντες Επιβάλλεται η εφαρμογή συστημάτων ελέγχου κυρίως στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό περιβάλλον της επιχείρησης Λέγεται ότι ο έλεγχος πρέπει να αξίζει περισσότερο από ότι κοστίζει

Εκτίμηση - Διόρθωση Εστιάζει την προσοχή της: Στην πρόοδο ως προς την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί Στην αξιολόγηση της απόδοσης του προσωπικού Στον καθορισμό διορθωτικών ενεργειών για τη βελτίωση των βασικών συντελεστών της επιτυχίας (πωλήσεις, κόστος, κέρδος κλπ)

Ενότητα 2: Ο σκοπός και τα μέσα των εσωτερικών ελέγχων στις επισιτιστικές μονάδες

Σύστημα εσωτερικών ελέγχων Τι είναι το σύστημα των εσωτερικών ελέγχων; Είναι ένα σύστημα διαδικασιών το οποίο εξασφαλίζει την καλή οικονομική διαχείριση της επισιτιστικής μονάδας, αποτρέποντας την ακούσια ή όχι διαρροή ή φθορά των αναλώσιμων που αυξάνουν το κόστους, όπως επίσης και την ακούσια ή όχι απώλεια εσόδων από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών, ενώ παράλληλα ερευνά κάθε κόστος ώστε να εκτιμήσει την απόδοση του τμήματος σύμφωνα με τα πρότυπα που έχει θέσει

Το αντικείμενο του συστήματος εσωτερικών ελέγχων είναι: Η παρακολούθηση των αναλώσιμων υλικών από την αγορά, την εισαγωγή τους στην επισιτιστική μονάδα μέχρι την κατανάλωσή τους Η εξακρίβωση των πραγματοποιηθέντων εσόδων από τις πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών

Το αντικείμενο του συστήματος εσωτερικών ελέγχων είναι: Η έρευνα και η ανάλυση του κόστους των αναλισκόμενων υλικών Η εκτίμηση της απόδοσης, αναλύοντας τη σχέση του κόστους με τα έσοδα Ο έλεγχος επεκτείνεται επίσης στο προσωπικό (εργατικό κόστος) Σε έξοδα – δαπάνες που συνθέτουν το λειτουργικό κόστος (ΔΕΗ, ΟΤΕ, καύσιμα κλπ)

Πρότυπα Για να λειτουργήσει αποτελεσματικά το σύστημα του εσωτερικού ελέγχου χρειάζεται «εργαλεία» Το βασικότερο εργαλείο είναι ο καθορισμός προτύπων Τα πρότυπα βοηθούν τη διοίκηση να προσδιορίσει με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια τα αποτελέσματα λειτουργίας της επισιτιστικής μονάδας (αποκλίσεις από στόχους)