Η χρήση του στη διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
COMENIUS!!!!. Wo lebst du?-Απο ποιά χώρα είσαι Wo lebst du?-Απο ποιά χώρα είσαι?
Advertisements

Δρ. Σάλτας Βασίλειος Τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών ΣΔΟ – ΤΕΙ Καβάλας
υπηρεσία τηλεκπαίδευσης επανάσταση στη διδασκαλία
Αμπαλάκης Στέλιος Διδακτικοί σκοποί  Στο σύνταγμα κάθε χώρας καθορίζονται οι γενικοί σκοποί της εκπαίδευσης  Με βάση τον γενικό σκοπό.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Η Σύνδεση της ξενόγλωσσης εκπαίδευσης στο σχολείο με το ΚΠΓ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑ
Διδασκαλία της Ευθύγραμμης Ομαλής Κίνησης
Η Εκπαίδευση στην εποχή των ΤΠΕ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
 Παρουσιάζοντας πολιτισμικό υλικό στα σχολεία
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Διαχείριση Έργου Οργάνωση, σχεδιασμός και προγραμματισμός έργων ανάπτυξης λογισμικού.
Σκοταράς Νικόλαος, Σχ. Σύμβουλος ΠΕ12, Δρ. Ε.Μ.Π Ιστοσελίδα :
ΦΑΣΕΙΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ Προσδιορισμός του διδακτικού στόχου, των κριτηρίων και των στοιχείων της αξιολόγησης Επιλογή της τεχνικής Ερμηνεία των πληροφοριών Αποτύπωση.
Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη Τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών σε θέματα.
της Μαρίας-Ζωής Φουντοπούλου
«Ενδυναμώνοντας την Παιδαγωγική Αυτονομία
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ.  Κ ανένα παιδί απ’ έξω  Ό λα τα παιδιά ενταγμένα στη μαθησιακή διαδικασία εκπαιδευτικός συνδιαμορφωτής του υλικού  Ο.
Page  1 Ο.Παλιάτσου Γαλλική Επανάσταση 1 ο Γυμνάσιο Φιλιππιάδας.
ΝΕΟ ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ Α’, Β’, & Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ανδρέας Σ. Ανδρέου (Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΚ - Συντονιστής) Μάριος Μιλτιάδου, Μιχάλης Τορτούρης.
Συμμετοχή στο πρόγραμμα : «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη ως πλαίσιο Εκπαίδευσης Νεοδιορισθέντων Εκπαιδευτικών: Ποιοτικοί Εκπαιδευτικοί για Ποιοτική.
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ Γραφείο Ποιότητας Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.
Τίτλος εκπαιδευτικής δραστηριότητας: «Ασφαλής πλοήγηση στο Διαδίκτυο» Όνομα Εκπαιδευτικού: Μιχαηλίδης Θανάσης Σχολείο: Δ.Σ. Ερατεινού-Πετροπηγής- Ποντολιβάδου.
Ικανότητες Εκπαιδευτικών 6 Οκτωβρίου 2014 Caroline Kearney Ανώτερη Υπεύθυνη Έργου και Εκπαιδευτική Αναλύτρια.
Μοντελοποίηση Έργα Μαθήματα Αξιολόγηση Αναστοχασμός Αναστοχασμός.
Ενότητα Σύγχρονες θεωρίες στη Διδακτική – δημιουργία πλαισίου εκπ/κών σεναρίων / δραστηριοτήτων / διδακτικού υλικού με τη διαμεσολάβηση των ΤΠΕ.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Επεξεργασία σεναρίου-σχεδίου διδασκαλίας Λογοτεχνίας (Γ λυκείου)
Η επιρροή του χώρου εργασίας των σχολικών τάξεων στη μάθηση
Αξιολόγηση στη φυσική αγωγή
Ιόνιο Πανεπιστήμιο Τμήμα Αρχειονομίας & Βιβλιοθηκονομίας Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Επιστήμη της Πληροφορίας: Διοίκηση & Οργάνωση Βιβλιοθηκών.
Α.Π.Θ. Π.Τ.Δ.Ε. Π.Μ.Σ Επιστήμες της Αγωγής-Κατεύθυνση Διδακτική των Φυσικών Επιστημών και Νέες Τεχνολογίες Διερεύνηση εφαρμογής.
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ
Ο επικοινωνιακός ρόλος του εκπαιδευτικού σε συμβατικά, υπολογιστικά και δικτυακά περιβάλλοντα μάθησης Μαρία Κορδάκη, Ph.D, M.ED.
Διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»
ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών Κοινωνία της Πληροφορίας & Τεχνητή Νοημοσύνη Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Σπυρόπουλος Δντής Έρευνας.
Γεωρ. Λασκαράκης Εισήγηση με θέμα
Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών Πληροφορικής.
1 Ενότητα 5.3.1: Ερωτηματολόγια με τη χρήση του Διαδικτύου Διδάσκων: Χρήστος Κατσάνος - Πανεπιστημιακό κέντρο εκπαίδευσης επιμορφωτών.
ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ Δομιστική προσέγγιση (Ι)
Μοντέλα Συστημάτων Παρουσιάσεις των συστημάτων των οποίων οι απαιτήσεις αναλύονται.
Ανάπτυξη Πρωτοτύπου Λογισμικού
Πληροφορίες – οδηγίες για το μάθημα: Διδακτική της Γεωλογίας Διδάσκοντες: Α. Χατζηπέτρος– Δ. Κωστόπουλος Κ. Μακρή.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (ΤΠΕ) Εύη Μακρή - Μ.
1 Αδάμ Δαμιανάκης Conceptum A.E. Tουριστικές και Πολιτιστικές Πληροφορίες στο Διαδίκτυο. Η περίπτωση του.
Δέσποινα Μαγγίνα M1175 Κωνσταντίνος Γαργάνης Μ1172 Δήμητρα Μαρία Χαρακλιά Μ1206 Ιωάννης Παπαδάκης Μ1171 Αλέξανδρος Νικολόπουλος Μ1182 Δημήτριος Μπαϊρακτάρης.
1. Ποιοτική Αναβάθμιση της Εκπαίδευσης στην Κύπρο
Δεύτερη συνάντηση Μάχιμων Εκπαιδευτικών ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Διαχείριση πληροφοριών και επικοινωνίες Ονομ/νυμο Επιμορφωτή Επιμορφωτής: Ονομ/νυμο Επιμορφωτή ΥΠΕΠΘ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ»
ΕΡΕΥΝΑ ΚΕ.ΜΕ.ΤΕ. - Ο.Λ.Μ.Ε. (Απρίλης – Μάης 2008)
Αναπτύσσοντας, κινητοποιώντας και βελτιώνοντας δεξιότητες: η εφαρμογή μαθησιακού προγράμματος σε ομάδα τμήματος του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου.
Πρόγραμμα Ενδοσχολικής Επιμόρφωσης στις ΤΠΕ ΝΤ και Εκπαίδευση Μάινας Διονύσιος Επιμορφωτής ΠΕ2.
Dafni Wiedenmayer Hauptstudium Unterrichtsplanung «αξιολόγηση στόχων»
Διάλεξη : είναι η μετάδοση γνώσεων από τον δάσκαλο στο μαθητή με το λόγο, την επίδειξη αντικειμένων, την υποδειγματική εκτέλεση δεξιοτήτων ( πνευματικών.
Δείκτες επιτυχίας και Επάρκειας Διαφοροποίηση διδασκαλίας
Εύη Μακρή-Μπότσαρη Καθηγήτρια Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας
Ορισμός στρατηγικής διδασκαλίας
ΟΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Αξιολόγηση της διδασκαλίας – Αναστοχασμός του εκπαιδευτικού
Digitale Unterrichtsszenarien auf der Basis des Fremdsprachencurriculums Dafni Wiedenmayer.
DGD 52: Unterrichtsplanung und –Gestaltung. Deutsch als Fremdsprache
Luftsicherheitsassistent/in Wer ist er ? Was macht er ? Wie wird man? Wie macht er es ?
Εκπαιδευτικο Σενάριο (Σχέδιο Εργασίας)
Dafni Wiedenmayer Hauptstudium Unterrichtsplanung «αξιολόγηση στόχων»
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΑΥΤΙΣΜΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Η χρήση του e-mail στη διδασκαλία της Γερμανικής ως Ξένης Γλώσσας Παρουσίαση: Δ. Ζέππος

Ενότητα 1η: Περιεχόμενο Τι είναι το «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο»; Παιδαγωγική σκοπιμότητα Διαδικασία ετοιμασίας Διαδικασία εκτέλεσης Διαδικασία αξιολόγησης

Τι είναι το «ηλεκτρονικό ταχυδρομείο»; Η ηλεκτρονική αποστολή ενός μηνύματος κειμένου, εικόνας ή ήχου (ξεχωριστά ή με οποιοδήποτε συνδυασμό των τριών) ονομάζεται ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail). Η διαδικασία αυτή απαιτεί την ύπαρξη ενός υπολογιστή – αποστολέα και ενός τουλάχιστον υπολογιστή – παραλήπτη.

Αποστολέας Παραλήπτης 2 Παραλήπτης 1 Σύνδεση μέσω (δια)δικτύου

Παιδαγωγική Σκοπιμότητα Η χρήση Νέων Τεχνολογιών αποτελεί εναλλακτική μορφή διδασκαλίας Ο μαθητής νοιώθει ότι λειτουργεί αυτόνομα (αυτόνομη μάθηση), ενώ ελέγχεται έμμεσα από τον εκπαιδευτικό Ο μαθητής χρησιμοποιεί το μέσο για την επικοινωνιακή του προσπάθεια Ο μαθητής νοιώθει ασφάλεια, επειδή δεν επικοινωνεί άμεσα (σε διαπροσωπικό επίπεδο) με τον ανταποκριτή του (κατάρριψη του επικοινωνιακού φραγμού)

Παιδαγωγική Σκοπιμότητα Η επικοινωνιακή πράξη είναι αυθεντική, αφού η επικοινωνία γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real-time communication) με άλλο πρόσωπο εκτός διδακτικής καθημερινότητας Το εύρος των εν δυνάμει πληροφοριών που μπορούν να μεταβιβαστούν είναι απεριόριστο, άρα και ανεξάντλητο Η επικοινωνιακή πράξη αποτελεί προσωπικό άθλο του μαθητή και τον επιβραβεύει άμεσα με την ικανοποίηση της επιτυχίας Ο ανταποκριτής – παραλήπτης (που γίνεται και αποστολέας) παίζει έμμεσα το ρόλο του εκπαιδευτικού (peer-teaching theory)

Διαδικασία ετοιμασίας (1) Επιλογή στοχοθεσίας Αρχικά καθορίζεται ο γενικός και οι επιμέρους διδακτικοί στόχοι του προγράμματος, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα του τι και πότε θα διδαχθεί, σε συσχετισμό με τη διδακτέα ύλη. Στη συνέχεια καθορίζεται η συνολική διάρκεια του προγράμματος, ώστε να υπάρχει σαφές χρονοδιάγραμμα.

Διαδικασία ετοιμασίας (2) Αναζήτηση ανταποκριτών Καθορίζεται η ομάδα συνεργασίας (ανταποκριτές) ως προς το γλωσσικό, μορφωτικό και πολιτισμικό επίπεδο. Ενδέχεται να επιλεγούν ομάδες γερμανόφωνων μαθητών ή / και ομάδες αλλοφώνων μαθητών που παρακολουθούν μαθήματα Γερμανικής σε αντίστοιχο επίπεδο με τους μαθητές της αρχικής ομάδας.

Διαδικασία ετοιμασίας (3) Σημεία αναζήτησης ανταποκριτών http://www.goethe.de/z/ekp/deanmeld.htm http://www.esp.educ.uva.nl/members.htm#org http://www.bild-online.dk/mail1.htm http://www.bild-online.dk/mail2.htm http://www.wlu.ca/~wwwidv/netz.html http://www.stolaf.edu/network/iecc/

Διαδικασία ετοιμασίας (4) Συμφωνία με τους ανταποκριτές - συντονιστές Γίνεται αμφίδρομη συμφωνία με τους συντονιστές των ανταποκριτών (οι εκπαιδευτικοί των αντίστοιχων ομάδων του εξωτερικού) για τον τρόπο διεξαγωγής του προγράμματος (χρόνος και συχνότητα αποστολής – λήψης μηνυμάτων, περιεχόμενο θεματολογίας, κ.ο.κ.) Σημαντική είναι η αξιοπιστία στον ρυθμό και την ποιότητα της ανταπόκρισης

Διαδικασία ετοιμασίας (σχήμα) Ετοιμασία προγράμματος Επιλογή στοχοθεσίας Αναζήτηση ανταποκριτών Συμφωνία με ανταποκριτές Προς εκτέλεση προγράμματος

Διαδικασία εκτέλεσης (1) Ενημερώνονται οι μαθητές που συμμετέχουν για τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθήσουν. Γίνεται διδασκαλία / επανάληψη των αναγκαίων γλωσσικών, δομικών και πολιτισμικών στοιχείων. Γίνεται σαφής ενημέρωση ότι η επικείμενη επικοινωνιακή πράξη είναι άμεση και πραγματική, σε αντίθεση με τα μέχρι τότε συνηθισμένα πρότυπα της τεχνητής επικοινωνίας (ψεύτικες επιστολές, κ.ο.κ.)

Διαδικασία εκτέλεσης (2) Γίνεται η πρώτη επαφή με τους αλλοδαπούς ανταποκριτές. Οι μαθητές έχουν καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τον ίδιο ανταποκριτή για να αποφευχθεί η σύγχυση και να στηριχθεί μια αμοιβαία κατανόηση (συνήθεια) Η αξιολόγηση του προγράμματος γίνεται είτε από τους εκπαιδευτικούς (εσωτερική αξιολόγηση) ή από τους μαθητές (αυτοαξιολόγηση).

Διαδικασία εκτέλεσης (σχήμα) Εκτέλεση προγράμματος Προετοιμασία συμμετεχόντων Εκτέλεση προγράμματος Προς αξιολόγηση προγράμματος Διδασκαλία

Διαδικασία αξιολόγησης (1) Η αξιολόγηση του προγράμματος σκοπεύει στη διερεύνηση της αποτελεσματικότητάς του στο πλαίσιο των προκαθορισμένων διδακτικών στόχων. Η διαδικασία μπορεί να είναι σε μορφή… Εξωτερικής αξιολόγησης Εσωτερικής αξιολόγησης Αυτοαξιολόγησης

Διαδικασία αξιολόγησης (2) Εξωτερική αξιολόγηση Το πρόγραμμα παρακολουθείται και αξιολογείται για την αποτελεσματικότητα και την ποιοτική του σταθερότητα από τρίτο πρόσωπο που δεν εμπλέκεται άμεσα με τη διαδικασία. Διασφαλίζεται με τον τρόπο αυτό μια αντικειμενική παρακολούθηση με απώτερο στόχο τη δημοσίευση του προγράμματος καθώς και ενδεχόμενη οικονομική υποστήριξη. Παράδειγμα εξωτερικής αξιολόγησης: Τα διάφορα εκπαιδευτικά προγράμματα (Comenius, Lingua 2) της Ε.Ε.

Διαδικασία αξιολόγησης (3) Εσωτερική αξιολόγηση Το πρόγραμμα παρακολουθείται και αξιολογείται από τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς με ζητούμενο την εκπλήρωση των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών στόχων. Τυχόν αποκλίσεις ή παραλείψεις που διαπιστώνονται οφείλουν να οδηγήσουν στη βελτίωση του προγράμματος για μελλοντική χρήση. Παράδειγμα εσωτερικής αξιολόγησης: Η συνεχής ανταλλαγή απόψεων με τους ανταποκριτές για τη διαπίστωση προβλημάτων και δυσχερειών κατά την εκτέλεσή του.

Διαδικασία αξιολόγησης (4) Αυτοαξιολόγηση Ο μαθητής κρίνει την προσωπική του πρόοδο καθώς και την τελική έκβαση του προγράμματος με απώτερο στόχο να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό όφελος από τη διαδικασία. Η αυτοαξιολόγηση μπορεί να γίνει μέσα από μια διαδικασία κριτηρίων, ερωτηματολογίων ή διατυπώσεων υπό μορφή ελεύθερου κειμένου. Στόχος δεν είναι η βαθμολόγηση αλλά η ικανοποίηση του ένστικτου της διερεύνησης.

Διαδικασία αξιολόγησης (σχήμα) Εξωτερική αξιολόγηση Συνολική ποιότητα του έργου Αυτοαξιολόγηση Εσωτερική αξιολόγηση

Ετοιμασία προγράμματος e-mail Αρχική ιδέα Προ-γραμ-ματι-σμός Εκτέ-λεση Αξιο-λόγη-ση

Ενότητα 2η: Διδακτική ετοιμασία Επικοινωνιακές δεξιότητες που επιδιώκονται Πλάνο για ένα πρόγραμμα διάρκειας 3 μηνών

Επικοινωνιακές δεξιότητες ΔΕΞΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΧΟΣ Παραγωγή γραπτού λόγου Επιστολή σε επίπεδο διαπροσωπικής σχέσης (φιλική επιστολή) Πρόσληψη γραπτού λόγου Αυθεντικά κείμενα (επιστολές ανταποκριτών) που δεν έχουν υποστεί διδακτική επεξεργασία Παραγωγή προφορικού λόγου Περιγραφή / Ανάλυση των επιστολών των ανταποκριτών Πρόσληψη προφορικού λόγου Στο πλαίσιο του μαθήματος και μόνο μέσα από την ανάγνωση των επιστολών. Σπανιότερα με την ακρόαση ηλεκτρονικού ηχητικού μηνύματος

Training sprachlicher Grundfertigkeiten durch E-Mail-Projekte Schreiben adressatenbezogene Texte, häufig mit Briefcharakter Lesen authentische Texte, nicht didaktisch aufbereitet Sprechen E-Mail-Inhalte als Anlass für Unterrichtsgespräche Hören nur im Unterrichtsgespräch bzw. beim Vorlesen der E-Mail-Briefe

LERNENDENNIVEAU > E-MAIL-PROJEKTFORM AnfängerInnen Austausch mit DaF-AnfängerInnen in anderem Land über unmittelbare Lebenswelt, Gruppenarbeit mit enger Begleitung durch die Lehrenden Leicht Fortgeschrittene Kommunikation mit MuttersprachlerInnen zur Vorbereitung eines Besuchs im deutschsprachigen Raum, Einzelkontakte z.B. zu jeweiligen AustauschpartnerInnen, besonderer Fokus auf sprachliche Form möglich Mittelstufe multilaterale, themenzentrierte Diskussionen (nach individueller Interessenslage) in Kleingruppen, anschließende Publizierung der Ergebnisse Oberstufe interdisziplinäres Projekt in Verbindung mit Studien- oder weiterem Unterrichtsfach der TeilnehmerInnen, Sachfachinteresse im Vordergrund - Sprache als reines Mittel zumZweck

Zeitbedingter Lehrplan Durchführung Sitzungen: 4mal erster Monat zweiter Monat dritter Monat Zielsetzung Partnersuche Absprache Auswertung problematisch Der Lehrplan wird wie gewohnt für jede Sitzung erstellt Durchführung wird auf Korrektheit und Qualität geprüft Zielsetzung wird überholt und / oder neu gesteckt

*für eine e-mail-Unterrichtseinheit Lehrplan* Was möchte ich erzielen (globales / detailliertes Lehrziel) ? Zielsetzung Mit was für einer PG** möchte ich arbeiten? Wo suche ich die PG? Partnersuche Welche Voraussetzungen muss die PG erfüllen? Was erwarte ich von der PG? Absprache Wann (Tag/eszeit) und wie lange (Dauer) soll jede Sitzung stattfinden? Welche Thematik soll in jeder Sitzung durchgenommen werden? Durchführung Schulgruppen bereiten e-mails vor E-mails werden verschickt und bearbeitet Ist das Programm reibungslos verlaufen? Auswertung Welche Änderungen müssen vorgenommen werden? *für eine e-mail-Unterrichtseinheit ** PG = Partnergruppe

Detaillierter Lehrplan (Landeskundlicher Aspekt) Vorbereitung off-line E-mail Austausch on-line Nachbereitung Erörterung der Fragen mit Angehörigen (?) der Zielkultur Rezeption von Faktenwissen durch Lehrbuch- bzw. andere Texte sowie Recherchen im Internet Zusammentra-gen von stereotypen Vorstellungen und Reflexion darüber Ergänzung und Revision des Faktenwissens Relativierung der Stereotypen Formulieren von Fragen

Aufgabenstellung Aufgabe 1: Erstellen Sie für eine 20köpfige Schülergruppe im Alter von 12-13 Jahren ein e-mail-Projekt zum Thema „Meine Familie“. Geben Sie dem Projekt eine Gesamtdauer von 3 Monaten. Erstellen Sie die gesamte Projektbeschreibung in Form eines Lehrplans und erörtern Sie dabei alle notwendigen Schritte, Medien, Hilfsmaterialien und Sozialformen. Beschreiben Sie außerdem die notwendigen vorbereitenden Schritte, die zur Realisierung eines e-mail-Projektes Ihrer Ansicht nach benötigt werden. Aufgabe 2: Erstellen Sie für das obige Projekt eine Arbeitsanweisung, in der den Schülern die notwendigen Informationen für die Erarbeitung eines e-mail-Austausches mit landeskundlichen und / oder kulturellen Fragen gegeben wird.