Το αναλυτικό πρόγραμμα Βιβλία και έντυπο υλικό

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων
Advertisements

Modern Greek Lessons
Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
ΤΟ ΤΥΡΙ ΣΤΗΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ
Οι διατροφικές συνήθειες και διάφορες συνταγές κατά τη Βυζαντινή εποχή
ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΑΓΕΙΡΟΙ TΗΣ Γ ΄2 ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΥΝ….
ΥΓΙΕΙΝΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ.
ΒΟΥΡΕΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΙΒΑΔΙΩΝ ΧΙΟΥ
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ.
Παραδοσιακές Συνταγές
Επιμέλεια: Τίκβα Χριστίνα
Συνεργασιακή δράση «Γλώσσα και Μαθηματικά μέσα από τη λογοτεχνία»
Ενδεικτικές δραστηριότητες με διαβάθμιση ανά τάξη στην ενότητα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Ομαδική εργασία εκπαιδευτικών ΚΕΑ.
Υπ. Αγωγής Υγείας ΠΕ Δ΄ Αθήνας
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΜΑΡΤΙΟΣ 2012 Π. Σοφράς.
Η Νότια Κορέα, επίσημα Δημοκρατία της Κορέας, είναι κράτος της ανατολικής Ασίας, στο νότιο μέρος της κορεατικής χερσονήσου. Προς τον Βορρά συνορεύει.
ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ.
Υλικά.
Παραδοσιακές Συνταγές Μυτιλήνης
ΣΑΛΑΤΕΣ & ΟΡΕΚΤΙΚΑ.
Ετοιμασία και παράθεση σαλατών και ντρέσινγκς
Ενότητα: 4 Μαγειρική Χώρου Εστίασης Κεφάλαιο 4. 2
Παρασκευές επιδορπίων
ΕΛΙΑ – ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ – ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Γαλλία-ratatouille.
Η ΙΤΑΛΙΑ Η Ιταλία ανήκει στην ήπειρο της Ευρώπης, στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
4o ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ ‘’ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ’’
Τεχνολογία Εστιατορικής Τέχνης 3ου Έτους
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΑ ΓΛΥΚΑ
ΣΑΛΟΜΙΔΟΥ ΕΥΗ ΟΜΠΟΥΚΟΒΙΤΣ ΠΑΟΛΑ
2ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΣΤ1
Teaching, Managing and Enhancing Diversity
Ζυμαρικά - Pasta.
` «Το αγαπημένο μου φαγητό» Ελισσάβετ Χριστίνα Μελιάδη
Ορέστης Γεωργιάδης Θέμης Αντωνίου Κωνσταντίνος Δημητρίου
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Caesar dressing, Thousand island dressing.
Ενότητα: 5 Ετοιμασία και Παράθεση Σάλτσες Σαλατών και Σαλάτες Κεφάλαιο Vinaigrette, Citronette, Roquefort dressing.
Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 15.2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Θέμα: Ριγκατόνι Ριβιέρα (Rigatoni Riviera) 1.
Project στο μάθημα Τ.Π.Ε Μυκονιάτικη Κουζίνα.
Τρούφες Υλικά: Για το παντεσπάνι σοκολάτας 3/4 φλιτζανιού αλεύρι [που
Μαγειρική Χώρου Εστίασης Θέμα: Παρασκευές Βοδινών
Το πιο απαραίτητο υλικό για μια καλή σπιτική μαγειρική είναι η αγάπη για εκείνους για τους οποίους μαγειρεύεις Ομάδες τροφίμων.
Ενότητα: 2 Επιμελημένη παράθεση Ορεκτικών Κεφάλαιο " Γαρίδες Προβενσάλ " " Scampi a la Provencale " 1.
Ενότητα: Παρασκευές Επιδορπίων
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΑΞΙΑ ΙΧΘΥΩΝ
Λουΐζα Παντζιαρά Δ΄2 τάξη 10/2/2015. Για τη ζύμη  1 κιλό αλεύρι σκληρό (περίπου)  2 φακελάκια μαγιά ξερή  1 κ.γ.κοφτό αλάτι  2-3 ποτήρια νερό χλιαρό.
Μάθημα: Φλαμπέ Ενότητα: 19 - Μαγειρική χώρου εστίασης Κεφάλαιο 1 - Αστακός Νιούμπουργκ (Lobster Newburg) 1.
Ενότητα: Μαγειρική χώρου εστίασης
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ
2 ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου. ΑναφορέςΠεριεχόμενο σχετικό με το ελαιόλαδο Τροποποίηση (CEE) αρ.136/66/CEE του Συμβουλίου της 22 ης Σεπτεμβρίου.
Όταν το λάδι συνάντησε τα βότανα! Μία καινοτόμος δράση συνεργασίας των περιβαλλοντικών ομάδων: 1 ου Γυμνασίου Πύργου με τίτλο :«Βότανα και αρωματικά φυτά.
ΙΤΑΛΙΑ.
Αι της γαστρός ηδοναί πολλαί!!! Εν αρχή ην ο σίτος… Γιατί εσύ βασιλεύεις σε απέραντες πεδιάδες, όπου φυτρώνει άφθονο τριφύλλι και μεγαλώνει το κύπειρο.
Υλικά : 1 κιλό κρέας 3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλιές βιτάμ αλάτι και πιπέρι Εκτέλεση : Ξεθερμίζουμε το κρέας, το στραγγίζουμε και το βάζουμε σε μια λαδόκολλα.
Τι εστί ελληνική κουζίναΤι εστί ελληνική κουζίνα; Που κρύβεται, αλήθεια, η ελληνικότητα της γεύσης: στην παραδοσιακή συνταγή, στα εγχώρια υλικά, στις.
Μεσογειακή Διατροφή Μεσογειακή Διατροφή είναι ένας ορός όπου έχει επινοηθεί από τον φυσιολόγο Άνσελ Κις. Το 1995 μια ομάδα επιστημόνων του.
Επίθετα Επίθετα σε -ης -ης -ες ες Επίθετα σε -ης -ης -ες ης.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΠΙΤΑ ΥΛΙΚΑ Για τη ζύμη και τα φύλλα: 6 φύλλα κρούστας
5 Ελληνικά φαγητά που ο υπόλοιπος κόσμος δεν καταλαβαίνει
Εργασία των μαθητών της τάξης Ε1
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ Αυτή είναι η συνταγή για το παστίτσιο, που φτιάχνανε οι μαμάδες κι οι γιαγιάδες μας και δεν το χορταίναμε ποτέ. Πλούσιο, γευστικό,
Παραδοσιακά φαγητά διαφόρων χωρών
ΙΑ΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΑΦΟΥ Αγίου Σπυρίδωνα
Γαστρονομικός τουρισμός : τις κουζίνες του κόσμου
ΓΕΜΙΣΤΑ: Από τον κήπο στο τραπέζι μας
Μεταγράφημα παρουσίασης:

T. Κολιαδήμου: Οργάνωση και σχεδιασμός του μαθήματος της γλώσσας για εφήβους και ενήλικες Το αναλυτικό πρόγραμμα Βιβλία και έντυπο υλικό Τα ηλεκτρονικά εργαλεία και το διαδίκτυο

Aναζητήστε το αναλυτικό πρόγραμμα για κάθε επίπεδο ή τους πίνακες γραμματικής στην ιστοσελίδα του ΚΕΓ http://www.greeklanguage.gr/certification/ Με βάση το γραμματικό φαινόμενο που θέλετε να διδάξετε αναζητήστε το υλικό σας σε βιβλία, μεθόδους διδασκαλίας σε έντυπη μορφή ή στο διαδίκτυο (δείτε για παράδειγμα το blog της συναδέλφου Μαρίας Πουρνάρα http://maria-ellinikiglossa.blogspot.com/ ή το blog του ΤΕΓ Genk που διαμόρφωσε και διαχειρίζεται η συνάδελφος Ιωάννα Τσότσου http://teg-genk.blogspot.com/2011/10/28.html) και οργανώστε το μάθημά σας ανάλογα με το επίπεδο στο οποίο διδάσκετε. Σ

Επίπεδα Πιστοποίησης Γλωσσομάθειας της Ελληνικής Ονοματικό σύστημα-Ουσιαστικά-Μορφολογία

Ονοματικό σύστημα-Επίθετα-Μορφολογία

Ρηματικό σύστημα-Εγκλίσεις-Χρόνοι-Τρόπος ενέργειας του ρήματος-Ιδιαίτερες χρήσεις

Μια διδακτική πρόταση Επίπεδο: Μέσο / Β1 Ομάδα-Στόχος: Έφηβοι μαθητές Θεματικό περιεχόμενο: Τρώτε μεσογειακά; Διδακτικός στόχος: Κλίση σύνθετων ισοσύλλαβων και ανισοσύλλαβων ονομάτων Απαιτούμενος χρόνος: 2 διδακτικές ώρες (90 λεπτά) Υλικό: Φωτοτυπία με κείμενο και ασκήσεις, Η/Υ και σύνδεση με διαδίκτυο, DVD της ταινίας «Πολίτικη Κουζίνα» Εμπλεκόμενες δραστηριότητες: Κατανόηση γραπτού λόγου Παραγωγή προφορικού και γραπτού λόγου Τι χρειάζεται να ξέρουν οι μαθητές από πριν: Α. Στοιχειώδεις γνώσεις για τη σύνθεση Β. Τα γένη των ουσιαστικών και τις καταλήξεις ενικού και πληθυντικού

Εξηγούμε ότι οι ανισοσύλλαβες λέξεις έχουν μια παραπάνω συλλαβή στον πληθυντικό. Αναζητούμε στο διαδίκτυο συνταγές μαγειρικής http://www.eliasmamalakis.gr/recipe.asp (http://www.enet.gr/?i=nostimies.el) Καθώς οι μαθητές μας διαβάζουν τις συνταγές προφέρουμε δυνατότερα τις ανισοσύλλαβες λέξεις ή τις καταγράφουμε στον πίνακα. Διαφορετικά μπορούμε να δώσουμε στους μαθητές έτοιμες φωτοτυπίες στις οποίες έχουμε υπογραμμίσει κάποιες ανισοσύλλαβες λέξεις

ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ ΓΙΑ ΧΟΡΤΟΦΑΓΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΓΑΠΟΥΝ ΤΟ ΚΡΕΑΣ Παραδοσιακή ντοματόσουπα Η ΣΥΝΤΑΓΗ αυτή γεννήθηκε ως πιάτο των φτωχών (οι κάτοικοι της Σαντορίνης ήταν νοικοκύρηδες γεωργοί, αγρότες και ψαράδες). Οι μεγαλοκτηματίες ήταν λίγοι ενώ οι σπιτονοικοκυράδες είχαν λίγα υλικά και έτσι ήταν αναγκασμένες να αξιοποιούν το μπαγιάτικο ψωμί που περίσσευε. Σήμερα το πιάτο αυτό σερβίρεται ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα εστιατόρια, ενώ η τιμή του είναι υπερβολικά υψηλή σε σχέση με το πραγματικό κόστος του πιάτου.

ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα -500γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες. Οι ντομάτες χρειάζονται καλό πλύσιμο και προσεκτικό κόψιμο -1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο -50γρ. ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο 2 καρότα και 1 πράσο και 1 πατάτα καλοπλυμένα και χοντροκομμένα για το ζωμό λαχανικών -4 πράσινα φρέσκα κρεμμυδάκια, μαζί με το κοτσάνι, ψιλοκομμένα -2 σκελίδες σκόρδο -4 φλιτζάνια νερό -1/2 κουταλάκι αλάτι -λίγο μαύρο πιπέρι -1 κουταλιά της σούπας φρέσκος ψιλοκομμένος βασιλικός Το σκόρδο και τα κρεμμύδια χρειάζονται κόψιμο, το πιπέρι τρίψιμο στο μίξερ

ΕΚΤΕΛΕΣΗ: Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις δύο σκελίδες σκόρδο. Μόλις το σκόρδο αρχίσει να ροδίζει προσθέτουμε τις ντομάτες, τις οποίες προηγουμένως έχουμε ξεφλουδίσει και ψιλοκόψει, και αρκετό βασιλικό. Αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε το ζωμό λαχανικών και στη συνέχεια, όσο είναι ακόμη ζεστός, τον προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Κόβουμε το ψωμί σε χοντροκομμένα κομμάτια και το προσθέτουμε στη σούπα. Αφήνουμε για 10 λεπτά ακόμη σε δυνατή φωτιά και στη συνέχεια σβήνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε τη σούπα στην κατσαρόλα για 15-20 λεπτά να σιγοβράσει και στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά και τη σερβίρουμε προσθέτοντας λίγο ελαιόλαδο σε κάθε πιάτο.

1 ποτήρι μπύρα 5-6 κουταλιές αλεύρι αλατοπίπερο Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης    Η γιαγιά μου και οι φιλενάδες της τους έλεγαν ψευτοκεφτέδες γιατί δε γίνονται με κιμά. Η ίδια συνταγή γίνεται και με ρεβίθια (ρεβιθοκεφτέδες). Για την προετοιμασία τους χρειάζονται: 2-3 χοντροκομμένα κρεμμύδια 1 κιλό ντοματάκια (Σαντορινιά), χοντροκομμένα φρέσκος δυόσμος 1 ποτήρι μπύρα 5-6 κουταλιές αλεύρι αλατοπίπερο  Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να κάνετε ένα μαλακό μείγμα Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και βάζετε κουταλιά κουταλιά το μείγμα. Γυρίζετε σταδιακά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές προσέχοντας να μη σας κολλήσουν. Μόλις ξεροτηγανιστούν τους βγάζετε από το τηγάνι και τους ακουμπάτε πάνω σε απορροφητικό χαρτί. Τους σερβίρετε ζεστούς.

Ζητούμε από τους μαθητές μας να κατατάξουν κατά γένη τις υπογραμμισμένες ανισοσύλλαβες λέξεις (σύνθετες και μη) Έτσι προκύπτει ο κανόνας σχηματισμού του πληθυντικού των ανισοσύλλαβων καθώς και οι καταλήξεις τους Γράφουμε στον πίνακα τις καταλήξεις Επιμένουμε ιδιαίτερα στο σχηματισμό της γενικής του ουδετέρου

ΑΝΙΣΟΣΥΛΛΑΒΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΑΡΣΕΝΙΚΑ: Ενικός Πληθυντικός -ας -αδες -ης -ήδες -ούς -ούδες -ές -έδες ΘΗΛΥΚΑ: Ενικός Πληθυντικός -α -αδες -ού -ούδες ΟΥΔΕΤΕΡΑ: Ενικός Πληθυντικός -ας -ατος -ατα -μα -ματος -ματα -ιμο -ιματος -ιματα

ΑΣΚΗΣΕΙΣ 1. Έβαλε μια αλοιφή στο τραύμα του (κάψιμο) που έπαθε όταν τηγάνιζε πατάτες. 2. Τα μεγάλα ώριμα ροδάκινα λέγονται (γιαρμάς). 3. Οι Έλληνες αγαπούν πολύ τους (λαχανοντολμάς) τα Χριστούγεννα. 4. Ο χασάπης μου έδωσε κάτι (παλιοκρέας). 5. Η πολίτικη κουζίνα έχει πολλούς (μεζές). 6. Πώς θα φας (παστουρμάς) με τόση ζέστη; 7. Η γεύση του (μπακλαβάς) αλλάζει όταν βάζεις φιστίκια αντί για καρύδια. Τα καλοκαιριάτικα απογεύματα οι (κυρά) κάθονταν στις σκιερές αυλές.

Φτιάξτε σύνθετες λέξεις και φαγητά Φτιάξτε σύνθετες λέξεις και φαγητά. Ξεχωρίστε τα ανισοσύλλαβα ουσιαστικά. Ντομάτα + σούπα, πίττα, σαλάτα, κεφτές, ντολμάς κολοκύθι τυρί λάχανο κρέας πράσο σπανάκι πατάτα αγγούρι ψάρι

Παρατηρήστε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής Παρατηρήστε την πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής. Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο μενού υγιεινής διατροφής

Το πρόγραμμα της εβδομάδας Δευτέρα Τρίτη Τετάρτη Πέμπτη Παρασκ Σάββατο Κυριακή Πρωινό Καφές Δημητρι-ακἀ Μεση-μεριανό Φακές Ντομάτα Ψωμί Φρούτα Βραδινό Αστακο-μακαρο-νάδα

Επικοινωνιακή δραστηριότητα Δείτε την ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» http://www.youtube.com/watch?v=Xqjnv0XJ8U0 Χωριστείτε σε δύο ομάδες Η πρώτη ομάδα θα κάνει για το επόμενο μάθημα μια παρουσίαση της υπόθεσης του έργου και η δεύτερη θα μας παρουσιάσει συνταγές μαγειρικής από το ἐργο

Παιχνίδι ρόλων Βγαίνετε για φαγητό με ένα φίλο/μια φίλη σας. Εκείνος/η είναι χορτοφάγος και εσάς σας αρέσει η πλούσια κουζίνα. Καθώς είστε στο τραπέζι συζητάτε για το τι θα φάτε και διαφωνείτε παρουσιάζοντας τη μεσογειακή και τη γαλλική κουζίνα.

Εναλλακτικές προτάσεις Επισκεφτείτε τον ιστότοπο του Σπουδαστηρίου Νεοελληνικής Φιλολογίας του ΑΠΘ http://www.snhell.gr http://www.snhell.gr/lections/content.asp?id=70&author_id=12&page=anthology http://www.snhell.gr/kids/categories.asp και επιλέξτε το κείμενό σας