.  Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας.

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Από το χωράφι στο πιάτο μας Σκέψεις, εμπειρίες, ερευνητικά δεδομένα.
Advertisements

11η Επιτροπή Παρακολούθησης LEADER + 9η Σύνοδος Δικτύου LEADER +
ΠΗΓΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗΣ ΣΥΜΠΡΑΞΗΣ
8 κανόνες της έξυπνης κατανάλω-σης Κλείσε τον κύκλο
ifarmaWeb Παρουσίαση λειτουργιών – χαρακτηριστικών
16/09/2008ΥΠΕΞ ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΑΙΧΜΗΣ 1 Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΑ Β. Παΐσιος Πρόεδρος ΕΕΠΕΣ.
Αγροτουριστική μονάδα στη Νικήσιανη Καβάλας.
ΣΑΠΟΥΝΙ με οικονομικούς όρους. Στέλλα Δουνιά Θωμαΐ Κελεπερτζη
Η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΤΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Από τον Βαγγέλη Καπετανάκη, Γεωπόνο Πρόεδρο του ΤΕΙ Κρήτης
Η ελια στην αρχαιοτητα.
ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΕΤΑΙΡΟΥΣ
ΜΟΥΛΑΪΔΟΥ ΦΑΝΗ 162/01 ΤΣΑΚΑΛΙΔΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗ 108/01
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ
ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΓΗ Τα πάντα οδηγούν εκεί!.
ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά,
Η ΕΛΙΑ…. για το παιδί σου.
18η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
«Το κάθε φύλλο της ελιάς έσταζε... φως» -
1 ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΙΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Γεώργιος Α. Δαουτόπουλος Καθηγητής Γεωπονίας Α.Π.Θ.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ; 50: ΠΑΝΤΟΓΝΩΣΤΕΣ 500, ,000.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ AΓΡΟΤΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ Εισαγωγή στο θέμα,για το Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/05.
Σκοπός της εργασίας Κατά πόσο οι καταναλωτές της Θεσσαλονίκης γνωρίζουν τα βιολογικά προϊόντα Αν αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, και ποια είναι αυτά. Η.
ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΠΟΠ Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009 ώρα 9 μ.μ. στην Κεντρική πλατεία της Μικρομάνης.
Ποιότητα Τροφής και Είδη Καλλιεργειών
Αρωματικά Φυτά-Εναλλακτικές Καλλιέργειες
Εισαγωγή Με τον βιομηχανικό τρόπο παραγωγής παράγονται προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες, ικανοποιητική ποιότητα και χαμηλό κόστος, βελτιώνοντας το βιοτικό.
Ως παράγοντας πολιτισμού και οικονομίας
1. Γενικά-Σκοπός 2. Γενική περιγραφή της περιοχής 3. Υφιστάμενη γεωργοοικονομική κατάσταση 4. Προβλήματα της περιοχής 5. Δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής.
ΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΣΚΕΨΗ… ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Τμήμα Β2
Φορέας που καλείται να υποστηρίξει συνολικά την ανάπτυξη της Κρήτης.
9Η ΔΙΑΛΕΞΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΥ 1.Κανονισμός 1257/99 2.Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) 3.Πρόγραμμα LEADER (I,
ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
H γεωργία και η δασοκομία στην Ευρώπη
Η βιολογική γεωργία ως μέσο για την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας Χαρίκλεια Μινώτου Πρόεδρος AGRIBIOMEDITERRANEO 16/09/08.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ «ΤΟ ΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΡΙΣΜΑ Α.Ε.» Φοιτήτρια: Μαίρη Παπαδοπούλου ( Α.Μ. 8240) Επιβλέπων:
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ(ΣΕΡΡΕΣ) ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΙΡΗΣΕΩΝ Παρουσίαση Πτυχιακής Εργασίας Η.
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «…Ελιά και Λάδι ……»
Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΣΠΟΥΔΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ.
Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Γυμνασίου Μαχαιράδου ‘Υγιεινή διατροφή από τη Ζακυνθινή γη : Η μεταποίηση γεωργικών και κτηνοτροφικών προιόντων.
Ελιές και Ελαιόλαδο Μαρία Αμπατζή, Ε2 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό
Ξανθόπουλος Χρήστος ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ.
 Κύριοι στόχοι της είναι να εξασφαλίσει δίκαιο βιοτικό επίπεδο στους γεωργούς και ασφαλή τρόφιμα που παρέχονται σε σταθερή βάση και σε προσιτές τιμές.
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΣΕΡΡΩΝ ΣΧΟΛΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΕΣΑ.
Πληροφόρηση, υποστήριξη και συμβουλευτική για την επιχειρηματικότητα στον αγροτικό τομέα Τοπικά Σχέδια για την Απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των.
Επιστημονικοί Κλάδοι της Γεωπονίας (Οι κυριότεροι κλάδοι της Γεωπονικής επιστήμης και το αντικείμενο της μελέτης τους - Επαγγελματικές προοπτικές)
1 ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής Μάνος Κασσαλιάς Γενικός Διευθυντής, Α.Γ.Σ. Καλαβρύτων.
ΖΕΥΣ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΕ ΜΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ…;. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΖΕΥΣ 1993 – ΚΡΙΣΗ ΑΚΤΙΝΙΔΙΟΥ ΤΙΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ 10 ΔΡΧ/ΚΙΛΟ ΙΔΡΥΣΗ ΖΕΥΣ ΤΟ 1993 ΠΟΛΥΜΕΤΟΧΙΚΗ.
ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Εργαστήριο Αγροτικής Πολιτικής & Συνεταιρισμών ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ (ΕΣΠΑ) Υπεύθυνος Πρακτικής.
Argentina Australia Austria Bulgaria Chile England France Germany Hungary Italy Lebanon New Zealand Portugal South Africa Spain Uk USA Wales ΤΕSCO : στην.
ΤΕΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ / ΤΡΟΦΙΜΩΝ Εισήγηση 6 η Δρ. Δημήτριος Π. Πετρόπουλος Οικονομολόγος.
ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
Συμβολαιακή Γεωργία και Κτηνοτροφία
ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Οι Νέες ∆ιατάξεις για τις Βιολογικές Καλλιέργειες και οι Προοπτικές Χρηµατοδότησης. Αλέξανδρος Παριανός, Γεν. ∆ιευθυντής GMCert, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας.
Ομφάκινον Ομφάκινον.
Καινοτομία και Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή
Ομάδα Παραγωγών ΝΗΛΕΑΣ
Μια ή περισσότερες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ελαιόλαδο?
Ρύπανση του εδάφους.
Νέα νομοθεσία για Σπόρους & Τοπικές Ποικιλίες: Υπέρ της βιοποικιλότητας και των αγροτών ή για τις εταιρείες;
Ο γνωστός άγνωστος κλάδος της αγροτικής μας οικονομίας Γνωριμία με το 1ο εξαγωγικό προϊόν της χώρας Δρ Γεώργιος Ντούτσιας Πρόεδρος ΔΟΕΠΕΛ.
Ο ρόλος του νερού στη γεωργία
Εισηγητής : Καρανάσιος Νικόλαος
Π.Γ.Ε.Σ.Σ. ΜΑΘΗΜΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗ ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ.
ΕΛΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΚΑΙ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ.
Ευρωπαϊκός Πυλώνας Κοινωνικών Δικαιωμάτων:
Μεταγράφημα παρουσίασης:

 Η ελαιοκομία παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία της περιοχής μας, αφού αποτελεί την κύρια πηγή εισοδήματος για τους κατοίκους. Στην περιοχή μας υπάρχουν ελαιόδεντρα, τα οποία παράγουν ετησίως:  3000 τόνους ελιές και  600 τόνους ελαιόλαδο. Κυρίαρχη ποικιλία είναι η ελιά «Αμφίσσης», μαζί με μερικές ποικιλίες «Καλαμών».

 Στον τόπο μας υπάρχουν πολλές υποδομές που σχετίζονται με την παραγωγή της ελιάς, όπως:  Ο αγροτικός συνεταιρισμός Πελασγίας. Στον συνεταιρισμό, ο οποίος δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1936, συμμετέχουν πολλοί ελαιοπαραγωγοί για να εξασφαλίσουν την καλύτερη ποιότητα και προώθηση των προϊόντων τους.  Δύο σύγχρονα ιδιωτικά ελαιοτριβεία.  Ένα ιδιωτικό εμφιαλωτήριο βιολογικού ελαιολάδου, που προωθεί τα προϊόντα του στην Ελλάδα και το Βέλγιο.  Ένα κτήμα βιολογικών προϊόντων, το οποίο παράγει μεγάλες ποσότητες βιολογικής ελιάς και βιολογικού ελαιολάδου. Στην περιοχή μας, επίσης, εφαρμόζονται και κάποια προγράμματα, όπως:  Το «Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρησης Ελαιοκαλλιέργεις» που στοχεύει στην βελτίωση της ποιότητας των αγροτικών προΙόντων.  Το πρόγραμμα νέων αγροτών, που δίνει κίνητρα στους νέους να ασχοληθούν με τη γεωργία.

 Η περαιτέρω ανάπτυξη της ελαιοκαλλιέργειας μπορεί να επιτευχθεί με: ΣΣ ωστή διαφήμιση και προώθηση (marketing) των προϊόντων. ΑΑ νάπτυξη της βιοκαλλιέργειας. ΑΑ ξιοποίηση των προγραμμάτων νέων αγροτών. ΑΑ νάπτυξη του εξωτερικού εμπορίου. ΒΒ ελτίωση των εγκαταστάσεων-υποδομών και των μέσων καλλιέργειας. ΕΕ κσυγχρονισμός καλλιέργειας. ΒΒ ελτίωση του ποιοτικού επιπέδου των προϊόντων. ΚΚ ατάλληλη σήμανση και διαφάνεια του προϊόντος. ΑΑ ειφόρος ανάπτυξη και βιωσιμότητα. ΑΑ ξιοποίηση των διάφορων αναπτυξιακών προγραμμάτων (π.χ. ΕΣΠΑ, Leader κ.ά.). ΑΑ υστηρός έλεγχος και παρακολούθηση των επιδόσεων των ελαιοτριβείων.

 Από τις απαντήσεις των ελαιοπαραγωγών συμπεραίνουμε ότι οι περισσότεροι ελαιοπαραγωγοί:  Θεωρούν πως η καλλιέργεια της ελιάς είναι κερδοφόρα απασχόληση, αν και έχει πληγεί από την οικονομική κρίση.  Πιστεύουν πως η διακίνηση των αγροτικών προϊόντων πρέπει να γίνεται μέσω των αγροτικών ενώσεων και των συνεταιρισμών.  Πιστεύουν πως τα χημικά λιπάσματα διατηρούν τη γονιμότητα του εδάφους γιατί είναι πιο αποδοτικά σε σχέση με τα οργανικά.

  Δεν θα άλλαζαν εύκολα την καλλιέργεια της ελιάς διότι οι ελιές συνήθως είναι φυτεμένες σε επικλινές και άνυδρο έδαφος, πράγμα που καθιστά δύσκολο να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε άλλη γραμμική καλλιέργεια. Ωστόσο, αυτοί που έχουν τις ελιές τους σε επίπεδο και ποτιστικό έδαφος θα προτιμούσαν να υιοθετήσουν εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως τα αρωματικά φυτά.  Θα κατέτασσαν τα προϊόντα της περιοχής τους σε πολύ υψηλό επίπεδο διότι οι ελιές βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο και ποτίζονται περισσότερο από τις βροχές, παρά από τους ίδιους τους αγρότες, πράγμα που κάνει την ελιά και το ελαιόλαδο περισσότερο νόστιμα και ποιοτικά.

 Αθανάσιος Μάνος Αμαλία Κόμνου Θάλεια Βόρρη Πέγκυ Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα Μαγγίτα