Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ
ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ

2 ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ
Τι είναι ο πρωτογενής τομέας; Πρωτογενής τομέας ονομάζεται το σύνολο των παραγωγικών δραστηριοτήτων που αφορούν την απόκτηση ή την απόσπαση πρώτων υλών άμεσης ή έμμεσης κατανάλωσης, κατ’ ευθείαν από τη φύση. Αυτός ο τομέας απασχόλησης αποτελεί κύρια πηγή εισοδήματος για μεγάλο τμήμα του αγροτικού πληθυσμού. Τα προϊόντα πρωτογενούς παραγωγής καταναλώνονται από τους ανθρώπους χωρίς να υποστούν επεξεργασία , είναι δηλαδή στην αρχική και φυσική ακόμα μορφή τους. Κάποιοι από τους τομείς που διακρίνεται ο πρωτογενής τομέας είναι η γεωργία , η αλιεία και η κτηνοτροφία.

3 Ποιες είναι οι μορφές του;
Γεωργία είναι το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια του εδάφους της γης με σκοπό την παραγωγή φυτικών προϊόντων.

4 Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζώων.

5 Aλεία, κοινώς ψάρεμα, χαρακτηρίζεται γενικά τόσο η άγρια όσο και η τέχνη (τρόπος) της όλης δραστηριότητας, με την οποία γίνεται η σύλληψη και απόσπαση των ιχθύων και άλλων υδροβίων ζώων από τον βιότοπό τους

6 Ο πρωτογενής τομέας στην Ελλάδα
Μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. στρέμματα γης και είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν γεωργικά. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των αγροτών που ασχολείται με την γεωργία έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες.

7 Η σημασία του πρωτογενή τομέα στην
Ελλάδα Η ελληνική γεωργία έχει τεράστια οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική αξία. Η γεωργική δραστηριότητα υπήρξε η αιτία της οικονομικής ανάπτυξης της υπαίθρου και ολόκληρης της χώρας, παρόλο που τα τελευταία χρόνια η οικονομική ανάπτυξη πλέον έχει στηριχθεί στον τριτογενή τομέα. Ακόμα ένα μεγάλο ποσοστό του ενεργού πληθυσμού συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με την αγροτική παραγωγή.

8 Η σημερινή κατάσταση του αγροτικού τομέα.

9

10 Εύβοια

11 ΚΛΑΔΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ
Η αλιεία Οι γεωργία, στην οποία οι κυριότερες καλλιέργειες είναι οι αμπελώνες, τα αρωματικά φυτά, τα δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και τα ελαιόδεντρα. Η καλλιέργεια της ελιάς. Στη Βόρεια Εύβοια υπάρχουν μεγάλες δασικές εκτάσεις, στις οποίες κυριαρχούν το έλατο και το πεύκο. Τα δάση αυτά συμβάλλουν στην παραγωγή τεχνικής ξυλείας, καυσόξυλων και ρητίνης. Η Ρητινοκαλλιέργεια. Η κτηνοτροφία. Τα ορυκτά προϊόντα.

12 ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ
Ως προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) νοείται το όνομα μιας περιοχής, που χρησιμοποιείται στην περιγραφή ενός αγροτικού ή κτηνοτροφικού προϊόντος που παράγεται σε αυτήν και η ποιότητα του ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο γεωγραφικό περιβάλλον.

13 Στην Εύβοια υπάρχουν αρκετά προϊόντα με ονομασία προέλευσης
Στην Εύβοια υπάρχουν αρκετά προϊόντα με ονομασία προέλευσης. Αυτά είναι: Τα Ξηρά Σύκα Ταξιάρχη Τα Αποξηραμένα Σύκα Κύμης. Η Κονσερβολιά Ροβιών. Επιπλέον διαθέτει και ορισμένα ορυκτά με ονομασία προέλευσης, όπως το «Γκρι μάρμαρο Αλιβερίου», το «Πράσινο μάρμαρο Στύρων» και οι «Σχιστόπλακες Καρύστου».

14 Η ρητίνη στην βόρεια Εύβοια
Τι είναι η ρητίνη; Η ρητίνη είναι ένα παχύρρευστο, άχρωμο υγρό που εκκρίνεται από ορισμένα είδη κωνοφόρων δέντρων (κυρίως πεύκων) όταν πληγωθούν. Από χημική άποψη, η ρητίνη είναι μίγμα ρητινικών οξέων. Η ροή της ρητίνης γίνεται από ρητινοφόρους αγωγούς, οι οποίοι είναι δυνατόν να φανούν με γυμνό μάτι ή με φακό σε μία τομή δένδρου. Ρητινοφόροι αγωγοί υπάρχουν στα πεύκα, την ερυθρελάτη και στα ξενικά είδη ψευδοτσούγκα και λάρικα, αλλά ρητίνη σε σημαντικές ποσότητες παράγεται μόνο από ορισμένα είδη πεύκων, κυρίως θερμών περιοχών. Στην Ελλάδα, η ρητίνη παράγεται μόνο από τη χαλέπιο πεύκη.

15 Οι χρήσεις της ρητίνης Σήμερα χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη παραγωγής ποικιλίας βιομηχανικών προϊόντων. Το τερεβινθέλαιο (κοινώς νέφτι) –το υγρό απόσταγμα της ρητίνης– χρησιμοποιείται κυρίως ως διαλυτικό στην παρασκευή,  χρωμάτων, αρωμάτων, καλλυντικών, φαρμάκων, κλπ.

16 Το κολοφώνιο –το στερεό απόσταγμα της ρητίνης– χρησιμοποιείται στην τυπογραφία, υφαντουργία, μεταλλουργία, καθώς και στην παρασκευή ποικιλίας προϊόντων όπως, , αντιδιαβρωτικά, αρωματικά κεριά, αδιάβροχα υλικά, τεχνητά δόντια, έμπλαστρα, συντηρητικά, προσθετικά γεύσης, χρώματα, φάρμακα, χαρτόκολλες, διάφορα γαλακτώματα, τσίχλες κλπ.

17 Δασικοί συνεταιρισμοί της περιοχής
Τι είναι συνεταιρισμός; Συνεταιρισμός είναι μια αυτόνομη ένωση προσώπων που συγκροτείται εθελοντικά για την αντιμετώπιση των κοινών οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών αναγκών και επιδιώξεων τους, διαμέσου μιας συνιδιοκτήτης και δημοκρατικά διοικούμενης επιχείρησης

18 Στο Δήμο μας υπάρχουν αρκετοί Δασικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Συγκεκριμένα υπάρχουν Οι Δασικοί Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ροβιών Λίμνης Πηλίου Προκοπίου-Δαφνούσας Κουρκουλών Κηρέως Κερασιάς Οι Αναγκαστικοί Δασικοί Συνεταιρισμοί: Αγίας Άννας Μαντανικών Κεχριών Καλυβιών Ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ο Ελεύθερος Δασικός Συνεταιρισμός Παπάδων.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ
Ο πρωτογενής τομέας, αν και έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη των υπόλοιπων κλάδων οικονομικής παραγωγής και αποτέλεσε την κύρια αιτία οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Ελλάδας και της περιοχής ειδικότερα, έχει παραμεληθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Οι συνεχώς διογκωμένη ανεργία και οι δύσκολες πλέον συνθήκες διαβίωσης στις πόλεις κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη ενασχόλησης με τους τομείς του πρωτογενή τομέα, ώστε να απέλθει ξανά οικονομική ανάπτυξη και ευημερία στο ελληνικό κράτος. Η φύση και τα αγαθά που απλόχερα μας προσφέρει είναι η καλύτερη λύση ώστε να αντιμετωπιστεί αυτή η οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει όλο και περισσότερο κόσμο. Επομένως, χρειάζεται η εκμετάλλευση των παροχών της φύσης, δηλαδή η ενίσχυση και η αποδοτική ενασχόληση με τον πρωτογενή τομέα.

20 Για να γίνει αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική μεταξύ άλλων, η κατάρτιση των νέων και η επαρκής ενημέρωση τους, ώστε να επιτευχθεί αποδοτικότητα και ταχεία ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, τόσο στην Εύβοια, όσο και στην Ελλάδα γενικότερα.

21 ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ «Εναλλακτική καλλιέργεια ελιάς» Η καλλιέργεια της ελιάς αποτελεί μια από τις βασικές γεωργικές δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην Εύβοια καταλαμβάνοντας το 30% περίπου της συνολικής γεωργικής γης. Η Εύβοια όμως, τα επόμενα χρόνια έχει να αντιμετωπίσει έντονο πρόβλημα ανταγωνιστικότητας, που αφορά στη διάθεση του ελαιόλαδου και της βρώσιμης ελληνικής ελιάς στις χώρες της Κοινότητας, από τον ανταγωνισμό ομοειδών προϊόντων που προέρχονται από συστήματα εναλλακτικών μορφών ελαιοκαλλιέργειας. Για αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα αυτό με διαφόρους τρόπους όπως με την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας της ελιάς.

22 Η εναλλακτική καλλιέργεια της ελιάς είτε ως ολοκληρωμένη ή ως βιολογική παραγωγή λαδιού είναι πλέον μονόδρομος. Στην Εύβοια, όπου ένα από τα κύρια προϊόντα είναι το λάδι πρέπει να αναληφθεί μια πρωτοβουλία για να διασφαλιστούν, να προωθηθούν τα προϊόντα και να ξεκινήσει μια προσπάθεια ώστε σε τοπικό επίπεδο να καταγραφούν τα προβλήματα της καλλιέργειας και να αρχίσει μια προσπάθεια επίλυσής τους. Το καταναλωτικό κοινό πρέπει να ενημερωθεί, να ευαισθητοποιηθεί και να ζητά υγιεινά προϊόντα, απαλλαγμένα από ανεπίτρεπτα τοξικά υπολείμματα. Να δοθούν ερεθίσματα στους αγρότες ώστε να στραφούν προς τις εναλλακτικές μορφές ελαιοκαλλιέργειας εκτιμώντας την ωφέλεια που θα προκύψει από την συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση τέτοιων προϊόντων. Ο ρόλος των συνεταιρισμένων αγροτών στην προσπάθεια αυτή πρέπει να είναι σημαντικός.

23 Η Εύβοια θα μπορούσε να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που της προσφέρει το φυσικό της περιβάλλον με την: Εφαρμογή εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας της ελιάς Ολοκληρωμένη καλλιέργεια ελιάς Βιολογική καλλιέργεια της ελιάς Καλύτερη οργάνωση της εμπορίας Αναζήτηση νέων αναπτυσσόμενων αγορών

24 Αυτό επιτυγχάνεται με τη βελτίωση τόσο της πρωτογενούς όσο και της δευτερογενούς παραγωγής και της εμπορίας. Δηλαδή με: Αρχές της σύγχρονης ελαιοκαλλιέργειας Κατάλληλη ποικιλία ελιάς Λήψη προληπτικών μέτρων Εφαρμογή μεθόδων φιλικών στον άνθρωπο και το περιβάλλον Ορθή χρήση των εισροών (νερό, ενέργεια, λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα) με σκοπό την ελαχιστοποίηση των ανεπιθύμητων επιδράσεων στα καλλιεργούμενα φυτά, τα ζιζάνια, τον άνθρωπο και το περιβάλλον Το είδος - ποικιλία ελιάς, το πολλαπλασιαστικό υλικό, η θρέψη της ελιάς, η λίπανση η βελτίωση των εδαφών, η άρδευση, το κλάδευμα καθώς και η προστασία ελιάς, από εχθρούς και ασθένειες

25 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ


Κατέβασμα ppt "Η ΡΗΤΙΝΗ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google