Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Ανάπτυξη, εφαρμογή και αξιολόγηση εκπαιδευτικού σεναρίου Νότα Σεφερλή
Advertisements

Εκπαιδευτικό λογισμικό Δέγγλερη Σοφία ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ.
Μέσα στα πλαίσια του σχεδιασμού ενσωμάτωσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.
Έργο «Take Care»: Οδηγός Ορολογίας Ιατρικής Περίθαλψης για Μετανάστες Διάρκεια: από 1 Νοεμβρίου 2012 μέχρι 31 Οκτωβρίου 2014.
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ Τομεακό Πρόγραμμα Comenius Αθήνα, 25 Ιoυνίου ΜΑΡΙΑ ΞΑΡΧΟΥΛΑΚΟΥ.
Socrates Comenius 1 Συνάντηση στο Βέλγιο – Antwerp 23 – 27 November Τίτλος προγράμματος: ¨Χρήση και εφαρμογές πληροφορικής τεχνολογίας στη διαδικασία μάθησης¨
European Citizenship Learning to get-Learning to give.
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης Εξωτερική Αξιολόγηση – α ) υποχρεωτική.
Πρόγραμμα εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για ένταξη μαθητών με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες» στο πλαίσιο των αξόνων προτεραιότητας.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Osez en Français – Τολμήστε στα Γαλλικά Με άξονα τον κύριο στόχο του γλωσσικού μαθήματος που είναι η επικοινωνία και ο διαπολιτισμικός διάλογος και με.
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ «ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕΓΑΛΑ ΒΗΜΑΤΑ»
ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΣΠΟΥΔΩΝ 1.
Teachers4Europe Χρύσα Παπαλαζάρου 1ο Δημοτικό Σχολείο Χαϊδαρίου.
COMENIUS ΠΟΛΥΜΕΡΕΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΣΥΜΠΡΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ.
Συνεργατική τέχνη, αφήγηση και συμπεριληπτική εκπαίδευση
Εν. 2.4 Γενικού Μέρους Εν. 6.5 & 6.6 Ειδικού Μέρους Το εκπαιδευτικό σενάριο Νότα Σεφερλή
1 Lifelong Learning Programme GRUNDTVIG Multilateral project INTEGRA Βασικό Λεξιλόγιο Οικονομικών Όρων για τη συνεννόηση Μεταναστών με Φορείς στην Ελλάδα.
Βασίλης Κόμης Αναπληρωτής Καθηγητής
Διαφοροποίηση στα δοκίμια αξιολόγησης Πρακτικές εφαρμογές Ευαγγελία Μοναστήρα Κυπριακή Εκπαιδευτική Αποστολή.
ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ
ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ Π.Ε.
Επιμόρφωση στα Επιμόρφωση στα νέα βιβλία Συνάντηση πρώτη Μαθηματικά Γκουτζαμάνης Βασίλης – Σχολικός Σύμβουλος Ζυγούρη Έλενα – Σχολικός.
Εφαρμογή της καθοδηγούμενης διερευνητικής μεθόδου: πλεονεκτήματα, δυσκολίες και τρόποι αντιμετώπισης Σαλούστρου Πόπη ΓΕΛ Γαζίου.
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ: ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ Λεωνίδας Κυριακίδης Τμήμα Επιστημών της Αγωγής,
Ο ρόλος της Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στην Ελλάδα
Ημέρα Γνωριμίας Σάββατο, 26 Ιανουαρίου Στόχοι και Αποστολή Τμήματος Γαλλικών Σπουδών & Σύγχρονων Γλωσσών Καλλιέργεια Διαπολιτισμικότητα και διάλογο.
Μεταφορά ενός Ερευνητικού Εργαστηρίου στη Σχολική Αίθουσα για τη Διδασκαλία των Φ.Ε. Η περίπτωση του Εκπαιδευτικού Αστρονομικού Εργαστηρίου ΕΥΔΟΞΟΣ Ανδρικόπουλος.
Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΟΣ PROJECT.
Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) 2 Επίπεδα 1.Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) 2.Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.) Αναφέρεται σε ίδιες ή συναφείς.
“Καλλιέργεια δεξιοτήτων προσέγγισης αγοράς εργασίας”
Ενότητα 1.1 Ο ρόλος των ΤΠΕ στη δόμηση της κοινωνίας της Γνώσης. Η ένταξη των ΤΠΕ στα πλαίσια των στόχων της εκπαίδευσης για την περίοδο και.
Καραγκιόζης Από την Ειδική Μονάδα Γυμνάσιο Γερίου στο Comenius
ERASMUS+ Βασική Δράση 2 Συνεργασία για την καινοτομία και την ανταλλαγή καλών πρακτικών Building potential of school in areas of healthy lifestyle and.
Καλέμας Απόστολος, ΚΣΕ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λάρισα Μάιος 2008 Επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη χρήση και αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαιδευτική διδακτική διαδικασία Αναλυτικό.
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση – Θεωρία και Πράξη
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ 1 η Ιουλίου - 31 Δεκεμβρίου 2012 ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΗ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ 1 Σεμινάρια Φεβρουαρίου 2012.
Μια σημαία, χίλιες λέξεις: Πολυγραμματισμοί και Ανάγνωση Πολυτροπικών Κειμένων στα Πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών Μαρία Εμμανουηλίδου Εκπαιδευτικός.
Η εργογραφία του Ναπολέοντα Μήτση
«eTwinning: Εργαλείο επικοινωνίας, συνεργασίας, γνώσης, διάδοσης καλών πρακτικών – στρατηγικών πρόληψης και αντιμετώπισης του Σχολικού και Διαδικτυακού.
DAF Ευρωπαϊκό Δίκτυο Γερμανικά ως Ξένη Γλώσσα Αριστεία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Αθήνα 13 Μαρτίου Μαρτίου.
Δρ. Χατζηπαντελή Αθανασία
Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας «Γερά Δόντια… Καλύτερη Υγεία»
Πρόταση για την αξιοποίηση της πολυγλωσσίας στη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών Βασίλης Συμεωνίδης
Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΩΣ ΞΕΝΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΣΟΦΙΑ ΜΑΤΖΑΡΙΩΤΗ - ΚΩΣΤΑΡΑ.
ΜΕΙΖΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ
Ονοματεπώνυμο: Γκουτζήκα Όλγα ΑΕΜ:3120 Εξάμηνο: Στ’ Μάθημα: Εκπαιδευτική Πολιτική Διδάσκουσα: Tάχου-Ηλιάδου.
Αντικείμενο και κλάδοι της Παιδαγωγικής Επιστήμης.
Η σύγχρονη παιδαγωγική σκέψη βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ρεύματα, της κοινωνικής ανανέωσης και της κοινωνικής συντήρησης. Τα νέα άτομα στη διαδικασία της.
Ι.Κ.Υ. (ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ) COMENIUS (ΚΟΜΕΝΙΟΥΣ ) ΕΥΡΩΠΑΪΚO ΠΡΟΓΡΑΜΜA.
ΜΑΡΙΑ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ, ΣχολιΚΗ Συμβουλοσ Θεολογων
Σχολική επίδοση και μειονότητες
Μάθημα: Ιστορία και πολιτισμός Ιστορία και πολιτισμός στην εκπαίδευση Etta R. Hollins Κεφάλαιο 8: Μετασχηματισμός της επαγγελματικής πρακτικής Διδάσκον:Α.Ανδρέου.
Παιδαγωγική: Ειδική Διδακτική των Αρχαιογνωστικών Μαθημάτων
Στόχος Υπουργείου Παιδείας για τον Πολιτισμό
Μάριος Κουκουνάρας-Λιάγκης Μάθημα 6
Παρουσίαση στο μάθημα «Διγλωσσία και εκπαίδευση»
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ:
Εκπαιδευτική Διαδικασία και Μάθηση στο Νηπιαγωγείο
Δ.Ι.Ε.Κ. Αμαρουσίου «Προσχολική εκπαίδευση και αγωγή: Προσεγγίζοντας το Ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα» Eσπερίδα για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του προγράμματος.
Πολιτιστικό Πρόγραμμα «Τι σήμερα, τι αύριο, τι τώρα…
ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΑΤΙΚΩΝ ΥΠΟΤΡΟΦΙΩΝ
Διεθνείς έρευνες (PISA) και κυπριακό εκπαιδευτικό σύστηµα: δεδοµένα και προβληµατισµοί Δρ Αθ. Μιχαηλίδου Διευθύντρια Παιδαγωγικού Ινστιτούτου.
Εκπαίδευση και μειονότητες
Η χρήση του Kidspiration στη Διδασκαλία της Ιστορίας
Η Συνθετική Δημιουργική Εργασία ως εναλλακτική μορφή αξιολόγησης της Αγγλικής Γλώσσας στο Γυμνάσιο: Ένα παράδειγμα Χριστίνα Κάλφογλου Πειραματικό Γυμνάσιο.
Διαπολιτισμική Προσέγγιση και Παγκοσμιοποίηση
Εκπαιδευτικός & ΑΠ Χειμερινό εξάμηνο
1/θ Νηπιαγωγείο Ριόλου
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Αφήγηση και αξιοποίηση λαϊκών ιστοριών για την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης Παναγιώτης Αγγελίδης Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Φεστιβάλ Αφήγησης, Όλυμπος, Ιούνης 2012

Ο Βασίλης

Εισαγωγικές πληροφορίες Η παρουσίαση είναι μέρος ενός προγράμματος Comenius (EUMOF) το οποίο επιχορηγείται από το πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρόγραμμα εμπλέκονται ιδρύματα από πέντε χώρες (Αυστρία, Ελλάδα, Κύπρος, Πολωνία, Πορτογαλία).

Εισαγωγικές πληροφορίες Στόχος του προγράμματος EUMOF είναι να συλλεχθούν λαϊκές ιστορίες οι οποίες περιλαμβάνουν ταξίδια σε ‘ξένες’ χώρες όπου οι ήρωες συναντούν ‘διαφορετικούς’ ανθρώπους και πολιτισμούς. Το ταξίδι είναι μια σημαντική ανθρώπινη δραστηριότητα η οποία λαμβάνει χώρα εδώ και χιλιάδες χρόνια και για πολλούς και διάφορους λόγους. Πάντα ο ταξιδιώτης συναντούσε τους ‘άλλους’ ανθρώπους και πολιτισμούς.

Γιατί λαϊκές ιστορίες; Πολυπολιτισμικές κοινωνίες. Τα σχολεία δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στην ετερότητα. Περιθωριοποίηση των μεταναστών μαθητών.

Γιατί λαϊκές ιστορίες; Δημιουργούνται ερωτήματα γύρω από τους τρόπους που τα σχολεία θα μπορούσαν να αναπτύξουν πρακτικές συμπερίληψης οι οποίες να στοχεύουν στη μείωση των προκαταλήψεων και της περιθωριοποίησης. Έχουμε πλούσια βιβλιογραφία όσον αφορά στους τρόπους διερεύνησης και ανάλυσης θεμάτων όπως η διαφορετικότητα, ο πολιτισμός, η ταυτότητα, η ιδεολογία, η συμπερίληψη και ο αποκλεισμός. Σύγχρονες ιστορίες που συχνά θυσιάζουν τη λογοτεχνικότητα στο βωμό του διδακτισμού.

Στόχος Ο στόχος του προγράμματος είναι να διερευνήσει την πρόκληση της διαπολιτισμικότητας με τη χρήση των λαϊκών ιστοριών. Η κύρια δραστηριότητα του προγράμματος είναι η προσαρμογή, η ανάπτυξη, η δοκιμή, η εφαρμογή και η διασπορά νέων μεθοδολογιών διδασκαλίας και παιδαγωγικών στρατηγικών οι οποίες θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέσα στις τάξεις για την προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης.

Μεθοδολογία Κάθε εταίρος βρήκε τρεις λαϊκές ιστορίες από τη χώρα του, τις μετέφρασε στα Αγγλικά και ανέπτυξε σχετικό εκπαιδευτικό υλικό. Οι εταίροι μετέφρασαν όλες τις ιστορίες στη γλώσσα τους. Εικονογράφηση ιστοριών Όλο το υλικό είναι δημοσιευμένο και αναρτημένο στο διαδίκτυο www.eumof.unic.ac.cy CD με τις αφηγήσεις των ιστοριών.

Μεθοδολογία Ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε τρεις βασικούς άξονες (πολιτισμός, συνάντηση με το διαφορετικό, γλώσσες) Το εκπαιδευτικό υλικό εφαρμόστηκε στα σχολεία.

Ο Μαυρής

Η κουτσουκουτού

Σχόλια εκπαιδευτικών Αυστρία Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ενθουσιάστηκαν με τις δραστηριότητες. Εντόπισαν ότι οι ιστορίες ‘Ο Βασίλης’ από την Κύπρο και ‘Ο Γιάννος’ από την Ελλάδα είναι παρόμοιες με δύο ιστορίες από τη Βουλγαρία και την Αρμενία αντίστοιχα. Πολωνία Πολύ χρήσιμες για ανταλλαγή εμπειριών από ταξίδια ή από μέρη που θα ήθελαν να επισκεφθούν. Η αφήγηση των ιστοριών ήταν η αγαπημένη τους δραστηριότητα.

Σχόλια εκπαιδευτικών Ελλάδα Προτιμούσαν τη διδασκαλία των ιστοριών από τα σχολικά εγχειρίδια. Η διδασκαλία των ιστοριών ήταν κάτι διαφορετικό από τις συνηθισμένες τους δραστηριότητες. Τα παιδιά ζήτησαν να ξανακούσουν τις ιστορίες. Έγραψαν στίχους με βάση τις ιστορίες.

Φωτογραφίες από την εφαρμογή Πολωνία

Φωτογραφίες από την εφαρμογή Πολωνία

Φωτογραφίες από την εφαρμογή Ελλάδα

Φωτογραφίες από την εφαρμογή Ελλάδα

Συμπεράσματα Η χρήση των λαϊκών ιστοριών μπορεί να συνεισφέρει στη προώθηση της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Είναι μια ακόμα τεχνική ανάμεσα σε άλλες που αξίζει τον κόπο να τη δοκιμάσουμε. Οι λαϊκές ιστορίες έχουν μια διαφορετική προσέγγιση στη διαφορετικότητα που βοηθά τους εκπαιδευτικούς να θίξουν ‘δύσκολα’ θέματα. Οι ιστορίες που έχουμε σίγουρα δεν είναι οι μοναδικές, υπάρχουν πολλές άλλες. Αρέσει στους εκπαιδευτικούς και μαθητές η χρήση των λαϊκών ιστοριών.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας! Angelides.p@unic.ac.cy