Τέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων (ΚΥΑ 354/Β/8-3-2011). Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση τίθενται τα μέτρα,

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Advertisements

Παραλαβή έργων από το Δήμο. 30 Νοεμβρίου 2011 Εργασίες αποκατάστασης τοιχών αντιστήριξης και διαμόρφωση πρόσβασης για ΑΜΕΑ στους κοινόχρηστους χώρους.
ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΡΟ ΟΔΗΓΟΣ ΚΑΛΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Στερεάς Ελλάδας Παρεμβάσεις του Π.Ε.Π. Στερεάς Ελλάδας στον τομέα Περιβάλλοντος Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης.
ΑΝΟΙΚΤΗ ΗΜΕΡΙΔΑ "Ενεργειακή και Περιβαλλοντική Αναβάθμιση Δημόσιων Χώρων: Καινοτόμες Μέθοδοι και Προοπτικές” Στυλιανός Διαμαντίδης, Γενικός Γραμματέας.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ – ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΠΑΛΑΙΑ ΚΑΒΑΛΑ.
NextPrevious ΕΡΓΟ ΤΑΜΕΙΟΥ ΣΥΝΟΧΗΣ «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΘΡΑΚΗΣ» ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΡΓΟΥ:
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΑΝΙΩΝ ΤΜΗΜΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Διασυνοριακά νερά και διαχειριστικά σχέδια λεκανών
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Περιβαλλοντική Πιστοποίηση Λιμένων
ΣΧΟΛΗ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ
ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : ΠΑΥΛΟΣ Γ. ΠΑΥΛΑΚΗΣ Δρ. ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ
Το νερό και η εξοικονόμησή του.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ
Βιολογικός Καθαρισμός
Διαχείριση του Νερού στην Πόλη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Αστική Χρήση του Νερού» Δίκτυο Μεσόγειος SOS
Ανακύκλωση «ΓΚΡΙΖΟΥ» Νερού (GreyWater) στη Κύπρο
ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΥΔΑΤΩΝ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ
ΕΜΠ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Στην Ελλάδα που βρίσκεται ακόμα.
Σειληνή η Κύθνια Silene cythnia σπάνιο είδος ενδημικό των Κυκλάδων.
Εισήγηση του Δημήτρη Ι. Κάργα, Η-Μ www. kargas-dimitris.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Η Εναλλακτική Διαχείριση ΑΕΚΚ στην Ελλάδα
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΩΝ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΓΙΑ ΑΡΔΕΥΣΗ
Μηχανικός Περιβάλλοντος MSc Υπεύθυνος Ανάπτυξης ZEOLOGIC AE
Θεσμικό Πλαίσιο Διαχείρισης Απόβλητων Λιπαντικών Ελαίων & Πετρελαϊκών Αποβλήτων – Καταλοίπων Βιομηχανικής Προέλευσης Χρήστος Μιχαλόπουλος Μηχανολόγος.
Διεύθυνση Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού
Β. Η σημασία του περιβάλλοντος στη Μεταλλουργία και Τεχνολογία Υλικών
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ - ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΙΝΔΥΝΩΝ Αναπτυξιακό Συνέδριο Ηπείρου 24/6/2005.
«ΥΔΑΤΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ» Κεφάλαιο 5 (Διαχείριση Φυσικών Πόρων Β’ Λυκείου)
5.8 Διαχείριση υδατικών πόρων
Μονάδες Αφαλάτωσης.
1 Διασκέψεις για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη Συνδιάσκεψη της Στοκχόλμης για το Ανθρώπινο Περιβάλλον (1972) υιοθετήθηκαν και ενεργοποιήθηκαν ορισμένες.
Εργασία των μαθητών Βασίλη Παπαγεωργιου Ηλία Μαζιανίτη
ΜΑΘΗΜΑ 10°. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΝΗΣ ΤΩΝ ΑΠΑΕΡΙΩΝ.
ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Δρ. Αναστάσιος Δ. Αναστασίου Κ.Υ. του ΥΠΕΣΔΔΑ
ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ Δ. Π. Μ. Σ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚEΣ ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ: ΜΑΓΓΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΠΑΣΙΑΚΑ ΧΡΥΣΟΒΑΛΑΝΤΩ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ ΤΖΑΝΑΣ ΝΙΚΟΣ.
Το Ε. Π. ΥΜΕΠΕΡΑΑ και η διαχείριση προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ξάνθης. Τεχνικός Μηχανικός Θερμικών Εγκαταστάσεων και Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Ξάνθης –
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
«Ρύπανση και Ποιότητα Υπόγειων Νερών»
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ Δράσεις προς χρηματοδότηση : Προμήθεια κάδων οικιακής κομποστοποίησης ή/και επιτόπιας μηχανικής.
ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…
Παρεμβάσεις στο Νομό Πιερίας Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑριθμόςΠροϋπολογισμός (εκ €) Δημόσια Έργα 12994,9 Επενδυτικά Σχέδια 29059,3.
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΜΗΜΑ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Κατερίνα Παπαοικονόμου Διάλεξη στο πλαίσιο του ΠΜΣ «Χωρική Ανάλυση.
Περιβαλλοντική Νομοθεσία 1. Νόμος 1650/86 Για την προστασία του Περιβάλλοντος.
Η ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Ολοκληρωμένη Διαχείριση ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά Διοργάνωση Ημερίδας 14/3/2012.
ENVITEC ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ Ε.Δ.Ε.Υ.Α
Νίκος Μαρκάτος, Καθηγητής ΕΜΠ Επιστημονικός Υπεύθυνος Έργου
- ΗΜΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Περιβαλλοντική Νομοθεσία
Οικοσυστήματα Ελλάδας
Χρυσή υπεραξία: Να παράγεις και να διασφαλίζεις οφέλη για την εθνική και τοπική ανάπτυξη 14 Οκτωβρίου 2016 Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων.
Π.Ε.Π. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
ΡΥΠΑΝΣΗ ΥΔΑΤΩΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ
Το πρόβλημα του νερού για την ανθρωπότητα
Ο ρόλος του νερού στη γεωργία
Παραδόσεις Μαθημάτων Δασοκομίας Πόλεων μάθημα 12ο & 13ο
Σχέδιο Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή
  Διαχείριση Αστικών Υγρών Αποβλήτων – Θεσμικό Πλαίσιο & Διοικητική Πρακτική Dr. –Ing. Β. Μπίλη Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ειδική Γραμματεία.
ΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΣΤΙΚΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
Νερό και Γεωργία ΕΘΝΙΚΟ ΜΕΤΣΟΒΙΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Τέθηκε πρόσφατα στη χώρα μας το θεσμικό πλαίσιο για την επαναχρησιμοποίηση των λυμάτων (ΚΥΑ 354/Β/ ). Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση τίθενται τα μέτρα, οι όροι και οι διαδικασίες για την επαναχρησιμοποίηση του νερού σε συγκεκριμένες εφαρμογές οι οποίες είναι: •η άρδευση •ο τεχνητός εμπλουτισμός υπογείων υδροφορέων (οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται για απόληψη πόσιμου νερού) •βιομηχανική χρήση (νερό ψύξης, διεργασιών που δεν ενσωματώνουν νερό στο προϊόν, κλπ) •οι αστικές και περιαστικές εφαρμογές (άρδευση κοινόχρηστων εκτάσεων, δάση, άλση, νεκροταφεία, νησίδες αυτοκινητοδρόμων, γήπεδα γκόλφ, δημόσια πάρκα, δασικές εκτάσεις, αναψυχή, αποκατάσταση περιβάλλοντος, πυρόσβεση, καθαρισμός δρόμων, κλπ). Στην ΚΥΑ δεν περιλαμβάνεται η επαναχρησιμοποίηση του νερού για πόση (είτε άμεσα ή έμμεσα), για κολύμβηση και για οικιακές χρήσεις. Η εκδοθείσα ΚΥΑ αποτελεί σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση των ακαθάρτων υδάτων και αναμένεται να συμβάλλει πολλαπλά στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της οικονομίας, μέσω του σχεδιασμού και ολοκλήρωσης νέων έργων, την προώθηση της καινοτομίας και ανάπτυξη βελτιωμένων τεχνολογιών καθαρισμού του νερού, και την εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ τα οποία σήμερα σπαταλούνται για την μεταφορά του σε άνυδρες περιοχές (νησιά, κλπ). Επαναχρησιμοποίηση υγρών αποβλήτων Τέθηκε το νομικό πλαίσιο στη χώρα μας Βασίλειος Διαμαντής, Δρ. Μηχανικός Περιβάλλοντος Μέλος Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος και Περιβαλλοντικής Προστασίας ΤΕΕ ΠΤ Θράκης Τεχνολογίες επαναχρησιμοποίησης του νερού εφαρμόζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διάφορες χώρες του κόσμου. Το επίπεδο μάλιστα ωριμότητας και ασφάλειας το οποίο εξασφαλίζουν επιτρέπει επαναχρησιμοποίηση ακόμη και για άμεση ή έμμεση πόση (αντιπροσωπευτικά παράδειγμα επαναχρησιμοποίησης για πόση είναι η Σινγκαπούρη, το Κουβέιτ, το Βέλγιο, η Καλιφόρνια και αλλού ( Για την περιοχή της Θράκης, η εξυγίανση παράκτιων υδροφόρων που αντιμετωπίσουν υφαλμύρωση, με ανακυκλωμένα νερά προερχόμενα από γειτονικούς οικισμούς, αποτελεί ενδιαφέρουσα τεχνική λύση.

Προχωρημένα συστήματα καθαρισμού χρησιμοποιημένων νερών με μεμβράνες είναι στο επίκεντρο της τεχνολογίας παγκοσμίως. Στις φωτογραφίες πλάνα από τα εργοστάσια ανακύκλωσης νερού στη Σιγκαπούρη (πάνω) και στο Κουβέιτ (κάτω). Στη δεύτερη περίπτωση (Sulaibiya Wastewater Recycling Plant, Κουβέιτ) η δυναμικότητα της μονάδας είναι m 3 ημερησίως και καλύπτει το 26% των αναγκών του Κουβέιτ. Στις μέρες μας, η ανάγκη για επαναχρησιμοποίηση του νερού αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ξηρές ή ημίξηρες περιοχές, όπου τόσο επιφανειακά όσο και υπόγεια νερά είναι περιορισμένα. Στη χώρα μας, «πολλά νησιά των κυκλάδων βρίσκονται στα όρια τους και οι αρχές αναγκάζονται να προβαίνουν σε ολιγόωρες διακοπές της υδροδότησης» (Υδροοικονομία, τεύχος 59, Σεπτέμβρης 2007, σελ. 28). Ενδεικτικά, «…στο Νομό Δωδεκανήσου ξοδεύονται ετησίως περισσότερα από 5,5 εκατ. Ευρώ για τη μεταφορά νερού» (Υδροοικονομία, τεύχος 96-70, Ιούλιος-Αύγουστος 2008, σελ 18). Στις περιπτώσεις αυτές το κόστος που συνεπάγεται η μεταφορά του νερού, μπορεί να φτάσει και τα 5 έως και 10 Ευρώ/m 3. Η τιμή αυτή είναι έως και 10 φορές υψηλότερη συγκριτικά με το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας προχωρημένων συστημάτων καθαρισμού του νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς. Η ανακύκλωση αστικών λυμάτων στις παραπάνω περιπτώσεις, μπορεί να συμβάλλει στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων νερού ύδρευσης, για την άρδευση κοινόχρηστων εκτάσεων και χώρων πρασίνου (άλση, πάρκα, δάση), νησίδων αυτοκινητοδρόμων, αλλά και για την πυρόσβεση, τον καθαρισμό δρόμων και άλλες χρήσεις. Κόστος νερού€/m 3 Χώρες της ΕΕ Αντίστροφη όσμωση θαλασσινού νερού Εισαγωγή νερού στα Ελληνικά νησιά5-7 Ανακύκλωση λυμάτων0.5-1