Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…
ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…

2 Αφού ο πλανήτης μας χαρακτηρίζεται «γαλάζιος» πώς είναι δυνατόν να υπάρχει τόσο λίγο γλυκό νερό;

3 Το νερό είναι πηγή ζωής Το νερό στον πλανήτη είναι απαραίτητο για κάθε μορφή ζωής και με καθοριστικό ρόλο, στην δημιουργία της ζωής. Το χρειαζόμαστε για να είμαστε υγιείς, για να παράγομε την τροφή μας, τις μεταφορές μας, την άρδευση και την βιομηχανία. Το χρειάζεται όλο το ζωικό και φυτικό βασίλειο. Χωρίς νερό δεν θα υπάρχει ζωή .

4 Νερό ως στοιχείο της φύσης
Νερό ως στοιχείο της φύσης Το νερό, η πιο διαδεδομένη χημική ένωση στην επιφάνεια της Γης, καλύπτει το 70% του πλανήτη μας. Στην φύση υπάρχει σε τρεις μορφές: αέρια κατάσταση (υδρατμοί της ατμόσφαιρας) υγρή κατάσταση (θάλασσες, ποτάμια, λίμνες, πηγές, υπόγεια νερά, βροχή) στερεή κατάσταση (χιόνι, χαλάζι, πάγος)

5 Η χρησιμότητα του νερού στον άνθρωπο
Η χρησιμότητα του νερού στον άνθρωπο Ο άνθρωπος χρησιμοποιεί το νερό στην καθημερινή του ζωή για: - αστική χρήση (βιολογικές , οικιακές ανάγκες, , καθαρισμό , κλπ.) - βιομηχανική χρήση (παρασκευή τροφίμων, ποτών, φαρμάκων, κλπ) - γεωργική χρήση (άρδευση, πότισμα) Επίσης είναι χρήσιμο στις συγκοινωνίες, στην αναψυχή, στα σπορ, στην υγεία (ιαματικές πηγές) , κλπ.

6 Κατανομή του γλυκού νερού στον πλανήτη μας
Με τον όρο γλυκό ύδωρ χαρακτηρίζεται σε αντίθεση προς την θάλασσα, κάθε υδάτινη έκταση με γλυκό νερό, π.χ λίμνες, ποτάμια. Από όλο το νερό του πλανήτη μόνο το 2,5% είναι «γλυκό» και «προσβάσιμο».

7 Από αυτό μόνο το 1% μπορεί να χρησιμοποιήσει ο άνθρωπος, γιατί το υπόλοιπο βρίσκεται είτε στους πόλους και στις κορυφές των βουνών ως πάγος (73%) , είτε υπόγεια (20%). Και όμως αυτές οι λιγοστές ποσότητες νερού , δεν φημίζονται πολλές φορές , για την άριστη ποιότητά τους. Το πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαυγές, άχρωμο, άοσμο, απαλλαγμένο από μικροοργανισμούς, τοξικές ουσίες και μεταλλικά άλατα.

8 Ο φυσικός κύκλος του νερού
Το νερό υπό την επίδραση της ηλιακής θερμότητας εξατμίζεται από τις επιφάνειες των ωκεανών, λιμνών και ποταμών, στην ατμόσφαιρα με μορφή υδρατμών. Εκεί συμπυκνώνεται σε σύννεφα, τα οποία σε χαμηλές θερμοκρασίες ψύχονται ή υγροποιούνται και γυρίζουν στην γη, με μορφή βροχής ή χιονιού. Το νερό πέφτει στην γη και καταλήγει στα ποτάμια, τις λίμνες, τις θάλασσες κλπ.

9 Γιατί τόσο λίγο το γλυκό νερό στον πλανήτη;
Το ασφαλές πόσιμο γλυκό νερό είναι ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο και σε πολλά μέρη του κόσμου η παροχή αυτή είναι ανεπαρκής , όπως σε ημιάνυδρες περιοχές, κλπ . Είναι πηγή απαραίτητη , που τα αποθέματά της , αντί να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο, τα σπαταλάμε χωρίς σκέψη, κάποιες φορές.. Οι υδάτινοι πόροι είναι ανανεώσιμοι και οικονομικοί πόροι , όμως δεν είναι ανεξάντλητοι . Η αλόγιστη χρήση τους, από την αύξηση των αναγκών , οδηγεί στην έλλειψή του. Όταν μία χώρα έχει λίγο νερό , αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έλλειψη τροφής κλπ.

10 Γι΄ αυτό τα τελευταία χρόνια κατασκευάζονται φράγματα ή λιμνοδεξαμενές για την συγκέντρωση του νερού ή επενδύουν τα κράτη στην αφαλάτωση θαλάσσιου και υπόγειου νερού, για περισσότερο πόσιμο και προσβάσιμο νερό. Η ρύπανση του περιβάλλοντος με τα απόβλητα των βιομηχανιών, με την χρήση των φυτοφαρμάκων στην γεωργία τα τελευταία χρόνια, με την κακή διαχείριση των σκουπιδιών , οδηγούν στην μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και το πόσιμο νερό γίνεται ακατάλληλο για χρήση, από τους κατοίκους του πλανήτη.

11 Η ύδρευση της Χαλκίδας Στην αρχαιότητα η πόλη μας προμηθεύονταν το νερό της από τις πηγές της Αρεθούσας ( περιοχή Αγίου Στεφάνου), αλλά και πρόχειρα υφάλμηρα πηγάδια. Στην Ρωμαϊκή εποχή αναζήτησαν νερό από τις πηγές των Ερίων (Καθενούς) , το οποίο μετέφεραν με τεχνικά έργα, λαξευμένα στις πλαγιές του βουνού και σε αρκετό βάθος, στην πόλη μας . Κατά την Ενετική εποχή κατασκευάσθηκε μεγαλοπρεπές υδραγωγείο , απομεινάρια του σώζονται ως σήμερα ( περιοχή Καμάρες). Το 1882 έχομε την ύδρευση της Χαλκίδας από τις πηγές Ερίων, μέσω του Ρωμαϊκού υδραγωγείου ως τα Κολιματσάνικα και από εκεί με μεταλλικές σωληνώσεις ως την πόλη.

12 Το 1950 τοποθετήθηκε και δεύτερη γραμμή με μεταλλικές σωλήνες, με συγκέντρωση του νερού σε δεξαμενή στα Χάνια Αφρατίου. Το 1960 έγινε προσπάθεια για ενίσχυση του δικτύου , με γεωτρήσεις στην Λάμψακο, αλλά δεν λύθηκε η έλλειψη του νερού. Το 1964 άρχισε η υδροδότηση της πόλης με υδρόμετρα. Το 1975 ως το 1985 έγιναν νέες γεωτρήσεις στην θέση «Γυρίσματα» Αφρατίου με βελτίωση του δικτύου ύδρευσης Το δόθηκε οριστική λύση στο πρόβλημα ύδρευσης της Χαλκίδας με την κατασκευή διυλιστηρίων και εγκαταστάσεων υδροληψίας στην περιοχή «Ούγγρα» της σημερινής Δημοτικής ενότητας Ανθηδόνας , στα σύνορα Βοιωτίας και Εύβοιας, δίπλα από την λίμνη Παραλίμνη και Υλίκη (χωρητικότητας 600εκατ. κ.μ)

13 Το νερό είναι πηγή ζωής Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή στην Γη Προσοχή στην σπατάλη νερού Καθαρό και επαρκές πόσιμο νερό εγγυάται καλύτερη δημόσια υγεία και ποιότητα ζωής.

14 ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΑΤΕ!!!
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ: ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΣ ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΘΗΝΑ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΤΟΣΟ ΛΙΓΟ ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ…"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google