ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Advertisements

Οικιακές εφαρμογές βιομάζας Μανώλης Λαβούτας. Οικιακή χρήση βιομάζας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΥΔΡΟΓΟΝΟ (κυψέλες ενέργειας).
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΕ ΚΤΙΡΙΑ
Η ενεργειακή φτώχεια και η στροφή των καταναλωτών στη στερεά βιομάζα ως καύσιμο για την παραγωγή θερμότητας Γιάννης Βουρδουμπάς ΤΕΙ Κρήτης, Τμήμα Φυσικών.
Η εξέλιξη της τεχνολογίας ηλιακών συστημάτων στις οικίες και τα κτίρια Νίκος Ταουσανίδης Τμήμα Μηχανολογίας ΤΕΙ Δ. Μακεδονίας.
IEE/09/ SHEEP - A Schools' panel for High Energy Efficiency Products Οδηγίες για Μείωση της Κατανάλωσης Ενέργειας.
Τμήμα Τηλεπληροφορικής και Διοίκησης
ΘΕΡΜΑΝΣΗ- ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΟΥΡΔΟΥΜΠΑ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ MOBILISATION WORKSHOP CLEARSUPPORT PROJECT CHANIA – CRETE
ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΩΝ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΩΝ ΑΝΤΛΙΩΝ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ ΣΤΑ ΚΤΙΡΙΑ ΧΑΝΙΑ,
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΤΙΡΙΑ
ΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
Συστήματα Α.Π.Ε..
ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΟΜΑΔΑ “ FAΒ 5 ” ΜΑΘΙΟΥΜΑΝΩΛΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος
ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Τανούσα Δέσποινα Β4.
ΕΙΔΙΚΗ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Παγγελματικό E Λ ύκειο Μ εγαλόπολης.
Τι είναι Φυσικός πόρος;
1.4 Οι υδρογονάνθρακες ως καύσιμα
Τα ορυκτά καύσιμα(πετρέλαιο, ορυκτοί άνθρακες, φυσικό αέριο) είναι μη ανανεώσιμοι φυσικοί πόροι και η υπερεκμετάλλευσή τους θα οδηγήσει στην εξάντλησή.
ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Δήμος Αναστάσιος Μανωλάς Στυλιανός Υπεύθυνοι καθηγητές: Παππά Λαμπρινή Ζελοβίτης Ιωάννης Τμήμα Ανθοκομίας – Αρχιτεκτονικής Τοπίου.
«Τεχνοοικονομική μελέτη μονάδας παραγωγής καυσίμων προϊόντων
1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΟΡΧΟΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ Τμήμα Β2
Βιομηχανικές Εφαρμογές
Η καταστροφή των δασών Η καταστροφή των δασών αποτελεί ένα τεράστιο περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα αφού είναι ένας από τους βασικούς λόγους του.
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΠΙΤΙΟΥ ΘΕΡΜΟΜΟΝΩΣΗ ΒΙΟΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΣ
«Οικολογία και μετακίνηση».. Ομάδα εργασίας μαθητών.
Καββαδίας Κωνσταντίνος
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ
Καυσιμα στις κ. θ. - καυση.
ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ-ΨΥΞΗΣ ΧΩΡΩΝ
Εναλλακτικοι τροποι θερμανσης
Τελειώνει το πετρέλαιο
ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ + Ομίχλη αιθάλη αιθαλομίχλη. ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΧ. ΕΤΟΣ: 2012 – 2013 ΣΧΟΛΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ: 1 ο ΕΠΑΛ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΛΗ.
Εφαρμογές της βιομάζας για θέρμανση θερμοκηπίων Τ.Ε.Ι. ΛΑΡΙΣΑΣ Σ.ΤΕ.Γ Τμήμα Γεωργικών Μηχανών και Αρδεύσεων Μάθημα: Έλεγχος Περιβάλλοντος Αγροτικών Εγκαταστάσεων.
Ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας Ευστράτιος- Ευάγγελος 1 Ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης Π.Τ.Δ.Ε. Α.Π.Θ Σχολική χρονιά:
Ενεργειακές Πηγές & Ενεργειακές Πρώτες Ύλες Βιομάζα Κίμων Χρηστάνης Πανεπιστήμιο Πατρών Τμήμα Γεωλογίας.
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΚΟΘΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΟΜΑΔΑ Α ΝΤΑΓΚΑΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΑΛΑΜΠΑΝΗΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ.
ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ1 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑ ΤΗΣ ΧΑΤΖΗΠΑΥΛΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑΣ.
Η μεταβολή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περίοδο κρίσης
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ IV προστασία & Η/Μ εγκαταστάσεις
ΘΕΡΜΑΝΣΗ:ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΘΕΡΜΑΝΣΗ 1ο ΕΠΑ.Λ. Αγρινίου
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Παναγιώτης Αυγουστίδης Γεωγραφία Α΄ Γυμνασίου
ΤΕΙ ΑΜΘ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΠΕ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τηλ
ήλιος άνεμος νερό γεωθερμία βιομάζα γαιάνθρακας πετρέλαιο φυσικό αέριο σχάση πυρήνων 1.Ποιες πηγές ονομάζουμε ανανεώσιμες και ποιες μη ανανεώσιμες;
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ:ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
ΠΥΡΟΛΥΣΗ ΒΙΟΜΑΖΑΣ.
Το φαινόμενο του θερμοκηπίου:
Ο ήλιος ακτινοβολεί φως και θερμότητα
Εργασία στα πλαίσια του μαθήματος επιλογής
Περιβαλλοντική εκπαίδευση
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Project : Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
ΤΜΗΜΑ : Πρακτικών Ασκήσεων Διδασκαλίας (ΠΑΔ)
ΠηγΕΣ ενΕργειαΣ Ενότητα 2η.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

ΧΡΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΩΝ ΤΥΠΩΝ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ του Γιάννη Βουρδουμπά Χημικού Μηχανικού ΕΜΠ,M.Sc. Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΤΕΙ Κρήτης E-mail: gboyrd@tee.gr

Η στερεά βιομάζα σε διάφορους τύπους όπως: Κοινό ξύλο Πυρηνόξυλο Μεταξύ των ανανεώσιμων ενεργειακών πόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη θέρμανση κτιρίων περιλαμβάνονται και Η ηλιακή Ενέργεια Η γεωθερμία και Η στερεά βιομάζα σε διάφορους τύπους όπως: Κοινό ξύλο Πυρηνόξυλο Συσωματώματα ξύλου-Pellets.

Το κοινό ξύλο χρησιμοποιείται για τη θέρμανση χώρου και τη θέρμανση νερού είτε με σόμπες είτε με τζάκια. Ιδιαίτερη σημασία κατά τη καύση του ξύλου για τη παραγωγή θερμότητας έχει ο βαθμός απόδοσης του συστήματος. Έτσι, ενώ παλαιότερα χρησιμοποιούντο απλά (πυροτουβλένια) τζάκια, με χαμηλούς βαθμούς απόδοσης της τάξης του 10-30%, σήμερα τα χρησιμοποιούμενα συνήθως συστήματα επιτυγχάνουν υψηλούς βαθμούς απόδοσης 50 – 75%.

Η χρήση τέτοιων συστημάτων υψηλής απόδοσης είναι σημαντική γιατί: Το κόστος ανά ωφέλιμη θερμίδα είναι χαμηλότερο, Εξοικονομείται ένας φυσικός πόρος όπως το ξύλο, Προκαλείται λιγότερη ρύπανση του περιβάλλοντος.

Η θερμότητα που αποδίδεται από ένα τζάκι μπορεί να είναι είτε υπό μορφή θερμού αέρα είτε υπό μορφή θερμού νερού. Ταυτόχρονα, κατάλληλα τέτοια συστήματα μπορούν να θερμάνουν το χώρο του κτιρίου αλλά και να παράξουν θερμό νερό χρήσης για την κατοικία. Μπορούν επίσης να θερμάνουν όχι μόνο το χώρο που βρίσκεται πλησίον της εστίας καύσης, αλλά και όλο το χώρο της κατοικίας.

ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΕΝΙΟ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΣΟΜΠΑ ΞΥΛΟΥ ΜΑΝΤΕΜΕΝΙΟ ΚΑΙ ΠΥΡΟΤΟΥΒΛΕΝΙΟ ΤΖΑΚΙ ΚΑΙ ΣΟΜΠΑ ΞΥΛΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΤΖΑΚΙ

Θέρμανση του κτιρίου μπορεί να επιτευχθεί και με συσωματώματα ξύλου (πέλετς – pellets) τα οποία καίγονται σε κατάλληλες σόμπες.Τα πλεονεκτήματα των πέλετς είναι: Αποτελούν αρκετά καθαρό και εύχρηστο καύσιμο, το οποίο τυποποιείται και διακινείται σχετικά εύκολα, Οι αέριοι ρύποι που παράγονται κατά τη καύση των πέλετς είναι λιγότεροι από αυτούς που παράγονται κατά τη καύση του ξύλου ή του πυρηνόξυλου, Η εναπομένουσα στάχτη μετά τη καύση των πέλετς είναι λιγότερη από τη στάχτη που απομένει μετά τη καύση του ξύλου ή του πυρηνόξυλου.

Τα πέλετς παράγονται όταν διάφορες μορφές ξύλου θρυμματιστούν και μετατραπούν σε λεπτά τεμαχίδια (chips), όπου στη συνέχεια συμπιέζονται σε κατάλληλες πρέσες και σε υψηλές πιέσεις (50-100 atm) και μορφοποιούνται σε κυλινδρική μορφή. Αν και είναι αρκετά διαδεδομένο καύσιμο στην Ευρώπη, στην Ελλάδα δεν έχουν δημιουργηθεί σήμερα αξιόλογα εργοστάσια παραγωγής πέλετς.

ΣΟΜΠΑ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΟ ΠΕΛΕΤΣ

Το πυρηνόξυλο αποτελεί παραπροϊόν της πυρηνελαιουργίας και παράγεται στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Αποτελεί άριστο καύσιμο για εγκαταστάσεις κεντρικής θέρμανσης κτιρίων, έχοντας το πολύ σημαντικό πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής του σε σχέση με την ενεργειακή του αξία (περίπου 1/5 του πετρελαίου).

Μειονεκτήματα του μπορούν να θεωρηθούν: Η χαμηλή ενεργειακή του πυκνότητα ( σε σχέση με το πετρέλαιο ή το υγραέριο) Η μη πλήρως αυτοματοποιημένη, λειτουργία των εγκαταστάσεων που χρησιμοποιείται Η χαμηλή κοινωνική αποδοχή του σαν καύσιμο για εγκαταστάσεις εντός των πόλεων, λόγω δυσοσμιών και άλλων ρύπων που προκαλούνται (καπνός).

ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ- ΛΕΒΗΤΕΣ ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟΥ

Στους παρατιθέμενους πίνακες παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης της στερεάς βιομάζας για τη θέρμανση κτιρίων.

Κοινό ξύλο Πέλετς Πυρηνόξυλο Τύπος Βιομάζας Πλεονεκτήματα Ουδέτερο όσον αφορά τις εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα Εγχώριος ανανεώσιμος φυσικός πόρος Χαμηλή έως μηδενική τιμή αγοράς Πέλετς Ελάχιστοι αέριοι ρύποι Πυρηνόξυλο Πολύ φθηνή πρώτη ύλη

Μειονεκτήματα Κοινό Ξύλο Πέλετς Πυρηνόξυλο Τύπος Βιομάζας Η εγκατάσταση θέρμανσης του κτιρίου αυτοματοποιείται δυσκολότερα σε σχέση με άλλες εγκαταστάσεις. Για τη θέρμανση πολλών και μεγάλων χώρων απαιτούνται σύνθετες εγκαταστάσεις και μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Πέλετς Για τη θέρμανση πολλών και μεγάλων χώρων απαιτούνται σύνθετες εγκαταστάσεις και μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Εισαγόμενο προς το παρόν καύσιμο. Σχετικά ακριβό καύσιμο. Πυρηνόξυλο Απαιτούνται μεγάλες ποσότητες καυσίμου. Χαμηλή κοινωνική αποδοχή για περιβαλλοντικούς λόγους.

ΚΟΣΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΥΠΟΥΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΥΣΙΜΟΥ ΒΑΘΜΟΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΟΣΤΟΣ ΩΦΕΛΙΜΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ 0,70 Ευρώ/λτ 0,06 Ευρώ/ΚWH 85% 0,070 Ευρώ/KWH ΠΕΛΕΤΣ 0,35 Eυρώ/χλγ 0,067Ευρώ/KWH 80% 0,084 Ευρώ/KWH ΞΥΛΟ 0,12 Ευρώ/χλγ 0,026 Ευρώ/KWH 70% 0,037 Ευρώ/KWH ΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ 0,05 Eυρώ/χλγ 0,012 Ευρώ/KWH 75% 0,016 Ευρώ/KWH

Οφέλη από τη χρήση της στερεάς βιομάζας για θέρμανση κτιρίων Ουδέτερες επιπτώσεις στο φαινόμενο του θερμοκηπίου, Εγχώριος ανανεώσιμος ενεργειακός πόρος και όχι εισαγόμενος και εξαντλήσιμος, Καύσιμα με σχετικά χαμηλό κόστος Συμβάλλουν στη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας (το ξύλο, το πυρηνόξυλο και τα πέλετς εφόσον παράγονται τοπικά).

Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας.