Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τελειώνει το πετρέλαιο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τελειώνει το πετρέλαιο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τελειώνει το πετρέλαιο
Σημασία πετρελαίου-πλαστικού Μελλοντικές επιπτώσεις Εναλλακτικές πηγές ενέργειας Ανακύκλωση

2 Πλαστικά Ο όρος πλαστικό είναι κοινή ονομασία που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια ευρεία ποικιλία συνθετικών ή ημισυνθετικών οργανικών στερεών υλικών. Ένα υλικό που χρησιμοποιείται παντού και εξυπηρετεί όλες μας τις ανάγκες.

3 Ωστόσο το πετρέλαιο είναι το κύριο συστατικό του πλαστικού και τα χρονιά αφθονίας έχουν περάσει.
Με τον όρο Κορύφωση Πετρελαίου (Peak Oil) χαρακτηρίζεται το πρόβλημα της εξάντλησης του ενεργειακού αποθέματος, ή ακριβέστερα η κορύφωση της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αυτό δεν σημαίνει την εξάντλησή του , αλλά την εξάντληση του φθηνού πετρελαίου.

4 Διάγραμμα εξόρυξης πετρελαίου-χρόνου

5 Επιπτώσεις στην Ελλάδα
Η Ελλάδα εξαρτάται ιδιαίτερα από το εισαγόμενο πετρέλαιο για τις μεταφορές, τη παραγωγή τροφίμων, τη βιομηχανία, και τη θέρμανση, οι επιδράσεις των μειωμένων προμηθειών πετρελαίου θα είναι ποιο άμεσες και σοβαρές από τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα σε μερικές δεκαετίες οι Έλληνες θα στερηθούν το αυτοκίνητο και γενικά τις μεταφορές, καθώς επίσης και τη μηχανοποιημένη γεωργία, τα τρόφιμα και τις παροχές νερού, την ηλεκτρική ενέργεια, την υγιεινή, την θέρμανση, την νοσοκομειακή περίθαλψη, και γενικά τις κυβερνητικές υπηρεσίες.

6 Ανθυγιεινή θέρμανση Εξαιτίας της απουσίας του πετρελαίου οι Αθηναίοι χρησιμοποιούν κακής ποιότητας ξύλο για την θέρμανση και δημιουργείται νέφος

7 Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Βιοντίζελ: Μπορεί να αντικαταστήσει το ντιζέλ χωρίς τροποποίηση μηχανών. Βιομάζα:Αποκαλείται οποιοδήποτε υλικό παράγεται από ζωντανούς οργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για παραγωγή ενέργειας. Το καύσιμο βιομάζας είναι γνωστό στην Ελλάδα κι ως πέλετ. Μη συμβατικό πετρέλαιο είναι μια άλλη πηγή πετρελαίου χωριστή από το συμβατικό ή παραδοσιακό πετρέλαιο. Οι μη συμβατικές πηγές περιλαμβάνουν: άμμοι πίσσας, σχιστόλιθος πετρελαίου και πίσσα.

8 Υδροηλεκτρική ενέργεια Η μετατροπή της ενέργειας των υδατοπτώσεων με τη χρήση υδροηλεκτρικών έργων (υδατοταμιευτήρας, φράγμα, κλειστός αγωγός πτώσεως, υδροστρόβιλος, ηλεκτρογεννήτρια, διώρυγα φυγής) παράγει την υδροηλεκτρική ενέργεια. Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου. Ηλιακή Ενέργεια Ο άνθρωπος εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια χρησιμοποιώντας ηλιακά ηλεκτρικά στοιχεία, πλαίσια ηλιακών κυψελίδων και γιγάντια κάτοπτρα.

9 Το υδρογόνο ως φορέας ενέργειας
Το υδρογόνο έχει επιπλέον μία χρήση: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φορέας ενέργειας, δηλαδή ως μια μορφή ενεργειακού νομίσματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το υδρογόνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παραχθεί ενέργεια είναι οι λεγόμενες κυψέλες καυσίμου(fuel cells), στοιχεία τα οποία χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση το υδρογόνο. Κάνει "καθαρή" καύση. Όταν καίγεται με οξυγόνο παράγει μόνο νερό και θερμότητα. Για το λόγο ότι κάνει καθαρή καύση, δεν συμβάλλει στη μόλυνση του περιβάλλοντος.

10 Η ανακύκλωση των πλαστικών έχει σαν στόχο:
Ανακύκλωση Η ανακύκλωση των πλαστικών μπορεί να βοηθήσει στην μείωση παραγωγής πλαστικών άρα και σπατάλης πετρελαίου. Η ανακύκλωση των πλαστικών έχει σαν στόχο: να «κάνει οικονομία» σε όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται να μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων την προστασία του περιβάλλοντος

11 Για να λειτουργήσει αποδοτικά ένα πρόγραμμα ανακύκλωσης σε μία κοινωνία πρέπει να συνεργαστούν κάποιοι παράγοντες, αυτοί είναι: Οι καταναλωτές Οι οργανισμοί για την προστασία του περιβάλλοντος Η αρμόδια διοίκηση

12 Όλα τα πλαστικά προϊόντα έχουν κάποιους τρόπους για να αναγνωρίζουμε σε ποιό είδος πλαστικού ανήκουν και πώς ανακυκλώνονται. 1Τερεφθαλικός πολυεστέρας 2Πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας 3Χλωριούχο πολυβινύλιο 4Πολυαιθυλένιο χαμηλής πυκνότητας 5Πολυπροπυλένιο 6Πολυστυρόλιο 7Όλα τα άλλα πλαστικά

13 Κώστογλου Παναγιώτης Τσιμουρτακίδης Απόστολος Χαραλαμπίδης Χρήστος Χριστοδούλου Σοφία


Κατέβασμα ppt "Τελειώνει το πετρέλαιο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google