Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14
ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14

2 ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ Από την προϊστορία μέχρι και 300 χρόνια πριν, ο άνθρωπος στηριζόταν αποκλειστικά στη μυϊκή δύναμή του και στη δύναμη των ζώων. Το ξύλο, για χιλιάδες χρόνια, ήταν η πρώτη ύλη για την παραγωγή ξυλοκάρβουνου. Τον 13ο αι., ο άνθρωπος στράφηκε στην εξόρυξη άνθρακα.

3 Από τον 18ο αι., αξιοποιήθηκε η ενέργεια του ατμού με αποτέλεσμα την κορύφωση της Βιομηχανικής Επανάστασης. Από τα μέσα του 19ου αι., ήρθαν στο προσκήνιο ο ηλεκτρισμός και το πετρέλαιο.

4 Από την αρχή του 20ου αι. έως σήμερα, οι βιομηχανικές κοινωνίες χρειάζονται όλο και περισσότερη ενέργεια για τη λειτουργία των εργοστασίων, για οικιακή χρήση και για τις μεταφορές. Το 90% της ενέργεια αυτής προέρχεται από την καύση του άνθρακα, του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

5 Η χρησιμοποίηση της ενέργειας στις βιομηχανικές χώρες.

6 Η χρησιμοποίηση της ενέργειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

7 Το πετρέλαιο ήταν γνωστό από πολύ παλιά
Το πετρέλαιο ήταν γνωστό από πολύ παλιά. Η πρώτη αναφορά γίνεται γι αυτό στη Βίβλο, όπου αναφέρεται ότι ο Νώε έκανε επάλειψη της Κιβωτού πριν τον Κατακλυσμό με κάποιο υλικό ασφαλτικής σύστασης.

8 Πλωτή εξέδρα άντλησης πετρελαίου.

9 Εξέδρα άντλησης αργού πετρελαίου

10 ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Ο σύγχρονος πολιτισμός μας στηρίχθηκε και εξαρτάται αποκλειστικά από το πετρέλαιο Σήμερα, εξαιτίας της υπερεκμετάλλευσης, τα κοιτάσματα πετρελαίου φαίνεται ότι δεν αρκούν. Επιπλέoν, η χρήση του πετρελαίου προκαλεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα

11 ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΕΤΟΣ ΤΟΝΝΟΙ 1870 < 1900 1939 1965 2000 > ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

12 ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ
Με την αναζήτηση νέων αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων Με την προσφυγή στην πυρηνική ενέργεια Με τη χρήση εναλλακτικών μορφών ενέργειας ( ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – ΑΠΕ )

13 ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ

14 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Είναι η πλέον άφθονη και λιγότερο ρυπογόνος από οποιαδήποτε άλλη πηγή. Δεν είναι διαθέσιμη όλο το 24ωρο ούτε όλο το χρόνο. Αξιοποιείται με τα σύγχρονα ηλιακά συστήματα

15 Ο σταθμός παραγωγής ηλ. ρεύματος με τη βοήθεια του ήλιου California Solar 1.

16 ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Από τον ανεμόμυλο των παλαιότερων εποχών, σήμερα αξιοποιούνται οι πολύ αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από την ενέργεια του ανέμου.

17 Ανεμόμυλος

18 Ανεμογεννήτριες

19 Η αιολική ενέργεια θεωρείται ως η πιο « καθαρή » μορφή ενέργειας.
Η αιολική ενέργεια θεωρείται ως η πιο « καθαρή » μορφή ενέργειας.

20 ΥΔΡΑΥΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Είναι η ενέργεια του νερού όταν το αφήσουμε από μια ψηλότερη θέση σε μια χαμηλότερη. Ο παραδοσιακός νερόμυλος καθώς και οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί είναι από τις πιο γνωστές εφαρμογές της ενέργειας του νερού.

21 Σχεδιάγραμμα λειτουργίας ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου

22 Το υδροηλεκτρικό φράγμα της Σφηκιάς

23 Άλλη άποψη του υδροηλεκτρικού φράγματος στη Σφηκιά.

24 Το φράγμα των Λευκογείων στο νομό Δράμας
Το φράγμα των Λευκογείων στο νομό Δράμας

25 Κάθε υψομετρική διαφορά του εδάφους είναι πηγή δυναμικής ενέργειας.
Υδροηλ/κό φράγμα. Κάθε υψομετρική διαφορά του εδάφους είναι πηγή δυναμικής ενέργειας.

26 Διάφοροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος
Διάφοροι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Διαφέρουν μόνο στην « καύσιμη » ύλη που χρησιμοποιούν.

27 ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΒΙΟΜΑΖΑΣ Η βιομάζα είναι οποιοδήποτε υλικό προέρχεται από ζωντανούς οργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή στερεών, υγρών και αερίων καυσίμων. Ουσιαστικά, πρόκειται για την ηλιακή ενέργεια που μεταφέρεται στους φυτικούς ιστούς μέσω της φωτοσύνθεσης. Είναι καλάμια, φύκια, άχυρα, οργανικά υπολείμματα, πριονίδια, κοπριά, κλπ.

28 ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Είναι η θερμική ενέργεια που προέρχεται από το εσωτερικό της γης σε περιοχές με ηφαιστειακή δράση. Η παραγωγή της είναι εύκολη, φθηνή και καθαρή για το περιβάλλον. Στην Ελλάδα χρησιμοποιείται κυρίως για τη θέρμανση θερμοκηπίων καθώς και για αντιπαγετική προστασία.

29 Γεωθερμική πηγή

30 Παίρνει ενέργεια από τη θερμότητα του λεπτού γήινου φλοιού
Γεωθερμικός σταθμός. Παίρνει ενέργεια από τη θερμότητα του λεπτού γήινου φλοιού

31 Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΩΝ ΚΥΜΑΤΩΝ Γίνονται προσπάθειες να αξιοποιηθούν ο κυματισμός της θάλασσας κυρίως στις Κάτω Χώρες και στη Γαλλία. Στην Ελλάδα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο πειραματικές εφαρμογές.

32 Ο παλαιότερος σταθμός ιδρύθηκε το 1985 στις δυτικές ακτές της Νορβηγίας
Η λειτουργία του στηρίζεται στην κίνηση των κυμάτων που προκαλούν την περιστροφή μιας τουρμπίνας. Η τουρμπίνα θέτει σε κίνηση μια ηλεκτρογεννήτρια.

33

34 ΠΑΛΙΡΡΟΙΑ Είναι το φυσικό φαινόμενο κατά το οποίο κάθε 12 ώρες περίπου αλλάζει το ύψος της στάθμης του νερού, καθώς μεγάλες μάζες νερού μετακινούνται. Με την εγκατάσταση φραγμάτων και υδροστροβίλων στο κατάλληλο σημείο, μπορούμε να παραγάγουμε ηλεκτρική ενέργεια.

35 Ο σταθμός του Σεν Μαλό στη Γαλλία
Ο σταθμός του Σεν Μαλό στη Γαλλία. Παράγει ενέργεια από την παλίρροια της περιοχής.


Κατέβασμα ppt "ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ : ΜΠΟΥΖΙΚΑ Θ. – ΠΕ 14"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google