Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Καμπεράϊ Λάουρα Καράϊ Μαριλένα Κατσάνου Ασπασία Κορωναίου Δέσποινα Κουρσούμη Βασιλική Κυριοπούλου Μαύρα Κωνσταντινίδου Μάρθα Λάμπρου Αικατερίνη Λύκος Γεώργιος Μακρής Σωκράτης Μποβολέτη Μαρία Πάσχου Δέσποινα Σπανού Σοφία Α! Λυκείου Α! τετράμηνο

2 Αναλογικές μορφές ενέργειας
Σε στερεά μορφή είναι οι γαιάνθρακες αντλούνται από το υπέδαφος και μια μορφή τους είναι ο λιγνίτης όμως με μεγάλη περιεκτικότητα σε άνθρακα χρησιμοποιείται στις μέρες μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καθώς πρόκειται για μια φθηνή πηγή ενέργειας.

3 41% Τα 2/3 της ενέργειας των κτιρίων καταναλώνονται στη θέρμανση , στη ψύξη και στην παραγωγή ζεστού νερού

4 Αναλογικές μορφές ενέργειας
Οι παραπάνω μορφές ενέργειας κατά την καύση τους δημιουργούν αιθανόλη διοξείδιο του άνθρακα που είναι η κύρια αιτία ατμοσφαιρικής ρύπανσης

5 Αναλογικές μορφές ενέργειας
Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει αλυσιδωτές συνέπειες όπως τρύπα του όζοντος το φαινόμενο του θερμοκηπίου δηλ. την υπερθέρμανση του πλανήτη με συνέπεια λιώσιμο πάγων , αύξηση υδροφόρου ορίζοντα κλπ.

6 Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Αυτές οι "φιλικές προς το περιβάλλον" πηγές ενέργειας είναι: Ηλιακή ενέργεια Αιολική ενέργεια Υδροηλεκτρική ενέργεια

7 ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

8 Ηλιακά συστήματα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα
Ηλιακά συστήματα στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα ηλιακοί θερμικοί σταθμοί αναπτύσσουν υψηλή θερμοκρασία παράγεται ατμός, ο οποίος κινεί ηλεκτρογεννήτριες.

9 Συστήματα ηλιακής θέρμανσης για οικιακή χρήση
Συστήματα ηλιακής θέρμανσης για οικιακή χρήση Παραγωγής ζεστού νερού και θέρμανσης χώρου. Παραγωγής ηλεκτρισμού

10 Σήμερα : Επικρατεί η άποψη ότι τα ηλιακά συστήματα είναι ακριβά και γι’ αυτό τα ελληνικά νοικοκυριά εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τις αναλογικές μορφές ενέργειας …

11 Κόστος/όφελος εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος
Το πετρέλαιο κοστίζει ετησίως 1.050€ για μια οικία 100μ2 Το κόστος εγκατάστασης ενός ηλιακού συστήματος κοστίζει 2400€ για μια οικία 100μ2 Άρα σε 3 χρόνια η επένδυση για το ηλιακό σύστημα έχει αποσβεστεί.

12 Aιολική ενέργεια Αιολική ενέργεια ονομάζεται η ενέργεια που παράγεται από την εκμετάλλευση του πνέοντος ανέμου.

13 Από τους αρχαίους χρόνους, οι άνθρωποι έχουν εκμεταλλευτεί την ενέργεια του αέρα.
Η σημασία της αιολικής ενέργειας φαίνεται ακόμη από το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες την είχαν θεοποιήσει στο πρόσωπο του Αιόλου. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν την δύναμη του ανέμου για να κινήσουν τα ιστιοφόρα τους στον ποταμό Νείλο.

14 Ιστιοφόρα Το πανί τεχνικά είναι ένα αεροδυναμικό μέσο, που συγκεντρώνει και εφαρμόζει τη δύναμη του ανέμου στο μοχλό του ιστού Είναι το πρώτο μέσο με το οποίο ο άνθρωπος δέσμευσε μια φυσική δύναμη για να κάνει τη δουλειά του.

15

16 Περιβαλλοντικά οφέλη -Ο άνεμος είναι μια ανεξάντλητη πηγή ενέργειας.
-Η αιολική ενέργεια είναι οικονομικά ανταγωνιστική και φιλική προς το περιβάλλον. -Δεν επιβαρύνει το τοπικό περιβάλλον με επικίνδυνους αέριους ρύπους. -Ενισχύει την ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας και την Ευρώπη γενικότερα. -Βοηθά στην αποκέντρωση του ενεργειακού συστήματος μειώνοντας τις απώλειες μεταφοράς ενέργειας.

17 Περιβαλλοντικά προβλήματα
Οι ανεμογεννήτριες μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς ή θανατώσεις πουλιών, κυρίως αποδημητικών γιατί τα ενδημικά συνηθίζουν την παρουσία των μηχανών και τις αποφεύγουν.

18 -Αρκετές φορές έχει τύχει να αρπάξουν φωτιά οι τουρμπίνες και να την μεταδώσουν στο δάσος.
-Αρκετές φορές έχει τύχει να σπάσουν έλικες, που ο καθένας τους ζυγίζει 1,5 τόνο και να εκσφενδονιστούν έως και 400 μέτρα μακριά.

19

20 ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

21 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ένα φράγμα που συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα του νερού.

22 Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ των υδροηλεκτρικών μονάδων βασίζεται στην κίνηση του νερού λόγω διαφοράς ύψους μεταξύ των σημείων εισόδου και εξόδου. Για το σκοπό αυτό κατασκευάζεται ένα φράγμα που συγκρατεί την απαιτούμενη ποσότητα του νερού.

23 Κατά τη διέλευσή του από ένα αγωγό κινεί έναν υδροστρόβιλο ο οποίος θέτει σε λειτουργία τη
γεννήτρια. Μία τουρμπίνα που είναι εγκατεστημένη σε μεγάλη μονάδα Μπορεί να ζυγίζει μέχρι 172 τόνους και να περιστρέφεται πολύ γρήγορα δίνοντας μας ηλεκτρική ενέργεια

24 Οφέλη Υδροηλεκτρικής Ενέργειας
Έχει τη δυνατότητα να ικανοποιήσει ανάγκες όπως: άρδευση, ανάσχεση χειμάρρων, δημιουργία υγροτόπων, περιοχών αναψυχής και αθλητισμού. Το κόστος λειτουργίας τους είναι σχετικά μικρό

25 ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ Η έντονη περιβαλλοντική αλλοίωση της περιοχής του
έργου –πανίδα και χλωρίδα Πιθανές αλλαγές του μικροκλίματος, αλλά και αύξηση της σεισμικής επικινδυνότητας τους.

26 Φράγμα στη λίμνη Πλαστήρα
Οι επιπτώσεις του στο περιβάλλον είναι θετικές αφού κατά τον κατακλυσμό της περιοχής από ύδατα δημιουργήθηκε ένας νέος υδροβιότοπος, ο οποίος μετατράπηκε σε τουριστικό προορισμό


Κατέβασμα ppt "Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google