Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Του Γιάννη Βουρδουμπά ΤΕΙ Κρήτης Τμήμα Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

2 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2
Τα κτίρια καταναλώνουν ενέργεια για τη κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών για θέρμανση, φωτισμό και λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Ο σχεδιασμός μια κατοικίας στη Κρήτη με μηδενικές εκπομπές CO2 μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συγκεκριμένα : α) Ηλιακής ενέργειας β) Στερεάς βιομάζας γ) Αβαθούς γεωθερμίας

3 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2

4 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2
Οι τεχνολογίες χρήσης της ηλιακής ενέργειας, της βιομάζας και της αβαθούς γεωθερμίας που περιγράφονται στη συνέχεια είναι: Αξιόπιστες Οικονομικές Μπορούν να εφαρμοσθούν σε πολλά κτίρια υπό ορισμένες προϋποθέσεις Θεωρείται ότι η κατοικία που θα εφαρμοσθούν οι τεχνολογίες αυτές είναι κατασκευασμένη με κατάλληλες μονώσεις ούτως ώστε να ελαχιστοποιούνται οι ενεργειακές ανάγκες της.

5 ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2
Με το Νόμο 3468/2006 έγινε δυνατή η εγκατάσταση φωτοβολταικών συστημάτων σε κτίρια, η διασύνδεση τους με το δίκτυο και η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτό σε ελκυστικές τιμές [0,4-0,5 €/KWh]. Σήμερα έχει ανακοινωθεί επίσημα και αναμένεται σύντομα η απλοποίηση του κανονιστικού πλαισίου και των διαδικασιών αδειοδότησης για την εφαρμογή των ανωτέρω, που συνεπάγεται την σημαντική αύξηση των εγκαταστάσεων φωτοβολταικών συστημάτων σε κτίρια.

6 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για παραγωγή θερμού νερού (ηλιόθερμα) και για παραγωγή ηλεκτρισμού (φωτοβολταικά) σε μια κατοικία. Ταυτόχρονα η στερεά βιομάζα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της για θέρμανση χώρου.

7 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Για λόγους χαμηλού αρχικού κόστους εγκατάστασης η κατοικία θα είναι διασυνδεδεμένη με το δίκτυο και η διαστασιολόγηση των φωτοβολταικών θα είναι τέτοια ούτως ώστε θα παράγεται όση ηλεκτρική ενέργεια καταναλώνει ετησίως η κατοικία. Επομένως η καθαρή ετήσια απορρόφηση ηλεκτρικής ενέργειας της κατοικίας από το ηλεκτρικό δίκτυο θα είναι μηδενική.

8 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ
Η χρήση της στερεάς βιομάζας για παραγωγή θερμότητας είναι η παραδοσιακή τεχνολογία και μπορεί να επιτευχθεί με: α) Χρήση ξύλων β) Χρήση πέλετς γ) Χρήση ελαιοπυρηνόξυλου Η χρήση της βιομάζας για παραγωγή ενέργειας θεωρείται ότι έχει μηδενικές επιπτώσεις στις εκπομπές θερμοκηπιακών αερίων.

9 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΗΛΙΟΘΕΡΜΟ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΘΕΡΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΜΕ ΗΛΙΟΘΕΡΜΟ

10 ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ

11 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΖΑΚΙ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΤΖΑΚΙ ΥΨΗΛΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ

12 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΕΛΛΕΤΣ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΠΕΛΛΕΤΣ

13 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΞΥΛΟ

14 ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ 12.000 KWH/έτος
ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑ ΕΜΒΑΔΟΥ 100 ΤΜ ΜΕ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ 120 KWH/m2 έτος ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ KWH/έτος Θέρμανση χώρου % KWH/έτος Παραγωγή θερμού νερού 7% KWH/έτος Φωτισμός, λειτουργία ηλεκτρικών συσκευών, κλιματιστικά % KWH/έτος

15 ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΜΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΤΕΤΡΑΜΕΛΟΥΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΕ ΗΛΙΑΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΒΙΟΜΑΖΑ 1. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΟ ΝΕΡΟ ΗΛΙΟΘΕΡΜΟ με εμβαδόν ηλιακών συλλεκτών 2 τ.μ. ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ € 2. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΧΩΡΟΥ ΔΙΑΦΟΡΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΚΑΥΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΜΑΖΑΣ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ € 3. ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΙΣΧΥΟΣ ΑΙΧΜΗΣ 2,5-3 KWp ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ € ΣΥΝΟΛΟ ΚΟΣΤΟΥΣ €

16 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΒΑΘΟΥΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
Στη περίπτωση αυτή η ηλιακή ενέργεια μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θερμό νερό και σε ηλεκτρική ενέργεια ενώ οι ανάγκες για θέρμανση και ψύξη της κατοικίας καλύπτονται με μια γεωθερμική αντλία θερμότητας. Αφού δεν υπάρχει καύση βιομάζας , δεν εκλύονται αέριοι ρύποι.

17 ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΥΞΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ
ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΨΥΞΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΜΕ ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΑΝΤΛΙΑ ΘΕΡΜΟΤΗΤΟΣ

18 ΧΡΗΣΗ ΤΗΣ ΗΛΙΑΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΒΑΘΟΥΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ
Στη περίπτωση αυτή ενδεικτικά απαιτούνται: Ηλιόθερμο με εμβαδό ηλιακού συλλέκτη 2 τ.μ. Ενδεικτικό κόστος Ευρώ. Γεωθερμική αντλία θερμότητας, με COP=4, και με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας KWH/έτος. Το κόστος ποικίλει ανάλογα με τη περίπτωση. Φωτοβολταικό σύστημα με ισχύ αιχμής 3,9 KWp για τη παραγωγή KWH/έτος. Ενδεικτικό κόστος Ευρώ.

19 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μιας κατοικίας με μη συμβατικές πηγές ενέργειας μπορεί σήμερα να επιτευχθεί με οικονομικό και αξιόπιστο τρόπο. Η λήψη μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας συμβάλλει αποφασιστικά στην επίτευξη του στόχου των μηδενικών εκπομπών CO2 από μια κατοικία.

20 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Παρουσιάσθηκαν δύο δυνατές εφαρμογές στις οποίες οι ενεργειακές ανάγκες μιας κατοικίας μπορούν να καλυφθούν πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και συγκεκριμένα: Με χρήση της ηλιακής ενέργειας και της στερεάς βιομάζας Με χρήση της ηλιακής ενέργειας και της αβαθούς γεωθερμίας

21 Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας
ΗΜΕΡΙΔΑ ΜΕ ΘΕΜΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑ ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ Ευχαριστώ πολύ για τη προσοχή σας ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΜΕ ΜΗΔΕΝΙΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ CO2 ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google