Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από και προς το έδαφος για παραγωγή ψύξης, θέρμανσης και ζεστού νερού χρήσης για οικιακές αλλά και ευρύτερης κλίμακας εφαρμογές. Η ΓΕΩΘΕΡΜΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ προέρχεται από το εσωτερικό της γης είτε μέσω ηφαιστειακών εκροών είτε μέσω ρηγμάτων του υπεδάφους, που αναβλύζουν ατμούς και θερμό νερό. Η γεωθερμική ενέργεια υψηλής ενθαλπίας (για θερμοκρασίες πάνω από 150 oC)χρησιμοποιείται για παραγωγή ηλεκτρισμού σ' όλο τον κόσμο.

2 Ποιοι τύποι γεωθερμικής ενέργειας θεωρούνται ανανεώσιμοι και γιατί
Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η γεωθερμική ενέργεια δεν είναι πραγματικά ανανεώσιμη, γιατί με την πάροδο του χρόνου το εσωτερικό της γης θα κρυώσει και η ραδιενεργή φθορά των στοιχείων που κρατούν το εσωτερικό της γης θερμό θα μειωθεί. Όμως, επειδή οι δεξαμενές γεωθερμίας είναι τεράστιες σε μέγεθος συγκριτικά με τις ανάγκες του ανθρώπου, η γεωθερμική ενέργεια είναι πρακτικά ανανεώσιμη.

3 Πως λειτουργεί… Για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος
- μεταφέρεται ζεστό νερό (σε θερμοκρασίες πού κυμαίνονται από 150οC μέχρι περισσότερο από 370ο C) με γεωτρήσεις από υπόγειες δεξαμενές σε ειδικές δεξαμενές και με την απελευθέρωση της πίεσης μετατρέπεται σε ατμό. - Ο ατμός διαχωρίζεται από τα ρευστά και τροφοδοτεί τουρμπίνες που κινούν γεννήτριες.

4 Πλεονεκτήματα Ανεξαρτησία από το πετρέλαιο θέρμανσης.
Οικονομική λειτουργία με ετήσιο κόστος μικρότερο από το μισό αντίστοιχο κόστος πετρελαίου. Δροσισμός χωρίς κόστος το καλοκαίρι. Μηδενικό κόστος συντήρησης. Χωρίς λεβητοστάσιο, καμινάδες, δεξαμενή πετρελαίου, ρύπους και έξοδα συντήρησης. Δυνατότητα επιδότησης.

5 Μειονεκτήματα Επίδραση στο περιβάλλον
Τα κύρια ζητήματα περιβαλλοντικών επιδράσεων που συνδέονται με την ανάπτυξη μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη γεωθερμία είναι: Διαταραχές επιφανείας Φυσικές επιπτώσεις από την απομάκρυνση των γεωθερμικών ρευστών Θόρυβος Θερμικές επιδράσεις Χημική μόλυνση Βιολογικές επιδράσεις Προστασία φυσικών χαρακτηριστικών

6 Η Γεωθερμία στην Ελλάδα
Οι γεωλογικές συνθήκες στην Ελλάδα ευνόησαν γενικά τη δημιουργία ενός πολύ σημαντικού γεωθερμικού δυναμικού χαμηλής ενθαλπίας. Από την έρευνα προκύπτει ότι το γεωθερμικό δυναμικό χαμηλής ενθαλπίας στην Ελλάδα είναι πολύ σημαντικό. Τα γεωθερμικά ρευστά φαίνεται ότι έχουν συνήθως μικρή έως μηδαμινή περιεκτικότητα σε διαβρωτικά άλατα και αέρια και δεν δημιουργούν σοβαρά τεχνικά προβλήματα εκμετάλλευσης ούτε βέβαια περιβαλλοντικά προβλήματα.

7 Γ ε ω θ ε ρ μ ί α Το γεωθερμικό δυναμικό στη Μήλο μπορεί να δώσει 120 MW ηλεκτρικής ενέργειας που σημαίνει ότι με τη χρήση υποθαλάσσιου καλωδίου θα μπορούσαν να είναι αυτόνομα ενεργειακά, όλα τα νησιά των Κυκλάδων και να περισσεύει ηλεκτρική ενέργεια για να διοχετευθεί στο ηπειρωτικό ηλεκτρικό δίκτυο. Σε άλλα σημεία της Ελλάδας γίνεται σημαντική εκμετάλλευση της γεωθερμίας χαμηλής ενθαλπίας για θέρμανση θερμοκηπίων, ιχθυοκαλλιεργειών κ.ά. (περίπου 20 MW).


Κατέβασμα ppt "Γεωθερμία -Ορισμός Με τον όρο «Γεωθερμία» ορίζεται η εκμετάλλευση της ενέργειας από το εσωτερικό της γης από όπου με τη χρήση μιας γεωθερμικής αντλίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google