22. Η χλωρίδα και η πανίδα της Ελλάδας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ
Advertisements

ΦιλανδIα Μαρία Ιωσήφ.
2010 παγκόσμιο έτος Βιοποικιλότητας
σε σχέση με την έκτασή της.
Παραδοσιακοί Χοροί της Μακεδονίας
Μαρί-Ελένη Περαντινού ΒΔ’3 ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Καφέ αρκούδα                                                     Για κάποιους πολιτισμούς η αρκούδα είναι σύμβολο αναγέννησης και παρθενογένεσης, γιατί.
Περιβαλλοντική εργασία
ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΗΣ Γ’ ΤΑΞΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ
Πατήστε το πλήκτρο > για να ξεκινήσει η παρουσίαση Step key > in order to begins the presentation.
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΩΟΣ Λουίζα Σμυρνή.
1.100 Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΜΑΡΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
Νίκολας Κοιλιάρης Ε΄1 Ε΄ Δημοτικό Σχολείο Λακατάμιας
OMAΔΑ 8 STUDIO 3-ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΦΩΚΙΑΣ
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Δεκάδες είδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται καθημερινά. Αιτία, η ανεξέλεγκτη συρρίκνωση των βιοτόπων τους, το παράνομο κυνήγι, η ρύπανση.
1.100 Η ελληνική χλωρίδα περιλαμβάνει περίπου είδη και υποείδη φυτών, από τα οποία περίπου είναι ενδημικά, δηλαδή δεν υπάρχουν πουθενά αλλού.
Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας
ΛΥΔΙΑ, ΕΡΡΙΚΑ, ΘΑΛΕΙΑ, ΗΡΩ ΚΑΙ ΜΑΡΙΑ
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΜΑΡΙΑΝΘΗ Κ΄ ΚΑΛΛΙΟΠΗ.
Σάββας ,Μάριος , Γιώργος, Κώστας
Πολλά ζώα σιγά-σιγά εξαφανίζονται!
Το σύνολο των φυτών μιας συγκεκριμένης περιοχής
Τα ποτάμια της Ελλάδας Της μαθήτριας Μουχταρίδου Δήμητρας Μαρίας του τμήματος Ε1 του 17ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμαριάς. 26 διαφάνειες με σημαντικές πληροφορίες.
Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής.
Zώα υπό εξαφάνιση στην Ελλάδα
Ευέλικτη ζώνη Θέμα: Ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση στην Ελλάδα
Ζώνες βλάστησης.
ΧΕΛΩΝΑ ΚΑΡΕΤΑ-ΚΑΡΕΤΑ   ΚΑΡΕΤΤΑ - ΚΑΡΕΤΤΑ Η Καρέττα - Καρέττα είναι ένα παλιό και μεγάλο ερπετό που κατάγεται από τους δεινοσαύρους. Ζει στη θάλασσα για.
Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη
Ζώα υπό εξαφάνιση Γιάννης και Λυδία.
Μεσογειακή Βλάστηση.
Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Χάρης Αλεξίου Νικόλας Βουβάκης
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Ζωγραφιά Σολδάτου.
ΧΛΩΡΙΔΑ - ΠΑΝΙΔΑ ΛΕΣΒΟΥ
Δημοτικό Σχολείο Μενιδίου Σχ
Ζώα υπό εξαφάνιση Φώκια Μονάχους-Μονάχους Δελφίνι Κοάλα Πολική αρκούδα
Ενότητα 20 Ζώα υπό εξαφάνιση Δασκάλα: Ευρυδίκη Παπαγεωργίου.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Γ 2 ΤΑΞΗ.
Κεφάλαιο 17ο : Το κλίμα της Ελλάδας Στο κεφάλαιο αυτό θα μάθετε:
Δέλτα Νέστου                      Το δέλτα του Νέστου βρίσκεται στην βορειοανατολική Ελλάδα στα διαμερίσματα της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, στη διευρυμένη.
Ο Όλυμπος Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό της Ελλάδας , καθώς στη κορυφή του κατοικούσαν οι Ολύμπιοι θεοί . Είναι επίσης το δεύτερο ψηλότερο.
ΖΩΑ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ Στάθης και Γιώργος.
ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΦΥΡΙΟΥ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2012/2013
ΤΑ ΦΥΤΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ.
ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ
ΘΡΑΚΗ ΜΑΡΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΓΚΟΛΙΑΣ 1 ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – τάξη Δ1.
Η ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ.
Κεφάλαιο 37 Η θέση και το φυσικό περιβάλλον της Αφρικής.
Κεφ. 11 Ζώνες βλάστησης..
Ζώα της άγριας φύσης. ● Παρότι δεν βλέπουμε γύρω μας ζώα και φυτά της άγριας φύσης,αυτό δε σημαίνει ότι δεν μας αφορά η προστασία τους. ● Η εξαφάνιση.
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ “ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΑΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΟΥ.” ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Β 'ΤΑΞΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ: ΝΙΚΟΛΑΙΔΟΥ ΚΑΛΛΙΟΠΗ, ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΗΣ.
Επίσκεψη στο Δέλτα Αξιού
οικοσυστήματα της Ελλάδας!
Συγκέντρωση υλικού-επιμέλεια: Πόπη Κανάκη Χαραλαμποπούλου
5ο δημοτικό Σχολείο Καβάλας Τμήμα Δ2
TA MΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΔΑΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Εργασία Σχ έτος: Λίλα -Ελένη
1η ομάδα : Αλκυόνες Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική.
Ορνιθοπανίδα Μεσογείου
ΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ
Τα οικοσυστήματα.
Τα ζώα που ζουν κοντά μας
ΤΑ ΠΙΟ ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ ΣΤΟ ΚΟΣΜΟ
Οι κλιματικές ζώνες της Γης
Η φύση είναι το σπίτι μας
Ποιος είναι ωκεανογράφος;
EΙΣΑΓΩΓΗ Η Ελλάδα διακρίνεται από μεγάλη ποικιλία κλιματικών τύπων. Το γεωμορφολογικό ανάγλυφο είναι πολυσχιδές και το γεωλογικό υπόθεμα πολύμορφο. Η ποικιλία.
Μεταγράφημα παρουσίασης:

22. Η χλωρίδα και η πανίδα της Ελλάδας Η χλωρίδα και η πανίδα Τα φυτά και τα ζώα που συναντάμε στη χώρα μας Η σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα φυτά και τα ζώα      μιας περιοχής  

1. Ποια είδη φυτών ονομάζουμε ενδημικά; Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 6.000 είδη φυτών, από τα οποία περίπου 780 είναι ενδημικά, δηλαδή τα συναντάμε μόνο σε ορισμένες περιοχές και 263 τα θεωρούμε σπάνια και απειλούμενα

2. Ποιοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη ποικίλων φυτικών οργανισμών; Όπως ήδη γνωρίζουμε, η Ελλάδα παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία κλίματος λόγω του πολύμορφου ανάγλυφού της. Οι διαφορετικοί αυτοί κλιματικοί τύποι σε συνδυασμό με το μεγάλο μήκος των ακτών και τα πολυάριθμα νησιά συμβάλλουν στην ύπαρξη ποικίλων φυτικών οργανισμών στη χώρα μας. Δηλαδή, η χλωρίδα της Ελλάδας διαθέτει πολυάριθμα είδη φυτών.

3. Ποιοι παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη πολλών ζώων στη χώρα μας; Η μεγάλη ποικιλία χλωρίδας που παρουσιάζει η Ελλάδα, η πλεονεκτική γεωγραφική της θέση (είναι το σταυροδρόμι τριών ηπείρων) και το πολύμορφο ανάγλυφό της είναι οι κυριότεροι λόγοι για την ύπαρξη πολλών ζώων στη χώρα μας. Έχουν καταγραφεί περισσότερα από 1.200 διαφορετικά είδη, από τα οποία τα 47 είναι ενδημικά. Η ελληνική πανίδα επομένως είναι πλούσια. Στη χώρα μας ζουν περισσότερα από 422 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία μεταναστεύουν σε άλλες χώρες. Αργυροπελεκάνοι Καρέτα - Καρέτα

4. Γιατί πολλοί φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί εξαφανίστηκαν ή είναι προς εξαφάνιση; Γυπαετός Η χλωρίδα και η πανίδα της χώρας μας τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα. Πολλοί φυτικοί και ζωικοί οργανισμοί εξαφανίστηκαν και άλλοι είναι υπό εξαφάνιση, γιατί ο άνθρωπος δεν διαχειρίστηκε με σύνεση τον τόπο τους. Σήμερα η πολιτεία, στην προσπάθειά της να διασώσει αυτούς τους οργανισμούς, έχει καταγράψει 700 είδη ζώων και 900 είδη φυτών ως προστατευόμενα, έτσι ώστε να συνεχίσουν να ζουν μακριά από την ανθρώπινη απειλή

5. Τι ονομάζουμε χλωρίδα και πανίδα; Γεωγραφικό γλωσσάριο Ενδημικά φυτά: τα φυτά που φυτρώνουν σε μια περιοχή λόγω του κλίματος και απαντώνται μόνο στην περιοχή αυτή Πανίδα: το σύνολο των ζωικών οργανισμών που ζουν σε μια περιοχή Χλωρίδα: το σύνολο των φυτικών οργανισμών που ζουν σε μια περιοχή.

Σπάνια και προστατευόμενα είδη Ανάμεσα στα προστατευόμενα είδη είναι η μεσογειακή χελώνα Καρέτα-Καρέτα και η φώκια Μονάχους-Μονάχους. Η τελευταία φιλοξενείται στα ύδατα της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς, ενώ η πρώτη συναντάται στα ύδατα του Αιγαίου και του Ιονίου πελάγους.  Τα πυκνά δάση και κυρίως το Δάσος της Δαδιάς, ανεβαίνοντας τον Έβρο ποταμό στη Θράκη, είναι καταφύγιο για τη μεγαλύτερη ποικιλία κυνηγετικών πουλιών στην Ευρώπη. Η Μικρή Πρέσπα στη Μακεδονία έχει την πλουσιότερη αποικία ψαροφάγων πουλιών στην  Ευρώπη, ενώ μπορούμε επίσης να συναντήσουμε κορμοράνους, νερόκοτες, σταχτόχηνες και χηνοπρίστες. Η καφέ αρκούδα (το μεγαλύτερο θηλαστικό της Ευρώπης) επιβιώνει στα βουνά της  Πίνδου και στα βουνά των συνόρων με την Αλβανία, τη Π.Γ.Δ.Μ. και τη Βουλγαρία. Τα βόρεια δάση προσφέρουν καταφύγιο στην αγριόγατα, το σαμούρι και τον αίγαγρο και περιστασιακά σε λύκους και λύγκες, ενώ ευρωπαϊκοί αίγαγροι και σκαντζόχοιροι ζουν στο νότο.