Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας

2 Κυπριακός Πετρόκλης, Σκαλιφούρτας
Μήκος 13,5 εκατοστά. Κατά την αναπαραγωγική περίοδο (καλοκαίρι) είναι χαρακτηριστικό το κάτω μέρος του σώματός της, και το πάνω μέρος του κεφαλιού της που είναι άσπρου χρώματος ενώ το υπόλοιπο κορμί της είναι μαύρο. Συχνάζει σε ανοιχτούς χώρους, αλλά και σε δασωμένες και κατοικημένες περιοχές με μεγάλο εύρος υψομέτρου. Τρέφετε αποκλειστικά Φωλιάζει σε τρύπες βράχων, τοίχων, πρανών δρόμων, δέντρων, κάτω από πέτρες που αφήνουν κενά μεταξύ τους και γενικά όπου μπορεί να τρυπώσει. Κατασκευάζει φωλιά κυπελλοειδούς σχήματος, με χόρτα και ρίζες. Με πλατιά όμως βάση όταν η επιφάνεια που βρίσκεται είναι επίπεδη. Γεννά αυγά, γαλάζια με καφέ στίγματα. Επώαση μέρες. Φροντίδα γονέων για ακόμα μέρες. Περίοδος φωλιάσματος από τον Απρίλη μέχρι Ιούνιο. Ενδημικό είδος το οποίο αναπαράγεται μόνο στην Κύπρο. Μεταναστευτικό είδος (Άνοιξη-Φθινόπωρο).

3

4 Το Κυπριακό Αγρινό Το αγρινό είναι είδος άγριου προβάτου και ανήκει στην οικογένεια Caprinae. Θεωρείται ο ένας από τους δύο προγόνους όλων των σημερινών εξημερωμένων προβάτων[1]. Τα χρώματά του είναι συνήθως καφέ και κόκκινο. Τα αρσενικά έχουν πάντοτε κέρατα, ενώ τα θηλυκά μπορεί να έχουν ή να μην έχουν. Τα κέρατά τους κάνουν μια σχεδόν πλήρη περιστροφή και έχουν μήκος περίπου 85 εκατοστά. Η προέλευση του αγρινού είναι η Νοτιοδυτική Ασία, όπου υπάρχει το ασιατικό αγρινό (Πρόβατο ο ανατολικός ). Εισήχθηκαν στα νησιά της Κορσικής, της Σαρδηνίας, της Ρόδου και της Κύπρου κατά τη νεολιθική εποχή, πιθανόν ως εξημερωμένα ζώα, όπου εγκλιματίστηκαν τις τελευταίες μερικές χιλιάδες χρόνια στην ορεινή ενδοχώρα των νησιών αυτών. Από αυτά προέκυψε το είδος ευρωπαϊκό αγρινό. Στην Κύπρο το αγρινό έγινε ενδημικό είδος (δηλαδή συναντάται μόνο στην Κύπρο) το Κυπριακό Αγρινό (Πρόβατο ο ανατολικός ο οφίων). Ο αριθμός του Κυπριακού αγρινού απαριθμείται στις Εισήχθηκαν με επιτυχία σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως τη Γερμανία, την Αυστρία, την Τσεχία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ακόμη και σε βόρειες χώρες όπως τη Φινλανδία. Δεν υπάρχει ομοφωνία ανάμεσα στους ειδικούς για την επιστημονική ταξινόμηση του αγρινoύ,[2] ωστόσο το ευρωπαϊκό αγρινό μπορεί να θεωρηθεί ως Πρόβατο.

5

6 Χελώνα Καρέτα-Καρέτα Η χελώνα καρέτα-είναι το μοναδικό είδος θαλάσσιας χελώνας της Μεσογείου που αναπαραγάγεται στην Ελλάδα. Οι θαλάσσιες χελώνες πάντοτε επιστρέφουν στον τόπο που γεννήθηκαν γιά να αποθέσουν κι εκείνες με τη σειρά τους τα δικά τους αυγά. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καταστροφή της παραλίας ή κατάλειψη της από ανθρώπινες δραστηριότητες σημαίνει αδυναμία αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών που γεννήθηκαν εκεί. Οι παραλίες ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στην Ελλάδα εντοπίζονται στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και στην Κρήτη. Στην Κρήτη οι μεγαλύτερες πυκνότητες σε φωλιές βρέθηκαν στο Ρέθυμνο, Χανιά και στον Κόλπο της Μεσσαράς. Η καρέττα- καρέττα είναι είδος υπό απειλή και χρειάζεται τη βοήθεια όλων μας. Ο Σύλλογος γιά την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας άρχισε ένα εντατικό πρόγραμμα σημαδέματος των χελωνών το 1982, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αν θέλετε να βοηθήσετε συνεισφέροντας κάποιο μικρό χρηματικό ποσό, τότε επικοινωνείστε μαζί τους. Επίσης υπάρχει η δυνατότητα να βοηθήσετε στα προγράμματα τους προσφέροντας εθελοντική εργασία. Μια άλλη οργάνωση για την προστασία της καρέτα- καρέτα. Επισκεφτείτε το οπωσδήποτε !

7


Κατέβασμα ppt "Ενδημικά Ζώα / Πουλιά Του Τόπου Μας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google