Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής.

2 Σύνολα πανίδας Οι διάφορες ομάδες ζώων που διαμορφώνουν την πανίδα. Ετερόκλητα ζωικά σύνολα ασταθή και μεταβαλλόμενης σύνθεσης. Επηρεάζονται από το κλίμα, το περιβάλλον, την ανθρώπινη δραστηριότητα, την επάρκεια τροφής, τον ανταγωνισμό και τη φυσική επιλογή.

3 Πανίδα της Ελλάδας Διαβιώνει στους υγροτόπους, θαμνότοπους, δάση, βραχώδεις ακτές, αμμοθίνες, γεωργικές καλλιέργειες. Αποτελείται από εποχικούς επισκέπτες και λιγότερο από μόνιμους κατοίκους, γιατί είναι σημαντικός σταθμός διέλευσης, διαχείμασης και αναπαραγωγής πολλών αφρικανικών, ασιατικών και ευρωπαϊκών ειδών, λόγω της θέσης της στο Ν.Α. άκρο της Ευρώπης. Έχει μεγάλη ποικιλότητα ειδών.

4 Ποιοτικός πλούτος Ευνοϊκή γεωγραφική θέση / εμπλουτισμός ζωικών ειδών από τις γειτονικές χώρες. Γεωγραφική διαφοροποίηση και κλιματική μεταβλητότητα / μεγάλη ποικιλία βιοτόπων. Ύπαρξη έστω λίγων ανέπαφων περιοχών / ελπίδα για την ανανέωση και αναβάθμιση της υποβαθμισμένης πανίδας.

5 Ενδημικά είδη Ζουν αποκλειστικά στην Ελλάδα λόγω της έντονης γεωγραφικής απομόνωσης. Κρητικός αίγαγρος, ελληνική πέρδικα κά.

6 Δυσμενείς επιπτώσεις Μείωση του ποσοστού δασοκάλυψης (45% το 1983, 18% το 1997?) δημιουργεί δυσμενείς επιπτώσεις στη δομή και στο μέγεθος του πληθυσμού της πανίδας. Πληροφορίες υπάρχουν για τα ζώα που έχουν οικονομικό ενδιαφέρον ή αποτελούν αντικείμενο μελέτης ή είναι σπάνια.

7 Κατάσταση της ελληνικής πανίδας Ερπετά: 50 είδη από τα 90 της Ευρώπης, 7 ενδημικά (σαύρες, χελώνες, φίδια). Αμφίβια: πλούσια πανίδα με ενδημικά είδη. Πτηνά: 430 από τα 450 της Ευρώπης. Θηλαστικά: πλούτος και ποικιλία ειδών. Έντομα: δεκάδες χιλιάδες. Ιχθύες: 503 είδη, τα 422 θαλάσσια, τα 81 γλυκού νερού και τα 13 ενδημικά.

8 Υποβάθμιση πανίδας Αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος από τον άνθρωπο: Εκχερσώσεις δασών Πυρκαγιές Αποξηράνσεις λιμνων και ελών Αλόγιστη χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων Εντατική καλλιέργεια της γης Ανεξέλεγκτη θήρα Υποτίμηση και έλλειψη σεβασμού στο περιβάλλον.

9 Κίνδυνος εξαφάνισης Λύκος Αρκούδα

10 Βίντεο http://youtu.be/kby_xTOByNo http://youtu.be/Xj7vadGWvlI


Κατέβασμα ppt "Πανίδα Το σύνολο των ζωικών ειδών μιας συγκεκριμένης περιοχής."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google