Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ
Ομάδα μαθητών που έλαβαν μέρος: Αγγελούλης Αντώνιος Καραφέριας Μιχαήλ Νούνε Χρηστάκη Παρλάντζας Βασίλειος Τσάνκο Χασάν Επιβλέπουσα καθηγήτρια: Κούρτη Ευανθία

2 ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
Η βιοποικιλότητα, δηλαδή η ποικιλία των έμβριων οργανισμών του πλανήτη μας, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα συστατικά του μυστηρίου ύπαρξης ζωής σε αυτόν. Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο ειδών κάτω από το οποίο τα οικοσυστήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν. Η παρατηρούμενη τα τελευταία χρόνια ραγδαία μείωση της πλανητικής βιοποικιλότητας ανησυχεί τους επιστήμονες.

3 Ελληνική βιοποικιλότητα
Η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του πολυποίκιλου ανάγλυφου, των παραδοσιακών γεωργικών δραστηριοτήτων και της περιορισμένης σε γενικές γραμμές μακροχρόνιας όχλησης από τις παραγωγικές δραστηριότητες, είναι από τις πλουσιότερες χώρες σε όλα τα συστατικά που συνθέτουν την βιοποικιλότητα. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περί τα είδη ζώων, ενώ είναι ήδη γνωστά περί τα , με έναν ενδημισμό που φτάνει το 25% περίπου. Αντίστοιχα, υπάρχουν περισσότερα από είδη φυτών, από τα οποία τα ενδημικά (δηλαδή είδη που συναντώνται μόνο σε ένα συγκεκριμένο τόπο) είναι πάνω από Τα προστατευόμενα από τη νομοθεσία είδη είναι συγκριτικά λίγα (περί τα 700 είδη ζώων και 900 είδη φυτών) και για ελάχιστα από αυτά έχουν στην πράξη ληφθεί μέτρα προστασίας.

4 Η αλλαγή του κλίματος, κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, προβλέπεται να οδηγήσει στην εξαφάνιση του ενός τετάρτου της πανίδας και της χλωρίδας του πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη αναλυτική έρευνα για τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στα οικοσυστήματα.

5

6 ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΝΘΡΩΠΟΓΕΝΕΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
1) Χρήση φυτοφαρμάκων, παρασιτοκτόνων & λιπασμάτων 2) Λαθροθηρία και υπερβολικό κυνήγι 3)Η υπερεκμετάλλευση φυσικών πόρων και ειδών - Υπεραλίευση 4) Καταστροφή της φυσικής βλάστησης 5) Ατμοσφαιρική ρύπανση 6) Καταστροφή υδροβιοτόπων 7) Αλλοίωση του τόπου διαμονής 8) Συγκέντρωση του πληθυσμού στις πόλεις 9) Υπερπληθυσμός 10) Αυξημένη διάβρωση των εδαφών 11) Τουρισμός και βιομηχανική ανάπτυξη 12) Κλιματικές αλλαγές 13) Πόλεμοι 14) Δημιουργία γενετικά τροποποιημένων ειδών 15) Αυξανόμενη φτώχεια 16) Εισαγωγή ξενικών ειδών.

7 5) Αλλαγή στην αναπαραγωγική συμπεριφορά
ΤΑ ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΦΥΤΩΝ ΚΑΙ ΖΩΩΝ ΛΟΓΩ ΚΛΙΜΑΤΙΚΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ 1) Έλλειψη τροφής 2) Μετάλλαξη των ειδών 3) Μετανάστευση 4) Μείωση οξυγόνου 5) Αλλαγή στην αναπαραγωγική συμπεριφορά

8

9 ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΩΝ ΕΙΔΩΝ Η διεθνής ένωση για τη διατήρηση της φύσης και των φυσικών πόρων έχει κατηγοριοποιήσει τα είδη με βάση τον βαθμό κινδύνου που διατρέχουν.

10 ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΤΗ ΓΗ
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ θΗΛΑΣΤΙΚΑ Από τα είδη τα απειλούνται, ενώ το 39% τελεί ήδη υπό εξαφάνιση. ΠΤΗΝΑ Από τα 9600 είδη τα 1183 απειλούνται, ενώ το 12% τελεί υπό εξαφάνιση. ΦΥΤΙΚΑ ΕΙΔΗ Από τα γνωστά είδη, τα απειλούνται για εξαφάνιση.

11 ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ
Ελληνική χλωρίδα Ο συνολικός αριθμός των απειλούμενων φυτών της ελληνικής χλωρίδας ανέρχεται σε 838 είδη ΕΙΔΟΣ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΗΘΟΣ ΕΙΔΩΝ ΠΛΗΘΟΣ ΑΠΕΙΛΟΥΜΕΝΩΝ ΕΙΔΩΝ Θηλαστικά 95 13 Ερπετά 63 6 Αμφίβια 21 1 Πτηνά 255 7 Ψάρια 152 20

12 ΕΓΧΩΡΙΑ ΕΙΔΗ ΥΠΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟ 2000 Λύκος
ΕΙΔΟΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΧΗ Λύκος 500 Ηπειρωτικη Ελλάδα Αρκούδα Βόρεια Ελλάδα Ελάφι Ελάχιστος Ποδόπη,Πάρνηθα,Σιθωνία Μεσογειακή Φώκια Ιόνιο Πέλαγος


Κατέβασμα ppt "ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΧΛΩΡΙΔΑΣ&ΠΑΝΙΔΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google