Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1η ομάδα : Αλκυόνες Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1η ομάδα : Αλκυόνες Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1η ομάδα : Αλκυόνες Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική αρκούδα, πάντα, φάλαινες κ.α.) Όμως ο άνθρωπος με τη συνεχή του εξέλιξη κατάφερε να δημιουργήσει για αυτόν ένα ασφαλές περιβάλλον διαβίωσης, επιβαρύνοντας όμως αρνητικά το φυσικό του περιβάλλον. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν επιβαρύνεται μόνο η χλωρίδα αλλά και η πανίδα, δηλαδή απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη άγριων ζώων.

2 Οι διάφοροι κίνδυνοι που απειλούν αυτά τα ζώα
α) Κυνήγι διαφόρων ειδών ζώων κυρίως από ιθαγενείς στα μεγάλα τροπικά δάση. β) Καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών και άλλων οικολογικών περιοχών από πυρκαγιές. γ) Καταστροφή τεράστιων εκτάσεων δασών, για τη δημιουργία οικισμών. δ) Εμπόριο διάφορων ειδών ζώων. ε) Χρήση πολλών ζώων ως πειραματόζωων καθώς επίσης και των διάφορων μελών του σώματός τους, τα οποία χρησιμοποιούνται σε διάφορες φαρμακευτικές έρευνες.

3 Στόχοι των μη κερδοσκοπικών-εθελοντικών οργανώσεων
Στόχοι των μη κερδοσκοπικών-εθελοντικών οργανώσεων Περίθαλψη όσων άγριων ζώων βρίσκονται τραυματισμένα και ανήμπορα να επιβιώσουν, καθώς και επανένταξή τους στο φυσικό τους περιβάλλον. Συλλογή στοιχείων για τους κινδύνους που απειλούν τα άγρια ζώα. Ενεργή δράση για τον περιορισμό των κινδύνων που απειλούν τα άγρια ζώα με την ανάπτυξη προληπτικής δράσης και προτάσεων προς τους φορείς.

4 Προστασία απειλούμενων ειδών (ευαισθητοποίηση αρμόδιων φορέων και της κοινής γνώμης).
Παρατήρηση και καταγραφή ειδών της άγριας πανίδας.

5 Οι μεγαλύτερες οργανώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο
Βασικός στόχος WWF ΕΛΛΑΣ είναι να διατηρήσει την πλούσια βιοποικιλότητα της Ελλάδας. Επίσης έχει διοργανώσει εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όπως και υλοποίηση περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η PETA είναι μια εθνική μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στο να εκθέτει και να αποβάλλει κάθε κακομεταχείριση των ζώων. Ταγμένη στο να καθιερώνει και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ζώων, η PETA λειτουργεί με την απλή αρχή ότι τα ζώα δεν είναι δικά μας για να τα τρώμε, φοράμε, κάνουμε πειραματόζωα ή να χρησιμοποιούμε για διασκέδαση.

6 ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΖΩΩΝ
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΓΡΙΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΠΟΥΛΙΩΝ Ξεκίνησε το 1984 με έδρα την Αίγινα και έχει συμβάλει στην προστασία πολλών απειλούμενων ειδών. ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ ασχολείται με την προστασία της καφέ αρκούδας του λύκου της αγριόγιδας και της βίδρας.

7 ΔΕΛΦΙΣ Ελληνική εταιρεία μελέτης και προστασίας δελφινιών και φαλαινών στη χώρα μας.
ΑΛΚΥΟΝΗ Σύλλογος περιβάλλοντος και προστασίας άγριων ζώων.

8 Ζώα υπό εξαφάνιση Καφέ αρκούδα:Ζώο παρεξηγημένο, αφού παρά τις αντίθετες δοξασίες επιτίθεται μόνο αν βρεθεί σε θέση άμυνας, ζούσε κάποτε σε ολόκληρη τη γηραιά ήπειρο. Σήμερα η κατάσταση των πληθυσμών και των βιοτόπων της είναι ιδιαίτερα κρίσιμη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο: τους τελευταίους δύο αιώνες η καφέ αρκούδα έχασε το 60% της επικράτειάς της και το 50% του πληθυσμού της. Το πιο εντυπωσιακό θηλαστικό του δάσους απειλείται πλέον με εξαφάνιση.

9 ΜΑΥΡΟΓΥΠΑΣ: Ένα από τα πιο απειλούμενα αρπακτικά στην Ευρώπη είναι ο μαυρόγυπας. Κατά τους ιστορικούς χρόνους το είδος αυτό είχε μεγάλη εξάπλωση και υπήρχε σε χώρες όπως η Γαλλία, η Τσεχία, η Σλοβακία και η Ρουμανία. Ο βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει στον περιορισμό του πληθυσμού του μαυρόγυπα είναι η έλλειψη τροφής. Η αλλαγή στον τρόπο ζωής των κατοίκων των αγροτικών περιοχών και -κυρίως- η ταφή των νεκρών ζώων, στερεί από αυτό το αρπακτικό την κυριότερη πηγή τροφής.

10 ΛΥΚΟΣ:Ο λύκος υπήρξε το θηλαστικό με τη μεγαλύτερη γεωγραφική εξάπλωση στον πλανήτη μας. Σήμερα έχει εξαφανιστεί από ένα μεγάλο μέρος της προηγούμενης κατανομής του που κάλυπτε σχεδόν όλο το Βόρειο Ημισφαίριο. Από τον 14ο αιώνα και μετά από συστηματικές προσπάθειες εξόντωσης του, εξαφανίσθηκε από 14 χώρες της κεντρικής και δυτικής Ευρώπης. Ο λύκος δεν υπήρξε ποτέ στόχος προσπαθειών ολοκληρωτικής εξόντωσης στην Ελλάδα.

11 Κόκκινο Ελάφι: Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα
Κόκκινο Ελάφι: Κάποτε ζούσε σε ολόκληρη σχεδόν την ηπειρωτική Ελλάδα. Μέσα σε λίγες δεκαετίες οι πληθυσμοί του συρρικνώθηκαν σε τέτοιο βαθμό ώστε το είδος βρέθηκε στην κατηγορία των «Κινδυνευόντων» ζώων της χώρας

12 Tσακάλι:Το τσακάλι μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια έφτασε από κοινό είδος να απειλείται με εξαφάνιση στην Ελλάδα. Ήδη η περιοχή εξάπλωσής του έχει συρρικνωθεί σημαντικά σε σχέση με τις αρχές της δεκαετίας του ’90.

13 Δελφίνι:Το δελφίνι είναι αναμφίβολα το αγαπημένο θηλαστικό των ελληνικών θαλασσών. Στη χώρα μας απαντώνται εννέα είδη από ένα σύνολο τριάντα δύο ειδών που παρατηρούνται παγκοσμίως Θαλάσσια χελώνα:Οι θαλάσσιες χελώνες ξεκινούν την ζωή τους ως έμβρυα σε αυγά που εναποθέτουν οι θηλυκές χελώνες σε αμμώδεις παραλίες. Η θερμοκρασία, καθορίζει το φύλο των νεοσσών στην κάθε φωλιά. Μεσογειακή φώκια :Η μεσογειακή φώκια είναι ένα από τα περισσότερο απειλούμενα με εξαφάνιση θηλαστικά στον κόσμο. Ο μισός εναπομείνας πληθυσμός της ζει στην Ελλάδα

14 ΛΕΥΚΟΣ ΚΑΡΧΑΡΙΑΣ: Ο λευκός καρχαρίας γνωστός και ως μεγάλος λευκός, ή λευκός θάνατος, είναι ένας εξαιρετικά μεγάλος καρχαρίας που βρίσκεται στα παράκτια νερά κοντά στην επιφάνεια σε όλους τους σημαντικούς ωκεανούς. Φθάνει σε μήκος μεγαλύτερο των 6 μέτρων και ζυγίζει μέχρι χιλιόγραμμα. Ο λευκός καρχαρίας είναι αναμφισβήτητα το μεγαλύτερο γνωστό αρπακτικό ψάρι του κόσμου. Είναι το μόνο είδος του γένους του (Carcharodon) που υπάρχει ακόμα.

15 Αγριόγιδο:Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν δεκαπέντε μικροί πληθυσμοί, διάσπαρτοι στη Β. και Ν. Πίνδο, στον Όλυμπο, στη Ρούμελη, στη Ροδόπη και σε ορισμένα ακόμα βουνά των συνόρων. Κοάλα : Κατά τις αρχές του 20ού αιώνα το κοάλα κυνηγήθηκε μέχρι εξαφάνισης, κυρίως για τη γούνα του. Στα πρόσφατα χρόνια, κάποιες αποικίες χτυπήθηκαν σοβαρά από ασθένειες, ιδιαίτερα από τα χλαμύδια. Τα κοάλα χρειάζονται μεγάλες και υγιείς δασώδεις περιοχές, και ταξιδεύουν μεγάλες αποστάσεις μέσω των διαδρόμων των δέντρων, σε αναζήτηση νέων περιοχών και συντρόφων. Ο ολοένα αυξανόμενος ανθρώπινος πληθυσμός στις παράκτιες περιοχές συνεχίζει να κόβει τους διαδρόμους αυτούς με την αγροτική ανάπτυξη τη δασοπονία και την κατασκευή δρόμων, αφήνοντας τις αποικίες των κοάλα σε όλο και θαμνώδεις περιοχές που όλο και μειώνονται χλαμύδια

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 38gym-athin.att.sch.gr Bικιπαίδεια Google Εικόνες
Perierga.gr Melwdos.net


Κατέβασμα ppt "1η ομάδα : Αλκυόνες Το φυσικό μας περιβάλλον αποτελείται εκτός από τη χλωρίδα και από την πανίδα, στην οποία ανήκουν πολλά είδη άγριων ζώων (πολική."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google