Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη

2 Κερκίνη Η έκταση της λίμνης ποικίλλει από  στρέμ. ανάλογα με την εποχή. Η λίμνη Κερκίνη βρίσκεται στο βορειότερο τμήμα του νομού Σερρών ανήκει στην επαρχία του Σιδηροκάστρου. Τα νερά του αγγίζουν το Μπέλλες δηλαδή τα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας και Σκοπίων. Ο ποταμός Στρυμόνας που διέρχεται μέσα από τα νερά της λίμνης χαράζει πλούσια χλωρίδα και πανίδα σε αυτήν. Τα νερά της λίμνης και του πόταμου Στρυμόνα ποτίζουν τον κάμπο των Σερρών .

3 Η Κερκίνη προστατεύεται από τη σύμβαση Ραμσαρ και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000». Πολλά, διαφορετικά και υπέροχα είναι τα είδη που συνθέτουν την πανίδα γύρω από τη λίμνη Κερκίνη.

4 Σε αυτά περιλαμβάνονται τα πλευστόφυτα δηλαδή τα φυτά που επιπλέουν στο νερό. Τα ριζόφυτα που απλώνουν τις ρίζες τους στο βυθό και αναπτύσσονται σε αυτό φτάνοντας συχνά μέχρι την επιφάνεια, καθώς και φυτά τυπικά των λιβαδιών και των καλαμιώνων.

5 Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κερκίνης ξεχωρίζουν οι πολλές ποικιλίες από νούφαρα όπως τα κίτρινα νούφαρα αλλά και οι μαρσίλεες, τα νεροκάστανα, οι σπιροντέλλες, οι σαλβίνιες κ.ά.

6 Γύρω από τη λίμνη, στα βουνά Μπέλες και Μαυροβούνι, η βλάστηση είναι πυκνή και συντίθεται κυρίως από δρυς, οξυές, γαύρους, φλαμουριές και φουντουκιές. Σε πολλά σημεία της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα αγριολούλουδα που ομορφαίνουν το τοπίο

7 Βορειοανατολικά, στις εκβολές του Στρυμόνα, ένα μοναδικό παραποτάμιο δάσος από ιτιές φιλοξενεί πολλά είδη ζώων. Στην περιοχή της Κερκίνης συναντούμε πολλά είδη θηλαστικών όπως το τσακάλι, το λύκο, την αγριόγατα, τη βίδρα, τη νυφίτσα, το ζαρκάδι, το λαγό, το αγριογούρουνο κ.λ.π.

8 Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών
Υπάρχουν 10 είδη αμφίβιων και περίπου 20 είδη ερπετών. Η ιχθυοπανίδα είναι επίσης πλούσια αφού υπάρχουν 30 είδη ψαριών με κυριότερα τα χέλια. Στην περιοχή γύρω από τη λίμνη έχουν καταγραφεί περίπου 300 είδη πουλιών.

9 Βιστωνίδα Υφάλμυρη λίμνη που εκτείνεται στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης. Σε συνδυασμό με άλλες λίμνες και παράκτιες λιμνοθάλασσες, έχει ενταχθεί στις προστατευτικές διατάξεις της συνθήκης Ramsar και έχει ανακηρυχθεί Περιοχή Ειδικής Προστασίας και Ειδικά Προστατευόμενη Μεσογειακή Περιοχή. Η Βιστωνίδα περιβάλλεται από καλαμιώνες. Γύρω της εκτείνονται ζώνες με αρμυρίκια, αλίπεδα, υγρά λιβάδια και παραποτάμια δάση.

10 Μέρος των οικοσυστημάτων της περιοχής απειλείται από εγγειοβελτιωτικά προγράμματα ενώ η μόλυνση από τη γύρω ανθρώπινη παρουσία – βιομηχανκή και οικιακή – πλήττει επίσης την περιοχή. Η Βιστωνίδα φιλοξενεί αξιόλογη πανίδα. Στα είδη που αναπαράγονται εδώ, εντάσσονται η λαγγόνα, ο νυχτοκόρακας, ο κρυπτοτσικνιάς, ο λευκοτσικνιάς και ο σταχτοτσικνιάς, η αβοκέττα, ο καλαμοκανάς και η χαλκοκουρούνα.

11 Στα είδη που μεταναστεύοντας περνούν από εδώ, περιλαμβάνονται ο ροδοπελεκάνος, η λεπτομύτα και η χαλκόκοτα. Πολλά υδρόβια πουλιά παρατηρούνται εδώ το χειμώνα, όπως ο κορμοράνος, η καστανόχηνα και η νανόχηνα.

12 Βόλβη Εκατομμύρια χρόνια πριν, η Λίμνη Βόλβη μαζί με την Λίμνη  Κορώνεια και όλη τη λεκάνη της Μυγδονίας, αποτελούσαν μία μεγάλη λίμνη. Οι γειτονικές αυτές λίμνες είναι ότι απέμεινε από τότε. Η Βόλβη  είναι η δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη  της Ελλάδας με έκταση περίπου 68 km² και μέγιστο βάθος 20 μέτρα.

13 Η λίμνη Βόλβη βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης, στην λεκάνη της Μυγδονίας, στην επαρχία Λαγκαδά. Βρίσκεται ανατολικά από την Λίμνη Κορώνεια και από την βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός. Στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας ή αλλιώς Μακεδονικά

14 Την Παρουσίαση την επιμελήθηκαν οι:
Λ. Ελευθερία Μ. Σοφοκλής Π. Αλεξάνδρα Π. Βασίλης


Κατέβασμα ppt "Λίμνες της Ελλάδος Κερκίνη, Βιστωνίδα και Βόλβη"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google