Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ
Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Ε΄ τάξης στα πλαίσια της Ευέλικτης Ζώνης και του μαθήματος της Γεωγραφίας υλοποίησαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα «Ταξιδεύω στην Ελλάδα ακολουθώντας τις διαδρομές της χλωρίδας και της πανίδας – Εθνικοί Δρυμοί – Φαράγγι του Βίκου» σε συνεργασία με το ΚΠΕ Κόνιτσας.

2 Σχολείο: 2ο Δημοτικό Ν. Μουδανιών Τάξη:Ε1 Μάθημα: Γεωγραφία
ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΙΚΟΥ Σχολείο: 2ο Δημοτικό Ν. Μουδανιών Τάξη:Ε1 Μάθημα: Γεωγραφία

3 ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται 30χλμ βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και είναι το βαθύτερο φαράγγι παγκοσμίως. Στην περιοχή του φαραγγιού απαγορεύεται αυστηρά οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα έχει σχέση με κτηνοτροφία και φυσικά η υλοτομία..

4 Τα χαρακτηριστικά του φαραγγιού
Η χαράδρα του Βίκου έχει συνολικό μήκος 12 χιλιόμετρα και μέσα της ρέει ο ποταμός Βοϊδομάτης. Το μέγιστο ύψος της χαράδρας είναι 1100 μέτρα, ενώ το μέσο άνοιγμα της είναι περί τα 200 μέτρα. Στο στενότερο σημείο του το φαράγγι έχει πλάτος (άνοιγμα) μόλις 2 μέτρα. Στο μέσο περίπου του φαραγγιού ενώνεται με άλλη μεγάλη χαράδρα της περιοχής, το Μέγα Λάκκο, η οποία ξεκινά από την οροσειρά της Τύμφης και καταλήγει στη χαράδρα του Βίκου.

5 Χλωρίδα Έχουν καταγραφεί πάνω από είδη και υποείδη φυτικών ειδών, ενδεικτικά υπάρχουν 18 είδη γερανιού, 43 τριφυλλιού και 14 είδη από καμπανούλες. Τουλάχιστον 50 είδη δασικών δέντρων και θάμνων έχουν καταγραφεί στα όρια του Δρυμού.

6 ΠΑΝΙΔΑ Η περιοχή έχει να επιδείξει πολύ σημαντική χλωρίδα και πανίδα.
Η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει σπάνια βότανα, αρκετά από αυτά με φαρμακευτικές ιδιότητες. Στην περιοχή επίσης ενδημούν 5 είδη φυτών τα οποία δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο. Η πανίδα περιλαμβάνει πολλά σπάνια είδη (π.χ. νεροκότσυφας, χιονότσιχλα, μαυροτσικλητάρα, χρυσαετός, σταυραετός, κ.α.). Επίσης, η περιοχή αποτελεί καταφύγιο για είδη όπως το αγριογούρουνο, το αγριόγιδο, το ζαρκάδι, τον αγριόγατο, την αρκούδα, κ.α. Για το λόγο αυτό, από το 1973 έχει χαρακτηριστεί εθνικός δρυμός. Είναι Εθνικός Δρυμός και προστατεύεται.

7 Η ΒΛΑΣΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΑΡΑΓΓΙΟΥ
Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία βλάστησης αρχίζοντας από τα πουρνάρια, την κουμαριά, το φιλλύκι, την κουτσουπιά, τη βελανιδιά, τη  μαύρη πεύκη, το σφενδάμι, τους γαύρους, την οξιά. Πάνω από πενήντα είδη δασικών δέντρων και θάμνων βρίσκονται στο Βίκο.

8 Ο παραπόταμος του Αώου, Βοϊδομάτης, που το διατρέχει, διακρίνεται για την καθαρότητα και τη διαύγεια των νερών του. Ποταμός Βοϊδομάτης

9

10 Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!
Ευχαριστούμε που μας παρακολουθήσατε!


Κατέβασμα ppt "2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΩΝ ΜΟΥΔΑΝΙΩΝ Ε΄ ΤΑΞΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google