Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα
Βασιλική Ριζιώτη

2 ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ Η Μικρή Πρέσπα είναι μακρόστενη λίμνη, με το μέγιστο μήκος της να φθάνει τα 13,6 χιλιόμετρα και το νοτιότερο άκρο της να καταλήγει στην Αλβανία. Η επιφάνεια της είναι 48,5 km2, από τα οποία τα 5 km2 βρίσκονται στην Αλβανία. Το βαθύτερο σημείο της είναι 8,4 m, ενώ το μέσο βάθος της είναι 4 m.

3 Σχηματισμός της λίμνης
Δημιουργήθηκε από την κάποτε ενιαία Πρέσπα, εξαιτίας της απόθεσης υλικών από το ρυάκι-χείμαρρο του Αγίου Γερμανού. Αφότου δημιουργήθηκε μία στενή λωρίδα γης μεταξύ των δύο Πρεσπών, έγινε εκτροπή του χειμάρρου, την περίοδο , ώστε να εκβάλει στη Μεγάλη Πρέσπα. Τα νερά της υπερχειλίζουν, μέσω του ρέματος "Κούλα", στην ομώνυμη παραλία "Κούλα" της Μεγάλης Πρέσπας. Επίσης εκφορτίζονται με υπόγεια ροή μέσω του προσχωσιγενούς ισθμού που χωρίζει την Μικρή από την Μεγάλη Πρέσπα. Το ανώτατο υψόμετρο στάθμης λίμνης έχει οριστεί το 850,60 m. και μπορεί να ρυθμίζεται από τον κατασκευασμένο θυροφράγμα. Η κατασκευή αποτελείται από τέσσερα συνεχόμενα θυροφράγματα, ύψους 1,60 m, τύπου επίπεδου ρουφράκτη και επιτρέπει στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών να ρυθμίζει το υψόμετρο της στάθμης της λίμνης από 849,60 m έως 851,00 m.

4 Μεγάλη Πρέσπα Η Μεγάλη Πρέσπα είναι η τρίτη μεγαλύτερη λίμνη της Βαλκανικής χερσονήσου, μετά την λίμνη Σκόδρα και την Οχρίδα. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της χερσονήσου, μεταξύ των κρατών Ελλάδας, ΠΓΔΜ και Αλβανίας. Η συνολική έκταση της λίμνης είναι 273 km2. Περίπου το 60% της λίμνης, ανήκει στην ΠΓΔΜ, ενώ στην Ελλάδα ανήκουν 39,4 km2 (22%) και στην Αλβανία, το 18%. Η λίμνη βρίσκεται σε υψόμετρο 850 m. Συνδέεται στα νότια με την γειτονική της Μικρή Πρέσπα, από την οποία απέχει περίπου 300 μέτρα. Με την Αχρίδα, χωρίζεται από το όρος Ξεροβούνι (Σούβα Γκόρα), υπάρχουν όμως πολλά υπόγεια ρήγματα, και επειδή η λίμνη της Αχρίδας είναι αρκετά χαμηλότερη σε υψόμετρο, νερά της Μεγάλης Πρέσπας, κατευθύνονται προς τα 'κει. Η Μεγάλη Πρέσπα είναι 10 m χαμηλότερα από τη Μικρή Πρέσπα.

5 Λίμνες Πρέσπες

6 Πανίδα (1) Λόγω των κλιματολογικών συνθηκών πού επικρατούν στην περιοχή των πρεσπών, παρατηρείται μεγάλη ποικιλία ζωής. Από την πλούσια πανίδα, παρουσιάζονται 17 είδη ψαριών. Πέστροφες Χέλια γριβάδια Από τα 15 είδη αμφιβίων πού υπάρχουν στην Ελλάδα, τα 11 ζούν στις Πρέσπες

7 Πανίδα (2) Από τα 270 είδη πουλιών τα 140 φωλιάζουν μόνιμα στις Πρέσπες, ενώ τα 105 είναι αποδημητικά. Στίς Πρέσπες απαντώνται περίπου 45 είδη θηλαστικών από τα οποία μερικά είναι από τα πιο σπάνια στην Ευρώπη. Τέλος στις Πρέσπες απαντώνται 21 είδη ερπετών.

8 Χλωρίδα Στην Πρέσπα υπάρχουν 1500 είδη φυτών Καλάμια
 Στην Πρέσπα υπάρχουν 1500 είδη φυτών Καλάμια Σημύδα: χαρακτηριστικό δέντρο των ψυχρότερων περιοχών της Βόρειας Ευρώπης.  ενδημικό αγκαθάκι κενταύρια Φελίπια  νούφαρα κίτρινα και άσπρα ίριδα των βάλτων (ή κρίνος των νερών) ρογούδια.


Κατέβασμα ppt "Μικρή και Μεγάλη Πρέσπα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google