Βασικοί ορισμοί ποιότητας

Slides:



Advertisements
Παρόμοιες παρουσιάσεις
§ 40. Электр кедергісінің температураға тәуелділігі. Асқын өткізгіштік
Advertisements

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΩΝ Εισηγήτρια: Ευαγγελοπούλου Κλειώ PhD Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Μηχανικός Η/Υ Α.Π.Θ., M.B.A.
ΑΤΕΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ ΤΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2015/2016 ΣΥΣΤΗΜΑ ΙΧΝΗΛΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ.
1 Λοιμώδη Νοσήματα – Υγιεινή Αγροτικών Ζώων – Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής, ΤΕΙ ΗΠΕΙΡΟΥ - Ανοιχτά Ακαδημαϊκά Μαθήματα στο ΤΕΙ Ηπείρου.
Βασικοί ορισμοί ποιότητας Δρ. Καρκαλούσου Πέτρου Καθηγητή Εφαρμογών Κλινικής Χημείας ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων.
ΠΥΡΙΤΙΟ Το πυρίτιο (Si) έχει ατομικό αριθμό 14. Είναι ένα μεταλλοειδές που ανήκει στην ομάδα IV A (14) του περιοδικού πίνακα μαζί με τον Άνθρακα, το Γερμάνιο,
Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΑΥΡΟΔΡΟΜΙ ΟΜΙΛΗΤΗΣ ΚΑΡΑΔΗΜΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΣΤΥΛΙΔΑΣ 1ο Αγροτικό Συνέδριο Ναυτεμπορικής.
Α.Τ.Ε.Ι. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΤΜΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (LOGISTICS) ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΟΓΚΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ.
1 Ηλεκτρικό πεδίο Πεδίο δυνάμεων –χώρος –υπόθεμα –δύναμη Ηλεκτροστατικό πεδίο δυνάμεων –δύναμη δεν μεταβάλλεται με το χρόνο.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΥ ΧΡΥΣΗ ΠΤΥΧΙΑΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ Ανάπτυξη εφοδιαστικών αλυσίδων οστρακοειδών και ανάλυση βασικών παραμέτρων/κινδύνων Υπεύθυνος καθηγητής:
ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ. ΠΩΣ ? - ΓΙΑΤΙ ? Σ ΚΟΠΟΣ : Η συσχέτιση και άρα η τεκμηρίωση (ή μη) υποθέσεων για την αιτιολογική σχέση παραγόντων κινδύνου και.
1 Ανάλυση Κινδύνου και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου Το Σύστημα HACCP.
1 Ορμή Ώθηση Σχέσεις ώθησης-ορμής Διατήρηση της ορμής Κρούσεις.
Αρχές Γεωργικής Οικονομίας και Οργάνωση Γεωργικών Επιχειρήσεων 6 η και 7 η Διάλεξη.
Ο Βόλος στο πέρασμα των χρόνων…  Εργασία στο μάθημα της τοπικής ιστορίας Μέλη ομάδας: Ασπρούδης Στέφανος Ευτυχίδης Αποστόλης Ζυλάλι Οργκές Γκέσκoυ Μαλένα.
Στην άσκηση αυτή μετρούμε την πυκνότητα ρ του υλικού από το οποίο είναι φτιαγμένος ένας κύλινδρος. Η μέτρηση της πυκνότητας ρ θα γίνει με τη βοήθεια της.
Εργαστηριακή άσκηση.  Ο Ρόμπερτ Χουκ (Robert Hooke, 28 Ιουλίου Μαρτίου 1703) ήταν Άγγλος φυσικός και αρχιτέκτονας, ο οποίος διαδραμάτισε πολύ.
1 Μηχανικές Ταλαντώσεις. 2 Μελέτη ελατηρίου Θέση Φυσικού Μήκους (ΘΦΜ) Θέση Ισορροπίας (ΘΙ) ΘΙ -Α +Α mg mg = F ελ mg = kℓ 0 F ελ = kℓ 0 mg = F ελ mg =
Περιβολάρης Ανδρέας –Φυσικός. Απαντήστε με ΣΩΣΤΟ – ΛΑΘΟΣ στις παρακάτω ερωτήσεις. Α. Οι όροι αντιστάτης και αντίσταση είναι διαφορετικοί. Αντιστάτης είναι.
Το πλαίσιο Διαλειτουργικότητας της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης
Στατιστική ανάλυση των πειραματικών μετρήσεων
Διαστήματα Εμπιστοσύνης α) για τη μέση τιμή β) για ένα ποσοστό
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Διαχείριση Τεχνικών Έργων
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΩΣΤΟΥ/ΛΑΘΟΥΣ
Το ευρωπαϊκό θέατρο του 20ού αιώνα ( )
Διοικητικό Συμβούλιο & Διεύθυνση
Θερμοκρασία και Θερμότητα
Η εποχή των άκρων. Ο σύντομος 20ος αιώνας ( )
€823 mm Η ΟΤΕ Estate είναι εταιρία του Ομίλου ΟΤΕ, στην οποία έχει μεταβιβασθεί το σύνολο της ακίνητης περιουσίας.
Η ΔΟΜΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΦΟΡΤΙΟ.
Εξίσωση αρμονικού κύματος (Κυματοσυνάρτηση)
Προετοιμασία εργασίας
ΤΑΞΗ Α1 ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Το να γίνεις ευτυχισμένος
Νόμος του Hooke.
Στατικός Ηλεκτρισμός Τα ηλεκτρισμένα σώματα χωρίζονται σε δύο ομάδες:
Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΑΝΤΙΛΗΨΕΙΣ ΚΑΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ
Μέτρα μεταβλητότητας ή διασποράς
Κοχλιωτές Συνδέσεις.
Αχιλλέας Γερόπουλος Διοικητής Νοσοκομείου
Εισαγωγή στο Μαγνητισμό
ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΟΛΙΚΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Διαχείριση Ποιότητας Λευτέρης Αντωνόπουλος
Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
ΕΡΓΟ Work ΦΥΣΙΚΗ Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ.
ΟΡΟΙ ΚΑΙ ΟΡΙΣΜΟΙ Επιθεώρηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ISO 9001:2008 & ISO 9001:2015
Συγκριτική Αξιολόγηση των Δ.Ε.Υ.Α.
Θωμάς Αχτσής Πολιτικός Μηχανικός Γενικός Διευθυντής
Είναι η ύπαρξη της αγάπης.
ارگونومی فصل نهم.
Κεφάλαιο 2 Φυσικές έννοιες & Κινητήριες Μηχανές
Ηλεκτρικά δίπολα Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε
ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ
ΚΛΙΜΑΚΕΣ Είναι η σχέση του γραφικού μεγέθους ενός αντικειμένου προς το πραγματικό. Δηλώνει πόσες φορές ένα μέγεθος του σχεδίου είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο.
ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟΧΟΣ Ο μαθητής να μπορεί να τοποθετεί ορθά τις διαστάσεις και κάμνει σωστή χρήση της κλίμακας.
Τεχνολογία & εφαρμογές μεταλλικών υλικών
Μεταμορφωμένα πετρώματα
Ұйымдастыру: Оқушылардың сабаққа дайындығын тексеру, олардың
ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΤΥΠΟ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Αγαπημένο μου παιδί....
Онтологи ба сайэнс “Сайэнсийн тэори” Проф. С. Молор-Эрдэнэ Лэкц 4
Η έννοια της δύναμης Οι δυνάμεις προκαλούν μεταβολή στην ταχύτητα
Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ – ΜΕΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΜΕΤΡΗΣΗΣ SI
Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
Μεταγράφημα παρουσίασης:

Βασικοί ορισμοί ποιότητας Δρ. Καρκαλούσου Πέτρου Καθηγητή Εφαρμογών Κλινικής Χημείας ΤΕΙ Αθηνών Τμήμα Ιατρικών Εργαστηρίων

Πρότυπο (standard)

Διαπίστευση - Πιστοποίηση Και τα δύο έχουν να κάνουν με την τήρηση προτύπων αλλά με διαφορετική έννοια.

Ορισμός πιστοποίησης Π.χ. ISO 9001:2008 Η επάρκεια πραγματοποίησης μιας οποιασδήποτε διαδικασίας ή δοκιμής Π.χ. ISO 9001:2008 Η πιστοποίηση είναι η τεχνική επάρκεια πραγματοποίησης μιας οποιασδήποτε διαδικασίας ή δοκιμής. Ως διαδικασία νοείται οτιδήποτε π.χ. οι τραπεζικές συναλλαγές, η διακίνησης ομάδων αίματος, η κράτηση θέσεων για αεροπορικό ταξίδι. Δοκιμή είναι οποιαδήποτε μέτρηση, ανάλυση και γενικά πείραμα. Σε κάθε περίπτωση δεν ελέγχεται το αποτέλεσμα για το αν είναι σωστό αλλά αν το εργαστήριο διαθέτει όλα τα απαραίτητα όργανα, εξοπλισμό, προσωπικό και χώρους για να πραγματοποιήσει το πείραμα.

Η τεχνική επάρκεια και ικανότητα πραγματοποίησης Ορισμός διαπίστευσης Η τεχνική επάρκεια και ικανότητα πραγματοποίησης μιας δοκιμής ή διαδικασίας με τρόπο επιστημονικά ορθό και αμερόληπτο σύμφωνα με καθορισμένο πρότυπο Διακρίβωση είναι η τεχνική ικανότητα πραγματοποίησης μιας δοκιμής. Αναφέρεται μόνο σε εργαστήρια σε αντίθεση με την πιστοποίηση. Τα διαπιστευμένα εργαστήρια έχουν την δυνατότητα να δίνουν σωστά αποτελέσματα και ελέγχονται για αυτά.

Η Πυραμίδα της Ποιότητας Δ ι α π ί σ τ ε υ σ η Π ι σ τ ο π ο ί η σ η/ Έ λ ε γ χ ο ς Τ υ π ο π ο ί η σ η

Η Πυραμίδα της Ποιότητας Με την τυποποίηση επιτυγχάνεται η καθιέρωση αντικειμενικά σωστών και αποδεκτών μεθόδων δοκιμών και ελέγχων που περιγράφονται σε πρότυπα, προδιαγραφές και κανονισμούς Με την πιστοποίηση/έλεγχο βεβαιώνεται ο βαθμός συμμόρφωσης προς τις απαιτήσεις της τυποποίησης σχετιζόμενες με προϊόντα, διεργασίες, συστήματα ή πρόσωπα, μέσω ενός φορέα πιστοποίησης. Με τη διαπίστευση εξετάζεται και τελικά βεβαιώνεται ότι το εργαστήριο λειτουργεί σωστά και σύμφωνα με τις απαιτήσεις, αφενός μεν της τυποποίησης, αλλά και ειδικών κανονιστικών απαιτήσεων, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους να είναι αξιόπιστες και αντικειμενικά σωστές.

Γιατί Διαπίστευση; Στη σύγχρονη ιατρική πρακτική, ο ρόλος του κλινικού εργαστηρίου γίνεται ολοένα και πιο σημαντικός για τη διάγνωση, πρόγνωση, παρακολούθηση και θεραπευτική αγωγή των ασθενών. Η απαίτηση, συνεπώς, για εργαστηριακά αποτελέσματα ακριβή και αξιόπιστα, είναι προφανής και αναγκαία και η διαπίστευση αποτελεί το μέσο διασφάλισης αυτής της απαίτησης, συμβάλλοντας έτσι στην εδραίωση και στην περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ, αφενός, του Εργαστηρίου και, αφετέρου, των ασθενών αλλά και των κλινικών ιατρών που συνεργάζονται με αυτό.

Γιατί Διαπίστευση; Η Διαπίστευση αποτελεί, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον ακρογωνιαίο λίθο αξιολόγησης της Συμμόρφωσης. Η εφαρμογή προτύπων στα κλινικά εργαστήρια προέκυψε από την ανάγκη για τεκμηρίωση και αμοιβαία αναγνώριση των εργαστηριακών αποτελεσμάτων που διακινούνται και παρέχονται παγκοσμίως

Γιατί Διαπίστευση; Η Διαπίστευση οδηγεί σε: μια ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών των κλινικών εργαστηρίων, σε διεθνές επίπεδο, ισοδυναμία ελέγχων σε όλα τα κράτη-μέλη εναρμόνιση, μέσω ομοιόμορφης εφαρμογής οδηγιών αποδοχή των αποτελεσμάτων και των πιστοποιητικών από όλα τα κράτη υγιή ανταγωνισμό, ο οποίος αποβαίνει τελικά προς όφελος του «πελάτη-ασθενή»

Βασικές διευκρινήσεις Ανάλογα την χώρα και την υπηρεσία η διαπίστευση και η πιστοποίηση μπορεί να υποχρεωτικές ή προαιρετικές. Η διαπίστευση εμπεριέχει και την πιστοποίηση. Η διαπίστευση παρέχεται από ένα μόνο κρατικό φορέα σε κάθε χώρα. Η πιστοποίηση μπορεί να παρέχεται από δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς.

Τι ισχύει για τα κλινικά εργαστήρια στην Ελλάδα Με νόμο του 2011 όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια που παρέχουν υπηρεσίες προς τρίτους (ασφαλιστικά ταμεία) θα πρέπει να έχουν διαπιστευτεί κατά ISO 15189:2007 μέσα σε δύο χρόνια.

Διακρίβωση - ιχνηλασιμότητα Και τα δύο έχουν να κάνουν με την βαθμονόμηση αλλά με διαφορετική έννοια.

Διακρίβωση Ορισμός: Η συνάφεια των αποτελεσμάτων με ένα πρότυπο βασισμένο στο σύστημα SI. Πρόκειται για την βαθμονόμηση ή Calibration των μετρητικών οργάνων π.χ. ζυγοί, θερμόμετρα. Διακριβώνονται όργανα που παραπέμπουν στο σύστημα SI

Η διακρίβωση στην Ελλάδα (1 από 2) Αρχαιολογικό μουσείο Θάσου

Η διακρίβωση στην Ελλάδα (2 από 2)

Ιχνηλασιμότητα Η συσχέτιση μιας μέτρησης με ένα σταθερό πρότυπο Εθνικό ή διεθνές μέσω μιας αδιάσπαστης αλυσίδας μετρήσεων με συγκεκριμένες αβεβαιότητες. Αναφέρεται σε ποσοτικές ή ποιοτικές μετρήσεις δειγμάτων Πρόκειται για την βαθμονόμηση των αναλυτικών μεθόδων.

Έλεγχος ποιότητας - Αβεβαιότητα Και τα δύο σχετίζονται με την στατιστική ανάλυση

Έλεγχος ποιότητας Ο έλεγχος ποιότητας είναι η διαδικασία που μειώνει την αβεβαιότητα και εντοπίζει σφάλματα μετρήσεων Συντελείται με διαγράμματα ελέγχου και στατιστικές αναλύσεις, συχνά σε Η/Υ.

Αβεβαιότητα Είναι μια παράμετρος που συνδέεται με το αποτέλεσμα της μετρήσεως, η οποία χαρακτηρίζει τη διασπορά των τιμών που λογικά μπορούν να αποδοθούν στο προσδιοριζόμενο χαρακτηριστικό.

Ιχνηλασιμότητα και διακρίβωση μειώνουν την αβεβαιότητα