Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η Ροή του Κόστους Παραγωγής

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Η Ροή του Κόστους Παραγωγής"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
Λογιστικη κοστουσ ιι Η Ροή του Κόστους Παραγωγής

2 Λογαριασμοί Αποθεμάτων σε βιομηχανίες
Η μετατροπή σε απαιτεί έναν αριθμό δραστηριοτήτων παραγωγής και μη. Το λογιστικό σύστημα μιας βιομηχανίας εντοπίζει τις δραστηριότητες αυτές, ως κόστος παραγωγής που διοχετεύεται μέσα από τους λογαριασμούς: Αποθέματα Υλικών, Παραγωγής σε Εξέλιξη και Ετοίμων Προϊόντων υλικών έτοιμα προϊόντα

3 Ροές Εγγράφων Αγορά Υλικών Βήμα 1. Απόκτηση Υλικών.
Αίτηση Αγοράς για συγκεκριμένες ποσότητες. Έγκριση αίτησης. Το τμήμα Αγορών καταρτίζει μια παραγγελία αγοράς και την αποστέλλει στον προμηθευτή. Βήμα 2. Παραλαβή Υλικών. Παραλαβή των υλικών με την Έκθεση Παραλαβής. Μεταφορά παραληφθέντων Υλικών στις Αποθήκες. Βήμα 3. Πληρωμή των Υλικών. Το Λογιστήριο παραλαμβάνει το Τιμολόγιο και πραγματοποιεί την πληρωμή. Το κόστος υλικών αυξάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού Αποθέματα Υλικών και δημιουργείται ένας λογαριασμός πληρωτέος.

4 Ροές Εγγράφων Παραγωγή Αγαθών
Βήμα 4. Προετοιμασία των υλικών για επεξεργασία. Ο υπάλληλος αποθήκης παραλαμβάνει την Αίτηση Υλικών με τα είδη και τις ποσότητες υλικών που πρέπει να αποσταλούν από τα Αποθέματα Υλικών στην Παραγωγή. Βήμα 5. Αποστολή των υλικών στην παραγωγή. Τα υλικά μεταφέρονται στο σημείο της Παραγωγής. Βήμα 6. Παραγωγή αγαθών. Κάθε υπάλληλος της Παραγωγής, ετοιμάζει την κάρτα ωρών εργασίας. Στην Κάρτα Υπολογισμού του Κόστους Παραγγελίας καταχωρούνται όλα τα άμεσα υλικά, η άμεση εργασία και τα ΓΒΕ.

5 Ροές Εγγράφων Ολοκλήρωση Προϊόντος και Πώληση
Βήμα 7. Ολοκλήρωση Αγαθών. Οι υπάλληλοι συσκευάζουν το έτοιμο προϊόν και το μετακινούν στην Αποθήκη των Έτοιμων Προϊόντων. Βήμα 8. Πώληση Αγαθών. Το Λογιστήριο ετοιμάζει το τιμολόγιο. Τα αγαθά μεταφέρονται από την Αποθήκη προς πώληση.

6 Η Ροή του Κόστους Παραγωγής
Η Ροή του Κόστους Παραγωγής είναι η ροή: Των πρώτων υλών, Της άμεσης εργασίας και Των Γενικών Βιομηχανικών Εξόδων. Μέσα από του λογαριασμούς της γενικής λογιστικής: Αποθέματα, Παραγωγή σε Εξέλιξη και Έτοιμα Προϊόντα.

7 Συνέχεια….. Η Ροή του Κόστους Παραγωγής αποτελεί θεμέλιο
Για την κοστολόγηση προϊόντος, Την αποτίμηση των αποθεμάτων και Την χρηματοοικονομική πληροφόρηση Για την κατάρτιση της κατάστασης του Κόστους Παραχθέντων και Για τον υπολογισμό του Κόστους Πωληθέντων.

8 Αποθέματα Υλικών Ο λογαριασμός Αποθέματα Υλικών καταγράφει:
Την κίνηση των υλικών που αγοράστηκαν και χρησιμοποιήθηκαν: το κόστος των αγορασμένων πρώτων υλών αυξάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού. το κόστους των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή μειώνει το λογαριασμό και μεταφέρεται στο λογαριασμό Παραγωγή σε Εξέλιξη. Το υπόλοιπό του δείχνει: το υπόλοιπο του κόστους των αχρησιμοποίητων υλικών.

9 Παραγωγή σε Εξέλιξη Ο λογαριασμός Παραγωγή σε Εξέλιξη καταγράφει:
Την κίνηση του Κόστους Παραγωγής που έχει πραγματοποιηθεί και αποδοθεί σε ολοκληρωμένες μονάδες προϊόντος: το κόστος των πρώτων υλών που χρησιμοποιήθηκαν αυξάνουν το υπόλοιπο του λογαριασμού, καθώς το κόστος μεταφέρεται από το λογαριασμό Πρώτες Ύλες στον λογαριασμό Παραγωγή σε Εξέλιξη το κόστους της άμεσης εργασίας αυξάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού. το κόστος των ΓΒΕ που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή αυξάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού. το κόστος των παραχθέντων προϊόντων μειώνει το υπόλοιπο του λογαριασμού, καθώς το κόστος μεταφέρεται στο λογαριασμό Έτοιμα Προϊόντα. Το υπόλοιπό του δείχνει: την αξία των μερικώς ολοκληρωμένων μονάδων και τις έτοιμες μονάδες.

10 Έτοιμα Προϊόντα Ο λογαριασμός Έτοιμα Προϊόντα καταγράφει:
Το Κόστος που αποδίδεται σε όλα τα ολοκληρωμένα προϊόντα που έχουν πωληθεί και σε όσα δεν έχουν πωληθεί: το κόστος των παραχθέντων προϊόντων αυξάνει το υπόλοιπο του λογαριασμού, όταν τα προϊόντα ολοκληρωθούν και μεταφερθούν από το λογαριασμό Παραγωγή σε Εξέλιξη στο λογαριασμό Έτοιμα Προϊόντα. το κόστος πωληθέντων μειώνει το υπόλοιπο του λογαριασμού. Το υπόλοιπό του δείχνει: την αξία των μερικώς ολοκληρωμένων μονάδων και τις έτοιμες μονάδες.

11 Ροή του Κόστους Παραγωγής
Αποθέματα Υπόλοιπο: Σύνολο κόστους υλικών που αγοράστηκαν: Κόστος υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στην παραγωγή: 50.000 Παραγωγή σε Εξέλιξη Υπόλοιπο: 20.000 Κόστος υλικών που χρησιμοποιήθηκαν: Κόστος άμεσης εργασίας: Κόστος ΓΒΕ: 60.000 Κόστος αγαθών που παράχθηκαν: Έτοιμα Προϊόντα Υπόλοιπο: 78.000 Κόστος υλικών που παράχθηκαν: Κόστος πωληθέντων μονάδων: Κόστος Πωληθέντων Κόστος πωληθέντων:

12 Αποθέματα Ένα από τα σημαντικότερα θέματα στο κεφάλαιο των αποθεμάτων είναι η αποτίμηση της αξίας του τελικού αποθέματος, όπως αυτό διαμορφώθηκε από τις εισαγωγές και εξαγωγές των εμπορευμάτων και παραμένει απούλητο στις αποθήκες της επιχείρησης 31/12/ΧΧ. Οι μέθοδοι αποτίμησης, αποτελούν διαφορετικούς τρόπους διαχείρισης των αποθεμάτων στις αποθήκες, υπό την έννοια ότι προσδιορίζουν με διαφορετικό τρόπο τη «ροή» των αποθεμάτων. Η διαφορετική ροή κίνησης, θα οδηγήσει σε διαφορετικό κόστος παραγωγής και διαμόρφωση διαφορετικής τιμής πώλησης.

13 Λογαριασμοί Αποθεμάτων
Εμπορεύματα Προϊόντα έτοιμα και ημιτελή Παραγωγή σε εξέλιξη Πρώτες και βοηθητικές ύλες-υλικά συσκευασίας Αναλώσιμα υλικά Ανταλλακτικά παγίων Είδη συσκευασίας

14 Αποθέματα σύμφωνα με τα ΕΛΠ
Οι κανόνες επιμέτρησης των περιουσιακών στοιχείων μιας οντότητας, που προβλέπονται από τα ΕΛΠ (Ν 4308/2014, άρθρα 18 έως 28), εφαρμόζονται, σύμφωνα με το άρθρο 44 του νόμου, για περιόδους που αρχίζουν μετά την 31/12/2014. Στο κεφάλαιο αυτό εντάσσονται και οι κανόνες επιμέτρησης των αποθεμάτων. Ως αποθέματα χαρακτηρίζονται εκείνα τα περιουσιακά στοιχεία που η επιχείρηση κατέχει με σκοπό την πώλησή τους, στο πλαίσιο της συνήθους δραστηριότητάς της. Τα περιουσιακά αυτά στοιχεία, ως γνωστό, μπορεί να είναι  εμπορεύματα (διακίνηση και προώθηση προς πώληση χωρίς προηγούμενη επεξεργασία), προϊόντα (προερχόμενα μετά από επεξεργασία υλικών, με προσθήκη του εργατικού κόστους που αναλογεί, αλλά και λοιπών βιομηχανικών εξόδων), διάφορα άλλα υλικά ή εφόδια που χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία και υφίστανται κατά την απογραφή.

15 Αποθέματα σύμφωνα με τα ΕΛΠ
Ακολούθως, τα αποθέματα αναγνωρίζονται αρχικώς στο κόστος απόκτησής τους. Στη συνέχεια, μετά την αρχική αναγνώριση, τα αποθέματα αποτιμώνται στην κατ’ είδος χαμηλότερη αξία μεταξύ κόστους κτήσης και καθαρής ρευστοποιήσιμης αξίας. Το κόστος κτήσης του τελικού αποθέματος θα προσδιορίζεται, σύμφωνα με τη μέθοδο: «το πρώτο εισερχόμενο είναι και πρώτο εξερχόμενο», γνωστή ως FIFO (First in, First out), ή με την μέθοδο του μέσου σταθμικού όρου (ΜΣΟ, δηλαδή ένας σταθμικός μέσος αριθμητικός), ή με άλλη μέθοδο, η οποία πάντως θα είναι γενικώς αποδεκτή και αρκούντως τεκμηριωμένη. Ρητώς αναφέρεται στον νόμο ότι η επίσης γνωστή μέθοδος: «το τελευταίο εισερχόμενο είναι το πρώτο εξερχόμενο» (LIFO, Last in, First out), δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται. Η ίδια μέθοδος (πρέπει να) χρησιμοποιείται για όλα τα αποθέματα που έχουν παρόμοια φύση και χρήση από την επιχείρηση. Για αποθέματα με διαφορετική φύση ή χρήση, δικαιολογείται να εφαρμόζονται διαφορετικές μέθοδοι, χωρίς ασφαλώς να επιβάλλεται σχετική γνωστοποίηση προς την Φορολογική Αρχή. Επισημαίνεται ότι στο κόστος κτήσης των αποθεμάτων προστίθεται και το σύνολο των δαπανών που απαιτούνται για να φθάσουν αυτά σε κατάλληλη θέση και κατάσταση, προκειμένου να διακινηθούν ή να αξιοποιηθούν σε παραγωγική διαδικασία.  

16 Αποτίμηση πρώτων υλών Η αξία των πρώτων υλών και των λοιπών υλικών που αναλώνονται κατά τη διάρκεια της παραγωγικής διαδικασίας δεν είναι τόσο εύκολο να υπολογιστεί άμεσα. Επειδή τα προϊόντα που πουλάει η επιχείρηση έχουν διαφορετικό κόστος παραγωγής σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό η επιχείρηση να γνωρίζει ακριβώς το κόστος παραγωγής κάθε μονάδας που πουλάει, έχουν αναπτυχθεί οι παρακάτω μέθοδοι αποτίμησης: Μέθοδος FIFO (First in – First out) Μέθοδος του Σταθμικού Μέσου Όρου

17 Υπολογισμός Κόστους Μονάδας
Ο υπολογισμός του κόστους μονάδας προϊόντος γίνεται με τρεις διαφορετικές μεθόδους: Πραγματική κοστολόγηση (actual costing) Κανονική κοστολόγηση (normal costing) Πρότυπη κοστολόγηση (standard costing)

18 Μέθοδος πραγματικής κοστολόγησης
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το πραγματικό κόστος πρώτων υλών, άμεσης εργασίας και γενικών βιομηχανικών εξόδων. Το κόστος αυτό μπορεί να μην είναι γνωστό μέχρι το τέλος της περιόδου. Στοιχεία Κόστους Προϊόντος Πραγματική Κοστολόγηση Πρώτες Ύλες Πραγματικό κόστος Άμεση Εργασία Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα

19 Μέθοδος κανονικής κοστολόγησης
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί το πραγματικό κόστος πρώτων υλών, άμεσης εργασίας και το εκτιμώμενο κόστος γενικών βιομηχανικών εξόδων. Στο τέλος της περιόδου, οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ εκτιμώμενου και πραγματικού κόστους θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να προσαρμόζεται στις οικονομικές καταστάσεις. Στοιχεία Κόστους Προϊόντος Κανονική Κοστολόγηση Πρώτες Ύλες Πραγματικό κόστος Άμεση Εργασία Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα Εκτιμώμενο κόστος

20 Μέθοδος πρότυπης κοστολόγησης
Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιεί εκτιμώμενο ή πρότυπο κόστος πρώτων υλών, άμεσης εργασίας και γενικών βιομηχανικών εξόδων. Στο τέλος της περιόδου, οποιαδήποτε διαφορά μεταξύ εκτιμώμενου και πραγματικού κόστους θα πρέπει να αναγνωρίζεται και να προσαρμόζεται στις οικονομικές καταστάσεις. Στοιχεία Κόστους Προϊόντος Πρότυπη Κοστολόγηση Πρώτες Ύλες Εκτιμώμενο κόστος Άμεση Εργασία Γενικά Βιομηχανικά Έξοδα


Κατέβασμα ppt "Η Ροή του Κόστους Παραγωγής"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google